Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken. 

  1. Nalatenschap  

Een van de eerste stappen bij het regelen van je nalatenschap, is het aanwijzen van de erfgenamen. Het is belangrijk om nu alvast goed na te denken over wie jouw bezittingen (en daarmee ook eventuele schulden) erft. Hoe ‘de erfenis’ nou precies in elkaar zit, lees je hier. Ben je al getrouwd? Dan is jouw partner automatisch jouw erfgenaam. Als je dit niet wilt, of andere erfgenamen wilt benoemen, leg je dit vast in je testament.  

  1. Testament 

Het klinkt zo oubollig om op jonge leeftijd al je testament te gaan opstellen. Maar in sommige gevallen kan dit al erg waardevol zijn! Ga je bijvoorbeeld een grote reis maken naar het buitenland of heb je (straks) een gevaarlijke baan? Dan kan je nu alvast beginnen met het opstellen van een testament bij een notaris. Deze kan je later op elk moment nog aanpassen, mocht er iets in jouw leven veranderen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Hier lees je meer over wat een testament precies inhoudt.   

  1. Social media  

Een simpel taakje om nu alvast te doen is het noteren van al je social media accounts en wachtwoorden. Als je dit op één plek opslaat of bewaart, wat later ook terug te vinden is voor je nabestaanden, kunnen zij gemakkelijk jouw social media accounts opheffen. Soms worden social media accounts na overlijden gebruikt om het bericht van overlijden te verspreiden binnen het netwerk van de overledene. Wat je allemaal moet regelen voor je digitale nalatenschap, kan je hier lezen.  

  1. Contactpersoon aanwijzen 

Als je komt te overlijden, vragen instanties bij jouw nabestaanden naar een contactpersoon die zaken namens jou zal afhandelen. Deze contactpersoon kan in principe iedereen zijn, zoals je wettelijk erfgenaam of de erfgenaam vastgelegd in jouw testament. Je kan dit van te voren zelf al besluiten maar dit hoeft niet. Dan bepalen jouw nabestaanden wie de contactpersoon is. De contactpersoon ontvangt alle post, over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen en pensioen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat alleen een erfgenaam geldzaken namens jou mag regelen. 

  1. Geldzaken  

Er zijn ontzettend veel geldzaken die komen kijken bij overlijden. Zo kan je nu al jouw nabestaanden helpen, door te gaan ‘sparen’ voor je eigen uitvaart of een nabestaandenpensioen te regelen. Met een levensverzekering krijgen de mensen die op dat moment in jouw polis staan een bedrag uitgekeerd op het moment van jouw overlijden. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar na jouw overlijden een bedrag uit om je hypotheek (deels) af te lossen. Veel om over na te denken! 

  1. Orgaandonatie 

Orgaandonatie is de afgelopen jaren een ‘hot topic’ in Nederland, dus hier zal je ongetwijfeld over na hebben gedacht. Maar het is belangrijk om je keuze ook vast te leggen in het Donorregister. Meer daarover kun je hier lezen. Naast orgaandonaties kun je ook nadenken over andere dingen die met jouw lichaam zouden mogen gebeuren na overlijden. Zo kan je lichaam beschikbaar worden gesteld aan de wetenschap. Alles daarover kan je hier terugvinden.   

  1. Uitvaart  

Dit voelt nu misschien nog wel als een ver-van-je-bed-show. Maar toch kan het geen kwaad om alvast (bijvoorbeeld samen met je partner of ouders) na te denken over jouw wensen omtrent je eigen uitvaart. Weten jouw dierbaren of je gecremeerd of begraven wilt worden? En wat voor kist of grafsteen zou je willen, mocht je plots komen te overlijden? Ook kan je al nadenken over rouwvervoer, muziekkeuze en (wel of geen) bloemen. Deze wensen hoef je niet in je testament vast te leggen, maar kan je bijvoorbeeld eerst in een notitieboekje bijhouden.  

Geïnspireerd geraakt om je verder te verdiepen in jouw overlijden en goed voorbereid te zijn voor later? Lees hier nog meer tips en inspiratie.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Laatste rustplaats midden in de natuur

Bij oude beukenlanen, in de buurt van een kabbelend beekje, in het midden van heidevelden: veel natuurliefhebbers kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Maar wat houdt dat precies in, een plek op een natuurbegraafplaats?

Nieuws Vijf jaar crematorium De Lariks in Hardenberg: Respectvol afscheid nemen in een groene omgeving.

Op 10 maart 2021 viert Crematorium De Lariks haar vijfjarig bestaan. Alle reden om deze bijzondere onderneming te bezoeken en samen met mede-eigenaar en initiatiefneemster Birgit Rusken terug te kijken op een half decennium afscheid nemen in deze regio. ‘Eigenlijk is het idee van een crematorium voor de regio Twenterand, Vechtdal en Drenthe ontstaan op […]

herinerhen
HerinnerHen Matthijs Kroes

‘Matthijs was lief, niet liever, maar hij was anders lief’. Hij was de eerstgeboren droom van Bodes en Trude, maar na drie maanden en na ernstige epileptische aanvallen werd die droom anders dan gehoopt;
Matthijs bleek meervoudig gehandicapt.

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Geen categorie Olympisch skikampioen Christian Jagge (54) overleden

Finn Christian Jagge, olympisch skikampioen in het Franse Alberville in 1992, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de Noor woensdag laten weten.