Terug
Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Groningen

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Groningen voor je op een rij.

Let op: iedere Nederlander heeft een vrije keuze in waar hij of zij begraven wil worden; dit hoeft niet in de eigen gemeente te zijn. Sommige gemeenten hebben regels hierover en geven geen graven uit aan niet-inwoners. Informeer hierover bij de gemeente naar jouw keuze.

  1. Begraafplaats Esserveld (gemeente Groningen)

Als je een echte stadsmens, of in het Gronings ‘een Stadjer’ bent, zal begraafplaats Esserveld als laatste rustplaats goed bij je passen. Net buiten het centrum, omgeven door rust, bevindt zich op een klein eilandje een mooie, nette begraafplaats. De begraafplaats staat vol met hoge bomen die in de verschillende seizoen voor een magisch plaatje kunnen zorgen. Op deze begraafplaats is ook een eervol monument te vinden voor omgekomen verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Groningen.

2. Natuurbegraafplaats Reiderwolde (Gemeente Oldambt)

Begraven aan het water, onder een bijzondere boom of middenin een natuurlijk gebied? Als je gek bent op natuur en voor je nabestaanden wenst dat ze via een prachtige, vredige wandeling jouw graf kunnen bezoeken, is een natuurbegraafplaats erg geschikt. Reiderwolde is de enige natuurbegraafplaats in provincie Groningen en bevindt zich in het groene hart van Blauwe Stad

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Oldambt.

3. Kerkhof Het Witte Kerkje, Grootegast (Gemeente Westerkwartier)

Ben je opzoek naar een meer traditionele begraafplaats, grenzend aan een kerk? Dan is Kerkhof Het Witte Kerkje in Grootegast een mooie optie. Dit kerkhof wordt vooral gesierd door haar charme: het is een klein maar fijn plekje. Een mooie open, rustige plek, die ook goed bereikbaar is met de auto. Ook is het mogelijk de rouwdienst te laten plaatsvinden in Het Witte Kerkje zelf, een kerk van de Protestantse gemeente Grootegast-Sebaldeburen.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Westerkwartier.

4. De Stille Hof, Hoogezand (Gemeente Midden Groningen)

Als je graag wilt dat jouw graf in stilte en privacy bezocht kan worden, afgesloten van de buitenwereld, dan is De Stille Hof in Hoogezand de uitgelezen plek. Net als in Esserveld, huizen ook hier verschillende Nederlandse oorlogsgraven. Deze grote, nette begraafplaats is omringd door bomen en daardoor afgezonderd van de drukte. De perfecte plek om je dierbare te gedenken.

Lees hier meer over begraafplaatsen, tarieven en overige informatie over begraven en cremeren in de gemeente Midden Groningen.

5. Selwerderhof, Groningen (Gemeente Groningen)

Aan de andere kant van de stad Groningen vind je het Selwerderhof. Een indrukkwekkende, grote begraafplaats vol mooie natuur, waar een wandeling op zich al de moeite waard is. De begraafplaats wordt omringd door een sloot en is daarmee echt even afgezonderd van de stad. Voor een kopje koffie of thee met wat lekkers kunnen nabestaanden een bezoekje brengen aan het theehuis.

Meer weten over begraven? Lees ook dan ook: Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Door Nienke Kruizinga-van der Wal