Door: Team Mensenlinq in Rouw

Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen?

  1. Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen  

Als je tijdens de feestdagen samenkomt met familie, is het goed om van te voren te bespreken wat je verwachtingen zijn van de feestdagen. Wil je juist graag herinneringen ophalen met elkaar over de overledene of wil je iets anders doen dan jullie normaal zouden doen om even niet met rouwen bezig te zijn? Spreek je verwachtingen uit naar elkaar en bepaal zo samen hoe de feestdagen eruit komen te zien. 

  1. Omring je met mensen waar je je fijn bij voelt 

De feestdagen kunnen weer allerlei (nieuwe) emoties en gevoelens omhoog brengen, waar je het misschien best moeilijk mee hebt. Zorg ervoor dat je de feestdagen doorbrengt met iemand waar je je fijn bij voelt. Iemand met wie je goed kan praten, of aan wie je juist even niets hoeft uit te leggen.  

  1. Vind een balans tussen rouw en afleiding  

Wanneer je besluit om samen aandacht te geven aan degene die je dit jaar moet missen tijdens de feestdagen, plan dan ook wat rustmomenten tussendoor in, om er even niet mee bezig te zijn. Zorg ervoor dat er een balans is, zodat je ook tot rust kan komen tussen mooie en moeilijke momenten in. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om een stukje te wandelen en je hoofd leeg te maken.  

  1. Ken je iemand die in een rouwperiode zit tijdens de feestdagen?  

Niks is mooier dan diegene in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken en zo te laten zien dat jij ook in deze (voor jou) mooie periode aan hun verlies denkt. Schrijf bijvoorbeeld een kerstkaart, maar mijd clichés als ‘Prettig kerstfeest’ of ’De mooiste tijd van het jaar’. Kies bijvoorbeeld voor een aansprekend gedicht of een anekdote over de overledene. Wat je ook schrijft: laat het uit je hart komen.  

Heb je behoefte aan meer tips of verhalen over rouw? Bekijk dan ook de andere artikelen van Mensenlinq, zoals het interview met Lydia Jansen die portretten schildert.  

Bronnen: Ik mis jekaartje2gorememberme 

Door Nienke Kruizinga – Van der Wal. Geplaatst 24-12–2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Nieuws Oud-televisiepresentator Aad van den Heuvel overleden

De bekende tv-presentator, televisiemaker en journalist Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

Nieuws Oud-minister Til Gardeniers (94) overleden

Oud-CDA-minister Til Gardeniers is overleden. Dat heeft haar partij laten weten. Ze werd 94 jaar. Gardeniers was eind jaren 70 en in de jaren 80 minister in de kabinetten van premier Dries van Agt.

In memoriam Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

In memoriam Tattookoning van de stad is uitgetekend

In de tijd dat tatoeages nog toebehoorden aan zeebonken, hoeren en criminelen, zat Tattoo Karel al in het vak. Onbekende wereld Als jongetje van elf drukte Ton Tonkens zijn neus tegen het raam van de winkel van Tattoo Karel aan de Nieuwstad. Tatoeëren bestond nog nauwelijks, zeker niet in Groningen en de kleine Tonkens was […]

Voorbereiden op later ‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

In memoriam “Plots ben je dodelijk eenzaam”

De poorten van de grote herenboerderij aan de Oude Dijk in Uithuizen zijn een maand gesloten geweest. De telefoon werd niet opgenomen, alleen de postbode mocht binnenkomen om de duizenden brieven te bezorgen van mensen, die hun medeleven wilden betuigen aan kunstenaar Marte Röling, Wanda Werner, Alissa en Adriënne Morriën. Hun grote liefde, psycholoog Henk Jurriaans, overleed op 10 oktober 2005, na een kort ziekbed, aan kanker. „Ik kon alleen nog maar verstomd voor me uitkijken. Onvoorstelbaar dat hij er niet meer is,” zegt Marte Röling. „Zo’n prachtige geniale man. Totaal vrij in zijn denken, er zat geen gebaand pad bij. Ik ging met de jaren alleen maar meer van hem houden. Dat maakt het gemis ook zo sterk. Soms denk ik; had ik maar niet zoveel van hem gehouden. Dan had ik dit niet allemaal hoeven voelen.” Hieronder vertelt Marte voor het eerst over de impact van het verlies van haar grote liefde.