Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken. 

  1. Nalatenschap  

Een van de eerste stappen bij het regelen van je nalatenschap, is het aanwijzen van de erfgenamen. Het is belangrijk om nu alvast goed na te denken over wie jouw bezittingen (en daarmee ook eventuele schulden) erft. Hoe ‘de erfenis’ nou precies in elkaar zit, lees je hier. Ben je al getrouwd? Dan is jouw partner automatisch jouw erfgenaam. Als je dit niet wilt, of andere erfgenamen wilt benoemen, leg je dit vast in je testament.  

  1. Testament 

Het klinkt zo oubollig om op jonge leeftijd al je testament te gaan opstellen. Maar in sommige gevallen kan dit al erg waardevol zijn! Ga je bijvoorbeeld een grote reis maken naar het buitenland of heb je (straks) een gevaarlijke baan? Dan kan je nu alvast beginnen met het opstellen van een testament bij een notaris. Deze kan je later op elk moment nog aanpassen, mocht er iets in jouw leven veranderen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Hier lees je meer over wat een testament precies inhoudt.   

  1. Social media  

Een simpel taakje om nu alvast te doen is het noteren van al je social media accounts en wachtwoorden. Als je dit op één plek opslaat of bewaart, wat later ook terug te vinden is voor je nabestaanden, kunnen zij gemakkelijk jouw social media accounts opheffen. Soms worden social media accounts na overlijden gebruikt om het bericht van overlijden te verspreiden binnen het netwerk van de overledene. Wat je allemaal moet regelen voor je digitale nalatenschap, kan je hier lezen.  

  1. Contactpersoon aanwijzen 

Als je komt te overlijden, vragen instanties bij jouw nabestaanden naar een contactpersoon die zaken namens jou zal afhandelen. Deze contactpersoon kan in principe iedereen zijn, zoals je wettelijk erfgenaam of de erfgenaam vastgelegd in jouw testament. Je kan dit van te voren zelf al besluiten maar dit hoeft niet. Dan bepalen jouw nabestaanden wie de contactpersoon is. De contactpersoon ontvangt alle post, over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen en pensioen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat alleen een erfgenaam geldzaken namens jou mag regelen. 

  1. Geldzaken  

Er zijn ontzettend veel geldzaken die komen kijken bij overlijden. Zo kan je nu al jouw nabestaanden helpen, door te gaan ‘sparen’ voor je eigen uitvaart of een nabestaandenpensioen te regelen. Met een levensverzekering krijgen de mensen die op dat moment in jouw polis staan een bedrag uitgekeerd op het moment van jouw overlijden. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar na jouw overlijden een bedrag uit om je hypotheek (deels) af te lossen. Veel om over na te denken! 

  1. Orgaandonatie 

Orgaandonatie is de afgelopen jaren een ‘hot topic’ in Nederland, dus hier zal je ongetwijfeld over na hebben gedacht. Maar het is belangrijk om je keuze ook vast te leggen in het Donorregister. Meer daarover kun je hier lezen. Naast orgaandonaties kun je ook nadenken over andere dingen die met jouw lichaam zouden mogen gebeuren na overlijden. Zo kan je lichaam beschikbaar worden gesteld aan de wetenschap. Alles daarover kan je hier terugvinden.   

  1. Uitvaart  

Dit voelt nu misschien nog wel als een ver-van-je-bed-show. Maar toch kan het geen kwaad om alvast (bijvoorbeeld samen met je partner of ouders) na te denken over jouw wensen omtrent je eigen uitvaart. Weten jouw dierbaren of je gecremeerd of begraven wilt worden? En wat voor kist of grafsteen zou je willen, mocht je plots komen te overlijden? Ook kan je al nadenken over rouwvervoer, muziekkeuze en (wel of geen) bloemen. Deze wensen hoef je niet in je testament vast te leggen, maar kan je bijvoorbeeld eerst in een notitieboekje bijhouden.  

Geïnspireerd geraakt om je verder te verdiepen in jouw overlijden en goed voorbereid te zijn voor later? Lees hier nog meer tips en inspiratie.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Tips van rouwtherapeut Renny Bos: ‘’Weggooien kan altijd nog!’’

Voor de één een makkelijkere klus dan voor de ander: het opruimen van het huis of de spullen van de dierbare overledene. Rouwtherapeut Renny Bos geeft aan beiden hetzelfde advies: ‘’Gooi niet overhaast spullen weg die waarde hebben. Ook opruimen hoort bij het rouwproces.’’

Nieuws Acteur Jerry Stiller op 92-jarige leeftijd overleden

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, acteur Ben Stiller, gemeld via sociale media. “Hij is een natuurlijke dood gestorven. Hij was een geweldige vader en opa, en 62 jaar lang de beste echtgenoot voor Anne. Hij zal heel erg gemist worden.”

Rouw Hulp voor nabestaanden van wie dierbare uit leven gestapt is

Hoe moet je verder met je leven als een dierbare daaruit is gestapt? Met die vraag worstelen tal van mensen van wie de partner, een familielid of een vriend zelfmoord heeft gepleegd. De Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe wil hen helpen.

Nieuws Voormalige Franse doelman Martini (58) overleden

Oud-doelman Bruno Martini is overleden. Dat meldt AJ Auxerre, waar de 31-voudig Franse international het grootste deel van zijn loopbaan speelde.

Nieuws Zweedse schrijver Per Olov Enquist (85) overleden.

De Zweedse schrijver Per Olov Enquist is op 85-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de familie van de auteur bevestigd aan de Zweedse kranten Dagens Nyheter en Aftonbladet en de Deense krant Politiken. Enquist overleed zaterdagavond na een lange ziekte.

In memoriam Voor wrakduiker Klaas Koch (1950-2020) uit Zuidbroek was geen zee te hoog

Dinsdagmiddag 24 maart, half vier. Een zwarte bus rijdt door de Buurmasingel in Zuidbroek en stopt bij nummer 8. Henk Bos stapt uit en plaatst een trap op de oprit. Daarop zet hij blikjes bier, frisdrank, wat shotjes. Uit de luidsprekers op de oprit schalt Nothing else matters van Metallica luid door de straat. Op repeat.

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!

Voorbereiden op later Een persoonlijk afscheid

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek bijvoorbeeld, of met foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.