Door: Team Mensenlinq in Rouw

Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.

Zwaan Miedema is een laatbloeier als kunstenaar. Ze heeft jaren gewerkt als gezinsbehandelaar. Een ingrijpende gebeurtenis, waarover ze liever niet vertelt, gooide een aantal jaar geleden haar leven overhoop. Dit leidde uiteindelijk tot de behoefte om haar leven opnieuw vorm te geven:
,,Ik wilde mijn handen in de waddenklei steken.”

Dit kwam niet uit de lucht vallen. Zwaan is opgegroeid in Zurich, bij de Afsluitdijk. De Waddenzee was haar speelterrein toen ze kind was. Daarnaast vond ze het altijd al leuk om creatief bezig te zijn.

Leerweg
Nadat Zwaan stopte met haar werk liet ze zich omscholen tot keramiste.
Ze volgde hiervoor lessen bij Lies Keramiek in Leeuwarden en later aan de Kleiacademie Amsterdam. Ook van meesterdraaier Joop Crompvoets heeft ze geleerd.

Een opdracht die ze moest uitvoeren op de Kleiacademie heeft geleid tot de urnen die ze nu maakt. ,,We moesten onze eigen klei delven. Ik wist meteen dat ik klei van het wad wilde gebruiken.”

Ze deed proeven met de klei om te bepalen hoe je dit bakt zonder dat het scheurt. Maar nog mooier vond ze de klei-objecten die ze níet had gebakken. ,,Zo kwam ik op dit idee: het maken van biologisch afbreekbare urnen. Je kunt er as in doen en in zee achterlaten. Doordat de urn niet is gebakken, lost hij na een aantal uur op.”

Persoonlijke urn
Uit ervaring weet ze dat veel urnen die bijvoorbeeld op internet te koop zijn, weinig ‘ziel’ hebben. ,,Dat terwijl het zó belangrijk is om een urn te vinden die bij de overledene past. Als iemand hield van de zee, het strand en de wadden, dan kan deze urn perfect zijn voor die persoon.”

Het is niet nodig om gelijk na het vullen van de urn naar zee te rijden om hem daar achter te laten. ,,Als de omgeving droog genoeg is, kan hij best nog wel een tijd in huis staan.”

Mensen kunnen uiteindelijk de urn achterlaten op de vloedlijn, of op een zandplaat wanneer het eb is. ,,Maar in het water laten zakken vanaf een boot kan ook. Ik heb urnen waar papiertouw omheen zit. Dit lost ook op in zeewater.”

Blijvende herinnering
Voor mensen die toch nog iets van de as willen bewaren, maakt Zwaan onder andere memory-potten. Die zijn gemaakt van rivierklei dat ze wel afbakt. ,,Van iemand die met een metaaldetector vaak op pad ging, heb ik heel oude munten gekregen. Die heb ik in een paar potten verwerkt. Ze verwijzen naar het lied ‘Schipper mag ik overvaren’ en staan symbool voor de overgang naar het hiernamaals.”

Het maken van de Van Wad tot Wad-urnen geeft haar veel voldoening. Volgens haar kunnen de urnen waardevol en van betekenis zijn voor nabestaanden. ,,Dit is mijn manier om de wereld een beetje mooier te maken.”

Geplaatst 12-1-2020. Foto Jip Meertens

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Ben jij al verzekerd voor een uitvaart?

Advertorial: Wanneer jij overlijdt, komt er heel wat op jouw nabestaanden af. Zo moeten zij invulling geven aan de uitvaart. Er dient een kist uitgekozen te worden en zij moeten kiezen voor begraven of cremeren. Vaak wordt de hulp van een uitvaartondernemer ingeschakeld. Hij helpt om alles rondom de uitvaart te regelen. Mede doordat er […]

Voorbereiden op later Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken.  Nalatenschap   Een van de […]

In memoriam Zanger en liedjesschrijver Guus Smeets overleden

Zanger, componist en liedjesschrijver Guus Smeets is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden.

Nieuws ‘Gouden Vitessenaar’ Kees Bakker overleden

ARNHEM – ‘Gouden Vitessenaar’ Kees Bakker is op 76-jarige leeftijd overleden. Bakker was al langere tijd ziek en kreeg de laatste dagen ook nog symptomen van het coronavirus. Woensdagmorgen is hij overleden.

Nieuws Oscar Benton (71) blijft voor altijd Mister Bensonhurst Blues

2021 had het jaar van zijn comeback moeten worden. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Oscar Benton is overleden, hij werd bekend met zijn hit Bensonhurst Blues.

In memoriam Jannes Berghuis, de lieve jongen die zomaar viel

Jannes Berghuis bezat een hele batterij notitieboekjes.
Daarin schreef hij, in een net, cursief handschrift. Over wat hij meemaakte op zijn reizen. Over hoe je kon zien of een vis ziek was of gezond. Over wat hij wilde worden na zijn studie. Over wie hij wilde worden. Niet iemand die hele dagen in een laboratorium slijt, zo ver was hij in elk geval. Nee, hij wilde betekenis hebben. De wereld een beetje beter en mooier maken.

herinerhen
HerinnerHen Gerben Jan Brouwer

‘You can never be overdressed or overeducated’ (Oscar Wilde). Een quote die Gerben op het lijf geschreven was. Hij had zijn afscheid voorbereid
door zijn wensen en favoriete quotes op papier te zetten.
Want de hoop op genezing van lymfeklierkanker was na maanden strijd verloren.

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.