Terug
Uitvaart

Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.  

 1. De roos
  Een enorm bekende bloem die komt in veel verschillende vormen en maten. Iedere roos heeft zijn eigen betekenis. Zo staat de rode roos voor liefde en respect en staat de witte roos voor puurheid en waardigheid. Een roze roos symboliseert geluk, dankbaarheid en zuiverheid, waar een oranje roos verlangen, waardering en sympathie laat zien. Tot slot de gele roos, welke staat voor een intieme vriendschap en verbondenheid.  
 1. De lelie
  Lelies zijn bloemen die je waarschijnlijk wel eens eerder op een uitvaart hebt gezien. De symboliek van de lelie is namelijk ook erg mooi en betekenisvol. De lelie heeft veel betekenissen. Eén daarvan is ‘vergankelijkheid’. De pure, serene uitstraling van deze elegante bloem heeft veel betekenis voor de emoties die spelen in tijden van rouw en verlies.  
 1. De dahlia
  De prachtige, kleurrijke dahliabloemen zijn een echte eyecatcher. Daarom zal deze bloem waarschijnlijk niet op elke uitvaart passen. Maar de betekenis van de bloem kan ervoor zorgen dat je de overweging toch wilt maken. De dahlia staat namelijk voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. De bloem symboliseert weelde en kracht.
 1. De orchidee
  Wanneer je afscheid moet nemen van iemand met wie je een dierbare vriendschap had, dan is de orchidee een prachtige bloem om te gebruiken op de uitvaart. Met meer dan 25.000 soorten is er voor elke gelegenheid een passende orchidee. Niet voor niets dus dat het ‘de perfecte bloem’ wordt genoemd. De orchidee staat symbool voor zuivere vriendschap.  
 1. De tulp
  Misschien is dit niet de eerste bloem waar je aan denkt bij het regelen van bloemen voor een uitvaart, maar de tulp kan zeker een mooie toevoeging zijn! Deze bloem staat namelijk voor liefde en geloof en zegt ‘ik bid voor je’. Ga je specifiek voor de gele tulp, dan symboliseer je een stralende glimlach.   
 1. De amaryllis 
  De amaryllis staat voor ‘betoverende schoonheid’ en dat is niet volledig onbegrijpelijk. Deze prachtige bloem is namelijk een prachtige toevoeging aan een boeket of bloemstuk en kan daarmee van grote betekenis zijn op een uitvaart. Ook staat de amaryllis voor ‘trots’, een bloem waarmee je zegt: ‘ik ben trots op je’.  
 1. De chrysant 
  Dit is misschien niet per se de bloem die je vaak zult zien op een uitvaart. De chrysant is vooral erg populair in Azië wanneer het gaat om afscheid nemen van iemand. In Azië staat de chrysant dan ook vol van symboliek. Deze ‘gouden bloem’ brengt je naast veel kleur ook geluk, omdat de chrysant staat voor geluk en gezondheid.  
 1. De zonnebloem  
  Voor veel mensen staat de zonnebloem voor warmte en vrolijkheid. Deze bloem staat dan ook symbool voor positieve gevoelens, zoals geluk en vrolijkheid. Dit kan erg typerend zijn voor degene die je wilt herdenken, wat de zonnebloem een zeer geschikte bloem maakt voor een uitvaart. Daarnaast heeft deze bloem ook een christelijke betekenis. De zonnebloem draait namelijk mee met het licht van de zon (Jezus Christus). 

Opzoek naar nog meer inspiratie of tips voor een uitvaart? Check dan ook de andere uitvaart artikelen van Mensenlinq!