Door: Team Mensenlinq in Rouw

Een passende uitvaart voor jou: 6 voorbeelden van uitvaartthema’s

Als je een uitvaart moet regelen voor een dierbare, wil je dat in zijn of haar wensen wordt voorzien. Ook wil je misschien ook graag dat de uitvaart past bij diegene, of iets over hem of haar zegt. Daarnaast kan het zo zijn dat je voor je eigen uitvaart precies op een rijtje wilt zetten hoe het er uit moet komen te zien. In welke scenario je je ook bevindt, help jezelf (vast) een beetje op weg met deze 6 voorbeelden van uitvaartthema’s. 

  1. Kleurenthema 

Als een bepaalde kleur of meerdere kleuren een rol speelden in iemands leven, is het een mooi idee om deze kleuren centraal te laten staan tijdens de uitvaart. Je kan het beperken tot alleen de decoratie of de bloemen, maar je kan het ook laten terugkomen in bijvoorbeeld het eten en de kleur van de kist.  

Bijschrift: Laat een kleur terugkomen in de bloemendecoratie 
  1. Modern of juist historisch  

Ligt de voorkeur bij iets van deze tijd, of is een historisch tintje passender? Beide thema’s zijn erg geschikt voor uitvaarten. Zo kunnen deze thema’s betrekking hebben tot het rouwvervoer: in een luxe auto of een juist een oude koets. Ook kan het zich vertalen in de hapjes na de uitvaart, of het condoleanceregister. Je kan het zo modern of historisch maken als je zelf wilt. 

Bijschrift: Misschien was hij of zij gek van de jaren ’70? 
  1. DIY  

Uitvaarten met DIY (Do It Yourself) elementen worden steeds populairder. Als de overledene graag creatief bezig was, of wanneer de nabestaanden erg creatief zijn, kan dit een passend thema zijn voor de uitvaart. Er zijn veel onderdelen van een uitvaart waar je jouw creatieve DIY-talenten op los kunt laten. 

Bijschrift: Ga bijvoorbeeld zelf aan de slag met het maken van (duurzame!) kaarsen 

Lees ook: Zes keer creatieve DIY’s voor een uitvaart 

  1. Persoonlijke interesses 

Wanneer een bepaalde hobby of interesse een belangrijk tijdverdrijf was van de overledene, kan je dit als thema centraal zetten. Was hij of zij bijvoorbeeld gek op sport, een bepaald genre muziek of een tv-serie of film? Je kan dit op verschillende manieren laten terugkomen. Bijvoorbeeld op de uitnodiging, in de rouwadvertentie of juist met betrekking tot de locatie van de uitvaart.  

Bijschrift: Gek van donuts? Serveer donuts door middel van een ‘Donut Wal’ 
  1. Bourgondisch  

Voor de levensgenieters en mensen waarbij gezelligheid en vrienden centraal in het leven stonden, is een bourgondisch uitvaartthema erg geschikt. De gezelligheid in iemands leven kun je namelijk ook terugbrengen op een uitvaart. Zo kan je kiezen voor livemuziek, een uitgebreid diner ter afsluiting of proosten met bubbels. 

Bijschrift: Je kan er zomers voor kiezen om gezamenlijk buiten te dineren 
  1. Ecologisch 

Als je het belangrijk vindt om rekening te houden met het milieu, of wanneer dit erg belangrijk was voor de overledene, zijn er genoeg manieren om de uitvaart ecologisch te maken. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld duurzame uitnodigingen te maken, of te kiezen voor een duurzamere variant van een grafkist

Bijschrift: Kies bijvoorbeeld gerecycled papier voor de uitnodiging 

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor een uitvaart? Check dan ook onze uitvaartpagina met tips, interviews en voorbeelden! 

Door: Nienke van der Wal 

Bronnen: YardenRemember Me 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.

Nieuws Voormalig topscheidsrechter Corver (84) overleden

Voormalig topscheidsrechter Charles Corver is in Leidschendam na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn zoon Jeroen Corver bekendgemaakt. Corver is 84 jaar oud geworden. Corver leidde in de jaren zeventig en tachtig meerdere finales van een Europacup en werd eenmaal aangesteld om de eindstrijd van de wereldbeker voor clubs te leiden. Tevens was hij […]

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

Rouw Marjon Duyvestijn maakt tastbare herinneringen van kleding van overleden dierbare

Na het overlijden van haar moeder maakte Marjon Duyvestijn een vest van haar moeders suède rok en zijden sjaal. Het is tot de dag van vandaag een waardevol bezit dat troost biedt. Daarom doet ze dit nu ook voor anderen: tastbare blijvende herinneringen maken van kleding van hun overleden dierbare.

Nieuws Vera Lynn (103), de zangeres van We’ll meet again, overleden

De Britse zangeres Vera Lynn is op 103-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bevestigd. De zangeres en actrice is vooral bekend van hits als We’ll Meet Again, waarvan haar vertolking enorm populair was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Uitvaart Vrouwelijke dragers van doodskisten nog steeds niet gewoon

Voormalig kraamverzorgster Gea Westerdijk (62) uit Roodeschool is al bijna vijftien jaar één van de dragers in een team van vrouwen, dat doodskisten op begrafenissen en crematies in de provincie Groningen draagt. „Het is nog steeds bijzonder als vrouwen de kist van een overledene dragen”, zegt ze. „Er zijn niet zoveel vrouwelijke dragers in Nederland.”

Nieuws Vanaf 1 juli geen maximale groepsgrootte meer tijdens uitvaart

Het kabinet versoepelt naar verwachting vanavond tijdens de voorlopig laatste update aangaande het coronavirus de maatregelen omtrent het samenkomen van groepen mensen. Eerder is aangekondigd dat vanaf 1 juli groepen tot 100 mensen samen mogen komen, welingelichte bronnen melden nu dat premier Rutte vanavond bekend maakt dat niet het aantal mensen leidend is, maar de oppervlakte van de ruimte waar zij samenkomen.

Nieuws Zweedse schrijver Per Olov Enquist (85) overleden.

De Zweedse schrijver Per Olov Enquist is op 85-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de familie van de auteur bevestigd aan de Zweedse kranten Dagens Nyheter en Aftonbladet en de Deense krant Politiken. Enquist overleed zaterdagavond na een lange ziekte.