Terug
Rouw

Vijf keer originele decoratie om bij het graf te plaatsen

Loop je wel eens over een begraafplaats om daar vervolgens allerlei mooie en unieke decoraties tegen te komen? Het is een mooie en persoonlijke manier om een overleden dierbare te eren. Daarnaast is het ook voor andere nabestaanden fijn om tegen te komen als ze het graf bezoeken; het geeft een warm gevoel. Met deze vijf ideeën decoreer je een graf op een prachtige, eervolle manier.

  1. Kaarsen die blijven branden  

Kaarsen klinken misschien niet als het meest originele idee. Maar hoe bijzonder zou het zijn als je om of op de grafsteen meerdere kaarsen plaatst die elke dag branden? Er zijn veel nepkaarsen (online) te vinden die geschikt zijn voor buiten. Ze werken met een timer of afstandsbediening. Zo branden er altijd lichtjes voor jouw dierbare en de nabestaanden die hem of haar willen bezoeken. 

Nepkaarsen worden niet uitgeblazen door de wind en kan je instellen met een timer. 
  1. Een plekje voor de vogels 

Was jouw dierbare gek op vogels of dieren? Maak van zijn of haar graf een warme, levendige plek door vogelvoer neer te zetten of op te hangen, zoals een pindanetje, zaadjes of een mezenbolletje. Het graf zal dan regelmatig bezoek krijgen van nieuwsgierige vogeltjes die een bepaald gevoel van gezelligheid, warmte en liefde toevoegen aan jouw volgende bezoek.

Veel tweevoetige vriendjes zullen een bezoekje brengen aan de rustplaats.
  1. Planten in plaats van bloemen  

Bloemen kunnen een prachtige plek innemen op of naast het graf. Maar je wilt natuurlijk ook dat ze zo lang mogelijk blijven staan. Daarom kan je in plaats van bloemen wellicht beter kiezen voor planten, zoals cactussen, vetplanten of klimopslingers. Je kan ook zelf iets maken van een steekschuimletter, of creëer een speciaal plekje met het planten van een boompje naast het graf.

Foto 3. Bijschrift: Vetplantjes in een mooie pot brengen sfeer en blijven langer goed. 
  1. Een krijtbordje  

Hoewel er op de grafsteen al een mooie tekst zal staan, wil je misschien af en toe een persoonlijke boodschap achterlaten of neerzetten bij het graf. Een krijtbordje kan hier de ideale oplossing voor zijn. Zo kun je elke keer iets anders opschrijven. De krijtjes laat je vervolgens achter in een waterdicht zakje zodat ook andere nabestaanden een mooie tekst, quote of uitspraak op het bordje kunnen schrijven.

Met krijt kan je de boodschap steeds afwisselen en makkelijk weghalen. 
  1. Kleur! 

Bij een kleurrijk persoon hoort een kleurrijke laatste rustplaats. Dit gevoel zou je ook willen hebben als je het graf bezoekt. Een grijze steen straalt dit misschien niet direct uit, maar het plaatsen van kleurrijke decoratie wel! Zo kan je een lampjesslinger ophangen die werkt op zonne-energie, kleurrijke kaarsenhouders of bloempotjes neerzetten of windmolentjes in de grond prikken.

Een kleurrijk karakter zie je terug in kleurrijke decoratie. 

Opzoek naar meer inspiratie of tips? Lees bijvoorbeeld hoe je een grafsteen het beste schoon kan maken, of check deze zes creatieve DIY-ideeën voor een uitvaart. 

Door Nienke Kruizinga-van der Wal