Door: Team Mensenlinq in Rouw

Vijf keer originele decoratie om bij het graf te plaatsen

Loop je wel eens over een begraafplaats om daar vervolgens allerlei mooie en unieke decoraties tegen te komen? Het is een mooie en persoonlijke manier om een overleden dierbare te eren. Daarnaast is het ook voor andere nabestaanden fijn om tegen te komen als ze het graf bezoeken; het geeft een warm gevoel. Met deze vijf ideeën decoreer je een graf op een prachtige, eervolle manier.

  1. Kaarsen die blijven branden  

Kaarsen klinken misschien niet als het meest originele idee. Maar hoe bijzonder zou het zijn als je om of op de grafsteen meerdere kaarsen plaatst die elke dag branden? Er zijn veel nepkaarsen (online) te vinden die geschikt zijn voor buiten. Ze werken met een timer of afstandsbediening. Zo branden er altijd lichtjes voor jouw dierbare en de nabestaanden die hem of haar willen bezoeken. 

Nepkaarsen worden niet uitgeblazen door de wind en kan je instellen met een timer. 
  1. Een plekje voor de vogels 

Was jouw dierbare gek op vogels of dieren? Maak van zijn of haar graf een warme, levendige plek door vogelvoer neer te zetten of op te hangen, zoals een pindanetje, zaadjes of een mezenbolletje. Het graf zal dan regelmatig bezoek krijgen van nieuwsgierige vogeltjes die een bepaald gevoel van gezelligheid, warmte en liefde toevoegen aan jouw volgende bezoek.

Veel tweevoetige vriendjes zullen een bezoekje brengen aan de rustplaats.
  1. Planten in plaats van bloemen  

Bloemen kunnen een prachtige plek innemen op of naast het graf. Maar je wilt natuurlijk ook dat ze zo lang mogelijk blijven staan. Daarom kan je in plaats van bloemen wellicht beter kiezen voor planten, zoals cactussen, vetplanten of klimopslingers. Je kan ook zelf iets maken van een steekschuimletter, of creëer een speciaal plekje met het planten van een boompje naast het graf.

Foto 3. Bijschrift: Vetplantjes in een mooie pot brengen sfeer en blijven langer goed. 
  1. Een krijtbordje  

Hoewel er op de grafsteen al een mooie tekst zal staan, wil je misschien af en toe een persoonlijke boodschap achterlaten of neerzetten bij het graf. Een krijtbordje kan hier de ideale oplossing voor zijn. Zo kun je elke keer iets anders opschrijven. De krijtjes laat je vervolgens achter in een waterdicht zakje zodat ook andere nabestaanden een mooie tekst, quote of uitspraak op het bordje kunnen schrijven.

Met krijt kan je de boodschap steeds afwisselen en makkelijk weghalen. 
  1. Kleur! 

Bij een kleurrijk persoon hoort een kleurrijke laatste rustplaats. Dit gevoel zou je ook willen hebben als je het graf bezoekt. Een grijze steen straalt dit misschien niet direct uit, maar het plaatsen van kleurrijke decoratie wel! Zo kan je een lampjesslinger ophangen die werkt op zonne-energie, kleurrijke kaarsenhouders of bloempotjes neerzetten of windmolentjes in de grond prikken.

Een kleurrijk karakter zie je terug in kleurrijke decoratie. 

Opzoek naar meer inspiratie of tips? Lees bijvoorbeeld hoe je een grafsteen het beste schoon kan maken, of check deze zes creatieve DIY-ideeën voor een uitvaart. 

Door Nienke Kruizinga-van der Wal 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven […]

Achter de deuren van de dood De inboedelafhandelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

In memoriam Sjoerd de Vries: wereldberoemd in Friesland

Misschien wel de belangrijkste kunstenaar van Friesland is in de nacht van maandag op dinsdag overleden in het MCL in Leeuwarden. Sjoerd de Vries had al langere tijd gezondheidsproblemen.

Nieuws Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. “Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces.” Jarenlang […]

Nieuws Frans klimtalent Luce Douady overlijdt na val van rotsen

De klimwereld rouwt om Luce Douady. De 16-jarige Française, rijzende ster in het IFSC-circuit (International Federation of Sport Climbing), viel zondag van de rotsen toen ze er met vrienden op uit trok.

In memoriam Gedreven journalist Bert Jansen (53) componeerde muziek in zijn zinnen

Meppel – Bert Jansen (53) heeft rock ’n roll in de lokale journalistiek gebracht. Hij zag altijd het avontuur in de verhalen, zelfs als commissie- en raadsvergaderingen saai waren verlopen. Hij componeerde muziek in zijn zinnen. Dat zat er al snel in toen hij als verslaggever bij de Meppeler Courant was begonnen.

In memoriam Nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden

Vader Roelf. Moeder Aaltje. Roelf. Kees. Triny. Jantje. Martje. Jan. Willem en Willem. Titia Oorburg (88) noemde vorige week in een advertentie nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden. Waarom? Hierom.

Coaching Aan het werk na het overlijden van een dierbare

Het was stil in de familiekamer op de Intensive Care. Mijn gedachten vlogen alle kanten op. We waren nog maar even geleden met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gereden. De situatie was ernstig, hoe zou het verder gaan?