Door: Team Mensenlinq in Rouw

Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de ander de keuze laat maken in wat hij of zij zou willen doen in deze tijd. 

Wandelen  

Wandelen kan een fijne, ontspannen manier zijn om los te laten. En sommigen die in rouw zijn, doen dit liever samen dan alleen. Stel daarom eens voor om samen een wandeling te maken, groot of klein. Door je armen en benen te bewegen ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Het kan helpen de dingen in je hoofd op een rijtje te zetten, of juist afleiding te vinden en te ontspannen.

Een film kijken  

Soms wil je, als je rouwt, even niet herinnerd worden aan je verlies. Anderen willen juist graag weten wat hun verlies betekent en herkenning vinden. Voor beide gevallen is het een mooi idee om samen een film te gaan kijken thuis, in een rustige omgeving. Haal er lekkere snacks bij en ga samen huilen of lachen bij een goede film. Zo staan er bijvoorbeeld een hoop mooie films over rouw en overlijden op Netflix! 

Even iets heel anders  

Zoals hierboven al gezegd wordt, wil iemand die rouwt soms even niet met ‘de rouw’ bezig zijn. Dan kan het fijn zijn om samen even iets heel anders te doen, wat afleiding biedt of waar ze veel plezier uit kunnen halen. Ga bijvoorbeeld samen naar de bioscoop, huur een bowlingbaan af of ga een middagje squashen. Je kan ook thuisblijven met een goede fles wijn en samen leuke of grappige herinneringen ophalen.  

Samen eten of koken  

Bij het overlijden van iemand komt veel kijken. Soms is het zóveel, dat de nabestaanden geen tijd meer hebben voor dagelijkse klusjes. Daarom zou je kunnen voorstellen om langs te komen en voor diegene te gaan koken en samen te eten. Daarmee haal je een last van zijn of haar schouders en het biedt een moment om even samen tijd door te brengen.  

Maak samen een gedenkteken  

Een mooie manier om stil te staan bij het overlijden van een persoon, is om samen te werken aan een gedenkteken. Op die manier hoeft degene die rouwt het niet alleen te doen als dit te moeilijk is, maar werk je tegelijkertijd samen aan iets moois. Zo kan je een gedenkhoekje inrichten, een boek maken of iets anders creatiefs knutselen samen. 

Wil je meer lezen over hoe je een ander kunt helpen in zijn of haar moeilijke tijd? Lees bijvoorbeeld meer over hoe je voor iemand klaar kan staan of lees deze tips om een prachtig kaartje voor iemand te schrijven als je dit moeilijk vindt.  

Door Nienke van der Wal 

Bronnen: BlogzinnigOver Rouw, Remember Me 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Striptekenaar Eric Schreurs (‘Joop Klepzeiker’) overleden

Striptekenaar Eric Schreurs, maker van de bekende stripreeks rond de cultfiguur Joop Klepzeiker, is vrijdag in zijn woonplaats Leiden overleden, waar hij in 1958 ook werd geboren. Dat bevestigen twee van zijn goede vrienden, Boris Kousemaker van stripwinkel Lambiek in Amsterdam en striptekenaar Guido van Driel.

Pim Doesburg
Nieuws Oud-doelman en eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

Voormalig doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer, achtvoudig Oranje-international, speelde voor Sparta en PSV 687 wedstrijden in de eredivisie en is met dat aantal recordhouder. Doesburg begon zijn loopbaan bij Sparta, de club waarmee hij in 1966 de KNVB-beker won. In 1967 stapte hij over naar PSV, maar in 1970 keerde […]

Nieuws Geliefde boswachter Jenny van Leeuwen plotseling overleden

Boswachter Jenny van Leeuwen (41), een van de bekendste gezichten van Staatsbosbeheer in Den Haag, is gisteren plotseling overleden. Dat meldt Staatsbosbeheer vandaag.

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.

Rouw Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt.

De rouw na het verlies van een dierbare is een moeilijke periode. Zeker in deze tijd met een lockdown en coronamaatregelen. Door kleine, betekenisvolle gebaren kunnen we er toch voor elkaar zijn. Een mooie manier om je medeleven te tonen, is door het sturen van een kaartje. Maar… Wat moet je in dat kaartje schrijven? Met deze vijf tips schrijf je een prachtige kaart voor iemand die rouwt.   Maak je […]

Nieuws Componist Ennio Morricone (91) overleden

De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Rome waar hij was opgenomen na een val.

Uitvaart Kinderen mee naar de uitvaart? Zo betrek je ze erbij.

De dood kan ingewikkeld zijn voor (jonge) kinderen. Ze begrijpen niet goed wat ‘dood’ is en hoe ze het verlies van een dierbare moeten verwerken. Voor volwassenen is het soms lastig om met kinderen over de dood te praten. Een mooie manier om hieraan bij te dragen kan zijn door ze een rol te geven tijdens de uitvaart of ze actief te betrekken. Hoe doe je dat?  Door kinderen bij een uitvaart te betrekken, […]

Nieuws Oud-scheidsrechter Frans Derks overleden.

Frans Derks is overleden in zijn woonplaats Breda. De markante oud-scheidsrechter, die van 1956 tot 1978 in de Eredivisie floot, is 89 jaar geworden. Derks is na een kort ziekbed overleden, vertelde een neef van de voormalig arbiter . Vorig jaar was Derks nog te gast bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door, omdat er een aflevering […]