Door: Team Mensenlinq in Rouw

Vijf keer originele decoratie om bij het graf te plaatsen

Loop je wel eens over een begraafplaats om daar vervolgens allerlei mooie en unieke decoraties tegen te komen? Het is een mooie en persoonlijke manier om een overleden dierbare te eren. Daarnaast is het ook voor andere nabestaanden fijn om tegen te komen als ze het graf bezoeken; het geeft een warm gevoel. Met deze vijf ideeën decoreer je een graf op een prachtige, eervolle manier.

  1. Kaarsen die blijven branden  

Kaarsen klinken misschien niet als het meest originele idee. Maar hoe bijzonder zou het zijn als je om of op de grafsteen meerdere kaarsen plaatst die elke dag branden? Er zijn veel nepkaarsen (online) te vinden die geschikt zijn voor buiten. Ze werken met een timer of afstandsbediening. Zo branden er altijd lichtjes voor jouw dierbare en de nabestaanden die hem of haar willen bezoeken. 

Nepkaarsen worden niet uitgeblazen door de wind en kan je instellen met een timer. 
  1. Een plekje voor de vogels 

Was jouw dierbare gek op vogels of dieren? Maak van zijn of haar graf een warme, levendige plek door vogelvoer neer te zetten of op te hangen, zoals een pindanetje, zaadjes of een mezenbolletje. Het graf zal dan regelmatig bezoek krijgen van nieuwsgierige vogeltjes die een bepaald gevoel van gezelligheid, warmte en liefde toevoegen aan jouw volgende bezoek.

Veel tweevoetige vriendjes zullen een bezoekje brengen aan de rustplaats.
  1. Planten in plaats van bloemen  

Bloemen kunnen een prachtige plek innemen op of naast het graf. Maar je wilt natuurlijk ook dat ze zo lang mogelijk blijven staan. Daarom kan je in plaats van bloemen wellicht beter kiezen voor planten, zoals cactussen, vetplanten of klimopslingers. Je kan ook zelf iets maken van een steekschuimletter, of creëer een speciaal plekje met het planten van een boompje naast het graf.

Foto 3. Bijschrift: Vetplantjes in een mooie pot brengen sfeer en blijven langer goed. 
  1. Een krijtbordje  

Hoewel er op de grafsteen al een mooie tekst zal staan, wil je misschien af en toe een persoonlijke boodschap achterlaten of neerzetten bij het graf. Een krijtbordje kan hier de ideale oplossing voor zijn. Zo kun je elke keer iets anders opschrijven. De krijtjes laat je vervolgens achter in een waterdicht zakje zodat ook andere nabestaanden een mooie tekst, quote of uitspraak op het bordje kunnen schrijven.

Met krijt kan je de boodschap steeds afwisselen en makkelijk weghalen. 
  1. Kleur! 

Bij een kleurrijk persoon hoort een kleurrijke laatste rustplaats. Dit gevoel zou je ook willen hebben als je het graf bezoekt. Een grijze steen straalt dit misschien niet direct uit, maar het plaatsen van kleurrijke decoratie wel! Zo kan je een lampjesslinger ophangen die werkt op zonne-energie, kleurrijke kaarsenhouders of bloempotjes neerzetten of windmolentjes in de grond prikken.

Een kleurrijk karakter zie je terug in kleurrijke decoratie. 

Opzoek naar meer inspiratie of tips? Lees bijvoorbeeld hoe je een grafsteen het beste schoon kan maken, of check deze zes creatieve DIY-ideeën voor een uitvaart. 

Door Nienke Kruizinga-van der Wal 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De uitvaartzangeres

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Rouw Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden.

In memoriam Vriend en vijand zal Plopatou missen

Stadsfiguur Plopatou is overleden. Excentriek, kleurrijk, bemoeizuchtig en controversieel. Maar wie hij was – niemand die het echt weet.

Coaching Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was […]

Nieuws Informatie over de nieuwe donorwet te ingewikkeld voor veel Nederlanders

1 juli 2020 wordt in Nederland de nieuwe donorwet ingevoerd. De essentie van deze wet is dat als je niet zelf actief een keuze vastlegt, je automatisch wordt geregistreerd in het donorregister, onder de noemer ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet geregistreerd of ze hun organen en weefsels willen afstaan na het overlijden. Het Nivel onderzocht wat de aandachtspunten zijn bij communicatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (ruim één op de drie Nederlanders).

Rouw Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’

Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.”

Nieuws Medestrijder van Nelson Mandela overleden

Een medestrijder van de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactivist Nelson Mandela is overleden. De op 95-jarige leeftijd gestorven Andrew Mlangeni was in 1963 samen met Mandela en anderen tot levenslang veroordeeld. Mandela werd na het afschaffen van de apartheid president van Zuid-Afrika.

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.