Daphne Hagendoorn
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Daphne maakt interieursieraden van as: ‘Mijn oma hield van bloemen, dus ik verwerkte haar as in een vaasje’

Uitstrooien, begraven of op de schouw zetten: het zijn de meest voorkomende dingen die we doen met het as van een dierbare die overleden is. Maar dat kan ook anders, dacht Daphne Hagendoorn. En zo is een jaar geleden Blooming Ashes ontstaan: ,,Veel mensen zetten de urn uit het zicht, maar met de interieursieraden die ik maak krijgt iemand écht een mooi plekje in de woonkamer.’’

Het is iets wat veel zich afvragen na het afstuderen: ‘Wat ik ga nu doen?’ Daphne stond in dezelfde positie na het afronden van haar opleiding Styling. ,,Ik had tijdens mijn opleiding stagegelopen bij Dela. Uitvaart heeft me altijd al wel erg aangetrokken. Het is een bijzonder onderwerp: iedereen krijgt er ooit mee te maken, maar we praten er liever niet over. Ik wilde graag iets toevoegen aan het afscheid van mensen en ze er hopelijk bij te helpen. Maar ik wist niet hoe.’’ 

,,Ik dacht na over de functie van een urn. Naast dat het de as van een overledene veilig bewaard, heeft het niet altijd meerwaarde. Ik dacht: dat kan ook wel anders! Ik kende het concept van sieraden met as erin verwerkt al wel, maar ik kende nog niks wat ook mooi staat in het interieur. Ik was altijd al erg gefascineerd door porselein en toen viel eigenlijk alles samen.’’  

Oma een functie geven 

Het eerste project wat Daphne deed was direct heel bijzonder en betekenisvol. ,,Het as van mijn oma stond eerst niet in de woonkamer, omdat we het moeilijk vonden er steeds mee geconfronteerd te worden. Ik wilde er graag iets van maken wat bijdraagt aan het interieur. Mijn oma was dol op bloemen, dus ik wilde haar een soort ‘functie’ geven. Haar as verwerkte ik daarom in een vaasje, waar we haar favoriete bloemen in zetten. Het is een veel mooiere manier van omgaan met de herinnering aan oma, dan met een urn.’’  

Vaak kiezen nabestaanden voor bloemen die betekenisvol waren voor de overledene

,Bloemen verwerk ik vaker in de interieursieraden. Ik maak vooral bijvoorbeeld tegeltjes, schaaltjes en vaasjes, maar klanten mogen zelf ook met ideeën komen. Ik vind het mooi om bloemen hierbij te betrekken, omdat ze een grote betekenis hebben in onze samenleving. Elke bloem staat ergens voor en op belangrijke momenten, zoals een begrafenis, geven we die graag aan elkaar. Geen bloem is hetzelfde en daardoor is elk product ook weer anders. Dat vind ik heel bijzonder om te zien.’’  

As voelen 

Voor de interieursieraden van Daphne, zijn er twee keuzes: gemaakt van porselein met de as in een laagje glazuur of de as verwerkt in het porselein én het glazuur. ,,Wanneer het product gemaakt is met porselein en glazuur, krijgt het een bijzondere structuur. Als je er overheen gaat met je vingers, kan je de as echt voelen. Maar niet iedereen voelt zich hier comfortabel bij. Voor hen maak ik het van glazuur, dan wordt het oppervlakte helemaal glad.’’ 

Door de verwerking van as in het porselein, komt er een structuur in het tegeltje

,,De eerste keer dat ik as in mijn handen had was een bijzondere gewaarwording. Het was toen het as van mijn oma, dus dat was wel even confronterend. Het voelde heel vreemd, want je bent aan het kleien met de as van een mens. Daarnaast vond ik het ook spannend, want ik wilde het echt goed doen. Maar het eindresultaat is zo betekenisvol voor nabestaanden, dat dat het allemaal waard is.’’ 

Toevoeging aan rouwproces 

,,Via de mail houd ik contact met klanten over het product dat ze graag willen hebben. Vaak bestellen ze het online en stuur ik het (stevig verpakt) naar hen op. Om het product te maken, ontvang ik een klein beetje as van de nabestaanden. Dat ga ik dan fijn malen in een vijzel. Vervolgens ga ik het product stoken en voeg ik een kleur naar keuze toe. Het hangt af van de dikte van het product, omdat dikkere producten een langere droogtijd hebben. Meestal is het product tussen vier en zes weken helemaal af.’’  

Daphne krijgt vaak specifieke aanvragen: bijna alles is mogelijk!

,,Doordat veel mensen online bestellen, zie ik de eerste reactie niet altijd direct. Meestal sturen ze wel een mailtje achteraf en dat vind ik erg leuk. Als mensen het komen ophalen, merk ik dat ze vaak wat gespannen zijn. En uiteindelijk komen daar ook altijd tranen bij kijken. Elk product wat ik maak is even bijzonder, omdat ik daarmee iets bijdraag aan iemands rouwproces. Ik kan echt iets betekenen voor hen en dat raakt me.’’ 

Door Nienke van der Wal  Geplaatst 18-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

In memoriam Nieuwsjager Luc Drenthe was druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Luc Drenthe (1928-2019), nieuwsjager.

Hij begroette mensen altijd met twee handen, in plaats van één. Of er kwam een hand op de schouder van de ander. Journalist Luc Drenthe uit Stadskanaal, in juli dit jaar op negentigjarige leeftijd overleden, kon hard en dwingend zijn, bijvoorbeeld tijdens de jacht op nieuws, maar volgens jongste zoon Bert was hij ook een sociale man, begaan met mensen.

Geert Lucas Drenthe werkte als correspondent voor RONO en RTV Noord, Winschoter Courant, de kabelkrant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf en bestierde de afgelopen jaren Persburo Luc Drenthe.

Nieuws Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) overlijdt in oefenkoers Wortegem-Petegem

De Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) heeft vandaag een hartstilstand gekregen na een zware val in de wielerkoers Wortegem-Petegem en is in het ziekenhuis overleden. De wielerkoers, een van de eerste sinds het stopzetten van wedstrijden na de uitbraak van het coronavirus, is na één ronde definitief stopgezet, meldt de organisatie.

Nieuws Voormalig PSV-verdediger Kemper (77) overleden

Oud-PSV’er Peter Kemper is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De verdediger, een geboren en getogen Hagenaar, speelde vanaf 1961 veertien seizoenen voor de Eindhovenaren. Hij maakte in 1963 de eerste landstitel van PSV mee en werd ook in zijn laatste jaar bij de club kampioen.

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.

In memoriam In memoriam: Jitze Prinsen

Steenwijkerland -Van alles wat hij in zijn rijk gevulde, werkzame leven heeft gedaan, was Jitze Prinsen (1950-2019) het meest trots op het succes van elektrisch varen in Giethoorn. De intrede van de ‘fluistermotor’ betekende een doorbraak op het water, met toenmalig gemeente Brederwiede in een landelijke voortrekkersrol.

Nieuws Oscar Benton (71) blijft voor altijd Mister Bensonhurst Blues

2021 had het jaar van zijn comeback moeten worden. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Oscar Benton is overleden, hij werd bekend met zijn hit Bensonhurst Blues.