Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Vroeg of laat komen we allemaal voor deze vraag te staan. Want als je dan al de keuze hebt gemaakt om te begraven, rest nog altijd de lastige keuze uit alle verschillende begraafplaatsen die er in Nederland, of specifiek jouw gemeente, zijn. Waar begin je met zoeken en, sterker nog: wat is er allemaal mogelijk? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Allereerst is het goed om te weten dat er twee type graven zijn: algemene graven en particuliere graven. Algemene graven staan op naam van de eigenaar – vaak de gemeente – en die bepaalt dus ook wat er met het graf gebeurd. Hierin worden meerdere mensen begraven, het maximale aantal verschilt per begraafplaats. In de meeste gevallen heb je bij een algemeen graf een wettelijke termijn van 10 jaar, hierna kan de eigenaar ervoor kiezen om het graf te ruimen en is het niet mogelijk de termijn te verlengen.

Particuliere graven

Een particulier graf heet ook wel een ‘familiegraf’ en huur je in de meeste gevallen voor minimaal 10 jaar of langer. Dit graf staat op naam van een nabestaande en diegene bepaalt dus wat er met het graf gebeurt. Bij een particulier graf kan de wettelijke termijn verlengd worden. Zo blijft een graf dus vaak binnen een familie.

Waar kan jouw graf geplaatst worden?

Als je weet in wat voor graf je begraven wilt worden, kan je gaan kijken naar begraafplaatsen. Je bent vrijwel geheel vrij om te kiezen uit alle begraafplaatsen van Nederland. Er zijn daarentegen wel gemeenten die geen nieuwe graven uitgeven aan niet-bewoners van de gemeente.

Ook in begraafplaatsen zijn er weer verschillende categorieën. Zo heb je het kerkhof of religieuze begraafplaatsen, waar je begraven kan worden als lid van een religieuze gemeenschap zoals Rooms-Katholiek, Islamitisch of Joods.

Lees ook: ‘Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland’ 

Natuurbegraafplaatsen

Daarnaast zijn er de particuliere begraafplaatsen, die in beheer zijn van families, stichtingen of bedrijven. Zij bepalen dus wie hier wel en niet begraven mogen worden. Tot slot zijn er nog de natuurbegraafplaatsen. Dit zijn bijzondere begraafplaatsen, omdat de focus ligt op behoud van de natuur. Hier kan je op elke willekeurige plek begraven worden en zijn de gedenktekens vaak simpel, zoals een boomstam. Hierdoor blijft de natuur intact en kun je kiezen voor eeuwigdurende grafrust.

De kosten van een plekje op een begraafplaats verschillen enorm per gemeente en daar is dus lastig een gemiddelde van te geven. Bij sommige gemeenten kun je online de prijzen inzien.

De laatste stap

Nu je weet wat voor graf je wilt hebben en waar je kan begraven, is het tijd voor de laatste stap: het uitkiezen van een begraafplaats. Online vind je veel informatie over begraafplaatsen in jouw gemeente om alvast een top drie te maken. Daarna kan je alleen of samen met een dierbare de begraafplaatsen bezoeken, om te bepalen welke het beste bij jou past. Een aantal vragen die je zou kunnen meenemen voor en tijdens je bezoek, zijn:

  • Is mijn gewenste graf hier mogelijk?
  • Past de uitstraling van deze begraafplaats bij mij? Denk daarbij aan religie, natuur, toegankelijkheid, onderhoud en locatie;
  • Wat is de minimale of maximale termijn om een graf te huren?
  • Hoeveel personen kunnen er in een graf begraven worden? (in het geval van een familiegraf bijvoorbeeld)
  • Welke regels gelden voor ‘grafbedekking’, zoals een monument, steen of aandenken?
  • Wat zijn de kosten van begraven en wat is daarbij inbegrepen?

Hopelijk kom je met deze informatie al goed op weg bij het uitzoeken van een begraafplaats. Wil je je toch nog verder verdiepen in de mogelijkheden van begraven? Lees dan bijvoorbeeld meer over wat natuurbegraafplaatsen precies zijn of over de gemiddelde kosten van graven en cremeren

Door Nienke Kruizinga-van der Wal  

Bronnen: BGNUDelaYarden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:



herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Uitvaart Etiquette

“Dames en heren, vergeet u niet, als u straks na de uitvaart huiswaarts keert, om uw telefoon weer aan te zetten…”. Een prachtige manier, van een uitvaartleider die ik ken, om de genodigden bij de uitvaart te vertellen dat zij er natuurlijk niet aan herinnerd hoeven worden om de smartphone uit te zetten.

Voorbereiden op later Onontkoombaar verdriet

Tweede paasdag, zeven uur in de avond. Voor het eerst in 4 weken heb ik een dag waarin ik voor mijn gevoel niet achter mijn agenda aan hol. Afgelopen weken stonden in het teken van de crisis. Twee gelijke crisisteams gevormd die om en om 24 uur verantwoordelijk zijn voor WZH, ook in het weekend. Alle locatie- en stafmanagers bijeen geroepen om te bespreken hoe we deze crisis het hoofd wilden gaan bieden. Roosters aanpassen, mensen vrij spelen voor als het echt spannend wordt. Een opvangteam organiseren om personeel op te vangen en psychische bijstand te verlenen. Voldoende mondkapjes, handschoenen en schorten bij WZH zien te krijgen. Voor alle mensen die administratieve en kantoorfuncties vervullen een thuiswerkplek organiseren. Nieuwe maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid opvolgen. De moeilijkste en pijnlijkste daarvan is wat mij betreft dat we familie de toegang tot hun dierbaren in de WZH locaties moeten ontzeggen. Brieven opstellen voor personeel, bewoners en familie over wat WZH allemaal doet en moet doen naar aanleiding van Corona en wat dat voor hen gaat betekenen.

Nieuws Franse acteur Michel Piccoli overleden

Een van de bekendste Franse filmacteurs, Michel Piccoli, is op 94-jarige leeftijd overleden.

Uitvaart ‘Een persoonlijk en tot in detail verzorgd afscheid biedt een eerste troost’

Te midden van verdriet binnen heel korte tijd het afscheid van een dierbare regelen: het lijkt een onmogelijke taak. ,,Hoe meer je van iemand houdt en hoe meer en intenser de herinneringen aan iemand zijn, hoe groter het verdriet is wanneer je een geliefde verliest. De lege stoel, het niet meer kunnen delen van een gebeurtenis die dag… Het is de passie van Greetje Brontsema van Memorables uitvaartverzorging om te helpen om van die ingrijpende gebeurtenis een waardevolle herinnering te maken, een eerste troost.

Voorbereiden op later ‘Ga in gesprek over de dood, ook met kleuters’

Een prentenboek over de dood. Voormalig juf Wina Eberhard uit Nieuw-Buinen liep er al bijna dertig jaar mee in haar hoofd. Nu het er is, hoopt ze dat haar boek uitnodigt om vaker over de dood te praten. Ze staat niet meer voor de klas, maar ze weet nog goed hoe het was. Het eerste […]

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

Handen
Rouw Handen die je voor altijd vast kan houden: Anita maakt levensechte beelden van overledenen

Een tastbare herinnering hebben na het overlijden van een dierbare is voor veel mensen erg waardevol. Daarom heeft Anita de Jong daar haar werk van gemaakt. Met haar bedrijf Amavi Lifecasting maakt ze door middel van ‘bodycasting’ levensechte beelden van (delen van) volwassenen, kinderen en dieren in Friesland, Groningen en Drenthe. Anita: ,,Ik neem de familie mee in het hele bodycasting-proces, omdat juist het proces zo mooi […]

Nieuws Nederlander onder doden crash raceboot voor kust Venetië

Een recordpoging met een raceboot voor de kust van Venetië is drie mensen fataal geworden. Onder de slachtoffers is een Nederlander, zo melden de Italiaanse zender RAI en de Britse omroep BBC. Een vierde inzittende raakte gewond.