Door: Team Mensenlinq in Rouw

Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’

Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.” 

Annegien werkt al tien jaar als kapper en visagist in haar eigen salon en voegde hier vier jaar geleden postmortale make-up en camouflage aan toe. Annegien: ,,Ik had het al eens eerder gedaan voor de overleden man van een van mijn vaste klanten, maar toen had ik de link nog niet gelegd om hier mijn werk van te maken. Pas toen ik gevraagd werd om de oma van mijn man weer haar gezicht terug te geven, ben ik er echt over gaan nadenken.” 

,,Ik heb toen een opleiding gedaan voor de verzorging van overledenen, met als specialisatie kleine restauratietechnieken met camouflage en airbrush. Echt restauratiewerk bij mensen die een ongeluk hebben gehad doe ik niet. Wat ik vooral doe is bij jong en oud, mannen en vrouwen, de zogeheten lijkvlekken camoufleren. Ook andere kleine restauratietechnieken komen hierbij kijken, zoals gaatjes van een infuus lijmen.” 

Veel make-up of bijna niks 
Zodra Annegien aankomt op de locatie van de overledene, overlegt ze met de nabestaanden wat de wensen zijn. ,,Eigenlijk zijn hun wensen het belangrijkste. Zo kom ik te weten hoe iemand eruit zag en wat zij willen dat ik doe in de visagie voor hun dierbare. Het make-uptasje van de dame vind ik daarbij erg belangrijk om haar herkenbaarheid terug te brengen. Maar soms willen nabestaanden juist dat ik niet te veel doe.” 

,,Vorig jaar moest ik langs bij een jonge jongen die omgekomen is door een ongeluk. Zijn vader wilde niet dat ik zijn beurse plekken camoufleerde, omdat men volgens hem echt wel mocht zien hoe hij uit het ongeluk is gekomen. Ik doe puur en alleen wat de nabestaanden willen, of wat de overledene zelf wilde. Ik heb ook in het testament gestaan van een van mijn vaste klanten, die wilde absoluut niet dat iemand anders aan haar zou komen. Ik kan dan alleen maar trots zijn op het feit dat ik, nadat ze 15 jaar bij mij in de salon kwam, het laatste stukje heb mogen doen voor haar.” 

De herkenbaarheid teruggeven
Toch zijn er nog niet veel mensen die aan postmortale make-up denken, omdat ze bij leven geen make-up gebruiken. ,,Maar daar gaat het helemaal niet om”, vertelt Annegien. ,,Ik doe dan de make-up die ze wel droegen, of ik fatsoeneer het kapsel. Maar het is vooral camouflagewerk wat ik doe. Ik probeer iemand eruit te laten zien zoals diegene bij leven was.” 

,,Het gaat om een stukje herkenbaarheid teruggeven aan de nabestaanden. Het laatste herinneringsbeeld wat de nabestaande op zijn netvlies heeft moet kloppen als ze afscheid nemen. Dat is essentieel voor het stukje verwerking daarna. En bovendien, als iemand heel verzorgd was bij leven, waarom dan niet ook als je dood gaat?” 

Heel dicht bij huis 
Voor Annegien is het niet moeilijk om de knop om te zetten tijdens en haar werk te doen. Maar soms komt het wel wat dichterbij. ,,Vorig jaar maart is mijn vader na een kort ziekbed overleden. Het traject van afscheid nemen was al heel heftig. Toen vroeg hij mij: ,,Annegien, je zorgt er wel voor dat ik er een beetje netjes bij lig hè?” En natuurlijk doe ik dat dan voor hem. Ik heb veel tranen gelaten om mijn vader, maar vreemd genoeg kon ik mijn werk zonder tranen doen. Bij hem heb ik alles zelf gedaan. Het afleggen deden we samen en dat was ontzettend mooi. Natuurlijk is het heftig om dit werk bij je eigen vader te doen, maar het hele proces daarvoor was tien keer zo moeilijk.”  

,,Ik vind werken met een lichaam zonder leven niet eng. Het is juist een hele mooie aanvulling op mijn werk en ik ben dankbaar dat ik het mag doen. Ik krijg vaak te horen dat nabestaanden vinden dat ik met veel respect te werk ga. Dat vind ik het mooiste compliment om te krijgen. Je zit namelijk wel met je handen aan de meest dierbare van iemand, dus ik probeer dat altijd heel liefdevol te doen. En dat werkt erg troostend en helend voor de nabestaanden.”  

Door Nienke van der Wal 

Benieuwd naar andere ervaringsverhalen van mensen die werken met overlijden? Lees hier het verhaal van studente Eline, die werkt als kistdrager. Of klik hier op het verhaal van Tinus, die werkt als chauffeur rouwvervoer.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.

Nieuws Oud-international Liesbeth Migchelsen overleden

Na een kort ziekbed is dinsdag voetbalster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen op 49-jarige leeftijd overleden. Canberra United, een van de clubs waar ze als trainer werkzaam was, meldt op Twitter “diep bedroefd” te zijn over haar heengaan.

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Nieuws Japanse ontwerper Yamamoto overleden, de man die David Bowie inspireerde

De Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto, onder meer bekend van zijn ontwerpen voor David Bowie, is overleden. Yamamoto leed aan leukemie en is vorige week op 76-jarige leeftijd overleden. De modeontwerper stond bekend om zijn avant-garde kostuums. Ook combineerde hij traditionele Japanse prints met felle kleuren en maakte hij daar bijzondere ontwerpen van. Yamamoto debuteerde in […]

Voorbereiden op later ‘Nog één keer FC-Groningen zien spelen’

Rustig sterven na vervullen van laatste wens Door Elles van Wees Nog één keer naar zijn favoriete voetbalclub FC- Groningen. Dat was de laatste wens van een veertig- jarige man die op sterven lag in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) in Groningen. Het was een verzoek waar Kees Veldboer oprichter van Stichting Ambulance […]

Rouw Hilly Bosscher uit Ruinen stapte 30 jaar geleden uit het leven, nadat ze haar beide zoons verloor. Psychiater Boudewijn Chabot hielp haar bij de euthanasie: ‘Ik wist niet wat ik hoorde’

Deze week is het dertig jaar geleden dat Hilly Bosscher (50) uit Ruinen uit het leven stapte, nadat ze in een paar jaar tijd haar beide zoons verloor. Ze had één wens: begraven worden tussen haar jongens. Psychiater Boudewijn Chabot, nu 80 jaar, uit Haarlem gaf haar de dodelijke middelen en werd vervolgd. Een terugblik. […]