Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Grafkisten kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Vrij gebruikelijk is spaanplaat. Niet bepaald ‘groen’ materiaal. Voor de productie worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn, en de natuur breekt spaanplaat maar moeilijk af. Daarnaast gebruiken kistenbouwers vaak lak en/of lijm. 

Ecologische grafkisten

Een duurzaam alternatief is de ecologische grafkist. Gemaakt van restafval, waardoor er minder ‘nieuw’ materiaal nodig is dan bij een ‘gewone’ grafkist. Daarnaast is de ecologische grafkist makkelijk af te breken door Moeder Natuur, waardoor de kist niet jaren in de grond blijft liggen. Bij het cremeren komen amper schadelijke stoffen vrij. 

Kartonnen grafkisten

Een andere duurzame optie is een kartonnen uitvaartkist, gemaakt van speciaal karton en geschikt voor zowel begraven als cremeren. De kist is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, bijvoorbeeld egaal wit of met een houtmotief. 

Een kartonnen kist is licht, sterk en relatief goedkoop. Let er wel goed op dat je een kwalitatief goede kist kiest. Niet elke kartonnen kist kan bijvoorbeeld goed tegen (regen)water. Kies daarom voor een kist die is goedgekeurd door uitvaartorganisaties, zoals die van FAIR Coffins: www.faircoffins.com

Massief hout

Toch een voorkeur voor hout? Kies dan voor een massief houten kist, gemaakt van binnenlands hout zoals populier of wilg. Dit wordt makkelijker afgebroken door de natuur. Optimaal duurzaam is de kist als er geen (chemische) lak of lijm wordt gebruikt. 

Uitvaartmand

In het verlengde hiervan ligt de uitvaartmand, gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen. Green Coffins (www.greencoffins.nl) heeft zich hierin gespecialiseerd. De uitvaartmand is een gevlochten kist die van binnen is verstevigd met een vlechtwerk of een frame gemaakt van bamboe. De duurzame mand is geschikt voor begraven en cremeren.

Afbreekbare lijkwade

Liever helemaal geen kist? Dan is een lijkwade een alternatief. En ook die zijn tegenwoordig in zeer duurzame varianten te krijgen. Gemaakt van (biologisch) linnen, wol, vilt of hennep. 

Zelf een lijkwade maken is ook een optie. Hiervoor kun je een deken of dekbedovertrek gebruiken. Kijk wel op het label of het gemaakt is van natuurlijk materiaal. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Medestrijder van Nelson Mandela overleden

Een medestrijder van de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactivist Nelson Mandela is overleden. De op 95-jarige leeftijd gestorven Andrew Mlangeni was in 1963 samen met Mandela en anderen tot levenslang veroordeeld. Mandela werd na het afschaffen van de apartheid president van Zuid-Afrika.

Nieuws Larry King (87) overleden

De Amerikaanse talkshowhost Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met de presentator, maar zijn situatie verslechterde toch weer. Het […]

herinerhen
HerinnerHen Bauke Lemke

De eenheid is verbroken, staat op de rouwkaart. Bauke heeft zoveel betekend voor zijn naasten, maar ook voor de medemens.

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

Uitvaart Een laatste groet aan de overledene

‘Een lied zingen was het laatste wat ik voor haar kon doen’

In memoriam Vriend en vijand zal Plopatou missen

Stadsfiguur Plopatou is overleden. Excentriek, kleurrijk, bemoeizuchtig en controversieel. Maar wie hij was – niemand die het echt weet.

Nieuws Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.

In memoriam Drentse zakenman Peter Langendijk was gezien in de jetset maar eindigde als zwerver

Hij woonde in die jaren ’80 en ’90 inderdaad in die provincie, maar ondernemer Peter Langendijk werd in 1942 geboren in Beverwijk. Hij maakte faam met het opkopen en reorganiseren van slecht lopende bedrijven die onder zijn hoede weer winstgevend werden. Het maakte hem tot een geziene figuur in de jetset. Vorige week zondag overleed hij aan een hartstilstand, na een bestaan als zwerver dat volgde op zijn succesjaren als zakenman.