Door: Team Mensenlinq in Rouw

Een passende uitvaart voor jou: 6 voorbeelden van uitvaartthema’s

Als je een uitvaart moet regelen voor een dierbare, wil je dat in zijn of haar wensen wordt voorzien. Ook wil je misschien ook graag dat de uitvaart past bij diegene, of iets over hem of haar zegt. Daarnaast kan het zo zijn dat je voor je eigen uitvaart precies op een rijtje wilt zetten hoe het er uit moet komen te zien. In welke scenario je je ook bevindt, help jezelf (vast) een beetje op weg met deze 6 voorbeelden van uitvaartthema’s. 

  1. Kleurenthema 

Als een bepaalde kleur of meerdere kleuren een rol speelden in iemands leven, is het een mooi idee om deze kleuren centraal te laten staan tijdens de uitvaart. Je kan het beperken tot alleen de decoratie of de bloemen, maar je kan het ook laten terugkomen in bijvoorbeeld het eten en de kleur van de kist.  

Bijschrift: Laat een kleur terugkomen in de bloemendecoratie 
  1. Modern of juist historisch  

Ligt de voorkeur bij iets van deze tijd, of is een historisch tintje passender? Beide thema’s zijn erg geschikt voor uitvaarten. Zo kunnen deze thema’s betrekking hebben tot het rouwvervoer: in een luxe auto of een juist een oude koets. Ook kan het zich vertalen in de hapjes na de uitvaart, of het condoleanceregister. Je kan het zo modern of historisch maken als je zelf wilt. 

Bijschrift: Misschien was hij of zij gek van de jaren ’70? 
  1. DIY  

Uitvaarten met DIY (Do It Yourself) elementen worden steeds populairder. Als de overledene graag creatief bezig was, of wanneer de nabestaanden erg creatief zijn, kan dit een passend thema zijn voor de uitvaart. Er zijn veel onderdelen van een uitvaart waar je jouw creatieve DIY-talenten op los kunt laten. 

Bijschrift: Ga bijvoorbeeld zelf aan de slag met het maken van (duurzame!) kaarsen 

Lees ook: Zes keer creatieve DIY’s voor een uitvaart 

  1. Persoonlijke interesses 

Wanneer een bepaalde hobby of interesse een belangrijk tijdverdrijf was van de overledene, kan je dit als thema centraal zetten. Was hij of zij bijvoorbeeld gek op sport, een bepaald genre muziek of een tv-serie of film? Je kan dit op verschillende manieren laten terugkomen. Bijvoorbeeld op de uitnodiging, in de rouwadvertentie of juist met betrekking tot de locatie van de uitvaart.  

Bijschrift: Gek van donuts? Serveer donuts door middel van een ‘Donut Wal’ 
  1. Bourgondisch  

Voor de levensgenieters en mensen waarbij gezelligheid en vrienden centraal in het leven stonden, is een bourgondisch uitvaartthema erg geschikt. De gezelligheid in iemands leven kun je namelijk ook terugbrengen op een uitvaart. Zo kan je kiezen voor livemuziek, een uitgebreid diner ter afsluiting of proosten met bubbels. 

Bijschrift: Je kan er zomers voor kiezen om gezamenlijk buiten te dineren 
  1. Ecologisch 

Als je het belangrijk vindt om rekening te houden met het milieu, of wanneer dit erg belangrijk was voor de overledene, zijn er genoeg manieren om de uitvaart ecologisch te maken. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld duurzame uitnodigingen te maken, of te kiezen voor een duurzamere variant van een grafkist

Bijschrift: Kies bijvoorbeeld gerecycled papier voor de uitnodiging 

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor een uitvaart? Check dan ook onze uitvaartpagina met tips, interviews en voorbeelden! 

Door: Nienke van der Wal 

Bronnen: YardenRemember Me 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Onontkoombaar verdriet

Tweede paasdag, zeven uur in de avond. Voor het eerst in 4 weken heb ik een dag waarin ik voor mijn gevoel niet achter mijn agenda aan hol. Afgelopen weken stonden in het teken van de crisis. Twee gelijke crisisteams gevormd die om en om 24 uur verantwoordelijk zijn voor WZH, ook in het weekend. Alle locatie- en stafmanagers bijeen geroepen om te bespreken hoe we deze crisis het hoofd wilden gaan bieden. Roosters aanpassen, mensen vrij spelen voor als het echt spannend wordt. Een opvangteam organiseren om personeel op te vangen en psychische bijstand te verlenen. Voldoende mondkapjes, handschoenen en schorten bij WZH zien te krijgen. Voor alle mensen die administratieve en kantoorfuncties vervullen een thuiswerkplek organiseren. Nieuwe maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid opvolgen. De moeilijkste en pijnlijkste daarvan is wat mij betreft dat we familie de toegang tot hun dierbaren in de WZH locaties moeten ontzeggen. Brieven opstellen voor personeel, bewoners en familie over wat WZH allemaal doet en moet doen naar aanleiding van Corona en wat dat voor hen gaat betekenen.

Nieuws Roxette-zangeres Marie Fredriksson overleden

De zangeres van het Zweedse popduo Roxette, Marie Fredriksson, is overleden, melden Zweedse media. Fredriksson was al enige tijd ziek. Ze stierf gisterochtend op 61-jarige leeftijd.

Nieuws Bondgirl Diana Rigg op 82-jarige leeftijd overleden

Actrice Diana Rigg is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat bericht de BBC. Rigg kreeg grote bekendheid met onder andere haar rollen in James Bond en Game of Thrones. Het is niet bekend hoe de actrice is overleden. Rigg vertolkte onder andere de rol van Tracy di Vicenzo in On Her Majesty’s Secret Service. Daarin trouwde […]

Nieuws Terminaal zieke jongen bezoekt dankzij goed doel nog één keer Zwitserse bergen

De foto van een terminaal zieke jongen uit Assen maakt grote impact op social media en ontvangt tientallen reacties.

Nieuws Oud-minister Ella Vogelaar (69) onverwachts overleden

In haar woonplaats Utrecht is gisteren oud-minister Ella Vogelaar (69) overleden. Dat meldt de PvdA.In een verklaring van haar familie staat dat ze al geruime tijd leed aan depressies en zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt.

In memoriam Nieuwsjager Luc Drenthe was druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Luc Drenthe (1928-2019), nieuwsjager.

Hij begroette mensen altijd met twee handen, in plaats van één. Of er kwam een hand op de schouder van de ander. Journalist Luc Drenthe uit Stadskanaal, in juli dit jaar op negentigjarige leeftijd overleden, kon hard en dwingend zijn, bijvoorbeeld tijdens de jacht op nieuws, maar volgens jongste zoon Bert was hij ook een sociale man, begaan met mensen.

Geert Lucas Drenthe werkte als correspondent voor RONO en RTV Noord, Winschoter Courant, de kabelkrant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf en bestierde de afgelopen jaren Persburo Luc Drenthe.

In memoriam Alje Zandt (49): Natuurbeschermer in hart en nieren

Alje Zandt uit Havelte is op 49-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was woordvoerder en voorlichter van Natuurmonumenten in Noord-Nederland.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”