Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Vroeg of laat komen we allemaal voor deze vraag te staan. Want als je dan al de keuze hebt gemaakt om te begraven, rest nog altijd de lastige keuze uit alle verschillende begraafplaatsen die er in Nederland, of specifiek jouw gemeente, zijn. Waar begin je met zoeken en, sterker nog: wat is er allemaal mogelijk? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Allereerst is het goed om te weten dat er twee type graven zijn: algemene graven en particuliere graven. Algemene graven staan op naam van de eigenaar – vaak de gemeente – en die bepaalt dus ook wat er met het graf gebeurd. Hierin worden meerdere mensen begraven, het maximale aantal verschilt per begraafplaats. In de meeste gevallen heb je bij een algemeen graf een wettelijke termijn van 10 jaar, hierna kan de eigenaar ervoor kiezen om het graf te ruimen en is het niet mogelijk de termijn te verlengen.

Particuliere graven

Een particulier graf heet ook wel een ‘familiegraf’ en huur je in de meeste gevallen voor minimaal 10 jaar of langer. Dit graf staat op naam van een nabestaande en diegene bepaalt dus wat er met het graf gebeurt. Bij een particulier graf kan de wettelijke termijn verlengd worden. Zo blijft een graf dus vaak binnen een familie.

Waar kan jouw graf geplaatst worden?

Als je weet in wat voor graf je begraven wilt worden, kan je gaan kijken naar begraafplaatsen. Je bent vrijwel geheel vrij om te kiezen uit alle begraafplaatsen van Nederland. Er zijn daarentegen wel gemeenten die geen nieuwe graven uitgeven aan niet-bewoners van de gemeente.

Ook in begraafplaatsen zijn er weer verschillende categorieën. Zo heb je het kerkhof of religieuze begraafplaatsen, waar je begraven kan worden als lid van een religieuze gemeenschap zoals Rooms-Katholiek, Islamitisch of Joods.

Lees ook: ‘Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland’ 

Natuurbegraafplaatsen

Daarnaast zijn er de particuliere begraafplaatsen, die in beheer zijn van families, stichtingen of bedrijven. Zij bepalen dus wie hier wel en niet begraven mogen worden. Tot slot zijn er nog de natuurbegraafplaatsen. Dit zijn bijzondere begraafplaatsen, omdat de focus ligt op behoud van de natuur. Hier kan je op elke willekeurige plek begraven worden en zijn de gedenktekens vaak simpel, zoals een boomstam. Hierdoor blijft de natuur intact en kun je kiezen voor eeuwigdurende grafrust.

De kosten van een plekje op een begraafplaats verschillen enorm per gemeente en daar is dus lastig een gemiddelde van te geven. Bij sommige gemeenten kun je online de prijzen inzien.

De laatste stap

Nu je weet wat voor graf je wilt hebben en waar je kan begraven, is het tijd voor de laatste stap: het uitkiezen van een begraafplaats. Online vind je veel informatie over begraafplaatsen in jouw gemeente om alvast een top drie te maken. Daarna kan je alleen of samen met een dierbare de begraafplaatsen bezoeken, om te bepalen welke het beste bij jou past. Een aantal vragen die je zou kunnen meenemen voor en tijdens je bezoek, zijn:

  • Is mijn gewenste graf hier mogelijk?
  • Past de uitstraling van deze begraafplaats bij mij? Denk daarbij aan religie, natuur, toegankelijkheid, onderhoud en locatie;
  • Wat is de minimale of maximale termijn om een graf te huren?
  • Hoeveel personen kunnen er in een graf begraven worden? (in het geval van een familiegraf bijvoorbeeld)
  • Welke regels gelden voor ‘grafbedekking’, zoals een monument, steen of aandenken?
  • Wat zijn de kosten van begraven en wat is daarbij inbegrepen?

Hopelijk kom je met deze informatie al goed op weg bij het uitzoeken van een begraafplaats. Wil je je toch nog verder verdiepen in de mogelijkheden van begraven? Lees dan bijvoorbeeld meer over wat natuurbegraafplaatsen precies zijn of over de gemiddelde kosten van graven en cremeren

Door Nienke Kruizinga-van der Wal  

Bronnen: BGNUDelaYarden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.

Voorbereiden op later Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan?

De wettelijke termijn van grafrust is in Nederland 10 jaar. Dit betekent dat iemand die begraven wordt, sowieso 10 jaar begraven moet blijven. Dit is een verplicht minimum. Of hier jaren bij komen, hangt af of iemand begraven is in een algemeen graf, of een eigen graf.

Nieuws Vaste assistente Hans Klok op 43-jarige leeftijd overleden

Nathalie Hoop, de vaste assistente van Hans Klok, is op 43-jarige leeftijd overleden. Ze kampte al enige tijd met baarmoederhalskanker.

herinerhen
HerinnerHen Bauke Lemke

De eenheid is verbroken, staat op de rouwkaart. Bauke heeft zoveel betekend voor zijn naasten, maar ook voor de medemens.

Nieuws Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink overleden

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is maandag overleden. Dat maakt zijn familie bekend via zijn website. Korterink werd 64 jaar geleden geboren in Rouveen. De laatste jaren woonde hij op de Veluwe, maar hield zijn exacte woonplaats omwille van zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin geheim.

Uitvaart Zeven ideeën voor een kinderuitvaart

De uitvaart van een kindje voorbereiden is een zware taak. Het zal niet hetzelfde zijn als de uitvaart van iemand die overlijdt aan ouderdom. En daarom zou je het ook niet hetzelfde willen inrichten. Hoe maak je de uitvaart speciaal en passend voor een kind? Met deze zeven bijzondere tips maak je er een onvergetelijk mooie uitvaart van.   Een urn […]

Uitvaart Een hond op je uitvaart

Als je weet dat je komt te overlijden, dan is het fijn als je goed voor ogen hebt hoe je afscheid wilt nemen van je dierbaren. En niet alleen van de mensen die je liefhebt, maar ook van je huisdier. Zeker als je huisdier je beste maatje is.

Voorbereiden op later Irene Otto helpt vrouwen na hun miskraam: ‘De kinderwens blijft en wordt vaak nog sterker’

Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt 10 tot 15 procent uit op een miskraam. Dit kan voor vrouwen een vreselijke ervaring zijn, waar naast verdriet ook rouw, schuldgevoelens, angst of jaloezie bij komt kijken. Irene Otto is psychosociaal therapeut en begeleidt vrouwen na hun miskraam. Irene: ,,Rouw om een miskraam is anders, omdat je niks fysieks hebt om afscheid van te nemen.’’