Terug
Rouw

Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de ander de keuze laat maken in wat hij of zij zou willen doen in deze tijd. 

Wandelen  

Wandelen kan een fijne, ontspannen manier zijn om los te laten. En sommigen die in rouw zijn, doen dit liever samen dan alleen. Stel daarom eens voor om samen een wandeling te maken, groot of klein. Door je armen en benen te bewegen ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Het kan helpen de dingen in je hoofd op een rijtje te zetten, of juist afleiding te vinden en te ontspannen.

Een film kijken  

Soms wil je, als je rouwt, even niet herinnerd worden aan je verlies. Anderen willen juist graag weten wat hun verlies betekent en herkenning vinden. Voor beide gevallen is het een mooi idee om samen een film te gaan kijken thuis, in een rustige omgeving. Haal er lekkere snacks bij en ga samen huilen of lachen bij een goede film. Zo staan er bijvoorbeeld een hoop mooie films over rouw en overlijden op Netflix! 

Even iets heel anders  

Zoals hierboven al gezegd wordt, wil iemand die rouwt soms even niet met ‘de rouw’ bezig zijn. Dan kan het fijn zijn om samen even iets heel anders te doen, wat afleiding biedt of waar ze veel plezier uit kunnen halen. Ga bijvoorbeeld samen naar de bioscoop, huur een bowlingbaan af of ga een middagje squashen. Je kan ook thuisblijven met een goede fles wijn en samen leuke of grappige herinneringen ophalen.  

Samen eten of koken  

Bij het overlijden van iemand komt veel kijken. Soms is het zóveel, dat de nabestaanden geen tijd meer hebben voor dagelijkse klusjes. Daarom zou je kunnen voorstellen om langs te komen en voor diegene te gaan koken en samen te eten. Daarmee haal je een last van zijn of haar schouders en het biedt een moment om even samen tijd door te brengen.  

Maak samen een gedenkteken  

Een mooie manier om stil te staan bij het overlijden van een persoon, is om samen te werken aan een gedenkteken. Op die manier hoeft degene die rouwt het niet alleen te doen als dit te moeilijk is, maar werk je tegelijkertijd samen aan iets moois. Zo kan je een gedenkhoekje inrichten, een boek maken of iets anders creatiefs knutselen samen. 

Wil je meer lezen over hoe je een ander kunt helpen in zijn of haar moeilijke tijd? Lees bijvoorbeeld meer over hoe je voor iemand klaar kan staan of lees deze tips om een prachtig kaartje voor iemand te schrijven als je dit moeilijk vindt.  

Door Nienke van der Wal 

Bronnen: BlogzinnigOver Rouw, Remember Me