Terug
Rouw

Rouwboeketten bewaren na een uitvaart

Mensen kiezen rouwboeketten vaak met veel zorgvuldigheid. Het is een manier om afscheid te nemen van de overledene. Normaal gesproken blijven de bloemen na de uitvaart achter op de locatie. Zijn er boeketten die je te bijzonder vindt om achter te laten? Of was de overledene een groot bloemenliefhebber en wil je dat op een mooie manier memoreren? We geven zeven tips voor hoe je bloemen kunt bewaren.

  1. Prepareren (laten drogen) 

Je kunt een rouwboeket professioneel laten drogen. Dat kost meer dan wanneer je ze zelf zou drogen. Daar staat tegenover dat professioneel prepareren ervoor zorgt dat de kleuren en de bloemen mooier blijven. De gedroogde bloemen kun je in een vaas bewaren. 

  1. Bewaar ze achter glas 

Gedroogde bloemen kunnen prachtig tot hun recht komen in een lijst die aan twee kanten van glas is. Zo kun je ze voor het raam hangen. Een ander idee is om de bloemen in een mooie fles te bewaren. Zo heb je een bijzondere herinnering om naar te kijken.  

  1. Vereeuwig ze in hars 

Bloemen die in hars worden gegoten, blijven voor altijd mooi. Je kunt ze in verschillende vormen laten gieten. In de vorm van een bol, hart of letter bijvoorbeeld. Ook het maken van een waxinelichthouder van hars, met de bloemen die je wilt bewaren, is een mogelijkheid.  

  1. Maak er potpourri van 

Droog de bloemen en pluk daarna de blaadjes. Meng ze in een mooi bakje en besprenkel ze met een etherische olie. Misschien een olie die de overledene vaak gebruikte. Geuren houden herinneringen dichtbij. 

  1. Verwerk ze in een sieraad 

Een zoeksessie op google brengt je al snel bij mensen die bloemen kunnen verwerken in een sieraad. Zo kun je die ene mooie, waardevolle bloem als hangertje aan een ketting of broche bij je dragen.

  1. Laat ze fotograferen 

Een professionele (natuur)fotograaf kan de bloemen prachtig voor je vastleggen. Zo kun je er van alles mee doen: de foto’s aan de muur ophangen of één van de foto’s 

versturen in de vorm van een bedankkaartje.  

  1. Vereeuwig ze op het witte doek 

Heb je iemand binnen jouw familie of vriendenkring die goed kan tekenen of schilderen? Misschien wil hij/zij het boeket vereeuwigen op het witte doek. Je kunt dan kiezen of het een heel realistische weergave mag worden, of juist meer abstract. Zo kun je dit schilderij ook weer heel persoonlijk maken.  

Lees meer: welke bloemen passen goed bij een uitvaart? En ook een bijzondere manier om gedroogde bloemen uit het rouwboeket te bewaren is een vaasje met daarin as van de overledene verwerkt.