Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Grafkisten kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Vrij gebruikelijk is spaanplaat. Niet bepaald ‘groen’ materiaal. Voor de productie worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn, en de natuur breekt spaanplaat maar moeilijk af. Daarnaast gebruiken kistenbouwers vaak lak en/of lijm. 

Ecologische grafkisten

Een duurzaam alternatief is de ecologische grafkist. Gemaakt van restafval, waardoor er minder ‘nieuw’ materiaal nodig is dan bij een ‘gewone’ grafkist. Daarnaast is de ecologische grafkist makkelijk af te breken door Moeder Natuur, waardoor de kist niet jaren in de grond blijft liggen. Bij het cremeren komen amper schadelijke stoffen vrij. 

Kartonnen grafkisten

Een andere duurzame optie is een kartonnen uitvaartkist, gemaakt van speciaal karton en geschikt voor zowel begraven als cremeren. De kist is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, bijvoorbeeld egaal wit of met een houtmotief. 

Een kartonnen kist is licht, sterk en relatief goedkoop. Let er wel goed op dat je een kwalitatief goede kist kiest. Niet elke kartonnen kist kan bijvoorbeeld goed tegen (regen)water. Kies daarom voor een kist die is goedgekeurd door uitvaartorganisaties, zoals die van FAIR Coffins: www.faircoffins.com

Massief hout

Toch een voorkeur voor hout? Kies dan voor een massief houten kist, gemaakt van binnenlands hout zoals populier of wilg. Dit wordt makkelijker afgebroken door de natuur. Optimaal duurzaam is de kist als er geen (chemische) lak of lijm wordt gebruikt. 

Uitvaartmand

In het verlengde hiervan ligt de uitvaartmand, gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen. Green Coffins (www.greencoffins.nl) heeft zich hierin gespecialiseerd. De uitvaartmand is een gevlochten kist die van binnen is verstevigd met een vlechtwerk of een frame gemaakt van bamboe. De duurzame mand is geschikt voor begraven en cremeren.

Afbreekbare lijkwade

Liever helemaal geen kist? Dan is een lijkwade een alternatief. En ook die zijn tegenwoordig in zeer duurzame varianten te krijgen. Gemaakt van (biologisch) linnen, wol, vilt of hennep. 

Zelf een lijkwade maken is ook een optie. Hiervoor kun je een deken of dekbedovertrek gebruiken. Kijk wel op het label of het gemaakt is van natuurlijk materiaal. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.

herinerhen
HerinnerHen Bauke Lemke

De eenheid is verbroken, staat op de rouwkaart. Bauke heeft zoveel betekend voor zijn naasten, maar ook voor de medemens.

Nieuws Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) trad zelden op de voorgrond, maar was al jaren van onschatbare waarde voor het nationale team. Met haar vroege overlijden, vandaag in Frankrijk, verliest de sport een wereldkampioene, maar vooral een bescheiden, sociaal en krachtig mens.

In memoriam Jannes Berghuis, de lieve jongen die zomaar viel

Jannes Berghuis bezat een hele batterij notitieboekjes.
Daarin schreef hij, in een net, cursief handschrift. Over wat hij meemaakte op zijn reizen. Over hoe je kon zien of een vis ziek was of gezond. Over wat hij wilde worden na zijn studie. Over wie hij wilde worden. Niet iemand die hele dagen in een laboratorium slijt, zo ver was hij in elk geval. Nee, hij wilde betekenis hebben. De wereld een beetje beter en mooier maken.

Voorbereiden op later Voor altijd rust op natuurbegraafplaats Reiderwolde

Al weer bijna tien jaar is het mogelijk om begraven te worden op natuurbegraafplaats Reiderwolde in de gemeente Oldambt in Oost- Groningen, ten oosten van de Blauwe Stad. De initiatiefnemers hebben zich er voor ingezet om van 200 hectare landbouwgrond een florerend gevarieerd natuurgebied met een natuurbegraafplaats te maken. „Het is een enorme klus geweest”, zegt Trudy de Weerd, één van de initiattiefnemers en woordvoerder van natuurbegraafplaats Reiderwolde. „Maar we zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een prachtige natuurbegraafplaats geworden in een gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Al weer een paar honderd overledenen hebben er een laatste rustplaats gevonden”, zegt ze.

Nieuws Medestrijder van Nelson Mandela overleden

Een medestrijder van de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactivist Nelson Mandela is overleden. De op 95-jarige leeftijd gestorven Andrew Mlangeni was in 1963 samen met Mandela en anderen tot levenslang veroordeeld. Mandela werd na het afschaffen van de apartheid president van Zuid-Afrika.

Nieuws Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Nieuws Rapper Saint Dog (44) overleden

Een van de oprichters van hiphopformatie Kottonmouth Kings is overleden. Volgens TMZ trof een vriend rapper Saint Dog aan met ernstige ademhalingsproblemen en kwamen toegesnelde hulpdiensten te laat.