Door: Team Mensenlinq in Rouw

‘Ik wil dat een urn iemands leven uitstraalt’ 

Urnen heb je in allerlei soorten en maten. En tegenwoordig heb je ook veel keus uit duurzame urnen. Jan Fleer uit Lemmer heeft een hart voor hout. Zijn creativiteit zet hij tegenwoordig in voor het maken van houten urnen. Hij maakt voornamelijk gebruik van duurzaam hardhout. 

Jarenlang werkte Jan Fleer met hout tot hij in 2016 op het idee kwam om houten urnen te maken. Maar het moesten wel bijzondere urnen worden. Een soort kunstwerk als laatste rustplaats. Dat artistieke ligt hem wel en het is voor hem dé manier om elke urn anders en persoonlijk te maken. 

Kleurrijke urnen  

Het digitale album met voorbeeld-urnen op de site van Jans bedrijf, De Fryske Houtbewurker, verrast dan ook. Bij het woord ‘hout’ denk je misschien aan allerlei tinten bruin. En hoewel Jan inderdaad urnen maakt met een heel natuurlijke uitstraling, werkt hij graag met kleur. ,,Toen ik me in urnen verdiepte, ontdekte ik dat je veel van hetzelfde hebt. Na wat marktonderzoek kwam ik tot de conclusie dat er wel wat meer kleur in mag.”  

,,Ik maak alle urnen met de hand en kan ze afwerken met acryl. Door het aanbrengen van meerdere lagen acryl en het toepassen van speciale droogtechnieken, krijgen urnen een kleurenpracht. Maar ook meer ingetogen kleuren zijn mogelijk. Door te werken met acryl wordt een urn artistiek en speels. Hierdoor kan een urn nog persoonlijker worden, doordat hij iemands levensverhaal uitstraalt. Daar streef ik naar.”  

Duurzaam hardhout 

Hij maakt met name ronde urnen, maar ook urnen met hele andere vormen die doen denken aan sculpturen uit een beeldentuin. In alle gevallen heeft hij de voorkeur voor duurzaam hardhout.  

,,Ik vind duurzaamheid belangrijk en werk daarom veel met Europees eiken, mahonie en plataan. Met een bovengemiddelde klasse qua hardheid. Dit laatste is erg belangrijk, want hierdoor zijn de urnen minder gevoelig voor krimp, uitzettingen en beschadigingen. Ze blijven mooi.” 

Daarnaast pas Jan in zijn ontwerpen materialen als ijzer en messing toe, als iemand dat wenst. Bijvoorbeeld om de ‘levensboom’ te verwerken in een urn. 

Kunstwerken 
 
Jan maakt trouwens niet alleen urnen voor overleden mensen. Hij kan ook een kleinere variant maken waarin iemand de as van zijn overleden huisdier kan bewaren. In alle gevallen vindt hij het mooi om mee te denken over de persoonlijke wensen.  

,,Ik zie een urn als een kunstwerk. En net als ieder ander kunstwerk moet een urn bij je passen. Het moet goed voelen. Het creëren van een urn gaat voor mij daarom gepaard met veel liefde, zorg en aandacht.” 

Op zoek naar meer ideeën voor een duurzame uitvaart? Ook deze artikelen gaan erover: 

Resomeren. Een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Voormalig PSV-verdediger Kemper (77) overleden

Oud-PSV’er Peter Kemper is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De verdediger, een geboren en getogen Hagenaar, speelde vanaf 1961 veertien seizoenen voor de Eindhovenaren. Hij maakte in 1963 de eerste landstitel van PSV mee en werd ook in zijn laatste jaar bij de club kampioen.

Rouw Huilend zit ze met het rieten mandje op schoot

Het is een prachtig kindje. Haar moeder laat de foto’s zien van het doodgeboren meisje. Haar derde kind. Ze zou nu acht zijn geweest. ‘We hebben een paar hele mooie dagen gehad met haar. Mijn zoon en dochter gingen er heel natuurlijk mee om toen ze bij ons in de kamer in haar witte rieten mandje lag. Ze waren heel verdrietig, want er zou een nieuw kindje komen en dat gebeurde ook, maar ze bleef maar heel kort. Ze snapten heel goed dat het heel erg was wat er was gebeurd, maar het zijn kinderen he.
En ze vonden al die aandacht en al dat bezoek ook heerlijk, wat ik heel goed snap.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

Nieuws Trainer en oud-profvoetballer Chris de Wagt overleden

In zijn woonplaats Sneek is Chris de Wagt zondag overleden. De voetbaltrainer en oud-profvoetballer was al geruime tijd ernstig ziek. Hij werd 34 jaar.

In memoriam Tattookoning van de stad is uitgetekend

In de tijd dat tatoeages nog toebehoorden aan zeebonken, hoeren en criminelen, zat Tattoo Karel al in het vak. Onbekende wereld Als jongetje van elf drukte Ton Tonkens zijn neus tegen het raam van de winkel van Tattoo Karel aan de Nieuwstad. Tatoeëren bestond nog nauwelijks, zeker niet in Groningen en de kleine Tonkens was […]

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

In memoriam In memoriam: Jitze Prinsen

Steenwijkerland -Van alles wat hij in zijn rijk gevulde, werkzame leven heeft gedaan, was Jitze Prinsen (1950-2019) het meest trots op het succes van elektrisch varen in Giethoorn. De intrede van de ‘fluistermotor’ betekende een doorbraak op het water, met toenmalig gemeente Brederwiede in een landelijke voortrekkersrol.