Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Groningen

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Groningen voor je op een rij.

Let op: iedere Nederlander heeft een vrije keuze in waar hij of zij begraven wil worden; dit hoeft niet in de eigen gemeente te zijn. Sommige gemeenten hebben regels hierover en geven geen graven uit aan niet-inwoners. Informeer hierover bij de gemeente naar jouw keuze.

  1. Begraafplaats Esserveld (gemeente Groningen)

Als je een echte stadsmens, of in het Gronings ‘een Stadjer’ bent, zal begraafplaats Esserveld als laatste rustplaats goed bij je passen. Net buiten het centrum, omgeven door rust, bevindt zich op een klein eilandje een mooie, nette begraafplaats. De begraafplaats staat vol met hoge bomen die in de verschillende seizoen voor een magisch plaatje kunnen zorgen. Op deze begraafplaats is ook een eervol monument te vinden voor omgekomen verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Groningen.

2. Natuurbegraafplaats Reiderwolde (Gemeente Oldambt)

Begraven aan het water, onder een bijzondere boom of middenin een natuurlijk gebied? Als je gek bent op natuur en voor je nabestaanden wenst dat ze via een prachtige, vredige wandeling jouw graf kunnen bezoeken, is een natuurbegraafplaats erg geschikt. Reiderwolde is de enige natuurbegraafplaats in provincie Groningen en bevindt zich in het groene hart van Blauwe Stad

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Oldambt.

3. Kerkhof Het Witte Kerkje, Grootegast (Gemeente Westerkwartier)

Ben je opzoek naar een meer traditionele begraafplaats, grenzend aan een kerk? Dan is Kerkhof Het Witte Kerkje in Grootegast een mooie optie. Dit kerkhof wordt vooral gesierd door haar charme: het is een klein maar fijn plekje. Een mooie open, rustige plek, die ook goed bereikbaar is met de auto. Ook is het mogelijk de rouwdienst te laten plaatsvinden in Het Witte Kerkje zelf, een kerk van de Protestantse gemeente Grootegast-Sebaldeburen.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Westerkwartier.

4. De Stille Hof, Hoogezand (Gemeente Midden Groningen)

Als je graag wilt dat jouw graf in stilte en privacy bezocht kan worden, afgesloten van de buitenwereld, dan is De Stille Hof in Hoogezand de uitgelezen plek. Net als in Esserveld, huizen ook hier verschillende Nederlandse oorlogsgraven. Deze grote, nette begraafplaats is omringd door bomen en daardoor afgezonderd van de drukte. De perfecte plek om je dierbare te gedenken.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Midden Groningen.

5. Selwerderhof, Groningen (Gemeente Groningen)

Aan de andere kant van de stad Groningen vind je het Selwerderhof. Een indrukkwekkende, grote begraafplaats vol mooie natuur, waar een wandeling op zich al de moeite waard is. De begraafplaats wordt omringd door een sloot en is daarmee echt even afgezonderd van de stad. Voor een kopje koffie of thee met wat lekkers kunnen nabestaanden een bezoekje brengen aan het theehuis.

Meer weten over begraven? Lees ook dan ook: Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Door Nienke Kruizinga-van der Wal

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood Het hospice

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Corona virus
Nieuws Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt […]

Rouw LIEFDE IS VRIJ ZIJN…. TE VLIEGEN AL IS HET MAAR EEN PAAR SECONDEN

Gebroken zit ze voor me. Uit iedere porie ademt ze verdriet. Maar tussen de tranen die vrijwel onafgebroken over haar wangen rollen, zie ik het vuur in haar ogen. Een vuur dat de niet aflatende liefde voor haar zoon weerspiegelt. ‘Zijn dood is één grote vergissing’, zegt ze. ‘Ik heb begrip voor zijn daad; ik weet waar het vandaan komt…. Maar ik weet ook dat het voorkomen had kunnen worden. Ami had niet hoeven sterven…’

Nieuws Afrobeat-grondlegger Tony Allen overleden.

Drummer Tony Allen, een van de grondleggers van de afrobeat, is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende media.

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Vera Lynn (103), de zangeres van We’ll meet again, overleden

De Britse zangeres Vera Lynn is op 103-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bevestigd. De zangeres en actrice is vooral bekend van hits als We’ll Meet Again, waarvan haar vertolking enorm populair was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.

Nieuws Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. “Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces.” Jarenlang […]