Door: Team Mensenlinq in Rouw

Een passende uitvaart voor jou: 6 voorbeelden van uitvaartthema’s

Als je een uitvaart moet regelen voor een dierbare, wil je dat in zijn of haar wensen wordt voorzien. Ook wil je misschien ook graag dat de uitvaart past bij diegene, of iets over hem of haar zegt. Daarnaast kan het zo zijn dat je voor je eigen uitvaart precies op een rijtje wilt zetten hoe het er uit moet komen te zien. In welke scenario je je ook bevindt, help jezelf (vast) een beetje op weg met deze 6 voorbeelden van uitvaartthema’s. 

  1. Kleurenthema 

Als een bepaalde kleur of meerdere kleuren een rol speelden in iemands leven, is het een mooi idee om deze kleuren centraal te laten staan tijdens de uitvaart. Je kan het beperken tot alleen de decoratie of de bloemen, maar je kan het ook laten terugkomen in bijvoorbeeld het eten en de kleur van de kist.  

Bijschrift: Laat een kleur terugkomen in de bloemendecoratie 
  1. Modern of juist historisch  

Ligt de voorkeur bij iets van deze tijd, of is een historisch tintje passender? Beide thema’s zijn erg geschikt voor uitvaarten. Zo kunnen deze thema’s betrekking hebben tot het rouwvervoer: in een luxe auto of een juist een oude koets. Ook kan het zich vertalen in de hapjes na de uitvaart, of het condoleanceregister. Je kan het zo modern of historisch maken als je zelf wilt. 

Bijschrift: Misschien was hij of zij gek van de jaren ’70? 
  1. DIY  

Uitvaarten met DIY (Do It Yourself) elementen worden steeds populairder. Als de overledene graag creatief bezig was, of wanneer de nabestaanden erg creatief zijn, kan dit een passend thema zijn voor de uitvaart. Er zijn veel onderdelen van een uitvaart waar je jouw creatieve DIY-talenten op los kunt laten. 

Bijschrift: Ga bijvoorbeeld zelf aan de slag met het maken van (duurzame!) kaarsen 

Lees ook: Zes keer creatieve DIY’s voor een uitvaart 

  1. Persoonlijke interesses 

Wanneer een bepaalde hobby of interesse een belangrijk tijdverdrijf was van de overledene, kan je dit als thema centraal zetten. Was hij of zij bijvoorbeeld gek op sport, een bepaald genre muziek of een tv-serie of film? Je kan dit op verschillende manieren laten terugkomen. Bijvoorbeeld op de uitnodiging, in de rouwadvertentie of juist met betrekking tot de locatie van de uitvaart.  

Bijschrift: Gek van donuts? Serveer donuts door middel van een ‘Donut Wal’ 
  1. Bourgondisch  

Voor de levensgenieters en mensen waarbij gezelligheid en vrienden centraal in het leven stonden, is een bourgondisch uitvaartthema erg geschikt. De gezelligheid in iemands leven kun je namelijk ook terugbrengen op een uitvaart. Zo kan je kiezen voor livemuziek, een uitgebreid diner ter afsluiting of proosten met bubbels. 

Bijschrift: Je kan er zomers voor kiezen om gezamenlijk buiten te dineren 
  1. Ecologisch 

Als je het belangrijk vindt om rekening te houden met het milieu, of wanneer dit erg belangrijk was voor de overledene, zijn er genoeg manieren om de uitvaart ecologisch te maken. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld duurzame uitnodigingen te maken, of te kiezen voor een duurzamere variant van een grafkist

Bijschrift: Kies bijvoorbeeld gerecycled papier voor de uitnodiging 

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor een uitvaart? Check dan ook onze uitvaartpagina met tips, interviews en voorbeelden! 

Door: Nienke van der Wal 

Bronnen: YardenRemember Me 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oscar Benton (71) blijft voor altijd Mister Bensonhurst Blues

2021 had het jaar van zijn comeback moeten worden. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Oscar Benton is overleden, hij werd bekend met zijn hit Bensonhurst Blues.

Nieuws Prominente Democraat John Lewis (80) overleden

John Lewis, een prominent Democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. De zwarte Lewis streed decennialang voor de burgerrechten van minderheden in de VS.

Rouw LIEFDE IS VRIJ ZIJN…. TE VLIEGEN AL IS HET MAAR EEN PAAR SECONDEN

Gebroken zit ze voor me. Uit iedere porie ademt ze verdriet. Maar tussen de tranen die vrijwel onafgebroken over haar wangen rollen, zie ik het vuur in haar ogen. Een vuur dat de niet aflatende liefde voor haar zoon weerspiegelt. ‘Zijn dood is één grote vergissing’, zegt ze. ‘Ik heb begrip voor zijn daad; ik weet waar het vandaan komt…. Maar ik weet ook dat het voorkomen had kunnen worden. Ami had niet hoeven sterven…’

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

Uitvaart Afscheid nemen in tijden van corona: ‘Soms zijn die intieme uitvaarten onverwacht mooi’

Aangepaste uitvaarten in tijden van corona zijn soms onwerkelijk. Afstand houden in rouw is tegennatuurlijk. Maar soms is een intiem afscheid ook juist onverwacht mooi. Verslag van de week van uitvaartbegeleiders Ellen Nooren, Anita Buikstra en Yvonne van Eijck van Ellen Nooren Uitvaartverzorging. Maandag 6 april Dit wordt een zware dag. Anita Buikstra heeft twee […]

herinerhen
HerinnerHen Bertus Bosch

Vlak voordat z’n vrouw Anna stierf leerde zij hem nog eten koken. Samen liepen ze nog één keer het bospad langs…daarna overleed ze. Hij miste haar.

Nieuws ’s Werelds oudste soapacteur overleden

In de Britse plaats Hollingwood is de hoogbejaarde Jack Reynolds overleden. De 108-jarige Brit vestigde in de laatste jaren van zijn leven een paar opmerkelijke records, deels ook officiële Guinness World Records.

Nieuws The Outfield-frontman Tony Lewis (62) overleden

De Britse zanger en bassist Tony Lewis is onverwacht overleden. De frontman van The Outfield, bekend van de hit Your Love, werd 62 jaar.