Terug
Voorbereiden op later

Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Vroeg of laat komen we allemaal voor deze vraag te staan. Want als je dan al de keuze hebt gemaakt om te begraven, rest nog altijd de lastige keuze uit alle verschillende begraafplaatsen die er in Nederland, of specifiek jouw gemeente, zijn. Waar begin je met zoeken en, sterker nog: wat is er allemaal mogelijk? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Allereerst is het goed om te weten dat er twee type graven zijn: algemene graven en particuliere graven. Algemene graven staan op naam van de eigenaar – vaak de gemeente – en die bepaalt dus ook wat er met het graf gebeurd. Hierin worden meerdere mensen begraven, het maximale aantal verschilt per begraafplaats. In de meeste gevallen heb je bij een algemeen graf een wettelijke termijn van 10 jaar, hierna kan de eigenaar ervoor kiezen om het graf te ruimen en is het niet mogelijk de termijn te verlengen.

Particuliere graven

Een particulier graf heet ook wel een ‘familiegraf’ en huur je in de meeste gevallen voor minimaal 10 jaar of langer. Dit graf staat op naam van een nabestaande en diegene bepaalt dus wat er met het graf gebeurt. Bij een particulier graf kan de wettelijke termijn verlengd worden. Zo blijft een graf dus vaak binnen een familie.

Waar kan jouw graf geplaatst worden?

Als je weet in wat voor graf je begraven wilt worden, kan je gaan kijken naar begraafplaatsen. Je bent vrijwel geheel vrij om te kiezen uit alle begraafplaatsen van Nederland. Er zijn daarentegen wel gemeenten die geen nieuwe graven uitgeven aan niet-bewoners van de gemeente.

Ook in begraafplaatsen zijn er weer verschillende categorieën. Zo heb je het kerkhof of religieuze begraafplaatsen, waar je begraven kan worden als lid van een religieuze gemeenschap zoals Rooms-Katholiek, Islamitisch of Joods.

Lees ook: ‘Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland’ 

Natuurbegraafplaatsen

Daarnaast zijn er de particuliere begraafplaatsen, die in beheer zijn van families, stichtingen of bedrijven. Zij bepalen dus wie hier wel en niet begraven mogen worden. Tot slot zijn er nog de natuurbegraafplaatsen. Dit zijn bijzondere begraafplaatsen, omdat de focus ligt op behoud van de natuur. Hier kan je op elke willekeurige plek begraven worden en zijn de gedenktekens vaak simpel, zoals een boomstam. Hierdoor blijft de natuur intact en kun je kiezen voor eeuwigdurende grafrust.

De kosten van een plekje op een begraafplaats verschillen enorm per gemeente en daar is dus lastig een gemiddelde van te geven. Bij sommige gemeenten kun je online de prijzen inzien.

De laatste stap

Nu je weet wat voor graf je wilt hebben en waar je kan begraven, is het tijd voor de laatste stap: het uitkiezen van een begraafplaats. Online vind je veel informatie over begraafplaatsen in jouw gemeente om alvast een top drie te maken. Daarna kan je alleen of samen met een dierbare de begraafplaatsen bezoeken, om te bepalen welke het beste bij jou past. Een aantal vragen die je zou kunnen meenemen voor en tijdens je bezoek, zijn:

  • Is mijn gewenste graf hier mogelijk?
  • Past de uitstraling van deze begraafplaats bij mij? Denk daarbij aan religie, natuur, toegankelijkheid, onderhoud en locatie;
  • Wat is de minimale of maximale termijn om een graf te huren?
  • Hoeveel personen kunnen er in een graf begraven worden? (in het geval van een familiegraf bijvoorbeeld)
  • Welke regels gelden voor ‘grafbedekking’, zoals een monument, steen of aandenken?
  • Wat zijn de kosten van begraven en wat is daarbij inbegrepen?

Hopelijk kom je met deze informatie al goed op weg bij het uitzoeken van een begraafplaats. Wil je je toch nog verder verdiepen in de mogelijkheden van begraven? Lees dan bijvoorbeeld meer over wat natuurbegraafplaatsen precies zijn of over de gemiddelde kosten van graven en cremeren

Door Nienke Kruizinga-van der Wal  

Bronnen: BGNUDelaYarden