Door: Team Mensenlinq in Coaching

December, ook een feestmaand als je rouwt?

En dan is het weer december, de maand van familie, samenzijn, gezelligheid, eten en lichtjes. Voor mensen in de rouw is het zoeken naar zingeving. Wat is het kerstfeest zonder een geliefde, waarom zou ik het nieuwe jaar vrolijk inluiden nu … er niet meer is?

Rouwen en het leven vieren tegelijk
Carina was in april weduwe geworden. Haar man was plotseling overleden aan de gevolgen van een longembolie. Ze was in shock geraakt zo direct na zijn overlijden en langzaam met zelfzorg en hulp van haar rouwbegeleider klom ze uit het dal. En nu, zo voor de kerstdagen, kwam ze voor een coaching gesprek. Het lukte haar niet de dagen door te komen; uit bed stappen was al een ramp en dan lag de hele dag nog voor haar. Voor haar gevoel begonnen de avonden al rond een uur of vier, omdat het dan alweer donker werd. De kerstboom die haar dochter voor haar had gekocht vrolijkte haar ook niet op. De lichtjes gaven haar geen vreugde. Ze zag verschrikkelijk op tegen de feestdagen.

Bleef het maar altijd zoals het was
Zij en haar man hadden ieder jaar de kerstdagen goed gevuld; op de eerste kerstdag kwamen de kinderen met aanhang op bezoek en op de tweede kerstdag ontvingen ze familie en een paar goede vrienden. Het was altijd druk, er werd gezellig gepraat en soms een spelletje gedaan. Ze verheugde zich er ieder jaar op om een mooi diner te verzorgen. Aan lange tafels zaten ze met het hele gezin en voor de kinderen kocht ze mooie geschenken die dankbaar werden ontvangen. Het was gezellig, liefdevol en soms schuurden de discussies, maar dat hoorde er ook bij. Ze hadden het goed. Ze vertelde dat haar man haar op zo’n dag met een liefdevolle blik kon aankijken en dat ze samen zo ontzettend blij en trots waren met hun gezin en met elkaar.

De nieuwe werkelijkheid
Dit jaar was ze niet in de conditie om dit allemaal te regelen, maar ze wilde wel graag een kerst zoals ze dat gewend was. Ik had haar geadviseerd om de organisatie uit te besteden, daar moest ze in ieder geval geen stress van hebben. Helemaal niet deelnemen aan de voorbereidingen was ook niet handig, want voorbereiden gaf haar wel wat te doen. Het was iets om voor wakker te worden. Haar kinderen hadden dat goed opgepakt en namen de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de eerste kerstdag op zich. Voor de tweede kerstdag pakte haar zusje het stokje van haar over. Zij nodigde de vrienden uit, regelde het eten. Dat gaf rust en ook kon ze het plezier van kerst af en toe voelen. Zo ging ze heen en weer tussen verliesoriëntatie en hersteloriëntatie.

Tips voor mensen in verdriet

  • Plan vooraf met je gezinsleden of vrienden hoe je feestdagen wilt doorbrengen. Door je voor te bereiden dat het een emotionele dag kan worden, kun je vermijden dat je je plots overvallen voelt.
  • Houd er rekening mee dat je op die dagen niet gewoon kunt functioneren. Doseer de taken die je op je neemt, want rouwen is een vermoeiende bezigheid. Vermijd overdadig eten en drinken en te lang opblijven.
  • Organiseer je inkopen vooraf, beperk het aantal winkels, bestel boodschappen online of vraag iemand je inkopen mee te brengen.
  • Spreek af hoe je herinneringen wilt ophalen en verdriet wilt delen. Luister ook naar de wensen van je kinderen. Maak de kinderen duidelijk dat verdriet te maken heeft met liefde.
  • Doe iets symbolisch zoals bijvoorbeeld een kaars aansteken, een bepaalde plaats kiezen, een herinnering aan de kerstboom, ….

(Uit Helpen bij Verlies van Manu Keirse 2017)

Fijne feestdagen!

Gerda Hagenauw Geplaatst 15-12-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

Robbe de Hert
Nieuws Vlaamse filmregisseur Robbe de Hert overleden

De Vlaamse filmregisseur Robbe de Hert is overleden op 77-jarige leeftijd. Hij brak in 1980 door bij het grote publiek met de speelfilm De Witte van Sichem. Andere bekende films van zijn hand zijn Blueberry Hill, dat in Nederland een Gouden Kalf kreeg, en Lijmen/Het been (2000). In die verfilming van de dubbelroman van Willem Elsschot speelde Willeke van Ammelrooy […]

Jorna Spasens
Nieuws SBS-styliste Jorna Spapens overleden

Daarvoor werkte ze jarenlang achter de schermen bij televisieprogramma’s als Eigen Huis & Tuin en Life & Cooking. Spapens kwam uit een kunstzinnig gezin; haar vader was directeur van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet en haar moeder was kunstenares. De presentatrice volgde na haar middelbare school diverse opleidingen en begon haar carrière als etaleuse voor […]

Rouw Huilend zit ze met het rieten mandje op schoot

Het is een prachtig kindje. Haar moeder laat de foto’s zien van het doodgeboren meisje. Haar derde kind. Ze zou nu acht zijn geweest. ‘We hebben een paar hele mooie dagen gehad met haar. Mijn zoon en dochter gingen er heel natuurlijk mee om toen ze bij ons in de kamer in haar witte rieten mandje lag. Ze waren heel verdrietig, want er zou een nieuw kindje komen en dat gebeurde ook, maar ze bleef maar heel kort. Ze snapten heel goed dat het heel erg was wat er was gebeurd, maar het zijn kinderen he.
En ze vonden al die aandacht en al dat bezoek ook heerlijk, wat ik heel goed snap.

Nieuws De Graafschap-icoon Henk ‘Kappertje’ Overgoor (75) overleden aan de gevolgen van corona

Voormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.oormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.

Nieuws Zanger Spencer Davis (Gimme Some Lovin’) op 81-jarige leeftijd overleden

De in Wales geboren zanger en gitarist Spencer Davis is op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd dood gevonden in zijn huis in Californië, melden Britse media.

Voorbereiden op later Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Nieuws Componist Theo Verbey (60) overleden

De Nederlandse componist Theo Verbey is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever Deuss Music dinsdag bekendgemaakt. Verbey was al een tijd ziek