Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Deze 7 dingen kun je nu al voorbereiden voor je overlijden.

Vroeg voorbereid zijn kan van grote waarde zijn wanneer ‘de dag’ daar is. De dood is onvoorspelbaar, een moeilijk onderwerp en er rust vaak nog een taboe op. Toch is het erg verstandig om ook op jongere leeftijd al na te denken over wat jouw overlijden zal inhouden en wat je daar zelf voor moet regelen. Over deze zeven overlijdenszaken zou je vandaag al kunnen gaan nadenken. 

  1. Nalatenschap  

Een van de eerste stappen bij het regelen van je nalatenschap, is het aanwijzen van de erfgenamen. Het is belangrijk om nu alvast goed na te denken over wie jouw bezittingen (en daarmee ook eventuele schulden) erft. Hoe ‘de erfenis’ nou precies in elkaar zit, lees je hier. Ben je al getrouwd? Dan is jouw partner automatisch jouw erfgenaam. Als je dit niet wilt, of andere erfgenamen wilt benoemen, leg je dit vast in je testament.  

  1. Testament 

Het klinkt zo oubollig om op jonge leeftijd al je testament te gaan opstellen. Maar in sommige gevallen kan dit al erg waardevol zijn! Ga je bijvoorbeeld een grote reis maken naar het buitenland of heb je (straks) een gevaarlijke baan? Dan kan je nu alvast beginnen met het opstellen van een testament bij een notaris. Deze kan je later op elk moment nog aanpassen, mocht er iets in jouw leven veranderen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Hier lees je meer over wat een testament precies inhoudt.   

  1. Social media  

Een simpel taakje om nu alvast te doen is het noteren van al je social media accounts en wachtwoorden. Als je dit op één plek opslaat of bewaart, wat later ook terug te vinden is voor je nabestaanden, kunnen zij gemakkelijk jouw social media accounts opheffen. Soms worden social media accounts na overlijden gebruikt om het bericht van overlijden te verspreiden binnen het netwerk van de overledene. Wat je allemaal moet regelen voor je digitale nalatenschap, kan je hier lezen.  

  1. Contactpersoon aanwijzen 

Als je komt te overlijden, vragen instanties bij jouw nabestaanden naar een contactpersoon die zaken namens jou zal afhandelen. Deze contactpersoon kan in principe iedereen zijn, zoals je wettelijk erfgenaam of de erfgenaam vastgelegd in jouw testament. Je kan dit van te voren zelf al besluiten maar dit hoeft niet. Dan bepalen jouw nabestaanden wie de contactpersoon is. De contactpersoon ontvangt alle post, over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen en pensioen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat alleen een erfgenaam geldzaken namens jou mag regelen. 

  1. Geldzaken  

Er zijn ontzettend veel geldzaken die komen kijken bij overlijden. Zo kan je nu al jouw nabestaanden helpen, door te gaan ‘sparen’ voor je eigen uitvaart of een nabestaandenpensioen te regelen. Met een levensverzekering krijgen de mensen die op dat moment in jouw polis staan een bedrag uitgekeerd op het moment van jouw overlijden. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar na jouw overlijden een bedrag uit om je hypotheek (deels) af te lossen. Veel om over na te denken! 

  1. Orgaandonatie 

Orgaandonatie is de afgelopen jaren een ‘hot topic’ in Nederland, dus hier zal je ongetwijfeld over na hebben gedacht. Maar het is belangrijk om je keuze ook vast te leggen in het Donorregister. Meer daarover kun je hier lezen. Naast orgaandonaties kun je ook nadenken over andere dingen die met jouw lichaam zouden mogen gebeuren na overlijden. Zo kan je lichaam beschikbaar worden gesteld aan de wetenschap. Alles daarover kan je hier terugvinden.   

  1. Uitvaart  

Dit voelt nu misschien nog wel als een ver-van-je-bed-show. Maar toch kan het geen kwaad om alvast (bijvoorbeeld samen met je partner of ouders) na te denken over jouw wensen omtrent je eigen uitvaart. Weten jouw dierbaren of je gecremeerd of begraven wilt worden? En wat voor kist of grafsteen zou je willen, mocht je plots komen te overlijden? Ook kan je al nadenken over rouwvervoer, muziekkeuze en (wel of geen) bloemen. Deze wensen hoef je niet in je testament vast te leggen, maar kan je bijvoorbeeld eerst in een notitieboekje bijhouden.  

Geïnspireerd geraakt om je verder te verdiepen in jouw overlijden en goed voorbereid te zijn voor later? Lees hier nog meer tips en inspiratie.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!

Nieuws ’s Werelds oudste soapacteur overleden

In de Britse plaats Hollingwood is de hoogbejaarde Jack Reynolds overleden. De 108-jarige Brit vestigde in de laatste jaren van zijn leven een paar opmerkelijke records, deels ook officiële Guinness World Records.

Nieuws Vorig jaar 151.885 inwoners van Nederland gestorven

Vorig jaar zijn 151.885 inwoners van ons land gestorven, bijna 1500 minder dan in 2018. Dat telde het CBS. De meeste mensen bezweken aan kanker of hart- en vaatziekten. Ruim driekwart van de overledenen was ouder dan zeventig jaar. Er gingen relatief gezien net iets meer vrouwen dood (51 procent) dan mannen (49 procent). Bijna […]

Nieuws Belgisch paralympisch kampioene Vervoort (40) overleden

De Belgische rolstoelatlete Marieke Vervoort is op 40-jarige leeftijd overleden. De paralympisch kampioene van 2012 belandde door een zeldzame spierziekte op jonge leeftijd al in een rolstoel.

Nieuws Franse acteur Michel Piccoli overleden

Een van de bekendste Franse filmacteurs, Michel Piccoli, is op 94-jarige leeftijd overleden.

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

Nieuws Joe Ruby, bedenker Scooby-Doo overleden

Een van de striptekenaars achter Scooby-Doo is overleden. Joe Ruby werd 87 jaar. Hij stopte nooit met het schrijven en bedenken van nieuw werk, laat zijn kleinzoon weten aan Variety.