Terug
Uitvaart

7 ideeën voor de uitvaart van een tiener 

De uitvaart van je kind, broer(tje) of zus(je) voorbereiden is een zware taak. Het zal niet hetzelfde zijn als de uitvaart van iemand die overlijdt aan ouderdom. En daarom zou je het ook niet hetzelfde willen inrichten. Hoe maak je de uitvaart speciaal en passend voor een jongere? Met deze zeven bijzondere tips maak je er een onvergetelijk mooie uitvaart van.  

  1. Je kind nog één laatste keer verzorgen 

Jouw tiener voelde zich misschien al véél volwassener dan hij of zij eigenlijk was, maar dat neemt niet weg dat hij of zij nog altijd jouw kind is. Daarom kan je erover nadenken of je voor de uitvaart nog één keer jouw kind wilt verzorgen. Zo kan je zelf helpen bij het wassen, aankleden of bijvoorbeeld scheren.  

Bijschrift: Zelf helpen bij de verzorging kan een mooie afsluiting zijn.
  1. Make-up en accessoires 

Make-up en accessoires zoals sieraden zijn bijna niet weg te denken uit het leven van veel tieners. Logisch dan ook, dat jouw tiener dit waarschijnlijk belangrijk zou hebben gevonden voor zijn of haar uitvaart. Daarom kan je ervoor kiezen om postmortale make-up en haarstyling te laten doen. 

Lees ook: Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’ 

  1. Bijpassende muziek  

De uitvaart van een oudere is heel anders dan de uitvaart van een jongere. En dat mag ook zo zijn! Waarom zou je een klassieke uitvaart regelen, als die niet bij de jeugdigheid en spontaniteit van een tiener past? Denk bijvoorbeeld voor de muziekkeuze eens na over muziek van artiesten waar de overledene fan van was, om ook daarin een persoonlijke noot terug te brengen.  

Bijschrift: Waar luisterde hij/zij graag naar?
  1. Een hobby of kleur laten terugkomen 

Voor uitvaarten kan je kiezen uit vele unieke thema’s. Als je de uitvaart van een tiener zo persoonlijk mogelijk wilt maken, kun je zijn of haar favoriete kleur, artiest, hobby of passie laten terugkomen in het uitvaartthema. Dit kan op een subtiele manier, bijvoorbeeld in de kaart en bloemen, of uitgebreider zoals in de aankleding en de steen of urn.   

Lees ook: Een passende uitvaart voor jou: 6 voorbeelden van uitvaartthema’s 

  1. Vrienden en vriendinnen betrekken 

Rouw is moeilijk voor jongeren, zeker als ze plots een leeftijdsgenoot en goede vriend(in) verliezen. Daarom kan het goed zijn om de vrienden en vriendinnen van de overledene te betrekken bij de uitvaart. Misschien weten zij grappige, bijzondere en mooie details van de tiener die de ouders niet wisten, of kunnen zij op een persoonlijke, unieke manier een bijdrage leveren.  

Bijschrift: Vrienden en vriendinnen kunnen een mooie, persoonlijke rol vervullen tijdens een uitvaart. 
  1. Social media gebruiken  

Zeker voor tieners kan social media erg belangrijk zijn (geweest). Het is dan ook een goed platform om in te zetten in het geval van overlijden. Zo kan je online een condoleance register openen, of van de Facebookpagina van de overledene een ‘In memoriam pagina’ maken zodat iedereen daar berichten kan achterlaten.  

  1. De invulling van eten en drinken 

Bijna alle tieners zijn dol op één ding: lekker eten. Geen gek idee dus om dit ook mee te nemen in de uitvaartverzorging. Na afloop van de uitvaart kan je bijvoorbeeld een groot diner houden of een lopend buffet of high tea organiseren. Of pak helemaal uit met een snoeptafel, barbecue of ‘donut wall’.  

Bijschrift: Met het lievelingseten van de overledene maak je een uitvaart nóg persoonlijker. 

Bronnen: Kinderuitvaart-groningen.nl, Uitvaartverzorging Kramer 

Ben je opzoek naar meer inspiratie voor een uitvaart? Kijk dan ook op onze inspiratiepagina voor tips, ideeën en voorbeelden. 

Tekst Nienke Kruizinga-van der Wal