Door: Team Mensenlinq in Coaching

December, ook een feestmaand als je rouwt?

En dan is het weer december, de maand van familie, samenzijn, gezelligheid, eten en lichtjes. Voor mensen in de rouw is het zoeken naar zingeving. Wat is het kerstfeest zonder een geliefde, waarom zou ik het nieuwe jaar vrolijk inluiden nu … er niet meer is?

Rouwen en het leven vieren tegelijk
Carina was in april weduwe geworden. Haar man was plotseling overleden aan de gevolgen van een longembolie. Ze was in shock geraakt zo direct na zijn overlijden en langzaam met zelfzorg en hulp van haar rouwbegeleider klom ze uit het dal. En nu, zo voor de kerstdagen, kwam ze voor een coaching gesprek. Het lukte haar niet de dagen door te komen; uit bed stappen was al een ramp en dan lag de hele dag nog voor haar. Voor haar gevoel begonnen de avonden al rond een uur of vier, omdat het dan alweer donker werd. De kerstboom die haar dochter voor haar had gekocht vrolijkte haar ook niet op. De lichtjes gaven haar geen vreugde. Ze zag verschrikkelijk op tegen de feestdagen.

Bleef het maar altijd zoals het was
Zij en haar man hadden ieder jaar de kerstdagen goed gevuld; op de eerste kerstdag kwamen de kinderen met aanhang op bezoek en op de tweede kerstdag ontvingen ze familie en een paar goede vrienden. Het was altijd druk, er werd gezellig gepraat en soms een spelletje gedaan. Ze verheugde zich er ieder jaar op om een mooi diner te verzorgen. Aan lange tafels zaten ze met het hele gezin en voor de kinderen kocht ze mooie geschenken die dankbaar werden ontvangen. Het was gezellig, liefdevol en soms schuurden de discussies, maar dat hoorde er ook bij. Ze hadden het goed. Ze vertelde dat haar man haar op zo’n dag met een liefdevolle blik kon aankijken en dat ze samen zo ontzettend blij en trots waren met hun gezin en met elkaar.

De nieuwe werkelijkheid
Dit jaar was ze niet in de conditie om dit allemaal te regelen, maar ze wilde wel graag een kerst zoals ze dat gewend was. Ik had haar geadviseerd om de organisatie uit te besteden, daar moest ze in ieder geval geen stress van hebben. Helemaal niet deelnemen aan de voorbereidingen was ook niet handig, want voorbereiden gaf haar wel wat te doen. Het was iets om voor wakker te worden. Haar kinderen hadden dat goed opgepakt en namen de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de eerste kerstdag op zich. Voor de tweede kerstdag pakte haar zusje het stokje van haar over. Zij nodigde de vrienden uit, regelde het eten. Dat gaf rust en ook kon ze het plezier van kerst af en toe voelen. Zo ging ze heen en weer tussen verliesoriëntatie en hersteloriëntatie.

Tips voor mensen in verdriet

  • Plan vooraf met je gezinsleden of vrienden hoe je feestdagen wilt doorbrengen. Door je voor te bereiden dat het een emotionele dag kan worden, kun je vermijden dat je je plots overvallen voelt.
  • Houd er rekening mee dat je op die dagen niet gewoon kunt functioneren. Doseer de taken die je op je neemt, want rouwen is een vermoeiende bezigheid. Vermijd overdadig eten en drinken en te lang opblijven.
  • Organiseer je inkopen vooraf, beperk het aantal winkels, bestel boodschappen online of vraag iemand je inkopen mee te brengen.
  • Spreek af hoe je herinneringen wilt ophalen en verdriet wilt delen. Luister ook naar de wensen van je kinderen. Maak de kinderen duidelijk dat verdriet te maken heeft met liefde.
  • Doe iets symbolisch zoals bijvoorbeeld een kaars aansteken, een bepaalde plaats kiezen, een herinnering aan de kerstboom, ….

(Uit Helpen bij Verlies van Manu Keirse 2017)

Fijne feestdagen!

Gerda Hagenauw Geplaatst 15-12-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De grafverzorger

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Voorbereiden op later Tips voor rouwverwerking bij een kind

Voor veel ouders is het een van de moeilijkste onderwerpen om met hun kinderen over te praten: de dood. Toch doe je er volgens orthopedagoog Mary Mijnlieff, gespecialiseerd in rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen, goed aan om dat regelmatig te doen. ,,Erover spreken maakt de dood minder bedreigend.”

Rouw ’Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte tevreden, het licht uitgedaan’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: de uitvaart van een vriend. ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom […]

Nieuws Belgische stripmaker André-Paul Duchâteau overleden

De Belgische stripmaker André-Paul Duchâteau is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Le Lombard vrijdag in een persbericht.

Voorbereiden op later Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven.

Uitvaart Troostende luisterliedjes op uitvaart

,,Als iemand steun kan vinden in jouw muziek, wat is er dan mooier?” Dick Postma uit Franeker zou het niet weten. Onlangs vond deze voormalige marineman een nieuwe roeping: eigen liedjes spelen op uitvaarten. Met Muzikaal Vaarwel wil hij zijn bijdrage leveren aan een mooi en memorabel afscheid. Toen hij nog marinier was, voer hij […]

Nieuws Corine Spier, eerste Nederlandse Miss World, overleden

Corine Spier-Rottschäfer, de eerste Nederlandse vrouw die ooit werd uitgeroepen tot Miss World, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie aan persbureau ANP laten weten. Zij is niet aan de gevolgen van corona gestorven.

In memoriam In memoriam Wiecher Schieving. Een reus is geveld

Een reus is geveld. Wiecher Schieving, de bekendste horecaman in Meppel en wijde omgeving, is op maandag 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel, op 74-jarige leeftijd plotseling overleden.