Door: Team Mensenlinq in Rouw

Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de ander de keuze laat maken in wat hij of zij zou willen doen in deze tijd. 

Wandelen  

Wandelen kan een fijne, ontspannen manier zijn om los te laten. En sommigen die in rouw zijn, doen dit liever samen dan alleen. Stel daarom eens voor om samen een wandeling te maken, groot of klein. Door je armen en benen te bewegen ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Het kan helpen de dingen in je hoofd op een rijtje te zetten, of juist afleiding te vinden en te ontspannen.

Een film kijken  

Soms wil je, als je rouwt, even niet herinnerd worden aan je verlies. Anderen willen juist graag weten wat hun verlies betekent en herkenning vinden. Voor beide gevallen is het een mooi idee om samen een film te gaan kijken thuis, in een rustige omgeving. Haal er lekkere snacks bij en ga samen huilen of lachen bij een goede film. Zo staan er bijvoorbeeld een hoop mooie films over rouw en overlijden op Netflix! 

Even iets heel anders  

Zoals hierboven al gezegd wordt, wil iemand die rouwt soms even niet met ‘de rouw’ bezig zijn. Dan kan het fijn zijn om samen even iets heel anders te doen, wat afleiding biedt of waar ze veel plezier uit kunnen halen. Ga bijvoorbeeld samen naar de bioscoop, huur een bowlingbaan af of ga een middagje squashen. Je kan ook thuisblijven met een goede fles wijn en samen leuke of grappige herinneringen ophalen.  

Samen eten of koken  

Bij het overlijden van iemand komt veel kijken. Soms is het zóveel, dat de nabestaanden geen tijd meer hebben voor dagelijkse klusjes. Daarom zou je kunnen voorstellen om langs te komen en voor diegene te gaan koken en samen te eten. Daarmee haal je een last van zijn of haar schouders en het biedt een moment om even samen tijd door te brengen.  

Maak samen een gedenkteken  

Een mooie manier om stil te staan bij het overlijden van een persoon, is om samen te werken aan een gedenkteken. Op die manier hoeft degene die rouwt het niet alleen te doen als dit te moeilijk is, maar werk je tegelijkertijd samen aan iets moois. Zo kan je een gedenkhoekje inrichten, een boek maken of iets anders creatiefs knutselen samen. 

Wil je meer lezen over hoe je een ander kunt helpen in zijn of haar moeilijke tijd? Lees bijvoorbeeld meer over hoe je voor iemand klaar kan staan of lees deze tips om een prachtig kaartje voor iemand te schrijven als je dit moeilijk vindt.  

Door Nienke van der Wal 

Bronnen: BlogzinnigOver Rouw, Remember Me 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:



herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Afscheid nemen in tijden van corona: ‘Soms zijn die intieme uitvaarten onverwacht mooi’

Aangepaste uitvaarten in tijden van corona zijn soms onwerkelijk. Afstand houden in rouw is tegennatuurlijk. Maar soms is een intiem afscheid ook juist onverwacht mooi. Verslag van de week van uitvaartbegeleiders Ellen Nooren, Anita Buikstra en Yvonne van Eijck van Ellen Nooren Uitvaartverzorging. Maandag 6 april Dit wordt een zware dag. Anita Buikstra heeft twee […]

Portriat of love
Rouw Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal […]

Nieuws Prominente Democraat John Lewis (80) overleden

John Lewis, een prominent Democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. De zwarte Lewis streed decennialang voor de burgerrechten van minderheden in de VS.

Nieuws Oud-international Liesbeth Migchelsen overleden

Na een kort ziekbed is dinsdag voetbalster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen op 49-jarige leeftijd overleden. Canberra United, een van de clubs waar ze als trainer werkzaam was, meldt op Twitter “diep bedroefd” te zijn over haar heengaan.

Nieuws De uitvaartbranche komt door het coronavirus in de knel. Ook bij uitvaartdiensten geldt vanaf zaterdag een maximum van honderd mensen

De Nederlandse uitvaartbranche voert vanwege het coronavirus een limiet voor het aantal bezoekers bij uitvaartdiensten in. ,,We zoeken naar alternatieven, zoals het bijwonen van de dienst via internet”, zegt uitvaartondernemer Bert van der Weide, die crematoria in Eelderwolde en Dokkum heeft. ,,Dit is een drastische maatregel, zeker bij het afscheid nemen van een dierbare waarbij […]

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

In memoriam Nicorien Bol uit Groningen was zelf het allermooiste sieraad

Een grote foto sierde de afgelopen tijd de etalage van haar winkel in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Groningen. Daarop staat Nicorien zelf, in haar element, je hoort haar bijna lachen. ,,Nico, jij was het allermooiste sieraad’’, staat eronder, evenals de twee data die haar leven omvatten. Geboren op 13 december 1968, gestorven op 1 april 2020.

Nieuws Man overleden bij bedrijfsongeval in Ternaard

Bij een bedrijfsongeval aan de Hantumerweg in Ternaard is woensdag een man om het leven gekomen. De man raakte bekneld in een machine.