Het coronavirus heeft in Nederland tot dinsdag 24 maart 213 dodelijke slachtoffers gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Hoewel het risico op besmetting klein is, zijn er toch belangrijke adviezen voor fysiek contact met een overledene.
Doordat het virus zich verspreidt via druppeltjes die vrijkomen bij het hoesten of niezen, zal er na het overlijden van iemand die geïnfecteerd was met het virus bijna geen risico meer zijn. Toch blijft er een klein risico aanwezig, volgens wetenschapsredacteur Ellen Visser van de Volkskrant. Indien een overledene ernstig ziek was, kunnen uitgehoeste of –genieste virusdeeltjes op de kleding of huid blijven liggen.
Kom je in contact met een overledene, dan loop je dus toch een klein risico op infectie. Daarom geeft het RIVM een aantal adviezen voor het omgaan met een overledene die is gestorven aan de gevolgen van het coronavirus:
Het besmettingsgevaar is hoger bij ceremonies voor de overledenen of bij uitvaarten. Volg voor updates over het coronavirus met betrekking tot uitvaarten en voor adviezen en maatregelen van het RIVM ons headlines artikel.
Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:
We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.
Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.
Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.
Een statige, deftige dame, kranig en open-minded. Nel Wagenaar-Veenman, die op 2 april op 96-jarige leeftijd overleed, ging nooit de deur uit zonder hoge hakken, een nette blouse, lange rok, ketting om en altijd een hoed op. Ruim zestig jaar woonde ze in Balk, maar op haar 87ste verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze een tweede ‘jeugd’ beleefde.
Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten […]
Er zijn verschillende manieren om mensen om u heen te vertellen dat u niet meer beter kunt worden.
Rouwverwerking. Hoe doe je dat? Iemand of iets verliezen is nooit leuk. Of het nu is door de dood van een geliefde, een vriendschap die verbroken wordt of een scheiding. Of het verlies van je baan of een diagnose van een arts. Verlies betekent rouw en uiteindelijk accepteren dat iets nooit meer terugkomt. Pas dan kun je verder en is er ruimte voor iets nieuws.
Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.
Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden.
Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]