Terug
Nieuws

Headlines betreffende het coronavirus.

Dit artikel zal regelmatig aangepast worden met de laatste headlines betreffende het coronavirus.

Vrijdag 24 april

Er zijn vorige week in totaal 4300 mensen overleden. Dat zijn er wederom meer dan gemiddeld, maar wel minder dan een week eerder. Ook het aantal sterfgevallen in verzorgings- en verpleeghuizen is gedaald. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Waarschijnlijk heeft het nieuwe coronavirus minder dodelijke slachtoffers geëist.

Overleden

Het RIVM weet tot nu toe van 794 mensen die in week 16 (13 tot en met 19 april) zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. In totaal waren er toen zo’n 1200 meer overlijdens dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Onderzoekers kijken naar het totale sterftecijfer om in te schatten hoeveel mensen werkelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Zij verwachten namelijk dat Covid-19 meer dodelijke slachtoffers heeft geëist dan officieel bekend is. Want niet iedereen die overlijdt aan het virus, is daar ook voor getest.

Daling aantal sterfgevallen

“Vorige week zagen we nog dat het aantal mensen dat overleed stabiel bleef ten opzichte van een week eerder”, licht CBS-socioloog Tanja Traag toe. “Nu zien we een duidelijke daling.” Traag vermoed dat dit komt omdat er minder mensen zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Het aantal sterfgevallen neemt namelijk vooral af onder mensen van 65 jaar of ouder. Dit is ook de groep die volgens het RIVM het grootste risico loopt om te overlijden aan het nieuwe coronavirus. Het aantal sterfgevallen van mensen van deze leeftijden ligt wel nog steeds hoger dan gemiddeld.

Covid-19

Toen het sterftecijfer begon op te lopen door Covid-19, overleden duidelijk meer mannen dan vrouwen. De afgelopen week er niet meer zo’n verschil te zien. Traag vermoedt dat dit komt omdat het nieuwe coronavirus de laatste weken veel slachtoffers heeft geëist in verpleeg- en verzorgingshuizen. “En vrouwen zijn daar fors oververtegenwoordigd.” Ook in verpleeg- en verzorgingshuizen neemt het aantal overlijdens overigens af. Maar in de week van 13 april zijn hier nog steeds twee keer meer mensen overleden dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Ter vergelijking: in particuliere huishoudens ligt het sterftecijfer 1,2 keer hoger dan gebruikelijk.

Zuid-Nederland

In Noord-Brabant en Limburg zijn wederom relatief de meeste mensen overleden. In Limburg ligt het sterftecijfer 80 procent hoger dan gebruikelijk en in Noord-Brabant 60 procent hoger. Dat is wel minder dan een week eerder. Ook in Gelderland, Utrecht en in mindere mate Overijssel ging het aantal overlijdens omlaag. Alleen in Flevoland was een opvallende stijging te zien.

Het CBS en het RIVM hebben een schatting gemaakt van het aantal sterfgevallen in week 16, op basis van ongeveer 85 procent van de gegevens. De onderzoekers hebben namelijk nog niet alle overlijdensberichten ontvangen.

Maandag 20 april

Actuele cijfers COVID-19: 20 april 2020

Positief geteste personen33.405*(+750)
Ziekenhuisopnames9.779(+75)
Overleden personen3.751**(+67)

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.  

Donderdag 16 april

LOENEN – Ondanks alle maatregelen vanwege het coronavirus, staan wij in dit belangrijke herdenkingsjaar stil bij de dodenherdenking op 4 mei. De militaire herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen is vanuit huis live te volgen via Omroep Gelderland; de begraafplaats is op die dag gesloten voor bezoekers.

Elk jaar is er op 4 mei een grote herdenking in Loenen. Die is nu alleen als uitzending te volgen via Omroep Gelderland. De uitzending begint die dag om 13.30 uur en duurt tot 14.30 uur. 

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting

In de dagen rond de herdenking is het ereveld beperkt open voor bezoek van nabestaanden, tenzij het te druk wordt, dan gaat de begraafplaats alsnog dicht. De Oorlogsgravenstichting adviseert mensen om thuis te blijven.

Het programma

Tijdens de herdenking haalt onder andere Bert Carper herinneringen op aan zijn vader Theodorus Carper, zingt zangeres Karsu Dönmez de liederen ‘Ken je mij’ en de ‘Echo’, en aansluitend vertellen de leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn over hun oud schoolgenoten Govert en Curt. Melody Colijn vertelt het verhaal achter het stemmenkoor uit een vrouwenkamp op Sumatra. [HB1] Als eerbetoon worden er 4000 bloemen gelegd door jongeren; op elk graf één. De presentatie is in handen van Renee van Bavel.

Grebbeberg

De herdenking op de Grebbeberg, net over de provinciegrens bij Rhenen, is op 4 mei ook alleen als uitzending te volgen. Daar ligt een militair ereveld voor de 400 militairen die in de meidagen van 1940 omkwamen langs de Grebbelinie.

Sinds 1946 worden er nog regelmatig militairen herbegraven die elders in Nederland sneuvelden en die ergens anders waren begraven. Daarom telt het ereveld op de Grebbeberg in totaal ruim 850 graven.

 [HB1]Hiermee bereik je ook de Indische Gemeenschap.

Bron ANP

Woensdag 15 april

Actuele cijfers COVID-19: 15 april 2020

Positief geteste personen28.153*(+734)
Ziekenhuisopnames9.127(+188)
Overleden personen3.134**(+189)

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.  

Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  dagelijks publiceert. Het beeld dat de cijfers geven over de verdeling van sterfte naar bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en regio komt wel overeen. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  op basis van de monitoring sterftecijfers in Nederland. Dit maakt extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden.

Normaal gesproken zijn er deze tijd van het jaar tussen de 2.694 en 3.002 sterfgevallen per week. De meest recente sterftecijfers in Nederland laten zien dat in de week van 26 maart tot en met 1 april 2020 in totaal 4.718 mensen zijn overleden. Dat betekent dat er naar schatting tussen de 1.716 en 2.024 meer personen zijn overleden dan verwacht in deze week. Dit aantal is ongeveer twee keer hoger dan de aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gemelde sterfgevallen door COVID-19 in diezelfde week.

Niet alle mensen die in Nederland overlijden, zijn  getest op COVID-19. Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  – dus ongeacht de doodsoorzaak – onstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.

Leeftijd, geslacht en regio

De sterfte was sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 54-64 jaar, 65-74 jaar en 75 jaar en ouder. Bijna tweederde van de overleden COVID-19-patiënten, die gemeld zijn aan het RIVM, zijn mannen. Dat er meer mannen overlijden, is ook in de totale sterftecijfers zichtbaar.

In bepaalde regio’s was de sterfte sterk verhoogd. Het gaat dan om de regio’s Zeeland / Noord-Brabant/ Limburg, Overijssel / Flevoland / Gelderland en Utrecht / Noord-Holland / Zuid-Holland. Ook in de cijfers van het CBS is te zien dat de sterfte in bijvoorbeeld Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland toeneemt.

Registratie doodsoorzaken

Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is, is nog niet duidelijk. Dat kan pas later uit de doodsoorzakenregistraties afgeleid worden.

Woensdag 8 april

Covid-app? ‘De overheid is niet op zoek naar je locatie, die kan ze al lang achterhalen’

Het kabinet wil verspreiding van het coronavirus monitoren via een app, zo maakte zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend. Maar wat doet zo’n app en leveren we daarmee onze privacy in? Volgens IT-deskundige Ronald Prins valt dat laatste wel mee.

Het kabinet zoekt naar technologische hulpmiddelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Intensiever testen en beter kunnen opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie over het coronavirus. Het kabinet onderzoekt de invoering van een covid-app, die waarschuwt wanneer je in de buurt bent geweest bij een besmet iemand.

Hoe werkt zo’n app? In Europa puzzelen diverse hoogleraren op een systeem dat werkt via bluetooth. Je mobiele telefoon houdt daarmee bij welke andere telefoons hij de afgelopen weken heeft ‘ontmoet’. Wie besmet blijkt, kan dat aangeven in de app, waarna alle personen met wie hij of zij in contact is geweest een signaal krijgen. Zo kunnen ze op tijd in quarantaine gaan.

Programmeerfouten

Om de privacy van deelnemers te beschermen, krijgt iedereen een unieke code die niet gekoppeld is aan je identiteit. Het systeem houdt ook niet bij waar je bent geweest, alleen maar wie je hebt ontmoet. ,,Een dergelijk systeem, daar zou ik niet fel op tegen zijn”, zegt IT-deskundige Ronald Prins, voorheen eigenaar van cybersecuritybedrijf FOX IT. 

,,De snelheid waarmee het wordt ingevoerd, kan wel tot problemen leiden. Zulke apps kunnen in opzet goed zijn, maar tijdens het programmeren kunnen foutjes worden gemaakt. Normaal test je daar maanden op en laat je hackers proberen in te breken, maar daar is nu weinig tijd voor.”

Meteen nadat het kabinet bekendmaakte een dergelijke app te overwegen, kwamen op internet de eerste privacyprotesten los. Is de overheid niet stiekem uit op onze locatiegegevens? Volgens Prins is dat niet het geval.

 ,,De politie en inlichtingendiensten hebben al genoeg bevoegdheden en mogelijkheden om dat te achterhalen, dus daar hebben ze deze app niet voor nodig. Maar als het een bezwaar is, zou je nog een extra garantie kunnen bieden door de gegevens te laten beheren door een speciaal hiervoor op te richten stichting.”

Teugels laten vieren

Kortom, Prins ziet niet veel bezwaren tegen een dergelijke app. ,,Zeker niet als het gebaseerd is op vrijwilligheid. Ook al zou 70 of 80 procent de app installeren, dan zou dat de virusbestrijders al enorm kunnen helpen. Ik denk dat de animo er best voor zal zijn. Rutte pakte het in de persconferentie slim aan, door de koppeling te maken dat we wellicht de teugels wat kunnen laten vieren als er meer grip is om het virus te bestrijden.”

Bron Dagblad van het Noorden 08-04-2020

Dinsdag 7 april

Persconferentie over coronacrisis

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zullen vanavond, dinsdag 7 april, om 19.00 uur een persconferentie geven over de coronacrisis.

De persconferentie is live te volgen via de gebruikelijke mediakanalen

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 234 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 2101. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. Volgens het RIVM liggen de aantallen op dinsdagen steevast hoog, omdat veel sterfgevallen uit het weekend pas maandag worden gerapporteerd. 

7427 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 292 personen. Met 777 nieuwe besmettingen (láger dan gisteren, toen 952) komt het totaal in Nederland nu op 19.580. 

Het aantal van 234 sterfgevallen is het hoogste aantal meldingen in 24 uur tot nu toe. De afgelopen dagen daalde dat getal juist: zaterdag 164, zondag 112, gisteren 101. Belangrijk om te vermelden is dat het gaat om meldingen, veel personen zijn niet de afgelopen 24 uur, maar al eerder overleden. 

Volgens het RIVM is op dinsdagen het aantal meldingen consequent het hoogste van de week. Dat is te verklaren doordat veel van de sterfgevallen en opnames op vrijdag, zaterdag en zondag, pas op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd. Vorige week bijvoorbeeld, meldde het RIVM op dinsdag 175 doden terwijl dat er toen op maandag 93 waren.

Jonger dan dertig Elf overleden personen zijn onder de vijftig. Een persoon is jonger dan dertig.
Het aantal meldingen van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen (of waren opgenomen) daalde de afgelopen week van aantallen van rond de vijf-, zeshonderd naar gisteren 260. Met 292 meldingen de afgelopen 24 uur blijft dat vandaag dus wel een beetje in de lijn van de afgelopen dagen.

Ook hier is belangrijk om te zeggen dat het gaat om méldingen van mensen die in het ziekenhuis liggen of lagen. De werkelijke datum van ziekenhuisopname kan al meerdere dagen geleden zijn en toch pas nu gemeld. 

Positief geteste personen18.803* (+952)
Ziekenhuisopnames7.135 (+260)
Overleden personen1.867** (+101)

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
** Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. 

Vrijdag 3 april

Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 6.286 (+502)

Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 1.487 (+148)

Het totaal aantal positief geteste patiënten: 15.723 (+1.026)

Vandaag zijn er 502 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Er zijn sinds gisteren 148 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden.

In de rapportage Data coronavirus is een grafiek opgenomen met het aantal ziekenhuisopnames naar meldingsdag en sterfgevallen per dag van overlijden. Door vertraging in de meldingen zijn er ook extra gevallen van voorgaande dagen. 

De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Om de verspreiding van het virus blijvend te vertragen is een lange adem nodig. Het is dan ook heel belangrijk dat iedereen de maatregelen de komende periode blijft opvolgen. 

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  krijgt via meerdere bronnen informatie over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De gegevens per dag van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) zijn ook opgenomen in de rapportage Data coronavirus in Nederland. Deze cijfers worden continu bijgewerkt door Stichting NICE. De cijfers in deze rapportage lopen daarom wat achter op de actuele situatie.

Bron: RIVM

Begraven in het buitenland

Sommige mensen willen na overlijden in het buitenland begraven worden. De Wet op de lijkbezorging houdt rekening met de wens of de vermoedelijke wens van de overledene, tenzij dat redelijkerwijs niet gevergd kan worden. Voor het overbrengen van het lichaam naar een ander land gelden de normale regels. Maar dat kan in de praktijk anders zijn omdat de situatie per dag en per land kan verschillen.

Als het niet mogelijk is om het lichaam naar het buitenland te brengen, zijn de volgende alternatieven mogelijk:

  • De repatriëring wordt uitgesteld. De burgemeester van de gemeente waar het lichaam zich bevindt, verleent het uitstel als repatriëring langer dan zes werkdagen op zich laat wachten. Overledenen worden dan gebalsemd en gekoeld, zodat ze goed kunnen worden bewaard, tot de eerstvolgende mogelijkheid van repatriëring.
  • Toch begraven in Nederland. Wanneer opslag van lichamen bezwaarlijk of onmogelijk is, kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de overledene te begraven in Nederland. Zo kunnen nabestaanden, als zij bijvoorbeeld hechten aan de wens om snel te begraven, toch invulling geven aan deze wens.

Dinsdag 31 maart

UTRECHT (ANP) – Pastoors mogen ernstig zieke coronapatiënten alleen bezoeken als ze in beschermende kleding zijn gehuld. De ziekenzalving, een van de laatste sacramenten voor een katholieke gelovige die waarschijnlijk overlijdt, gaat voorlopig anders in zijn werk. Dat staat in een brief die kardinaal Wim Eijk maandag aan alle priesters en pastoors in het aartsbisdom heeft gestuurd.Bij de ziekenzalving brengt de priester met zijn duim Heilige olie aan op het voorhoofd en de handen van de patiënt. Vanwege het coronavirus moet dit nu gebeuren met een wattenstaafje, dat direct daarna in een plastic verpakking verdwijnt en dat later wordt verbrand. Wijwater sprenkelen blijft helemaal achterwege.De laatste sacramenten zijn vooral voor oudere gelovigen een belangrijk ritueel. De parochies merken dat er veel om wordt gevraagd. Maar de pastoor moet niet zelf een bron van besmetting worden door onbeschermd in de buurt van een coronapatiënt te komen, waarschuwt Eijk. “Alle voorzichtigheid is daarom geboden.”

Maandag 30 maart

Overheid verlengt alle maatregelen die gelden tot 6 april 2020
Verschillende media melden dat de overheid morgen, dinsdag 31 maart 2020, bekend gaat maken dat de coronamaatregelen die stonden tot 6 april, worden verlengd. Met welke termijn en of er aanvullende maatregelen komen is nog niet bekend.

Tot deze maatregelen behoren onder andere de sluiting van de scholen, de horeca en de beperkende maatregelen voor uitvaarten. Het verbod op samenscholing dat tot 1 juni geldt valt niet onder de maatregelen. Verwacht wordt dat minister president Rutte dinsdag aan het begin van de avond in een persconferentie een toelichting zal geven.

Het is nog niet te zeggen of er in de persconferentie aanvullende of veranderde richtlijnen voor bijvoorbeeld uitvaarten bekend worden gemaakt. Mocht dit het geval zijn, dan melden wij dat hier direct.

Woensdag 25 maart

Uitvaarten vallen buiten verbod op bijeenkomsten, maximaal 30 personen blijft regel.

De overheid heeft woensdag 25 maart via haar website meer toelichting gegeven op samenkomen bij uitvaarten. Het aantal mensen dat een uitvaartplechtigheid bijwoont moet onder de 30 personen blijven. De tweede voorwaarde is dat deze maximaal 30 personen de mogelijkheid moeten hebben om minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. 

Vanaf maandag 23 maart is het verboden om bijeenkomsten te organiseren. Dit verbod geldt tot in ieder geval 1 juni 2020. Voor onder andere uitvaarten is echter een uitzondering gemaakt. Uitvaartplechtigheden kunnen nog steeds worden georganiseerd, mits het aantal personen onder de 30 blijft én bezoekers de mogelijkheid hebben minimaal 1,5 meter uit elkaar te blijven. 

Cruciale beroepen

Daarnaast heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bevestigd dat mensen die een cruciale functie vervullen bij een uitvaart worden aangemerkt als werkzaam in de zorg. Ook zij hebben dus een cruciaal beroep. Mensen die een cruciaal beroep hebben of onderdeel uitmaken van een vitaal proces, kunnen gebruik maken van de noodopvang als zij niet zelf hun kinderen kunnen opvangen.

(Bron: www.bgnu.nl)

Dinsdag 24 maart

Nieuwe richtlijnen uitvaartbranche door coronamaatregelen nog verwacht.

De overheid heeft in een persconferentie aanvullende maatregelen in de aanpak van het coronavirus bekend gemaakt. Vanaf heden is het verboden om bijeenkomsten met minder dan 100 personen te organiseren. Het bestuursteam coronavirus, bestaande uit bestuursleden van BGNU, LOB, LVC, Nardus en een Arbocoördinator, is nog in afwachting van de richtlijnen van de overheid voor de uitvaartbranche.

Op de site van de BGNU zijn de concrete maatregelen voor uitvaarten nog niet gepubliceerd. Zodra dat wel het geval is, zullen wij deze vernieuwde maatregelen hier vermelden.

Maandag 23 maart

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen, zoals vanavond gemeld om 18:30 uur:

Op de site van de BGNU zijn de concrete maatregelen voor uitvaarten nog niet gepubliceerd. Hieronder de “algemene” maatregelen.

  • Hoge boetes bij overtredingen particulieren en bedrijven
  • Advies: thuis maximaal drie mensen op bezoek en hou 1,5 meter afstand.
  • Koorts? Hele gezin moet thuisblijven.
  • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen.
  • Verplicht deurbeleid voor winkels en openbaar vervoer.
  • Kappers, schoonheidssalons en casino’s moeten dicht tot 6 april.
  • Vakantieparken moeten maatregelen nemen, anders risico op sluiting.
  • Risico op boete bij groepen van drie of meer die geen anderhalve meter afstand houden.
  • Burgemeesters kunnen parken, stranden en campings sluiten.

Crisisberaad en persconferentie maandag 23 maart

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt maandagmiddag 23 maart bijeen om de laatste cijfers van het RIVM met betrekking tot het coronavirus te bespreken. Ook wordt er overlegd of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Rond 18.30 uur, direct na afloop van het overleg, is er een persconferentie. Deze wordt op verschillende televisiekanalen live uitgezonden en is ook online live te volgen.  

Bij het overleg zullen in ieder geval premier Rutte, vicepremiers De Jonge, Koolmees en Schouten, minister Grapperhaus en de nieuwe minister voor Medische Zorg Van Rijn aanwezig zijn.

Mochten er naar aanleiding van het overleg aanvullende maatregelen getroffen worden die invloed hebben op de uitvaartbranche in Nederland, dan zullen wij dit zo snel mogelijk melden. Tot op dit moment gelden de richtlijnen zoals geplaatst op maandag 16 maart.

———————————————-

Donderdag 19 maart

Overheid Italië zet leger in bij begraven overledenen

Uitvaartbedrijven in de Noord-Italiaanse stad Bergamo kunnen het werk niet meer aan. Ieder half uur zou er ergens in de stad een begrafenis plaatsvinden en ook de crematoria doen hun uiterste best. De Italiaanse regering heeft nu het leger ingezet voor het ophalen van overledenen in Bergamo. De lichamen van de aan het coronavirus overleden Italianen zullen naar andere steden worden gebracht om daar te worden begraven. 

————————————

Maandag 16 maart

Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleance

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.

Scholen, eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten tot en met in ieder geval 6 april de deuren. Donderdag 12 maart werd al bekend dat groepen van 100 personen en meer niet meer bij elkaar in één ruimte mogen zijn. Welke maatregel gelden er op dit moment precies voor uitvaarten en condoleances? Een overzicht.

  • Bij uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken in uitvaartcentra, crematoria of op begraafplaatsen mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. 
  • Voor rouwbezoek en condoleancebezoek gelden dezelfde restricties.
  • Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen wordt er geen koffie of thee geschonken en is er geen nazit.
  • Van de aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
  • Het is van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Dit betekent dat de uitvaartbegeleider telefonisch contact met de familie onderhoudt in aanloop naar de afscheidsceremonie. 
  • Niet alleen de uitvaartbegeleider zal aandacht vragen voor de RIVM-richtlijnen, ook crematoria en begraafplaatsen zullen toezien op de naleving. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en/of op de website van de Landelijke vereniging van crematoria.

(Bron: website van de BGNU, de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen. De RIVM verwijst in haar berichtgeving over de maatregelen met betrekking tot de actuele regelgeving over uitvaarten en condoleances ook de website van de BGNU. De BGNU volgt op haar beurt de actuele regelgeving vanuit  de RIVM en de overheid.)

Zodra er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is, zal dit artikel worden bijgewerkt.