Terug
Rouw

‘Ik wil dat een urn iemands leven uitstraalt’ 

Urnen heb je in allerlei soorten en maten. En tegenwoordig heb je ook veel keus uit duurzame urnen. Jan Fleer uit Lemmer heeft een hart voor hout. Zijn creativiteit zet hij tegenwoordig in voor het maken van houten urnen. Hij maakt voornamelijk gebruik van duurzaam hardhout. 

Jarenlang werkte Jan Fleer met hout tot hij in 2016 op het idee kwam om houten urnen te maken. Maar het moesten wel bijzondere urnen worden. Een soort kunstwerk als laatste rustplaats. Dat artistieke ligt hem wel en het is voor hem dé manier om elke urn anders en persoonlijk te maken. 

Kleurrijke urnen  

Het digitale album met voorbeeld-urnen op de site van Jans bedrijf, De Fryske Houtbewurker, verrast dan ook. Bij het woord ‘hout’ denk je misschien aan allerlei tinten bruin. En hoewel Jan inderdaad urnen maakt met een heel natuurlijke uitstraling, werkt hij graag met kleur. ,,Toen ik me in urnen verdiepte, ontdekte ik dat je veel van hetzelfde hebt. Na wat marktonderzoek kwam ik tot de conclusie dat er wel wat meer kleur in mag.”  

,,Ik maak alle urnen met de hand en kan ze afwerken met acryl. Door het aanbrengen van meerdere lagen acryl en het toepassen van speciale droogtechnieken, krijgen urnen een kleurenpracht. Maar ook meer ingetogen kleuren zijn mogelijk. Door te werken met acryl wordt een urn artistiek en speels. Hierdoor kan een urn nog persoonlijker worden, doordat hij iemands levensverhaal uitstraalt. Daar streef ik naar.”  

Duurzaam hardhout 

Hij maakt met name ronde urnen, maar ook urnen met hele andere vormen die doen denken aan sculpturen uit een beeldentuin. In alle gevallen heeft hij de voorkeur voor duurzaam hardhout.  

,,Ik vind duurzaamheid belangrijk en werk daarom veel met Europees eiken, mahonie en plataan. Met een bovengemiddelde klasse qua hardheid. Dit laatste is erg belangrijk, want hierdoor zijn de urnen minder gevoelig voor krimp, uitzettingen en beschadigingen. Ze blijven mooi.” 

Daarnaast pas Jan in zijn ontwerpen materialen als ijzer en messing toe, als iemand dat wenst. Bijvoorbeeld om de ‘levensboom’ te verwerken in een urn. 

Kunstwerken 
 
Jan maakt trouwens niet alleen urnen voor overleden mensen. Hij kan ook een kleinere variant maken waarin iemand de as van zijn overleden huisdier kan bewaren. In alle gevallen vindt hij het mooi om mee te denken over de persoonlijke wensen.  

,,Ik zie een urn als een kunstwerk. En net als ieder ander kunstwerk moet een urn bij je passen. Het moet goed voelen. Het creëren van een urn gaat voor mij daarom gepaard met veel liefde, zorg en aandacht.” 

Op zoek naar meer ideeën voor een duurzame uitvaart? Ook deze artikelen gaan erover: 

Resomeren. Een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee