Door: Team Mensenlinq in Rouw

Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen?

  1. Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen  

Als je tijdens de feestdagen samenkomt met familie, is het goed om van te voren te bespreken wat je verwachtingen zijn van de feestdagen. Wil je juist graag herinneringen ophalen met elkaar over de overledene of wil je iets anders doen dan jullie normaal zouden doen om even niet met rouwen bezig te zijn? Spreek je verwachtingen uit naar elkaar en bepaal zo samen hoe de feestdagen eruit komen te zien. 

  1. Omring je met mensen waar je je fijn bij voelt 

De feestdagen kunnen weer allerlei (nieuwe) emoties en gevoelens omhoog brengen, waar je het misschien best moeilijk mee hebt. Zorg ervoor dat je de feestdagen doorbrengt met iemand waar je je fijn bij voelt. Iemand met wie je goed kan praten, of aan wie je juist even niets hoeft uit te leggen.  

  1. Vind een balans tussen rouw en afleiding  

Wanneer je besluit om samen aandacht te geven aan degene die je dit jaar moet missen tijdens de feestdagen, plan dan ook wat rustmomenten tussendoor in, om er even niet mee bezig te zijn. Zorg ervoor dat er een balans is, zodat je ook tot rust kan komen tussen mooie en moeilijke momenten in. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om een stukje te wandelen en je hoofd leeg te maken.  

  1. Ken je iemand die in een rouwperiode zit tijdens de feestdagen?  

Niks is mooier dan diegene in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken en zo te laten zien dat jij ook in deze (voor jou) mooie periode aan hun verlies denkt. Schrijf bijvoorbeeld een kerstkaart, maar mijd clichés als ‘Prettig kerstfeest’ of ’De mooiste tijd van het jaar’. Kies bijvoorbeeld voor een aansprekend gedicht of een anekdote over de overledene. Wat je ook schrijft: laat het uit je hart komen.  

Heb je behoefte aan meer tips of verhalen over rouw? Bekijk dan ook de andere artikelen van Mensenlinq, zoals het interview met Lydia Jansen die portretten schildert.  

Bronnen: Ik mis jekaartje2gorememberme 

Door Nienke Kruizinga – Van der Wal. Geplaatst 24-12–2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Zanger en liedjesschrijver Guus Smeets overleden

Zanger, componist en liedjesschrijver Guus Smeets is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Oud-international Frits Flinkevleugel overleden

Voormalig international Frits Flinkevleugel is op 80-jarige leeftijd overleden. De verdediger speelde tussen 1955 en 1977 voor DWS en FC Amsterdam en speelde elf interlands voor het Nederlands elftal, meldt zijn voormalige club DWS.

Fre Bos
In memoriam Fré Bos, de eigenzinnige godfather van het veldrijden, is niet meer

Tientallen wielrenners stoomde hij in zijn leven klaar voor het grote werk. Fré Bos is er niet meer, maar de eigenzinnige trainer en ploegleider is nog lang niet vergeten. Naast de namen van zijn familieleden mocht de poot van Moppie natuurlijk niet ontbreken in de rouwadvertentie van Fré Bos, die op 88-jarige leeftijd in zijn […]

Nieuws Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Portriat of love
Rouw Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal […]

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

Nieuws Eenzaamheid komt steeds vaker voor

Eenzaamheid is een epidemie. Wijkteams doen er van alles tegen, maar lang niet altijd het juiste. ,,Een kop koffie lost niet op dat je je partner mist.’’

Uitvaart Bart spreekt op eenzame uitvaarten: ‘Ook al hoort niemand het, het is toch goed dat er wat gezegd wordt aan het einde van iemands leven’

Het komt maar enkele keren per jaar voor, een eenzame uitvaart. Bij eenzame uitvaarten zijn geen nabestaanden aanwezig, of is het onbekend wie de overledene is. Als voormalig stadsdichter van Groningen bedacht Bart FM Droog dat het een mooie taak zou zijn om gedichten te schrijven en voor te dragen op deze bijzondere uitvaarten. Bart: ,,Het is enorm eervol werk om te doen, iemand krijgt toch op een respectvolle manier zijn afscheid.’’