Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.  

 1. De roos
  Een enorm bekende bloem die komt in veel verschillende vormen en maten. Iedere roos heeft zijn eigen betekenis. Zo staat de rode roos voor liefde en respect en staat de witte roos voor puurheid en waardigheid. Een roze roos symboliseert geluk, dankbaarheid en zuiverheid, waar een oranje roos verlangen, waardering en sympathie laat zien. Tot slot de gele roos, welke staat voor een intieme vriendschap en verbondenheid.  
 1. De lelie
  Lelies zijn bloemen die je waarschijnlijk wel eens eerder op een uitvaart hebt gezien. De symboliek van de lelie is namelijk ook erg mooi en betekenisvol. De lelie heeft veel betekenissen. Eén daarvan is ‘vergankelijkheid’. De pure, serene uitstraling van deze elegante bloem heeft veel betekenis voor de emoties die spelen in tijden van rouw en verlies.  
 1. De dahlia
  De prachtige, kleurrijke dahliabloemen zijn een echte eyecatcher. Daarom zal deze bloem waarschijnlijk niet op elke uitvaart passen. Maar de betekenis van de bloem kan ervoor zorgen dat je de overweging toch wilt maken. De dahlia staat namelijk voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. De bloem symboliseert weelde en kracht.
 1. De orchidee
  Wanneer je afscheid moet nemen van iemand met wie je een dierbare vriendschap had, dan is de orchidee een prachtige bloem om te gebruiken op de uitvaart. Met meer dan 25.000 soorten is er voor elke gelegenheid een passende orchidee. Niet voor niets dus dat het ‘de perfecte bloem’ wordt genoemd. De orchidee staat symbool voor zuivere vriendschap.  
 1. De tulp
  Misschien is dit niet de eerste bloem waar je aan denkt bij het regelen van bloemen voor een uitvaart, maar de tulp kan zeker een mooie toevoeging zijn! Deze bloem staat namelijk voor liefde en geloof en zegt ‘ik bid voor je’. Ga je specifiek voor de gele tulp, dan symboliseer je een stralende glimlach.   
 1. De amaryllis 
  De amaryllis staat voor ‘betoverende schoonheid’ en dat is niet volledig onbegrijpelijk. Deze prachtige bloem is namelijk een prachtige toevoeging aan een boeket of bloemstuk en kan daarmee van grote betekenis zijn op een uitvaart. Ook staat de amaryllis voor ‘trots’, een bloem waarmee je zegt: ‘ik ben trots op je’.  
 1. De chrysant 
  Dit is misschien niet per se de bloem die je vaak zult zien op een uitvaart. De chrysant is vooral erg populair in Azië wanneer het gaat om afscheid nemen van iemand. In Azië staat de chrysant dan ook vol van symboliek. Deze ‘gouden bloem’ brengt je naast veel kleur ook geluk, omdat de chrysant staat voor geluk en gezondheid.  
 1. De zonnebloem  
  Voor veel mensen staat de zonnebloem voor warmte en vrolijkheid. Deze bloem staat dan ook symbool voor positieve gevoelens, zoals geluk en vrolijkheid. Dit kan erg typerend zijn voor degene die je wilt herdenken, wat de zonnebloem een zeer geschikte bloem maakt voor een uitvaart. Daarnaast heeft deze bloem ook een christelijke betekenis. De zonnebloem draait namelijk mee met het licht van de zon (Jezus Christus). 

Opzoek naar nog meer inspiratie of tips voor een uitvaart? Check dan ook de andere uitvaart artikelen van Mensenlinq!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Italiaanse WK-held Paolo Rossi (64) overleden

In Italië is op 64-jarige leeftijd Paolo Rossi overleden. Hij was een van de legendarische sterren van de Italiaanse voetbalgeschiedenis. In 1982 had hij een groot aandeel in de wereldtitel van Italië in de WK-eindronde in Spanje, waar hij met zes goals topscorer werd. Het leverde hem in Italië de liefkozende bijnaam ‘Pablito’ op.

Voorbereiden op later Je lichaam schenken aan de wetenschap

Na je overlijden kan je worden begraven, gecremeerd of je kan je lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld het medische vak leren en kunnen medisch specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Voorbereiden op later ‘River flows in you’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: instrumentale muziek . ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in […]

Nieuws Oud-international Liesbeth Migchelsen overleden

Na een kort ziekbed is dinsdag voetbalster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen op 49-jarige leeftijd overleden. Canberra United, een van de clubs waar ze als trainer werkzaam was, meldt op Twitter “diep bedroefd” te zijn over haar heengaan.

Voorbereiden op later Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven.

Rouw ’Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte tevreden, het licht uitgedaan’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: de uitvaart van een vriend. ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom […]

Nieuws Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink overleden

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is maandag overleden. Dat maakt zijn familie bekend via zijn website. Korterink werd 64 jaar geleden geboren in Rouveen. De laatste jaren woonde hij op de Veluwe, maar hield zijn exacte woonplaats omwille van zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin geheim.