Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.  

 1. De roos
  Een enorm bekende bloem die komt in veel verschillende vormen en maten. Iedere roos heeft zijn eigen betekenis. Zo staat de rode roos voor liefde en respect en staat de witte roos voor puurheid en waardigheid. Een roze roos symboliseert geluk, dankbaarheid en zuiverheid, waar een oranje roos verlangen, waardering en sympathie laat zien. Tot slot de gele roos, welke staat voor een intieme vriendschap en verbondenheid.  
 1. De lelie
  Lelies zijn bloemen die je waarschijnlijk wel eens eerder op een uitvaart hebt gezien. De symboliek van de lelie is namelijk ook erg mooi en betekenisvol. De lelie heeft veel betekenissen. Eén daarvan is ‘vergankelijkheid’. De pure, serene uitstraling van deze elegante bloem heeft veel betekenis voor de emoties die spelen in tijden van rouw en verlies.  
 1. De dahlia
  De prachtige, kleurrijke dahliabloemen zijn een echte eyecatcher. Daarom zal deze bloem waarschijnlijk niet op elke uitvaart passen. Maar de betekenis van de bloem kan ervoor zorgen dat je de overweging toch wilt maken. De dahlia staat namelijk voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. De bloem symboliseert weelde en kracht.
 1. De orchidee
  Wanneer je afscheid moet nemen van iemand met wie je een dierbare vriendschap had, dan is de orchidee een prachtige bloem om te gebruiken op de uitvaart. Met meer dan 25.000 soorten is er voor elke gelegenheid een passende orchidee. Niet voor niets dus dat het ‘de perfecte bloem’ wordt genoemd. De orchidee staat symbool voor zuivere vriendschap.  
 1. De tulp
  Misschien is dit niet de eerste bloem waar je aan denkt bij het regelen van bloemen voor een uitvaart, maar de tulp kan zeker een mooie toevoeging zijn! Deze bloem staat namelijk voor liefde en geloof en zegt ‘ik bid voor je’. Ga je specifiek voor de gele tulp, dan symboliseer je een stralende glimlach.   
 1. De amaryllis 
  De amaryllis staat voor ‘betoverende schoonheid’ en dat is niet volledig onbegrijpelijk. Deze prachtige bloem is namelijk een prachtige toevoeging aan een boeket of bloemstuk en kan daarmee van grote betekenis zijn op een uitvaart. Ook staat de amaryllis voor ‘trots’, een bloem waarmee je zegt: ‘ik ben trots op je’.  
 1. De chrysant 
  Dit is misschien niet per se de bloem die je vaak zult zien op een uitvaart. De chrysant is vooral erg populair in Azië wanneer het gaat om afscheid nemen van iemand. In Azië staat de chrysant dan ook vol van symboliek. Deze ‘gouden bloem’ brengt je naast veel kleur ook geluk, omdat de chrysant staat voor geluk en gezondheid.  
 1. De zonnebloem  
  Voor veel mensen staat de zonnebloem voor warmte en vrolijkheid. Deze bloem staat dan ook symbool voor positieve gevoelens, zoals geluk en vrolijkheid. Dit kan erg typerend zijn voor degene die je wilt herdenken, wat de zonnebloem een zeer geschikte bloem maakt voor een uitvaart. Daarnaast heeft deze bloem ook een christelijke betekenis. De zonnebloem draait namelijk mee met het licht van de zon (Jezus Christus). 

Opzoek naar nog meer inspiratie of tips voor een uitvaart? Check dan ook de andere uitvaart artikelen van Mensenlinq!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Market Garden-veteraan Sandy Cortmann overleden.

Market Garden-veteraan Alexander ‘Sandy’ Cortmann is op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Aberdeen. De Schot werd landelijk bekend toen hij vorig jaar voor het eerst in 75 jaar de herdenking van de operatie bijwoonde en nogmaals een parachutesprong waagde. Tot dan toe was hij als oorlogsveteraan onbekend.

Voorbereiden op later Een persoonlijk afscheid

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek bijvoorbeeld, of met foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.

Nieuws Oud-international Liesbeth Migchelsen overleden

Na een kort ziekbed is dinsdag voetbalster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen op 49-jarige leeftijd overleden. Canberra United, een van de clubs waar ze als trainer werkzaam was, meldt op Twitter “diep bedroefd” te zijn over haar heengaan.

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.

Nieuws Medebedenker (37) Ice Bucket Challenge overleden aan spierziekte ALS

ALS-activist Patrick Quinn is op 37-jarige leeftijd overleden aan de spierziekte. Hij was een van de bedenkers van de zogenoemde Ice Bucket Challenge, waaraan in 2014 over de hele wereld werd meegedaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Dat meldde de ALS Association, een Amerikaanse non-profitorganisatie rond de ziekte, gisteren. Ook […]

Nieuws Albert Uderzo, tekenaar van Asterix en Obelix, overleden

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Uderzo ontwikkelde de stripserie samen met scenarioschrijver René Goscinny die in 1977 overleed.

herinerhen
HerinnerHen Hessel Kuipers

Hessel, een rustige man met warrige grijze haren, zit aan tafel te schrijven. Wat is uw leukste jeugdherinnering? Hij schrijft: Het krijgen van verkering met Hieke.

Nieuws Oud-bondscoach volleyballers Van der Haar (86) overleden

Oud-volleybalcoach Johan van der Haar is op 86-jarige leeftijd overleden. Van der Haar was gedurende twintig jaar (met korte onderbrekingen) bondscoach van de vrouwen (in de jaren zestig, zeventig en tachtig) en begin jaren zeventig had hij ook het mannenteam van Oranje onder zijn hoede. Geen andere coach stond zo lang aan het toer bij de nationale teams.

Ook als clubcoach boekte Van der Haar grote successen. Met de dames van Celebes werd hij tien keer landskampioen. Ook loodste Van der Haar, samen met Peter Murphy, de heren van Brother/Martinus naar de top.

Bij de Nederlandse volleybalbond Nevobo bekleedde de gymleraar uit Den Haag tal van functies. Behalve bonds- en clubcoach was hij ook teammanager en technisch directeur. Bij de NSF (later NOC*NSF) zette Van der Haar de maatschappelijke begeleiding van topsporters op.