Terug
Voorbereiden op later

Vijf tips voor het schrijven van een afscheidsbrief 

Tja, dat is zo’n taak die je liever voor je uit blijft schuiven. Maar wellicht is het moment nu toch daar om je (preventieve) afscheidsbrief te schrijven. Dat kan zijn als boodschap naar je nabestaanden bij de uitvaart, omdat je terminaal ziek bent, of omdat je jong bent en graag voorbereid wilt zijn voordat je een testament laat opstellen. Met deze vijf tips wordt het schrijven hopelijk iets gemakkelijker.

  1. Perfectie bestaat niet 

En daarom hoeft een afscheidsbrief ook niet perfect te zijn. Er bestaan geen regels voor hoe een ideale afscheidsbrief eruit ziet, hoe de opbouw is en wat er in moet staan. Omdat het zoiets persoonlijks is, is de inhoud en vorm afhankelijk per persoon. Blijf daarom niet eindeloos zoeken naar de perfecte geformuleerde zin, maar schrijf vanuit je hart. Bepaal zelf of je er een structuur in wilt hebben, er een verhaal van wilt maken of gewoon een paar punten op een rij wilt zetten. Zo kom je uiteindelijk vanzelf tot een verhaal dat voor jou goed genoeg is. Voor je nabestaanden is het sowieso al heel betekenisvol. 

  1. Neem de tijd  

Het is moeilijk om onder woorden te brengen wat je wilt zeggen. Daarom kan het goed zijn – of je nou een schrijver bent of niet – om de tijd te nemen voor deze belangrijke brief. Verplicht jezelf niet deze taak in één dag af te ronden zodat je de checkbox kan afvinken op je ‘To Do’-lijstje. Leg het even weg als het te moeilijk wordt en schrijf verder wanneer je je weer geïnspireerd en gemotiveerd voelt. Je kan ook op verschillende plekken in huis een notitieblok of stuk papier neerleggen. Dan kan je bij elke willekeurige ingeving een paar punten opschrijven om te gebruiken wanneer je weer verder gaat met de brief.  

  1. Voorkom ‘Had ik maar gezegd dat…’ 

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt bij een dierbare die is komen te overlijden, of heb je het gezien in films of series. Bij het overlijden van een belangrijk persoon in ons leven, kan vaak later pas het besef komen wat je allemaal had willen zeggen of willen weten. Dit kan je ook in gedachten houden tijdens het schrijven van je eigen afscheidsbrief. Vertel alles wat je ze nog had willen vertellen of zeggen (onthoud bij bijvoorbeeld opbiechten wel dat je nabestaanden hier de rest van hun leven nog mee moeten leven). Leg uit hoeveel je van ze houdt of zeg sorry voor dingen die gebeurd zijn, omdat je dit face-to-face te moeilijk vond om te doen.  

  1. Een aantal punten die kunnen helpen 

Als je niet weet waar je moet beginnen, of als je vastloopt in je brief, zijn er een paar punten die kunnen helpen om te formuleren wat je wilt zeggen:  

  • Dit is wat jij voor mijn leven hebt betekend…;
  • Hier ben ik je dankbaar voor…;
  • Dit waren de mooiste momenten in mijn leven…;
  • Dit is wat jij mij hebt geleerd…;
  • Hier hoef je je geen zorgen om te maken…;
  • Dit is wat ik wil dat je onthoudt…;
  • Deze dingen vind ik belangrijk voor mijn uitvaart en/of nalatenschap…;
  • Hier heb ik spijt van…;
  • Dit zijn mijn wensen voor jou… 
  1. Brief in een andere vorm 

Ben je geen taalkunstenaar of vind je het simpelweg te moeilijk om op te schrijven wat je wilt zeggen tegen je nabestaanden? Dan zijn er ook nog vele andere vormen waarin je dit ‘onder woorden kan brengen’. Zo kan je ook een afscheidsvideo opnemen, waarin je alles vertelt wat je kwijt wilt op jouw eigen manier. Of maak een audio-opname om jouw (gesproken) boodschap over te brengen. Ook kan je een fotoalbum maken met foto’s die belangrijk zijn geweest voor jouw leven of die veel voor je hebben betekend. De uitleg over de foto’s kan je eronder schrijven. Zo heb je een extra (geheugen)steuntje wat helpt om te weten wat je precies wilt vertellen.  

Wil je meer lezen over rouw en uitvaart? Lees hier welke 7 dingen je nu al kan voorbereiden voor je overlijden 

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: RememberMe, Dela