Terug
Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Friesland

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Friesland voor je op een rij.

Let op: iedere Nederlander heeft een vrije keuze in waar hij of zij begraven wil worden; dit hoeft niet in de eigen gemeente te zijn. Sommige gemeenten hebben regels hierover en geven geen graven uit aan niet-inwoners. Informeer hierover bij de gemeente naar jouw keuze.

1. Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis (Sondel)

Begraven naast een eeuwenoud woud? Dan moet je eens een kijkje nemen op de Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis en Sondel! Deze natuurbegraafplaats past met haar omgeving en uitstraling goed bij bosliefhebbers en biedt een uitstekende gelegenheid voor een mooie wandeling. Daarnaast draag je met ‘natuurbegraven’ ook nog eens bij aan de bescherming en het behoud van dit prachtige natuurgebied.

2. Joodse begraafplaats (Workum)

Het is dan misschien niet een begraafplaats die je op je eigen lijstje kan zetten, maar een bezoekje aan deze Joodse begraafplaats in Workum is zeker de moeite waard. Deze begraafplaats is meer dan 350 jaar oud en daarmee de oudste Joodse begraafplaats van Friesland. In 1664 werd de grond aangekocht door David Salomons, waar hij, zijn familie en geloofsgenoten begraven mochten worden. Nu is de begraafplaats te bezoeken als rijksmonument.

3. Oude Stadsbegraafplaats (Leeuwarden)

Een van de reviews op Google voor deze begraafplaats luidt: ,,Een plek die een bezoek waard is, óók voor de levenden”, en niets is minder waar. De Oude Stadsbegraafplaats in Leeuwarden is op een respectvolle manier afgesloten van de buitenwereld met veel groen en water. Bovenop de toegangspoort vind je twee metalen doodshoofden, met de zin ‘Memento Mori’ wat ‘Gedenk te sterven’ betekent. Een mooie begraafplaats die, inderdaad, een bezoekje waard is.

4. Begraafplaats Elsloo (Elsloo)

In Elsloo vind je achter de Dorpskerk, midden tussen de weiland, een rustig en afgelegen begraafplaatsje. Een mooie plek voor mensen die waarde hechten aan rust voor hun nabestaanden. Vooraan de begraafplaats vind je een grote klokkenstoel, met daarin twee klokken welke dagelijks om 09.00 uur worden geluid. Als je om je heen kijkt zie je vooral één ding, namelijk groen. Daarmee is deze afgelegen en vredige begraafplaats een prachtige laatste rustplaats.

5. Natuurbegraafplaats Nieuwehorne (Nieuwhorne)

In Friesland kan je nóg een natuurbegraafplaats bezoeken, namelijk die in Nieuwehorne. Waar Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis vooral bekendstaat om haar bosrijke gebied, kan je in Nieuwehorne van alles aantreffen. In dit coulisselandschap loop je over graslanden, langs boomwallen en door vele kleine bosjes. Een gevarieerd gebied voor de echte natuurliefhebber.

Meer weten over begraven? Lees ook dan ook: Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Door Nienke Kruizinga-van der Wal