Terug
Rouw

Zo maak je een grafsteen schoon.

Het is een zonnige zondagmiddag; een mooi moment om het graf van een overleden dierbare te bezoeken. Maar eenmaal aangekomen ontdek je hoe smerig de grafsteen is geworden. Met een zakdoekje probeer je tevergeefs wat modder eraf te vegen. Het graf blijft vies.

Het schoonmaken van een grafsteen verreist enige kennis. Ga je aan de slag met het schoonmaken van een grafsteen? Lees hier hoe je te werk moet gaan.  

Om te beginnen.. 

Voordat je begint met boenen is het belangrijk om te weten van welke steensoort de grafsteen gemaakt is. Als je middelen gebruikt die niet voor de steen bedoeld zijn, kan je het graf flink aantasten en dat zou enorm jammer zijn. Er zijn verschillende producten die gemaakt zijn voor het schoonmaken van grafstenen, maar ze werken niet voor elke steen. Als je geen idee hebt wat je het beste kan gebruiken, laat je dan adviseren door iemand met kennis over grafstenen.  

Vervolgens begin je het schoonmaakproces door het grotere, losse vuil weg te werken. Gebruik een bezem of zachte borstel om los zand, bladeren, gras of takjes weg te vegen voordat je aan de slag gaat met water. Hierna kan je alle gedenktekens, zoals fotolijstjes, bloemvazen en kaarsen weghalen en eventueel vervangen nadat je klaar bent met schoonmaken.  

Verschillende sopjes per steensoort 

Nadat al het losse vuil is weggehaald, kun je kijken wat schoongemaakt kan worden met enkel water. Bepaal daarna of er nog schoonmaakproducten nodig zijn om de steen grondig te reinigen. Grafstenen van natuursteen bijvoorbeeld, kan je schoonmaken met alleen water en een zachte spons. Gebruik hier geen bijtende producten of schuurmiddelen bij, om aantasting van de steen te voorkomen.  

Een grafsteen van glas kan je het beste eerst goed afspoelen met water. Daarna kan je de steen verder schoonmaken met een sopje van water en een beetje opgeloste, groene zeep. Gebruik ook hiervoor een zachte doek of borstel, zonder scherpe onderdelen en spoel daarna nogmaals af.  

Grafstenen van RVS hebben bijna geen onderhoud nodig. Wil je deze wel schoonmaken? Spoel de steen dan eerst af met water, of neem voorzichtig af met een droge doek – met de slijprichting mee – om krassen door zand te voorkomen. Daarna kan je de steen schoonmaken met een sopje en afnemen met een microvezel doek. 

Let op losse voorwerpen! 

Zetten jij of andere nabestaanden zo nu en dan een vaas met een bosje bloemen, een lantaarn voor een kaars of andere voorwerpen op de grafsteen? Let er dan op dat je deze voorwerpen niet te lang op dezelfde plek laat staan. Zulke voorwerpen kunnen, zeker op graven van natuursteen, een verkleuring of waas achterlaten.  

Lees ook: Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan? 

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Den HollandscheEijgelaar