Door: Team Mensenlinq in Rouw

Zo maak je een grafsteen schoon.

Het is een zonnige zondagmiddag; een mooi moment om het graf van een overleden dierbare te bezoeken. Maar eenmaal aangekomen ontdek je hoe smerig de grafsteen is geworden. Met een zakdoekje probeer je tevergeefs wat modder eraf te vegen. Het graf blijft vies.

Het schoonmaken van een grafsteen verreist enige kennis. Ga je aan de slag met het schoonmaken van een grafsteen? Lees hier hoe je te werk moet gaan.  

Om te beginnen.. 

Voordat je begint met boenen is het belangrijk om te weten van welke steensoort de grafsteen gemaakt is. Als je middelen gebruikt die niet voor de steen bedoeld zijn, kan je het graf flink aantasten en dat zou enorm jammer zijn. Er zijn verschillende producten die gemaakt zijn voor het schoonmaken van grafstenen, maar ze werken niet voor elke steen. Als je geen idee hebt wat je het beste kan gebruiken, laat je dan adviseren door iemand met kennis over grafstenen.  

Vervolgens begin je het schoonmaakproces door het grotere, losse vuil weg te werken. Gebruik een bezem of zachte borstel om los zand, bladeren, gras of takjes weg te vegen voordat je aan de slag gaat met water. Hierna kan je alle gedenktekens, zoals fotolijstjes, bloemvazen en kaarsen weghalen en eventueel vervangen nadat je klaar bent met schoonmaken.  

Verschillende sopjes per steensoort 

Nadat al het losse vuil is weggehaald, kun je kijken wat schoongemaakt kan worden met enkel water. Bepaal daarna of er nog schoonmaakproducten nodig zijn om de steen grondig te reinigen. Grafstenen van natuursteen bijvoorbeeld, kan je schoonmaken met alleen water en een zachte spons. Gebruik hier geen bijtende producten of schuurmiddelen bij, om aantasting van de steen te voorkomen.  

Een grafsteen van glas kan je het beste eerst goed afspoelen met water. Daarna kan je de steen verder schoonmaken met een sopje van water en een beetje opgeloste, groene zeep. Gebruik ook hiervoor een zachte doek of borstel, zonder scherpe onderdelen en spoel daarna nogmaals af.  

Grafstenen van RVS hebben bijna geen onderhoud nodig. Wil je deze wel schoonmaken? Spoel de steen dan eerst af met water, of neem voorzichtig af met een droge doek – met de slijprichting mee – om krassen door zand te voorkomen. Daarna kan je de steen schoonmaken met een sopje en afnemen met een microvezel doek. 

Let op losse voorwerpen! 

Zetten jij of andere nabestaanden zo nu en dan een vaas met een bosje bloemen, een lantaarn voor een kaars of andere voorwerpen op de grafsteen? Let er dan op dat je deze voorwerpen niet te lang op dezelfde plek laat staan. Zulke voorwerpen kunnen, zeker op graven van natuursteen, een verkleuring of waas achterlaten.  

Lees ook: Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan? 

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Den HollandscheEijgelaar 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Coronaheld ’Captain Tom’ (100) overleden

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore (100), wereldberoemd door zijn corona-inzamelingsactie, is gestorven na een coronabesmetting. Hij was onlangs opgenomen in het ziekenhuis. Moore had volgens familie de afgelopen weken een longontsteking. Daarom was hij nog niet gevaccineerd tegen Covid-19. De Britse koningin Elizabeth condoleerde de familie in een persoonlijke boodschap. De Britse premier Johnson noemde […]

Coaching Gemis dat niet meer oplost.

Ik lees veel om me te blijven ontwikkelen op het gebied van verliesverwerking. Een opmerking die ik in een aantal interviews tegenkwam in de afgelopen periode van achterblijvende ouders was: “Nooit kun je je trots zijn over de kinderen met hem of haar delen”. Het is een thema dat in je leven altijd blijft terugkomen. […]

Uitvaart Plotseling overlijden? Dit is wat je moet regelen.

Het doet pijn om een dierbare te verliezen, zeker wanneer dit plotseling is. Je krijgt opeens te maken met allerlei rouwgevoelens, waardoor je er misschien helemaal geen zin hebt om erover na te denken wat er allemaal geregeld moet worden. Om het hopelijk iets makkelijker te maken, hebben wij de belangrijkste zaken voor je op […]

Voorbereiden op later Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen?  Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film […]

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

Nieuws Voormalig Cardiff-speler Whittingham overleden na val

Peter Whittingham, die tussen 2007 en 2017 voor Cardiff City, is op 35-jarige leeftijd overleden. De Engelse middenvelder lag ruim een week in het ziekenhuis na een val op zijn hoofd. Dat gebeurde bij een café.  Whittingham laat een vrouw en zoon achter. ,,Peter was een familieman die voor een goede sfeer zorgde door zijn […]

Uitvaart Troostende luisterliedjes op uitvaart

,,Als iemand steun kan vinden in jouw muziek, wat is er dan mooier?” Dick Postma uit Franeker zou het niet weten. Onlangs vond deze voormalige marineman een nieuwe roeping: eigen liedjes spelen op uitvaarten. Met Muzikaal Vaarwel wil hij zijn bijdrage leveren aan een mooi en memorabel afscheid. Toen hij nog marinier was, voer hij […]

Nieuws Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg overleden

Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg is zaterdag in Amsterdam overleden. Verburg is 64 jaar geworden.