Door: Team Mensenlinq in Coaching

December, ook een feestmaand als je rouwt?

En dan is het weer december, de maand van familie, samenzijn, gezelligheid, eten en lichtjes. Voor mensen in de rouw is het zoeken naar zingeving. Wat is het kerstfeest zonder een geliefde, waarom zou ik het nieuwe jaar vrolijk inluiden nu … er niet meer is?

Rouwen en het leven vieren tegelijk
Carina was in april weduwe geworden. Haar man was plotseling overleden aan de gevolgen van een longembolie. Ze was in shock geraakt zo direct na zijn overlijden en langzaam met zelfzorg en hulp van haar rouwbegeleider klom ze uit het dal. En nu, zo voor de kerstdagen, kwam ze voor een coaching gesprek. Het lukte haar niet de dagen door te komen; uit bed stappen was al een ramp en dan lag de hele dag nog voor haar. Voor haar gevoel begonnen de avonden al rond een uur of vier, omdat het dan alweer donker werd. De kerstboom die haar dochter voor haar had gekocht vrolijkte haar ook niet op. De lichtjes gaven haar geen vreugde. Ze zag verschrikkelijk op tegen de feestdagen.

Bleef het maar altijd zoals het was
Zij en haar man hadden ieder jaar de kerstdagen goed gevuld; op de eerste kerstdag kwamen de kinderen met aanhang op bezoek en op de tweede kerstdag ontvingen ze familie en een paar goede vrienden. Het was altijd druk, er werd gezellig gepraat en soms een spelletje gedaan. Ze verheugde zich er ieder jaar op om een mooi diner te verzorgen. Aan lange tafels zaten ze met het hele gezin en voor de kinderen kocht ze mooie geschenken die dankbaar werden ontvangen. Het was gezellig, liefdevol en soms schuurden de discussies, maar dat hoorde er ook bij. Ze hadden het goed. Ze vertelde dat haar man haar op zo’n dag met een liefdevolle blik kon aankijken en dat ze samen zo ontzettend blij en trots waren met hun gezin en met elkaar.

De nieuwe werkelijkheid
Dit jaar was ze niet in de conditie om dit allemaal te regelen, maar ze wilde wel graag een kerst zoals ze dat gewend was. Ik had haar geadviseerd om de organisatie uit te besteden, daar moest ze in ieder geval geen stress van hebben. Helemaal niet deelnemen aan de voorbereidingen was ook niet handig, want voorbereiden gaf haar wel wat te doen. Het was iets om voor wakker te worden. Haar kinderen hadden dat goed opgepakt en namen de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de eerste kerstdag op zich. Voor de tweede kerstdag pakte haar zusje het stokje van haar over. Zij nodigde de vrienden uit, regelde het eten. Dat gaf rust en ook kon ze het plezier van kerst af en toe voelen. Zo ging ze heen en weer tussen verliesoriëntatie en hersteloriëntatie.

Tips voor mensen in verdriet

  • Plan vooraf met je gezinsleden of vrienden hoe je feestdagen wilt doorbrengen. Door je voor te bereiden dat het een emotionele dag kan worden, kun je vermijden dat je je plots overvallen voelt.
  • Houd er rekening mee dat je op die dagen niet gewoon kunt functioneren. Doseer de taken die je op je neemt, want rouwen is een vermoeiende bezigheid. Vermijd overdadig eten en drinken en te lang opblijven.
  • Organiseer je inkopen vooraf, beperk het aantal winkels, bestel boodschappen online of vraag iemand je inkopen mee te brengen.
  • Spreek af hoe je herinneringen wilt ophalen en verdriet wilt delen. Luister ook naar de wensen van je kinderen. Maak de kinderen duidelijk dat verdriet te maken heeft met liefde.
  • Doe iets symbolisch zoals bijvoorbeeld een kaars aansteken, een bepaalde plaats kiezen, een herinnering aan de kerstboom, ….

(Uit Helpen bij Verlies van Manu Keirse 2017)

Fijne feestdagen!

Gerda Hagenauw Geplaatst 15-12-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

Nieuws Jan des Bouvrie overleden

Nederlands beroemdste interieurontwerper JAN DES BOUVRIE (78) is na een ziekbed overleden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit. De zakenman en vriend van […]

Nieuws Batman-regisseur Joel Schumacher overleden

De Amerikaanse filmregisseur Joel Schumacher is op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt het vakblad Variety. Schumacher was in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor een groot aantal hitfilms, zoals St. Elmo’s Fire, The Lost Boys, A Time to Kill en Falling Dow

Manon Snoeker
Rouw Een uitvaart voorbereiden is vooral goed luisteren.

Een uitvaart voorbereiden is de overledene en de familie leren kennen. Goed luisteren en ook horen wat niet gezegd wordt. Aandacht besteden aan, misschien ogenschijnlijk onbelangrijke, details. Al die kleine dingen die het afscheid zo persoonlijk maken. Misschien wel juist die kleine dingen. Dat begint al bij mijn collega’s van de verzorging, die de overledene […]

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Voormalig PSV-verdediger Kemper (77) overleden

Oud-PSV’er Peter Kemper is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De verdediger, een geboren en getogen Hagenaar, speelde vanaf 1961 veertien seizoenen voor de Eindhovenaren. Hij maakte in 1963 de eerste landstitel van PSV mee en werd ook in zijn laatste jaar bij de club kampioen.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.

In memoriam Luc Drenthe, de speurneus van Stadskanaal, is niet meer

Luc Drenthe, de oudste journalist van Oost-Groningen, is na een kort ziekbed overleden. Hij werd 90 jaar en was tot op het laatst op zoek naar nieuws.