Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Grafkisten kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Vrij gebruikelijk is spaanplaat. Niet bepaald ‘groen’ materiaal. Voor de productie worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn, en de natuur breekt spaanplaat maar moeilijk af. Daarnaast gebruiken kistenbouwers vaak lak en/of lijm. 

Ecologische grafkisten

Een duurzaam alternatief is de ecologische grafkist. Gemaakt van restafval, waardoor er minder ‘nieuw’ materiaal nodig is dan bij een ‘gewone’ grafkist. Daarnaast is de ecologische grafkist makkelijk af te breken door Moeder Natuur, waardoor de kist niet jaren in de grond blijft liggen. Bij het cremeren komen amper schadelijke stoffen vrij. 

Kartonnen grafkisten

Een andere duurzame optie is een kartonnen uitvaartkist, gemaakt van speciaal karton en geschikt voor zowel begraven als cremeren. De kist is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, bijvoorbeeld egaal wit of met een houtmotief. 

Een kartonnen kist is licht, sterk en relatief goedkoop. Let er wel goed op dat je een kwalitatief goede kist kiest. Niet elke kartonnen kist kan bijvoorbeeld goed tegen (regen)water. Kies daarom voor een kist die is goedgekeurd door uitvaartorganisaties, zoals die van FAIR Coffins: www.faircoffins.com

Massief hout

Toch een voorkeur voor hout? Kies dan voor een massief houten kist, gemaakt van binnenlands hout zoals populier of wilg. Dit wordt makkelijker afgebroken door de natuur. Optimaal duurzaam is de kist als er geen (chemische) lak of lijm wordt gebruikt. 

Uitvaartmand

In het verlengde hiervan ligt de uitvaartmand, gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen. Green Coffins (www.greencoffins.nl) heeft zich hierin gespecialiseerd. De uitvaartmand is een gevlochten kist die van binnen is verstevigd met een vlechtwerk of een frame gemaakt van bamboe. De duurzame mand is geschikt voor begraven en cremeren.

Afbreekbare lijkwade

Liever helemaal geen kist? Dan is een lijkwade een alternatief. En ook die zijn tegenwoordig in zeer duurzame varianten te krijgen. Gemaakt van (biologisch) linnen, wol, vilt of hennep. 

Zelf een lijkwade maken is ook een optie. Hiervoor kun je een deken of dekbedovertrek gebruiken. Kijk wel op het label of het gemaakt is van natuurlijk materiaal. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Componist Theo Verbey (60) overleden

De Nederlandse componist Theo Verbey is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever Deuss Music dinsdag bekendgemaakt. Verbey was al een tijd ziek

Voorbereiden op later ‘Nog één keer FC-Groningen zien spelen’

Rustig sterven na vervullen van laatste wens Door Elles van Wees Nog één keer naar zijn favoriete voetbalclub FC- Groningen. Dat was de laatste wens van een veertig- jarige man die op sterven lag in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) in Groningen. Het was een verzoek waar Kees Veldboer oprichter van Stichting Ambulance […]

Nieuws Oebele-acteur Herman Vinck (84) overleden

De Vlaamse acteur Herman Vinck is donderdag op 84-jarige leeftijd gestorven. Vinck werkte sinds de jaren zestig in Nederland, zo was hij te zien als Augustus Rozegeur in de populaire kinderserie Oebele

Nieuws Voormalige Franse doelman Martini (58) overleden

Oud-doelman Bruno Martini is overleden. Dat meldt AJ Auxerre, waar de 31-voudig Franse international het grootste deel van zijn loopbaan speelde.

Jenne Meinema
In memoriam Jenne Meinema (1931-2020): Pionier van de bebop, aanjager van de jazz in het Noorden

Overleden is een van de bekendste jazzmuzikanten van het Noorden: saxofonist Jenne Meinema. Als ‘pionier van de bebop’ was hij aanjager van de jazz in deze regio, zowel tijdens de vele duizenden concerten die hij gaf, als in bestuurlijke functies. ‘Beste altsaxofonist van het Noorden.’ Zo werd Jenne Meinema halverwege de jaren vijftig al aangekondigd. […]

Online onsterfelijkheid Wanneer een presentatie dichtbij komt

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Voorbereiden op later Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Nieuws Larry King (87) overleden

De Amerikaanse talkshowhost Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met de presentator, maar zijn situatie verslechterde toch weer. Het […]