Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Groningen

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Groningen voor je op een rij.

Let op: iedere Nederlander heeft een vrije keuze in waar hij of zij begraven wil worden; dit hoeft niet in de eigen gemeente te zijn. Sommige gemeenten hebben regels hierover en geven geen graven uit aan niet-inwoners. Informeer hierover bij de gemeente naar jouw keuze.

  1. Begraafplaats Esserveld (gemeente Groningen)

Als je een echte stadsmens, of in het Gronings ‘een Stadjer’ bent, zal begraafplaats Esserveld als laatste rustplaats goed bij je passen. Net buiten het centrum, omgeven door rust, bevindt zich op een klein eilandje een mooie, nette begraafplaats. De begraafplaats staat vol met hoge bomen die in de verschillende seizoen voor een magisch plaatje kunnen zorgen. Op deze begraafplaats is ook een eervol monument te vinden voor omgekomen verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Groningen.

2. Natuurbegraafplaats Reiderwolde (Gemeente Oldambt)

Begraven aan het water, onder een bijzondere boom of middenin een natuurlijk gebied? Als je gek bent op natuur en voor je nabestaanden wenst dat ze via een prachtige, vredige wandeling jouw graf kunnen bezoeken, is een natuurbegraafplaats erg geschikt. Reiderwolde is de enige natuurbegraafplaats in provincie Groningen en bevindt zich in het groene hart van Blauwe Stad

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Oldambt.

3. Kerkhof Het Witte Kerkje, Grootegast (Gemeente Westerkwartier)

Ben je opzoek naar een meer traditionele begraafplaats, grenzend aan een kerk? Dan is Kerkhof Het Witte Kerkje in Grootegast een mooie optie. Dit kerkhof wordt vooral gesierd door haar charme: het is een klein maar fijn plekje. Een mooie open, rustige plek, die ook goed bereikbaar is met de auto. Ook is het mogelijk de rouwdienst te laten plaatsvinden in Het Witte Kerkje zelf, een kerk van de Protestantse gemeente Grootegast-Sebaldeburen.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Westerkwartier.

4. De Stille Hof, Hoogezand (Gemeente Midden Groningen)

Als je graag wilt dat jouw graf in stilte en privacy bezocht kan worden, afgesloten van de buitenwereld, dan is De Stille Hof in Hoogezand de uitgelezen plek. Net als in Esserveld, huizen ook hier verschillende Nederlandse oorlogsgraven. Deze grote, nette begraafplaats is omringd door bomen en daardoor afgezonderd van de drukte. De perfecte plek om je dierbare te gedenken.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Midden Groningen.

5. Selwerderhof, Groningen (Gemeente Groningen)

Aan de andere kant van de stad Groningen vind je het Selwerderhof. Een indrukkwekkende, grote begraafplaats vol mooie natuur, waar een wandeling op zich al de moeite waard is. De begraafplaats wordt omringd door een sloot en is daarmee echt even afgezonderd van de stad. Voor een kopje koffie of thee met wat lekkers kunnen nabestaanden een bezoekje brengen aan het theehuis.

Meer weten over begraven? Lees ook dan ook: Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Door Nienke Kruizinga-van der Wal

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Rock ’n roll-legende Little Richard overleden.

De Amerikaanse zanger en pianist Little Richard is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan Rolling Stone. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Uitvaart ‘Door uitvaartfoto’s voelen mensen zich meer verbonden’

Herinneringen vervagen door de tijd. Foto’s houden deze scherp. Dat is volgens Gerda Wesselius uit Stiens één van de waarden van uitvaartfotografie. ,,Uitvaartfoto’s krijgen later voor nabestaanden ook meer betekenis. Je ziet ze en dan denk je: dit hebben we samen doorleefd, we zijn hierdoor met elkaar verbonden.”

Nieuws Beeldhouwer Maïté Duval uit Zutphen overleden

In Zutphen is zaterdagavond Maïté Duval op 75-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat bevestigen haar nabestaanden. De geboren Française verwierf vanuit de Hanzestad bekendheid als beeldhouwer en tekenaar.

Nieuws Medebedenker Scooby-Doo (82) overleden

Ken Spears, de medebedenker van Scooby-Doo, is op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Kevin bevestigde aan Variety dat zijn vader is gestorven aan een vorm van dementie.

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.

Voorbereiden op later Als de dood voor de dood

Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.

Coaching Ik moet afscheid nemen van mijn ouders, maar ook van mijn kindertijd

Tegenover me zit een mooie, ingetogen vrouw, pratend met zachte stem in weloverwogen woorden. Haar vader is overleden, maar dat is niet de reden waarom ze komt. ‘Tuurlijk weet ik dat mijn kindertijd ver achter me ligt. En dat ik geen last meer hoef te hebben van mijn dominante vader en mijn afwezige moeder. Maar toch kom er ik elke keer weer op terug, merk ik dat ik er wel last van heb en dat ik in alles zo reageer als mijn ouders dat gewenst zouden hebben.’

In memoriam Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.