Terug
Voorbereiden op later

Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Grafkisten kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Vrij gebruikelijk is spaanplaat. Niet bepaald ‘groen’ materiaal. Voor de productie worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn, en de natuur breekt spaanplaat maar moeilijk af. Daarnaast gebruiken kistenbouwers vaak lak en/of lijm. 

Ecologische grafkisten

Een duurzaam alternatief is de ecologische grafkist. Gemaakt van restafval, waardoor er minder ‘nieuw’ materiaal nodig is dan bij een ‘gewone’ grafkist. Daarnaast is de ecologische grafkist makkelijk af te breken door Moeder Natuur, waardoor de kist niet jaren in de grond blijft liggen. Bij het cremeren komen amper schadelijke stoffen vrij. 

Kartonnen grafkisten

Een andere duurzame optie is een kartonnen uitvaartkist, gemaakt van speciaal karton en geschikt voor zowel begraven als cremeren. De kist is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, bijvoorbeeld egaal wit of met een houtmotief. 

Een kartonnen kist is licht, sterk en relatief goedkoop. Let er wel goed op dat je een kwalitatief goede kist kiest. Niet elke kartonnen kist kan bijvoorbeeld goed tegen (regen)water. Kies daarom voor een kist die is goedgekeurd door uitvaartorganisaties, zoals die van FAIR Coffins: www.faircoffins.com

Massief hout

Toch een voorkeur voor hout? Kies dan voor een massief houten kist, gemaakt van binnenlands hout zoals populier of wilg. Dit wordt makkelijker afgebroken door de natuur. Optimaal duurzaam is de kist als er geen (chemische) lak of lijm wordt gebruikt. 

Uitvaartmand

In het verlengde hiervan ligt de uitvaartmand, gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen. Green Coffins (www.greencoffins.nl) heeft zich hierin gespecialiseerd. De uitvaartmand is een gevlochten kist die van binnen is verstevigd met een vlechtwerk of een frame gemaakt van bamboe. De duurzame mand is geschikt voor begraven en cremeren.

Afbreekbare lijkwade

Liever helemaal geen kist? Dan is een lijkwade een alternatief. En ook die zijn tegenwoordig in zeer duurzame varianten te krijgen. Gemaakt van (biologisch) linnen, wol, vilt of hennep. 

Zelf een lijkwade maken is ook een optie. Hiervoor kun je een deken of dekbedovertrek gebruiken. Kijk wel op het label of het gemaakt is van natuurlijk materiaal.