Door: Team Mensenlinq in Rouw

Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen?

  1. Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen  

Als je tijdens de feestdagen samenkomt met familie, is het goed om van te voren te bespreken wat je verwachtingen zijn van de feestdagen. Wil je juist graag herinneringen ophalen met elkaar over de overledene of wil je iets anders doen dan jullie normaal zouden doen om even niet met rouwen bezig te zijn? Spreek je verwachtingen uit naar elkaar en bepaal zo samen hoe de feestdagen eruit komen te zien. 

  1. Omring je met mensen waar je je fijn bij voelt 

De feestdagen kunnen weer allerlei (nieuwe) emoties en gevoelens omhoog brengen, waar je het misschien best moeilijk mee hebt. Zorg ervoor dat je de feestdagen doorbrengt met iemand waar je je fijn bij voelt. Iemand met wie je goed kan praten, of aan wie je juist even niets hoeft uit te leggen.  

  1. Vind een balans tussen rouw en afleiding  

Wanneer je besluit om samen aandacht te geven aan degene die je dit jaar moet missen tijdens de feestdagen, plan dan ook wat rustmomenten tussendoor in, om er even niet mee bezig te zijn. Zorg ervoor dat er een balans is, zodat je ook tot rust kan komen tussen mooie en moeilijke momenten in. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om een stukje te wandelen en je hoofd leeg te maken.  

  1. Ken je iemand die in een rouwperiode zit tijdens de feestdagen?  

Niks is mooier dan diegene in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken en zo te laten zien dat jij ook in deze (voor jou) mooie periode aan hun verlies denkt. Schrijf bijvoorbeeld een kerstkaart, maar mijd clichés als ‘Prettig kerstfeest’ of ’De mooiste tijd van het jaar’. Kies bijvoorbeeld voor een aansprekend gedicht of een anekdote over de overledene. Wat je ook schrijft: laat het uit je hart komen.  

Heb je behoefte aan meer tips of verhalen over rouw? Bekijk dan ook de andere artikelen van Mensenlinq, zoals het interview met Lydia Jansen die portretten schildert.  

Bronnen: Ik mis jekaartje2gorememberme 

Door Nienke Kruizinga – Van der Wal. Geplaatst 24-12–2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Geen categorie Niet naar de uitvaart van je broer of oma? Je bent alleen nog welkom als je eerstegraads bloedverwant of aanverwant bent

Alleen eerstegraads bloed- en aanverwanten mogen nog een uitvaart bijwonen, zo luidt het dringende advies van koepelorganisaties voor uitvaartondernemingen.

In memoriam Evert Baumgarten uit Meppel was kleurrijke karategrootmeester met bronzen stem

In zekere zin is Evert Baumgarten, de op maandag 19 april overleden karategrootmeester uit Meppel, een coronaslachtoffer. Sinds de corona-uitbraak werden twee geplande operaties steeds uitgesteld. Hij verging van de rugpijn door een spier die op een zenuw drukte en er lag een kunstknie op hem te wachten. De frustratie, en soms opwinding, over het […]

Achter de deuren van de dood De overledenenverzorgster

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

In memoriam Bé Wierenga, koning van de Lauwers en ’t oostelijke wad

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Bé Wierenga, visser uit Usquert.

Het was een gewone dinsdag. En het was niet eens zulk slecht weer, alleen beetje deining uit het Noorden. De garnalenkotter ZK37 was via het Kaigat naar buiten gevaren om boven Schiermonnikoog te gaan vissen. De vangst was tot dan toe wat tegengevallen: schrale boxjes garnalen met zwemkrabbetjes en wijting. Verder naar het oosten zou het beter zijn.

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Uitvaart Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

In memoriam Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.

Harry van Raaij
Nieuws Oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij (84) overleden

Op 84-jarige leeftijd is vanmorgen oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij overleden. Hij leidde PSV tussen 1996 en 2004. Daarvoor was de in het  Brabantse Haps geboren Van Raaij penningmeester van de club uit Eindhoven. Hij was in totaal bijna drie decennia bestuurslid. Sinds 1990 is Van Raaij erelid. In het dagelijks leven was Van Raaij manager bij Philips. […]