Door: Team Mensenlinq in Rouw

Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.

Zwaan Miedema is een laatbloeier als kunstenaar. Ze heeft jaren gewerkt als gezinsbehandelaar. Een ingrijpende gebeurtenis, waarover ze liever niet vertelt, gooide een aantal jaar geleden haar leven overhoop. Dit leidde uiteindelijk tot de behoefte om haar leven opnieuw vorm te geven:
,,Ik wilde mijn handen in de waddenklei steken.”

Dit kwam niet uit de lucht vallen. Zwaan is opgegroeid in Zurich, bij de Afsluitdijk. De Waddenzee was haar speelterrein toen ze kind was. Daarnaast vond ze het altijd al leuk om creatief bezig te zijn.

Leerweg
Nadat Zwaan stopte met haar werk liet ze zich omscholen tot keramiste.
Ze volgde hiervoor lessen bij Lies Keramiek in Leeuwarden en later aan de Kleiacademie Amsterdam. Ook van meesterdraaier Joop Crompvoets heeft ze geleerd.

Een opdracht die ze moest uitvoeren op de Kleiacademie heeft geleid tot de urnen die ze nu maakt. ,,We moesten onze eigen klei delven. Ik wist meteen dat ik klei van het wad wilde gebruiken.”

Ze deed proeven met de klei om te bepalen hoe je dit bakt zonder dat het scheurt. Maar nog mooier vond ze de klei-objecten die ze níet had gebakken. ,,Zo kwam ik op dit idee: het maken van biologisch afbreekbare urnen. Je kunt er as in doen en in zee achterlaten. Doordat de urn niet is gebakken, lost hij na een aantal uur op.”

Persoonlijke urn
Uit ervaring weet ze dat veel urnen die bijvoorbeeld op internet te koop zijn, weinig ‘ziel’ hebben. ,,Dat terwijl het zó belangrijk is om een urn te vinden die bij de overledene past. Als iemand hield van de zee, het strand en de wadden, dan kan deze urn perfect zijn voor die persoon.”

Het is niet nodig om gelijk na het vullen van de urn naar zee te rijden om hem daar achter te laten. ,,Als de omgeving droog genoeg is, kan hij best nog wel een tijd in huis staan.”

Mensen kunnen uiteindelijk de urn achterlaten op de vloedlijn, of op een zandplaat wanneer het eb is. ,,Maar in het water laten zakken vanaf een boot kan ook. Ik heb urnen waar papiertouw omheen zit. Dit lost ook op in zeewater.”

Blijvende herinnering
Voor mensen die toch nog iets van de as willen bewaren, maakt Zwaan onder andere memory-potten. Die zijn gemaakt van rivierklei dat ze wel afbakt. ,,Van iemand die met een metaaldetector vaak op pad ging, heb ik heel oude munten gekregen. Die heb ik in een paar potten verwerkt. Ze verwijzen naar het lied ‘Schipper mag ik overvaren’ en staan symbool voor de overgang naar het hiernamaals.”

Het maken van de Van Wad tot Wad-urnen geeft haar veel voldoening. Volgens haar kunnen de urnen waardevol en van betekenis zijn voor nabestaanden. ,,Dit is mijn manier om de wereld een beetje mooier te maken.”

Geplaatst 12-1-2020. Foto Jip Meertens

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw 7 manieren om je overleden huisdier te herdenken

‘A dog is a men’s best friend’: een quote waar menig hondeneigenaar bij zal zweren. De band die we hebben met ons huisdier, van viervoeters tot aan gevleugelde vrienden, gaat vaak dieper dan iemand zonder huisdier zich kan voorstellen. Het verliezen van je huisdier – en vaak beste vriend – gaat dan ook gepaard met groot, innig verdriet. Om jouw huisdier nooit weer te vergeten: 7 manieren om hen te herdenken.

Voorbereiden op later ‘Ga in gesprek over de dood, ook met kleuters’

Een prentenboek over de dood. Voormalig juf Wina Eberhard uit Nieuw-Buinen liep er al bijna dertig jaar mee in haar hoofd. Nu het er is, hoopt ze dat haar boek uitnodigt om vaker over de dood te praten. Ze staat niet meer voor de klas, maar ze weet nog goed hoe het was. Het eerste […]

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Coaching Snel back to business als je collega overlijdt.

Al jaren werkten ze samen. Iedere maandagochtend zag je ze pratend en lachend binnenkomen op het weekoverleg. En nu kwam Wouter in mijn praktijk. Zijn collega en maatje Leo was na een ziekbed overleden. Hij miste hem, op het werk was het druk, zijn gezin vroeg aandacht en de Coronamaatregelen vielen hem zwaar. Werken lukte […]

Nieuws Vaste assistente Hans Klok op 43-jarige leeftijd overleden

Nathalie Hoop, de vaste assistente van Hans Klok, is op 43-jarige leeftijd overleden. Ze kampte al enige tijd met baarmoederhalskanker.

Nieuws Johny Voners, de F.C. De Kampioenen-acteur is overleden

Johny Voners, vooral bekend als Xavier Waterslaeghers uit de televisieserie F.C. De Kampioenen, is op 74-jarige leeftijd overleden. De acteur leed aan huidkanker.

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.