Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Vroeg of laat komen we allemaal voor deze vraag te staan. Want als je dan al de keuze hebt gemaakt om te begraven, rest nog altijd de lastige keuze uit alle verschillende begraafplaatsen die er in Nederland, of specifiek jouw gemeente, zijn. Waar begin je met zoeken en, sterker nog: wat is er allemaal mogelijk? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Allereerst is het goed om te weten dat er twee type graven zijn: algemene graven en particuliere graven. Algemene graven staan op naam van de eigenaar – vaak de gemeente – en die bepaalt dus ook wat er met het graf gebeurd. Hierin worden meerdere mensen begraven, het maximale aantal verschilt per begraafplaats. In de meeste gevallen heb je bij een algemeen graf een wettelijke termijn van 10 jaar, hierna kan de eigenaar ervoor kiezen om het graf te ruimen en is het niet mogelijk de termijn te verlengen.

Particuliere graven

Een particulier graf heet ook wel een ‘familiegraf’ en huur je in de meeste gevallen voor minimaal 10 jaar of langer. Dit graf staat op naam van een nabestaande en diegene bepaalt dus wat er met het graf gebeurt. Bij een particulier graf kan de wettelijke termijn verlengd worden. Zo blijft een graf dus vaak binnen een familie.

Waar kan jouw graf geplaatst worden?

Als je weet in wat voor graf je begraven wilt worden, kan je gaan kijken naar begraafplaatsen. Je bent vrijwel geheel vrij om te kiezen uit alle begraafplaatsen van Nederland. Er zijn daarentegen wel gemeenten die geen nieuwe graven uitgeven aan niet-bewoners van de gemeente.

Ook in begraafplaatsen zijn er weer verschillende categorieën. Zo heb je het kerkhof of religieuze begraafplaatsen, waar je begraven kan worden als lid van een religieuze gemeenschap zoals Rooms-Katholiek, Islamitisch of Joods.

Lees ook: ‘Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland’ 

Natuurbegraafplaatsen

Daarnaast zijn er de particuliere begraafplaatsen, die in beheer zijn van families, stichtingen of bedrijven. Zij bepalen dus wie hier wel en niet begraven mogen worden. Tot slot zijn er nog de natuurbegraafplaatsen. Dit zijn bijzondere begraafplaatsen, omdat de focus ligt op behoud van de natuur. Hier kan je op elke willekeurige plek begraven worden en zijn de gedenktekens vaak simpel, zoals een boomstam. Hierdoor blijft de natuur intact en kun je kiezen voor eeuwigdurende grafrust.

De kosten van een plekje op een begraafplaats verschillen enorm per gemeente en daar is dus lastig een gemiddelde van te geven. Bij sommige gemeenten kun je online de prijzen inzien.

De laatste stap

Nu je weet wat voor graf je wilt hebben en waar je kan begraven, is het tijd voor de laatste stap: het uitkiezen van een begraafplaats. Online vind je veel informatie over begraafplaatsen in jouw gemeente om alvast een top drie te maken. Daarna kan je alleen of samen met een dierbare de begraafplaatsen bezoeken, om te bepalen welke het beste bij jou past. Een aantal vragen die je zou kunnen meenemen voor en tijdens je bezoek, zijn:

  • Is mijn gewenste graf hier mogelijk?
  • Past de uitstraling van deze begraafplaats bij mij? Denk daarbij aan religie, natuur, toegankelijkheid, onderhoud en locatie;
  • Wat is de minimale of maximale termijn om een graf te huren?
  • Hoeveel personen kunnen er in een graf begraven worden? (in het geval van een familiegraf bijvoorbeeld)
  • Welke regels gelden voor ‘grafbedekking’, zoals een monument, steen of aandenken?
  • Wat zijn de kosten van begraven en wat is daarbij inbegrepen?

Hopelijk kom je met deze informatie al goed op weg bij het uitzoeken van een begraafplaats. Wil je je toch nog verder verdiepen in de mogelijkheden van begraven? Lees dan bijvoorbeeld meer over wat natuurbegraafplaatsen precies zijn of over de gemiddelde kosten van graven en cremeren

Door Nienke Kruizinga-van der Wal  

Bronnen: BGNUDelaYarden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Islamitische grafstenen
Voorbereiden op later Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland

ADVERTORIAL Moslims hebben andere gebruiken en een andere cultuur dan de meeste Nederlanders. Dat uit zich in de gewoontes, en ook in de manier waarop omgegaan wordt met rouw en de laatste rustplaats. Het zal je niet verbazen dat er veel mogelijkheden zijn voor grafstenen en -monumenten voor moslims, die door Nederlandse grafsteenspecialisten aangeboden worden. […]

Coaching Hoe kun je helpen?

Fenna is aan mij doorwezen door een gezamenlijke vriendin. Ze komt in mijn praktijk, omdat ze met haar handen in het haar zit en niet meer weet hoe ze verder moet. Ze is er helemaal kapot van dat haar dochter een kindje heeft verloren. Ze wil haar graag helpen, maar heeft zelf ook zoveel verdriet […]

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

Nieuws Dirk van den Broek, grondlegger supermarktketen, overleden

Dirk van den Broek, de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen is afgelopen woensdag op 96-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Britse ontwerper Terence Conran overleden

De Britse ontwerper en restauranthouder Terence Conran is op 88-jarige leeftijd overleden. Het bestuur van het Design Museum, dat hij hielp stichten, heeft dat vandaag bekendgemaakt. Conran werd algemeen beschouwd als een visionair, die van grote invloed is geweest op de vormgeving van het hedendaagse leven in Groot-Brittannië.

Nieuws Zweedse detectiveschrijfster Maj Sjöwall overleden

De Zweedse auteur Maj Sjöwall is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden, zo maakte haar uitgever bekend. Ze werd vooral bekend door de detectivereeks over rechercheur Martin Beck, die ze samen met haar levenspartner Per Wahlöö schreef. Hij overleed al in 1975. De boeken van het duo zijn ook in het Nederlands vertaald.

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!