Door: Team Mensenlinq in Rouw

Een passende uitvaart voor jou: 6 voorbeelden van uitvaartthema’s

Als je een uitvaart moet regelen voor een dierbare, wil je dat in zijn of haar wensen wordt voorzien. Ook wil je misschien ook graag dat de uitvaart past bij diegene, of iets over hem of haar zegt. Daarnaast kan het zo zijn dat je voor je eigen uitvaart precies op een rijtje wilt zetten hoe het er uit moet komen te zien. In welke scenario je je ook bevindt, help jezelf (vast) een beetje op weg met deze 6 voorbeelden van uitvaartthema’s. 

  1. Kleurenthema 

Als een bepaalde kleur of meerdere kleuren een rol speelden in iemands leven, is het een mooi idee om deze kleuren centraal te laten staan tijdens de uitvaart. Je kan het beperken tot alleen de decoratie of de bloemen, maar je kan het ook laten terugkomen in bijvoorbeeld het eten en de kleur van de kist.  

Bijschrift: Laat een kleur terugkomen in de bloemendecoratie 
  1. Modern of juist historisch  

Ligt de voorkeur bij iets van deze tijd, of is een historisch tintje passender? Beide thema’s zijn erg geschikt voor uitvaarten. Zo kunnen deze thema’s betrekking hebben tot het rouwvervoer: in een luxe auto of een juist een oude koets. Ook kan het zich vertalen in de hapjes na de uitvaart, of het condoleanceregister. Je kan het zo modern of historisch maken als je zelf wilt. 

Bijschrift: Misschien was hij of zij gek van de jaren ’70? 
  1. DIY  

Uitvaarten met DIY (Do It Yourself) elementen worden steeds populairder. Als de overledene graag creatief bezig was, of wanneer de nabestaanden erg creatief zijn, kan dit een passend thema zijn voor de uitvaart. Er zijn veel onderdelen van een uitvaart waar je jouw creatieve DIY-talenten op los kunt laten. 

Bijschrift: Ga bijvoorbeeld zelf aan de slag met het maken van (duurzame!) kaarsen 

Lees ook: Zes keer creatieve DIY’s voor een uitvaart 

  1. Persoonlijke interesses 

Wanneer een bepaalde hobby of interesse een belangrijk tijdverdrijf was van de overledene, kan je dit als thema centraal zetten. Was hij of zij bijvoorbeeld gek op sport, een bepaald genre muziek of een tv-serie of film? Je kan dit op verschillende manieren laten terugkomen. Bijvoorbeeld op de uitnodiging, in de rouwadvertentie of juist met betrekking tot de locatie van de uitvaart.  

Bijschrift: Gek van donuts? Serveer donuts door middel van een ‘Donut Wal’ 
  1. Bourgondisch  

Voor de levensgenieters en mensen waarbij gezelligheid en vrienden centraal in het leven stonden, is een bourgondisch uitvaartthema erg geschikt. De gezelligheid in iemands leven kun je namelijk ook terugbrengen op een uitvaart. Zo kan je kiezen voor livemuziek, een uitgebreid diner ter afsluiting of proosten met bubbels. 

Bijschrift: Je kan er zomers voor kiezen om gezamenlijk buiten te dineren 
  1. Ecologisch 

Als je het belangrijk vindt om rekening te houden met het milieu, of wanneer dit erg belangrijk was voor de overledene, zijn er genoeg manieren om de uitvaart ecologisch te maken. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld duurzame uitnodigingen te maken, of te kiezen voor een duurzamere variant van een grafkist

Bijschrift: Kies bijvoorbeeld gerecycled papier voor de uitnodiging 

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor een uitvaart? Check dan ook onze uitvaartpagina met tips, interviews en voorbeelden! 

Door: Nienke van der Wal 

Bronnen: YardenRemember Me 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Dit dal was te diep voor Lianne (26)

Geen sloot is haar te breed, geen afterparty onbereikbaar: Lianne Bouman zoekt het avontuur, de spanning, het vertier.

Nieuws Anti-apartheidsactivist Denis Goldberg overleden

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Denis Goldberg is overleden. Zijn dood werd tegenover lokale media bevestigd door een familielid. Goldberg was een prominent lid van de beweging en politieke partij ANC en was actief in de gewapende tak. Na afschaffing van de apartheid diende hij onder meer als regeringsadviseur en als minister.

Nieuws Advocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten in Amsterdam

De advocaat van kroongetuige Nabil B. is vanochtend in de straat in Amsterdam waar hij woont vermoord. Het gaat om de 44-jarige Derk Wiersum, zo bevestigen bronnen binnen politie en justitie .

In memoriam In memoriam Rudolf Das; Haarlemse jongens tekenden geheim Brits vliegtuig

In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverhaal. Deze week een in memoriam van Rudolf Das. Eén van de eerste afbeeldingen van vliegtuigen die ik eind jaren vijftig in mijn bezit kreeg, was een prachtige zwart/wit poster van een Sea Dart straaljager gemaakt door ene Rudolf Das. Sindsdien was hij voor mij een […]

Rouw Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt.

De rouw na het verlies van een dierbare is een moeilijke periode. Zeker in deze tijd met een lockdown en coronamaatregelen. Door kleine, betekenisvolle gebaren kunnen we er toch voor elkaar zijn. Een mooie manier om je medeleven te tonen, is door het sturen van een kaartje. Maar… Wat moet je in dat kaartje schrijven? Met deze vijf tips schrijf je een prachtige kaart voor iemand die rouwt.   Maak je […]

Nieuws Legendarische oud-doelman Eddy Pieters Graafland overleden

De legendarische oud-doelman en Feyenoord-icoon Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden, meldt de Rotterdamse club op zijn

Nieuws In Koarnjum gevonden vrouw vermoedelijk door misdrijf omgekomen

De 55-jarige vrouw die zondagochtend dood werd gevonden in het water aan De Wier in Koarnjum, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Nieuws Uitvaartbranche laat regel enkel eerstegraads familie varen: vanaf nu maximaal dertig personen

Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. Eerder vandaag besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads familieleden welkom zijn op de dienst. Vanmiddag is dat aangepast naar maximaal dertig personen.