Terug
Blog

5 Tips voor het bieden van rouwondersteuning tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen staat samenzijn, gezelligheid en familie centraal. Wanneer een dierbare tijdens of vlak voor deze feestdagen komt te overlijden, zijn deze dagen extra pijnlijk en wordt een overleden dierbare extra gemist. Mensenlinq onderzocht waar nabestaanden in deze dagen de meeste behoefte aan hebben, zodat u als uitvaartondernemer passende steun kunt bieden tijdens deze beladen dagen. Lees hier 5 tips voor het bieden van rouwondersteuning tijdens de feestdagen.

Tip 1. Bereid de familie voor op de feestdagen

Maak de feestdagen bespreekbaar. Bereid de familie voor en bespreek hoe zij de komende feestdagen willen doorbrengen. U kunt hierbij praktische tips geven en putten uit uw ervaring over hoe nabestaanden tijdens de feestdagen kunnen omgaan met het verlies van de dierbare. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het initiëren van een ceremonie of een moment tijdens de feestdagen waarop het gedenken van de dierbare centraal staat.

Tip 2. Breng mensen bij elkaar met uw service

Wijs de familie op ondersteuning bij verdriet, zoals lokale steungroepen, counselingdiensten of een online condoleanceregister. Hartverwarmende reacties en steunbetuigingen geven troost en verbintenis in het rouwproces, vooral tijdens de feestdagen! Een online condoleanceregister maakt het mogelijk om steunbetuigingen van vrienden, familie, kennissen en collega’s uit zowel binnen- als buitenland te ontvangen. Tijdens de feestdagen biedt dit een extra vorm van troost. Ook kunnen de directe nabestaanden ervoor kiezen dit online condoleanceregister uit te breiden tot volwaardige online gedenkplaats zoals in dit voorbeeld wordt gegeven.

Tip 3. Wees een informatiebron

Voorzie families van informatie over hoe zij het beste om kunnen gaan met rouw tijdens de feestdagen. Op Mensenlinq leest u waardevolle artikelen van Gerda Hagenauw, levenscoach bij rouw en verlies, zoals: Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?, Kerst en verwachtingen, en December, ook een feestmaand als je rouwt?

Tip 4. Herinneringsgeschenken aandragen

Draag ideeën aan voor het (laten) maken van herinneringsgeschenken, zoals fotoboeken, gedenkplaten of andere aandenkens die tijdens de feestdagen een speciale betekenis kunnen hebben.

Tip 5. Houd contact

Rouw is een langdurig proces en het kan waardevol zijn om te laten zien dat u, ook wanneer de feestdagen voorbij zijn, blijft ondersteunen.

Wij hopen dat u inspiratie haalt uit onze tips, die u helpen in uw essentiële rol bij het bieden van zorg en ondersteuning voor families die dit extra hard nodig hebben tijdens de feestdagen. Hier leest u meer informatie over het inzetten van het online condoleanceregister van Mensenlinq of het opzetten van een waardevolle herdenkingspagina.