Terug
Rouw

Daphne maakt interieursieraden van as: ‘Mijn oma hield van bloemen, dus ik verwerkte haar as in een vaasje’

Daphne Hagendoorn

Uitstrooien, begraven of op de schouw zetten: het zijn de meest voorkomende dingen die we doen met het as van een dierbare die overleden is. Maar dat kan ook anders, dacht Daphne Hagendoorn. En zo is een jaar geleden Blooming Ashes ontstaan: ,,Veel mensen zetten de urn uit het zicht, maar met de interieursieraden die ik maak krijgt iemand écht een mooi plekje in de woonkamer.’’

Het is iets wat veel zich afvragen na het afstuderen: ‘Wat ik ga nu doen?’ Daphne stond in dezelfde positie na het afronden van haar opleiding Styling. ,,Ik had tijdens mijn opleiding stagegelopen bij Dela. Uitvaart heeft me altijd al wel erg aangetrokken. Het is een bijzonder onderwerp: iedereen krijgt er ooit mee te maken, maar we praten er liever niet over. Ik wilde graag iets toevoegen aan het afscheid van mensen en ze er hopelijk bij te helpen. Maar ik wist niet hoe.’’ 

,,Ik dacht na over de functie van een urn. Naast dat het de as van een overledene veilig bewaard, heeft het niet altijd meerwaarde. Ik dacht: dat kan ook wel anders! Ik kende het concept van sieraden met as erin verwerkt al wel, maar ik kende nog niks wat ook mooi staat in het interieur. Ik was altijd al erg gefascineerd door porselein en toen viel eigenlijk alles samen.’’  

Oma een functie geven 

Het eerste project wat Daphne deed was direct heel bijzonder en betekenisvol. ,,Het as van mijn oma stond eerst niet in de woonkamer, omdat we het moeilijk vonden er steeds mee geconfronteerd te worden. Ik wilde er graag iets van maken wat bijdraagt aan het interieur. Mijn oma was dol op bloemen, dus ik wilde haar een soort ‘functie’ geven. Haar as verwerkte ik daarom in een vaasje, waar we haar favoriete bloemen in zetten. Het is een veel mooiere manier van omgaan met de herinnering aan oma, dan met een urn.’’  

Vaak kiezen nabestaanden voor bloemen die betekenisvol waren voor de overledene

,Bloemen verwerk ik vaker in de interieursieraden. Ik maak vooral bijvoorbeeld tegeltjes, schaaltjes en vaasjes, maar klanten mogen zelf ook met ideeën komen. Ik vind het mooi om bloemen hierbij te betrekken, omdat ze een grote betekenis hebben in onze samenleving. Elke bloem staat ergens voor en op belangrijke momenten, zoals een begrafenis, geven we die graag aan elkaar. Geen bloem is hetzelfde en daardoor is elk product ook weer anders. Dat vind ik heel bijzonder om te zien.’’  

As voelen 

Voor de interieursieraden van Daphne, zijn er twee keuzes: gemaakt van porselein met de as in een laagje glazuur of de as verwerkt in het porselein én het glazuur. ,,Wanneer het product gemaakt is met porselein en glazuur, krijgt het een bijzondere structuur. Als je er overheen gaat met je vingers, kan je de as echt voelen. Maar niet iedereen voelt zich hier comfortabel bij. Voor hen maak ik het van glazuur, dan wordt het oppervlakte helemaal glad.’’ 

Door de verwerking van as in het porselein, komt er een structuur in het tegeltje

,,De eerste keer dat ik as in mijn handen had was een bijzondere gewaarwording. Het was toen het as van mijn oma, dus dat was wel even confronterend. Het voelde heel vreemd, want je bent aan het kleien met de as van een mens. Daarnaast vond ik het ook spannend, want ik wilde het echt goed doen. Maar het eindresultaat is zo betekenisvol voor nabestaanden, dat dat het allemaal waard is.’’ 

Toevoeging aan rouwproces 

,,Via de mail houd ik contact met klanten over het product dat ze graag willen hebben. Vaak bestellen ze het online en stuur ik het (stevig verpakt) naar hen op. Om het product te maken, ontvang ik een klein beetje as van de nabestaanden. Dat ga ik dan fijn malen in een vijzel. Vervolgens ga ik het product stoken en voeg ik een kleur naar keuze toe. Het hangt af van de dikte van het product, omdat dikkere producten een langere droogtijd hebben. Meestal is het product tussen vier en zes weken helemaal af.’’  

Daphne krijgt vaak specifieke aanvragen: bijna alles is mogelijk!

,,Doordat veel mensen online bestellen, zie ik de eerste reactie niet altijd direct. Meestal sturen ze wel een mailtje achteraf en dat vind ik erg leuk. Als mensen het komen ophalen, merk ik dat ze vaak wat gespannen zijn. En uiteindelijk komen daar ook altijd tranen bij kijken. Elk product wat ik maak is even bijzonder, omdat ik daarmee iets bijdraag aan iemands rouwproces. Ik kan echt iets betekenen voor hen en dat raakt me.’’ 

Door Nienke van der Wal  Geplaatst 18-9-2020