
Medisch Centrum West-acteur Klaas Hofstra (79) overleden
Acteur Klaas Hofstra, bij het grote publiek vooral bekend door zijn hoofdrol in hitserie Medisch Centrum West, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn goede ...
Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken.
Een van de eerste stappen bij het regelen van je nalatenschap, is het aanwijzen van de erfgenamen. Het is belangrijk om nu alvast goed na te denken over wie jouw bezittingen (en daarmee ook eventuele schulden) erft. Hoe ‘de erfenis’ nou precies in elkaar zit, lees je hier. Ben je al getrouwd? Dan is jouw partner automatisch jouw erfgenaam. Als je dit niet wilt, of andere erfgenamen wilt benoemen, leg je dit vast in je testament.
Het klinkt zo oubollig om op jonge leeftijd al je testament te gaan opstellen. Maar in sommige gevallen kan dit al erg waardevol zijn! Ga je bijvoorbeeld een grote reis maken naar het buitenland of heb je (straks) een gevaarlijke baan? Dan kan je nu alvast beginnen met het opstellen van een testament bij een notaris. Deze kan je later op elk moment nog aanpassen, mocht er iets in jouw leven veranderen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Hier lees je meer over wat een testament precies inhoudt.
Een simpel taakje om nu alvast te doen is het noteren van al je social media accounts en wachtwoorden. Als je dit op één plek opslaat of bewaart, wat later ook terug te vinden is voor je nabestaanden, kunnen zij gemakkelijk jouw social media accounts opheffen. Soms worden social media accounts na overlijden gebruikt om het bericht van overlijden te verspreiden binnen het netwerk van de overledene. Wat je allemaal moet regelen voor je digitale nalatenschap, kan je hier lezen.
Als je komt te overlijden, vragen instanties bij jouw nabestaanden naar een contactpersoon die zaken namens jou zal afhandelen. Deze contactpersoon kan in principe iedereen zijn, zoals je wettelijk erfgenaam of de erfgenaam vastgelegd in jouw testament. Je kan dit van te voren zelf al besluiten maar dit hoeft niet. Dan bepalen jouw nabestaanden wie de contactpersoon is. De contactpersoon ontvangt alle post, over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen en pensioen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat alleen een erfgenaam geldzaken namens jou mag regelen.
Er zijn ontzettend veel geldzaken die komen kijken bij overlijden. Zo kan je nu al jouw nabestaanden helpen, door te gaan ‘sparen’ voor je eigen uitvaart of een nabestaandenpensioen te regelen. Met een levensverzekering krijgen de mensen die op dat moment in jouw polis staan een bedrag uitgekeerd op het moment van jouw overlijden. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar na jouw overlijden een bedrag uit om je hypotheek (deels) af te lossen. Veel om over na te denken!
Orgaandonatie is de afgelopen jaren een ‘hot topic’ in Nederland, dus hier zal je ongetwijfeld over na hebben gedacht. Maar het is belangrijk om je keuze ook vast te leggen in het Donorregister. Meer daarover kun je hier lezen. Naast orgaandonaties kun je ook nadenken over andere dingen die met jouw lichaam zouden mogen gebeuren na overlijden. Zo kan je lichaam beschikbaar worden gesteld aan de wetenschap. Alles daarover kan je hier terugvinden.
Dit voelt nu misschien nog wel als een ver-van-je-bed-show. Maar toch kan het geen kwaad om alvast (bijvoorbeeld samen met je partner of ouders) na te denken over jouw wensen omtrent je eigen uitvaart. Weten jouw dierbaren of je gecremeerd of begraven wilt worden? En wat voor kist of grafsteen zou je willen, mocht je plots komen te overlijden? Ook kan je al nadenken over rouwvervoer, muziekkeuze en (wel of geen) bloemen. Deze wensen hoef je niet in je testament vast te leggen, maar kan je bijvoorbeeld eerst in een notitieboekje bijhouden.
Geïnspireerd geraakt om je verder te verdiepen in jouw overlijden en goed voorbereid te zijn voor later? Lees hier nog meer tips en inspiratie.
Voor eeuwig en altijd hun verhaal.
Acteur Klaas Hofstra, bij het grote publiek vooral bekend door zijn hoofdrol in hitserie Medisch Centrum West, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn goede ...
Reiky de Valk is overleden. Familie heeft op sociale media de dood van de 23-jarige acteur bevestigd. De Valk was vooral bekend door rollen in Dertigers en Hockeyvaders. ...
Onze overlijdensberichtenpagina heeft een make-over gekregen met een nieuw design, maar we willen u geruststellen dat de bestaande functionaliteiten ongewijzigd zijn gebleven. De volgende functies hebben we toegevoegd:
Als u vragen heeft of feedback wilt delen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via [email protected]. We streven er altijd naar om u de beste ervaring te bieden.
Met vriendelijke groet,
Team Mensenlinq
Sluiten