Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken. 

  1. Nalatenschap  

Een van de eerste stappen bij het regelen van je nalatenschap, is het aanwijzen van de erfgenamen. Het is belangrijk om nu alvast goed na te denken over wie jouw bezittingen (en daarmee ook eventuele schulden) erft. Hoe ‘de erfenis’ nou precies in elkaar zit, lees je hier. Ben je al getrouwd? Dan is jouw partner automatisch jouw erfgenaam. Als je dit niet wilt, of andere erfgenamen wilt benoemen, leg je dit vast in je testament.  

  1. Testament 

Het klinkt zo oubollig om op jonge leeftijd al je testament te gaan opstellen. Maar in sommige gevallen kan dit al erg waardevol zijn! Ga je bijvoorbeeld een grote reis maken naar het buitenland of heb je (straks) een gevaarlijke baan? Dan kan je nu alvast beginnen met het opstellen van een testament bij een notaris. Deze kan je later op elk moment nog aanpassen, mocht er iets in jouw leven veranderen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Hier lees je meer over wat een testament precies inhoudt.   

  1. Social media  

Een simpel taakje om nu alvast te doen is het noteren van al je social media accounts en wachtwoorden. Als je dit op één plek opslaat of bewaart, wat later ook terug te vinden is voor je nabestaanden, kunnen zij gemakkelijk jouw social media accounts opheffen. Soms worden social media accounts na overlijden gebruikt om het bericht van overlijden te verspreiden binnen het netwerk van de overledene. Wat je allemaal moet regelen voor je digitale nalatenschap, kan je hier lezen.  

  1. Contactpersoon aanwijzen 

Als je komt te overlijden, vragen instanties bij jouw nabestaanden naar een contactpersoon die zaken namens jou zal afhandelen. Deze contactpersoon kan in principe iedereen zijn, zoals je wettelijk erfgenaam of de erfgenaam vastgelegd in jouw testament. Je kan dit van te voren zelf al besluiten maar dit hoeft niet. Dan bepalen jouw nabestaanden wie de contactpersoon is. De contactpersoon ontvangt alle post, over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen en pensioen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat alleen een erfgenaam geldzaken namens jou mag regelen. 

  1. Geldzaken  

Er zijn ontzettend veel geldzaken die komen kijken bij overlijden. Zo kan je nu al jouw nabestaanden helpen, door te gaan ‘sparen’ voor je eigen uitvaart of een nabestaandenpensioen te regelen. Met een levensverzekering krijgen de mensen die op dat moment in jouw polis staan een bedrag uitgekeerd op het moment van jouw overlijden. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar na jouw overlijden een bedrag uit om je hypotheek (deels) af te lossen. Veel om over na te denken! 

  1. Orgaandonatie 

Orgaandonatie is de afgelopen jaren een ‘hot topic’ in Nederland, dus hier zal je ongetwijfeld over na hebben gedacht. Maar het is belangrijk om je keuze ook vast te leggen in het Donorregister. Meer daarover kun je hier lezen. Naast orgaandonaties kun je ook nadenken over andere dingen die met jouw lichaam zouden mogen gebeuren na overlijden. Zo kan je lichaam beschikbaar worden gesteld aan de wetenschap. Alles daarover kan je hier terugvinden.   

  1. Uitvaart  

Dit voelt nu misschien nog wel als een ver-van-je-bed-show. Maar toch kan het geen kwaad om alvast (bijvoorbeeld samen met je partner of ouders) na te denken over jouw wensen omtrent je eigen uitvaart. Weten jouw dierbaren of je gecremeerd of begraven wilt worden? En wat voor kist of grafsteen zou je willen, mocht je plots komen te overlijden? Ook kan je al nadenken over rouwvervoer, muziekkeuze en (wel of geen) bloemen. Deze wensen hoef je niet in je testament vast te leggen, maar kan je bijvoorbeeld eerst in een notitieboekje bijhouden.  

Geïnspireerd geraakt om je verder te verdiepen in jouw overlijden en goed voorbereid te zijn voor later? Lees hier nog meer tips en inspiratie.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Kelly Preston, vrouw van John Travolta op 57-jarige leeftijd overleden

Actrice Kelly Preston is gisteren op 57-jarige leeftijd overleden. Dat maakt haar man John Travolta vandaag bekend in een emotioneel bericht op Facebook. ‘Mijn prachtige vrouw heeft na twee jaar de strijd tegen borstkanker verloren. Ze heeft gevochten als een leeuw met veel steun en liefde.’

Rouw Huilend zit ze met het rieten mandje op schoot

Het is een prachtig kindje. Haar moeder laat de foto’s zien van het doodgeboren meisje. Haar derde kind. Ze zou nu acht zijn geweest. ‘We hebben een paar hele mooie dagen gehad met haar. Mijn zoon en dochter gingen er heel natuurlijk mee om toen ze bij ons in de kamer in haar witte rieten mandje lag. Ze waren heel verdrietig, want er zou een nieuw kindje komen en dat gebeurde ook, maar ze bleef maar heel kort. Ze snapten heel goed dat het heel erg was wat er was gebeurd, maar het zijn kinderen he.
En ze vonden al die aandacht en al dat bezoek ook heerlijk, wat ik heel goed snap.

Nieuws Stadsprediker Arnol Kox (67) overleden aan leukemie: ‘Niemand is onsterfelijk’

De Eindhovense stadsprediker Arnol Kox is woensdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie weten aan Omroep Brabant. Kox was al enige tijd ernstig ziek. Al meerdere keren wist de markante Eindhovenaar zijn reis naar ‘het licht’ uit te stellen, maar leukemie heeft de man die bekendstond als ‘Schreeuwjezus’ uiteindelijk toch het zwijgen opgelegd.

Rouw Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de […]

Coaching Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was […]

herinerhen
HerinnerHen Gerard Adema

Een klein jongetje, met een lapje voor het oog, staat met een plantenspuit in de hand. Hij moet de gipsmal nat houden terwijl zijn opa, kunstenaar
Gerhardus Adema, doorwerkt aan de bronzen koe ‘Us mem’. Gerard, oudste in een Leeuwarder Rooms gezin met vier kinderen, was dol op zijn opa. Net zoals zijn kleinkinderen later dol op hem waren.

Rouw Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt.

De rouw na het verlies van een dierbare is een moeilijke periode. Zeker in deze tijd met een lockdown en coronamaatregelen. Door kleine, betekenisvolle gebaren kunnen we er toch voor elkaar zijn. Een mooie manier om je medeleven te tonen, is door het sturen van een kaartje. Maar… Wat moet je in dat kaartje schrijven? Met deze vijf tips schrijf je een prachtige kaart voor iemand die rouwt.   Maak je […]

Nieuws Radiolegende Tom Mulder overleden

Radiomaker Tom Mulder is op 2 januari overleden. Dat meldt radioman Erik de Zwart. Mulder is inmiddels gecremeerd. Mulder is 72 jaar geworden. ,,Er is een absolute radiotopper heengegaan.