Door: Team Mensenlinq in Rouw

Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.

Zwaan Miedema is een laatbloeier als kunstenaar. Ze heeft jaren gewerkt als gezinsbehandelaar. Een ingrijpende gebeurtenis, waarover ze liever niet vertelt, gooide een aantal jaar geleden haar leven overhoop. Dit leidde uiteindelijk tot de behoefte om haar leven opnieuw vorm te geven:
,,Ik wilde mijn handen in de waddenklei steken.”

Dit kwam niet uit de lucht vallen. Zwaan is opgegroeid in Zurich, bij de Afsluitdijk. De Waddenzee was haar speelterrein toen ze kind was. Daarnaast vond ze het altijd al leuk om creatief bezig te zijn.

Leerweg
Nadat Zwaan stopte met haar werk liet ze zich omscholen tot keramiste.
Ze volgde hiervoor lessen bij Lies Keramiek in Leeuwarden en later aan de Kleiacademie Amsterdam. Ook van meesterdraaier Joop Crompvoets heeft ze geleerd.

Een opdracht die ze moest uitvoeren op de Kleiacademie heeft geleid tot de urnen die ze nu maakt. ,,We moesten onze eigen klei delven. Ik wist meteen dat ik klei van het wad wilde gebruiken.”

Ze deed proeven met de klei om te bepalen hoe je dit bakt zonder dat het scheurt. Maar nog mooier vond ze de klei-objecten die ze níet had gebakken. ,,Zo kwam ik op dit idee: het maken van biologisch afbreekbare urnen. Je kunt er as in doen en in zee achterlaten. Doordat de urn niet is gebakken, lost hij na een aantal uur op.”

Persoonlijke urn
Uit ervaring weet ze dat veel urnen die bijvoorbeeld op internet te koop zijn, weinig ‘ziel’ hebben. ,,Dat terwijl het zó belangrijk is om een urn te vinden die bij de overledene past. Als iemand hield van de zee, het strand en de wadden, dan kan deze urn perfect zijn voor die persoon.”

Het is niet nodig om gelijk na het vullen van de urn naar zee te rijden om hem daar achter te laten. ,,Als de omgeving droog genoeg is, kan hij best nog wel een tijd in huis staan.”

Mensen kunnen uiteindelijk de urn achterlaten op de vloedlijn, of op een zandplaat wanneer het eb is. ,,Maar in het water laten zakken vanaf een boot kan ook. Ik heb urnen waar papiertouw omheen zit. Dit lost ook op in zeewater.”

Blijvende herinnering
Voor mensen die toch nog iets van de as willen bewaren, maakt Zwaan onder andere memory-potten. Die zijn gemaakt van rivierklei dat ze wel afbakt. ,,Van iemand die met een metaaldetector vaak op pad ging, heb ik heel oude munten gekregen. Die heb ik in een paar potten verwerkt. Ze verwijzen naar het lied ‘Schipper mag ik overvaren’ en staan symbool voor de overgang naar het hiernamaals.”

Het maken van de Van Wad tot Wad-urnen geeft haar veel voldoening. Volgens haar kunnen de urnen waardevol en van betekenis zijn voor nabestaanden. ,,Dit is mijn manier om de wereld een beetje mooier te maken.”

Geplaatst 12-1-2020. Foto Jip Meertens

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Vriend en vijand zal Plopatou missen

Stadsfiguur Plopatou is overleden. Excentriek, kleurrijk, bemoeizuchtig en controversieel. Maar wie hij was – niemand die het echt weet.

Jorna Spasens
Nieuws SBS-styliste Jorna Spapens overleden

Daarvoor werkte ze jarenlang achter de schermen bij televisieprogramma’s als Eigen Huis & Tuin en Life & Cooking. Spapens kwam uit een kunstzinnig gezin; haar vader was directeur van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet en haar moeder was kunstenares. De presentatrice volgde na haar middelbare school diverse opleidingen en begon haar carrière als etaleuse voor […]

Nieuws Judoka Ilona Lucassen overleden

Judoka Ilona Lucassen is op 23-jarige leeftijd overleden. Dat maakt de Nederlandse jubobond (JBN) bekend.

Voorbereiden op later Ligt jouw wensenboekje al klaar?

Misschien wil je er nog helemaal niet aan denken. En krijg je de rillingen over je lijf bij de gedachte. Maar stel, het is zover. Dan wil je het toch geregeld hebben zoals jij dat wilt? Ik heb het over een wensenboekje voor jouw uitvaart. Weet jij bijvoorbeeld al welke muziek er op jouw uitvaart moet klinken?

Nieuws Zanger Trini Lopez overleden aan gevolgen van coronavirus.

Zanger Trini Lopez is in zijn woonplaats Los Angeles op 83-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse zanger, die in 2013 tijdens concerten van André Rieu nog in Nederland optrad, stierf aan de gevolgen van het coronavirus. Lopez werd in 1937 in de Texaanse stad Dallas geboren als Trinidad Lopez III. Zijn beide ouders kwamen uit Mexico. […]

Islamitische grafstenen
Voorbereiden op later Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland

ADVERTORIAL Moslims hebben andere gebruiken en een andere cultuur dan de meeste Nederlanders. Dat uit zich in de gewoontes, en ook in de manier waarop omgegaan wordt met rouw en de laatste rustplaats. Het zal je niet verbazen dat er veel mogelijkheden zijn voor grafstenen en -monumenten voor moslims, die door Nederlandse grafsteenspecialisten aangeboden worden. […]

Voorbereiden op later Ben jij al verzekerd voor een uitvaart?

Advertorial: Wanneer jij overlijdt, komt er heel wat op jouw nabestaanden af. Zo moeten zij invulling geven aan de uitvaart. Er dient een kist uitgekozen te worden en zij moeten kiezen voor begraven of cremeren. Vaak wordt de hulp van een uitvaartondernemer ingeschakeld. Hij helpt om alles rondom de uitvaart te regelen. Mede doordat er […]

Rouw 8 podcasts over rouw en verlies om nu te luisteren

Heb je geen zin om boeken te lezen of films te kijken, of ben je simpelweg een groot fan van podcasts? Ook over onderwerpen als rouw en overlijden zijn mooie podcasts gemaakt, die een steuntje in de rug kunnen bieden of gewoon prettig zijn om naar te luisteren in een moeilijke tijd. Wij hebben acht van de mooiste podcasts voor je op een rijtje gezet.