Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Grafkisten kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Vrij gebruikelijk is spaanplaat. Niet bepaald ‘groen’ materiaal. Voor de productie worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn, en de natuur breekt spaanplaat maar moeilijk af. Daarnaast gebruiken kistenbouwers vaak lak en/of lijm. 

Ecologische grafkisten

Een duurzaam alternatief is de ecologische grafkist. Gemaakt van restafval, waardoor er minder ‘nieuw’ materiaal nodig is dan bij een ‘gewone’ grafkist. Daarnaast is de ecologische grafkist makkelijk af te breken door Moeder Natuur, waardoor de kist niet jaren in de grond blijft liggen. Bij het cremeren komen amper schadelijke stoffen vrij. 

Kartonnen grafkisten

Een andere duurzame optie is een kartonnen uitvaartkist, gemaakt van speciaal karton en geschikt voor zowel begraven als cremeren. De kist is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, bijvoorbeeld egaal wit of met een houtmotief. 

Een kartonnen kist is licht, sterk en relatief goedkoop. Let er wel goed op dat je een kwalitatief goede kist kiest. Niet elke kartonnen kist kan bijvoorbeeld goed tegen (regen)water. Kies daarom voor een kist die is goedgekeurd door uitvaartorganisaties, zoals die van FAIR Coffins: www.faircoffins.com

Massief hout

Toch een voorkeur voor hout? Kies dan voor een massief houten kist, gemaakt van binnenlands hout zoals populier of wilg. Dit wordt makkelijker afgebroken door de natuur. Optimaal duurzaam is de kist als er geen (chemische) lak of lijm wordt gebruikt. 

Uitvaartmand

In het verlengde hiervan ligt de uitvaartmand, gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen. Green Coffins (www.greencoffins.nl) heeft zich hierin gespecialiseerd. De uitvaartmand is een gevlochten kist die van binnen is verstevigd met een vlechtwerk of een frame gemaakt van bamboe. De duurzame mand is geschikt voor begraven en cremeren.

Afbreekbare lijkwade

Liever helemaal geen kist? Dan is een lijkwade een alternatief. En ook die zijn tegenwoordig in zeer duurzame varianten te krijgen. Gemaakt van (biologisch) linnen, wol, vilt of hennep. 

Zelf een lijkwade maken is ook een optie. Hiervoor kun je een deken of dekbedovertrek gebruiken. Kijk wel op het label of het gemaakt is van natuurlijk materiaal. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Jannes Berghuis, de lieve jongen die zomaar viel

Jannes Berghuis bezat een hele batterij notitieboekjes.
Daarin schreef hij, in een net, cursief handschrift. Over wat hij meemaakte op zijn reizen. Over hoe je kon zien of een vis ziek was of gezond. Over wat hij wilde worden na zijn studie. Over wie hij wilde worden. Niet iemand die hele dagen in een laboratorium slijt, zo ver was hij in elk geval. Nee, hij wilde betekenis hebben. De wereld een beetje beter en mooier maken.

In memoriam Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 – 2019) uit Barger-Compascuum.

Nieuws Zanger Toon Mentink (24) overleden

Toon Mentink, bekend van zijn deelname aan The Next Boy/Girl Band (2016) en The Voice of Holland (2017), is overleden op 24-jarige leeftijd. Dat laat Luca Gilliot, die net als Toon in de boyband 4U zat, weten op sociale media. „Het breekt mijn hart om dit te posten. Ik voel me vereerd dat ik deel heb mogen […]

Nieuws Zanger Bill Withers overleden

De Amerikaanse soulzanger Bill Withers is op 81-jarige leeftijd overleden, melden Amerikaanse media. Hij is onder meer bekend van de hits Ain’t No Sunshine en Lovely Day uit de jaren zeventig. Ook Lean On Me, Use Me en Just The Two Of Us zijn van hem.

Achter de deuren van de dood De uitvaartzangeres

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Voorbereiden op later Tips voor rouwverwerking bij een kind

Voor veel ouders is het een van de moeilijkste onderwerpen om met hun kinderen over te praten: de dood. Toch doe je er volgens orthopedagoog Mary Mijnlieff, gespecialiseerd in rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen, goed aan om dat regelmatig te doen. ,,Erover spreken maakt de dood minder bedreigend.”

Nieuws Voormalig VN-baas Pérez de Cuéllar overleden

Javier Pérez de Cuéllar, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is op 100-jarige leeftijd in zijn geboorteland Peru overleden. Dat maakte zijn zoon bekend. De Peruaan was vijfde baas in de historie van de volkerenorganisatie, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Pérez de Cuéllar stond van 1982 tot 1991 aan het hoofd. Hij was […]

Nieuws The Four Seasons-oprichter Tommy DeVito (92) overleden aan COVID-19

Tommy DeVito, een van de oprichters van de succesvolle popgroep The Four Seasons, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Las Vegas aan de gevolgen van het coronavirus.