Door: Team Mensenlinq in Rouw

Zo maak je een grafsteen schoon.

Het is een zonnige zondagmiddag; een mooi moment om het graf van een overleden dierbare te bezoeken. Maar eenmaal aangekomen ontdek je hoe smerig de grafsteen is geworden. Met een zakdoekje probeer je tevergeefs wat modder eraf te vegen. Het graf blijft vies.

Het schoonmaken van een grafsteen verreist enige kennis. Ga je aan de slag met het schoonmaken van een grafsteen? Lees hier hoe je te werk moet gaan.  

Om te beginnen.. 

Voordat je begint met boenen is het belangrijk om te weten van welke steensoort de grafsteen gemaakt is. Als je middelen gebruikt die niet voor de steen bedoeld zijn, kan je het graf flink aantasten en dat zou enorm jammer zijn. Er zijn verschillende producten die gemaakt zijn voor het schoonmaken van grafstenen, maar ze werken niet voor elke steen. Als je geen idee hebt wat je het beste kan gebruiken, laat je dan adviseren door iemand met kennis over grafstenen.  

Vervolgens begin je het schoonmaakproces door het grotere, losse vuil weg te werken. Gebruik een bezem of zachte borstel om los zand, bladeren, gras of takjes weg te vegen voordat je aan de slag gaat met water. Hierna kan je alle gedenktekens, zoals fotolijstjes, bloemvazen en kaarsen weghalen en eventueel vervangen nadat je klaar bent met schoonmaken.  

Verschillende sopjes per steensoort 

Nadat al het losse vuil is weggehaald, kun je kijken wat schoongemaakt kan worden met enkel water. Bepaal daarna of er nog schoonmaakproducten nodig zijn om de steen grondig te reinigen. Grafstenen van natuursteen bijvoorbeeld, kan je schoonmaken met alleen water en een zachte spons. Gebruik hier geen bijtende producten of schuurmiddelen bij, om aantasting van de steen te voorkomen.  

Een grafsteen van glas kan je het beste eerst goed afspoelen met water. Daarna kan je de steen verder schoonmaken met een sopje van water en een beetje opgeloste, groene zeep. Gebruik ook hiervoor een zachte doek of borstel, zonder scherpe onderdelen en spoel daarna nogmaals af.  

Grafstenen van RVS hebben bijna geen onderhoud nodig. Wil je deze wel schoonmaken? Spoel de steen dan eerst af met water, of neem voorzichtig af met een droge doek – met de slijprichting mee – om krassen door zand te voorkomen. Daarna kan je de steen schoonmaken met een sopje en afnemen met een microvezel doek. 

Let op losse voorwerpen! 

Zetten jij of andere nabestaanden zo nu en dan een vaas met een bosje bloemen, een lantaarn voor een kaars of andere voorwerpen op de grafsteen? Let er dan op dat je deze voorwerpen niet te lang op dezelfde plek laat staan. Zulke voorwerpen kunnen, zeker op graven van natuursteen, een verkleuring of waas achterlaten.  

Lees ook: Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan? 

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Den HollandscheEijgelaar 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Achter de deuren van de dood De grafverzorger

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws 17-jarige Kevin uit Musselkanaal overleden bij frontale botsing bij Valthermond

Op de Drentse Mondenweg bij Valthermond zijn maandagavond twee doden gevallen nadat twee auto’s frontaal tegen elkaar waren gebotst. Het gaat om een 18-jarige Jens uit Tweede Exloërmond en de 17-jarige Kevin uit Musselkanaal.

herinerhen
HerinnerHen Rein Peter Mulder

U2 schalt keihard door het kerkje van Makkum. Rein Peterzou het prachtig gevonden hebben. ‘One Love’, hij wasde grote liefde van zijn vrouw Reino.

In memoriam Co van der Pol was een markante persoonlijkheid

De heer J.J. (Co) van de Pol, oud-directeur van de toenmalige zuivelcoöperatie NCZ Coberco (nu FrieslandCampina) is op 25 september op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was een markante persoonlijkheid die de coöperatie ten gunste van de leden-veehouders spectaculair deed groeien.

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Nieuws Dominic Grant (Grant & Forsyth) op 71-jarige leeftijd overleden

Dominic Grant, bekend van het Britse zangduo Grant & Forsyth, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. In een verklaring laat zijn vrouw Julie Forsyth weten: „Met groot verdriet moet ik mededelen dat ik mijn lieve Dominic op woensdag 18 november plotseling heb verloren aan een abdominaal aorta aneurysma (…) Hij was een geweldige […]

Nieuws Vlaggen in Italië halfstok voor slachtoffers coronavirus

ROME/MILAAN (ANP) – In heel Italië zijn dinsdag vlaggen halfstok gehangen om te stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus. Het is een initiatief van de burgemeesters van het land, meldde persbureau ANSA. Ook in Vaticaanstad hangen de vlaggen halfstok. In veel plaatsen is op het middaguur een minuut stilte in acht genomen.