Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.  

 1. De roos
  Een enorm bekende bloem die komt in veel verschillende vormen en maten. Iedere roos heeft zijn eigen betekenis. Zo staat de rode roos voor liefde en respect en staat de witte roos voor puurheid en waardigheid. Een roze roos symboliseert geluk, dankbaarheid en zuiverheid, waar een oranje roos verlangen, waardering en sympathie laat zien. Tot slot de gele roos, welke staat voor een intieme vriendschap en verbondenheid.  
 1. De lelie
  Lelies zijn bloemen die je waarschijnlijk wel eens eerder op een uitvaart hebt gezien. De symboliek van de lelie is namelijk ook erg mooi en betekenisvol. De lelie heeft veel betekenissen. Eén daarvan is ‘vergankelijkheid’. De pure, serene uitstraling van deze elegante bloem heeft veel betekenis voor de emoties die spelen in tijden van rouw en verlies.  
 1. De dahlia
  De prachtige, kleurrijke dahliabloemen zijn een echte eyecatcher. Daarom zal deze bloem waarschijnlijk niet op elke uitvaart passen. Maar de betekenis van de bloem kan ervoor zorgen dat je de overweging toch wilt maken. De dahlia staat namelijk voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. De bloem symboliseert weelde en kracht.
 1. De orchidee
  Wanneer je afscheid moet nemen van iemand met wie je een dierbare vriendschap had, dan is de orchidee een prachtige bloem om te gebruiken op de uitvaart. Met meer dan 25.000 soorten is er voor elke gelegenheid een passende orchidee. Niet voor niets dus dat het ‘de perfecte bloem’ wordt genoemd. De orchidee staat symbool voor zuivere vriendschap.  
 1. De tulp
  Misschien is dit niet de eerste bloem waar je aan denkt bij het regelen van bloemen voor een uitvaart, maar de tulp kan zeker een mooie toevoeging zijn! Deze bloem staat namelijk voor liefde en geloof en zegt ‘ik bid voor je’. Ga je specifiek voor de gele tulp, dan symboliseer je een stralende glimlach.   
 1. De amaryllis 
  De amaryllis staat voor ‘betoverende schoonheid’ en dat is niet volledig onbegrijpelijk. Deze prachtige bloem is namelijk een prachtige toevoeging aan een boeket of bloemstuk en kan daarmee van grote betekenis zijn op een uitvaart. Ook staat de amaryllis voor ‘trots’, een bloem waarmee je zegt: ‘ik ben trots op je’.  
 1. De chrysant 
  Dit is misschien niet per se de bloem die je vaak zult zien op een uitvaart. De chrysant is vooral erg populair in Azië wanneer het gaat om afscheid nemen van iemand. In Azië staat de chrysant dan ook vol van symboliek. Deze ‘gouden bloem’ brengt je naast veel kleur ook geluk, omdat de chrysant staat voor geluk en gezondheid.  
 1. De zonnebloem  
  Voor veel mensen staat de zonnebloem voor warmte en vrolijkheid. Deze bloem staat dan ook symbool voor positieve gevoelens, zoals geluk en vrolijkheid. Dit kan erg typerend zijn voor degene die je wilt herdenken, wat de zonnebloem een zeer geschikte bloem maakt voor een uitvaart. Daarnaast heeft deze bloem ook een christelijke betekenis. De zonnebloem draait namelijk mee met het licht van de zon (Jezus Christus). 

Opzoek naar nog meer inspiratie of tips voor een uitvaart? Check dan ook de andere uitvaart artikelen van Mensenlinq!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws The Four Seasons-oprichter Tommy DeVito (92) overleden aan COVID-19

Tommy DeVito, een van de oprichters van de succesvolle popgroep The Four Seasons, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Las Vegas aan de gevolgen van het coronavirus.

Nieuws Oudste Nederlandse oorlogsveteraan Paul Moerman (104) overleden

De oudste Nederlandse oorlogsveteraan, Paul Moerman, is op 104-jarige leeftijd overleden. Moerman vocht in de Tweede Wereldoorlog mee in de slag om Ypenburg (1940), waar veel van zijn kameraden om het leven kwamen. Minister Ank Bijleveld (Defensie) meldt het nieuws via Twitter. “Ik dank hem voor zijn inzet en wens zijn familie heel veel sterkte”, […]

In memoriam Zigeunerin Annie Emmerink (1942-2019) uit Emmen, de Bernadette van Drenthe

Annie Emmerink heette ze, maar veel meer mensen kenden haar als Annie van ‘t kappeltje. Bij haar woonwagen op het woonwagenkamp in Emmen werd eind 2002 een kapel gebouwd. Niet lang daarna kwam bisschop Eijk langs om het gebouwtje en het Mariabeeld in te zegenen.

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

Nieuws Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Na een kort ziekbed is de vroegere minister van Onderwijs en prominente PvdA’er Jos van Kemenade overleden. Hij was 82 jaar.

Agathonas Iakovidis
Nieuws Griekse songfestivalzanger Agathonas Iakovidis overleden

De Griekse zanger Agathonas Iakovidis is overleden. Hij stierf op 65-jarige leeftijd in zijn slaap, staat op de Facebookpagina van de muzikant. Iakovidis dankte zijn bekendheid buiten Griekenland aan zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2013 in het Zweedse Mälmo. Hij zong destijds samen met de band Koza Mostra het nummer Alcohol is Free. Dat leverde een […]

Voorbereiden op later ‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.