Door: Team Mensenlinq in Rouw

Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de ander de keuze laat maken in wat hij of zij zou willen doen in deze tijd. 

Wandelen  

Wandelen kan een fijne, ontspannen manier zijn om los te laten. En sommigen die in rouw zijn, doen dit liever samen dan alleen. Stel daarom eens voor om samen een wandeling te maken, groot of klein. Door je armen en benen te bewegen ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Het kan helpen de dingen in je hoofd op een rijtje te zetten, of juist afleiding te vinden en te ontspannen.

Een film kijken  

Soms wil je, als je rouwt, even niet herinnerd worden aan je verlies. Anderen willen juist graag weten wat hun verlies betekent en herkenning vinden. Voor beide gevallen is het een mooi idee om samen een film te gaan kijken thuis, in een rustige omgeving. Haal er lekkere snacks bij en ga samen huilen of lachen bij een goede film. Zo staan er bijvoorbeeld een hoop mooie films over rouw en overlijden op Netflix! 

Even iets heel anders  

Zoals hierboven al gezegd wordt, wil iemand die rouwt soms even niet met ‘de rouw’ bezig zijn. Dan kan het fijn zijn om samen even iets heel anders te doen, wat afleiding biedt of waar ze veel plezier uit kunnen halen. Ga bijvoorbeeld samen naar de bioscoop, huur een bowlingbaan af of ga een middagje squashen. Je kan ook thuisblijven met een goede fles wijn en samen leuke of grappige herinneringen ophalen.  

Samen eten of koken  

Bij het overlijden van iemand komt veel kijken. Soms is het zóveel, dat de nabestaanden geen tijd meer hebben voor dagelijkse klusjes. Daarom zou je kunnen voorstellen om langs te komen en voor diegene te gaan koken en samen te eten. Daarmee haal je een last van zijn of haar schouders en het biedt een moment om even samen tijd door te brengen.  

Maak samen een gedenkteken  

Een mooie manier om stil te staan bij het overlijden van een persoon, is om samen te werken aan een gedenkteken. Op die manier hoeft degene die rouwt het niet alleen te doen als dit te moeilijk is, maar werk je tegelijkertijd samen aan iets moois. Zo kan je een gedenkhoekje inrichten, een boek maken of iets anders creatiefs knutselen samen. 

Wil je meer lezen over hoe je een ander kunt helpen in zijn of haar moeilijke tijd? Lees bijvoorbeeld meer over hoe je voor iemand klaar kan staan of lees deze tips om een prachtig kaartje voor iemand te schrijven als je dit moeilijk vindt.  

Door Nienke van der Wal 

Bronnen: BlogzinnigOver Rouw, Remember Me 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Gerard Hulshof: ‘Als jullie dit lezen ben ik helaas niet meer onder jullie’

Gerard Hulshof is niet meer. Hij is dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. Daarmee verliest Groningen ‘een van de grondleggers van de dance-scene in Groningen’. Hij nam in een laatste bericht op Facebook afscheid van zijn volgers.

Nieuws Al wandelend en luisterend over de natuurbegraafplaats

De lente verrast ons iedere dag! Met de zang van een winterkoninkje, bijvoorbeeld, de eerste bloesems of een mooie wolkenpartij. Dat is op een natuurbegraafplaats niet anders. Een wandeling over Natuurbegraafplaats Mepperdennen, Hoogengraven of Hillig Meer kan natuurlijk ook vragen oproepen over natuurbegraven. Sinds kort geeft een gratis luisterwandel-app al tijdens het wandelen informatie. Op […]

In memoriam Gedreven journalist Bert Jansen (53) componeerde muziek in zijn zinnen

Meppel – Bert Jansen (53) heeft rock ’n roll in de lokale journalistiek gebracht. Hij zag altijd het avontuur in de verhalen, zelfs als commissie- en raadsvergaderingen saai waren verlopen. Hij componeerde muziek in zijn zinnen. Dat zat er al snel in toen hij als verslaggever bij de Meppeler Courant was begonnen.

Voorbereiden op later Laatste rustplaats midden in de natuur

Bij oude beukenlanen, in de buurt van een kabbelend beekje, in het midden van heidevelden: veel natuurliefhebbers kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Maar wat houdt dat precies in, een plek op een natuurbegraafplaats?

Nieuws Vanaf 1 juli geen maximale groepsgrootte meer tijdens uitvaart

Het kabinet versoepelt naar verwachting vanavond tijdens de voorlopig laatste update aangaande het coronavirus de maatregelen omtrent het samenkomen van groepen mensen. Eerder is aangekondigd dat vanaf 1 juli groepen tot 100 mensen samen mogen komen, welingelichte bronnen melden nu dat premier Rutte vanavond bekend maakt dat niet het aantal mensen leidend is, maar de oppervlakte van de ruimte waar zij samenkomen.

herinerhen
HerinnerHen Marcel Offinga

Marcel was er echt altijd, maar dan ook echt. Zijn interesse in mensen was natuurlijk en oprecht. Zo kon hij oprecht verwonderd zijn als hij verwonderd was, vrolijk als hij vrolijk was en dat laatste was hij bijna altijd. Die oprechte grote glimlach wordt gemist.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.