Terug
Rouw

Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen?

  1. Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen  

Als je tijdens de feestdagen samenkomt met familie, is het goed om van te voren te bespreken wat je verwachtingen zijn van de feestdagen. Wil je juist graag herinneringen ophalen met elkaar over de overledene of wil je iets anders doen dan jullie normaal zouden doen om even niet met rouwen bezig te zijn? Spreek je verwachtingen uit naar elkaar en bepaal zo samen hoe de feestdagen eruit komen te zien. 

  1. Omring je met mensen waar je je fijn bij voelt 

De feestdagen kunnen weer allerlei (nieuwe) emoties en gevoelens omhoog brengen, waar je het misschien best moeilijk mee hebt. Zorg ervoor dat je de feestdagen doorbrengt met iemand waar je je fijn bij voelt. Iemand met wie je goed kan praten, of aan wie je juist even niets hoeft uit te leggen.  

  1. Vind een balans tussen rouw en afleiding  

Wanneer je besluit om samen aandacht te geven aan degene die je dit jaar moet missen tijdens de feestdagen, plan dan ook wat rustmomenten tussendoor in, om er even niet mee bezig te zijn. Zorg ervoor dat er een balans is, zodat je ook tot rust kan komen tussen mooie en moeilijke momenten in. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om een stukje te wandelen en je hoofd leeg te maken.  

  1. Ken je iemand die in een rouwperiode zit tijdens de feestdagen?  

Niks is mooier dan diegene in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken en zo te laten zien dat jij ook in deze (voor jou) mooie periode aan hun verlies denkt. Schrijf bijvoorbeeld een kerstkaart, maar mijd clichés als ‘Prettig kerstfeest’ of ’De mooiste tijd van het jaar’. Kies bijvoorbeeld voor een aansprekend gedicht of een anekdote over de overledene. Wat je ook schrijft: laat het uit je hart komen.  

Heb je behoefte aan meer tips of verhalen over rouw? Bekijk dan ook de andere artikelen van Mensenlinq, zoals het interview met Lydia Jansen die portretten schildert.  

Bronnen: Ik mis jekaartje2gorememberme 

Door Nienke Kruizinga – Van der Wal. Geplaatst 24-12–2020