Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Friesland

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Friesland voor je op een rij.

Let op: iedere Nederlander heeft een vrije keuze in waar hij of zij begraven wil worden; dit hoeft niet in de eigen gemeente te zijn. Sommige gemeenten hebben regels hierover en geven geen graven uit aan niet-inwoners. Informeer hierover bij de gemeente naar jouw keuze.

1. Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis (Sondel)

Begraven naast een eeuwenoud woud? Dan moet je eens een kijkje nemen op de Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis en Sondel! Deze natuurbegraafplaats past met haar omgeving en uitstraling goed bij bosliefhebbers en biedt een uitstekende gelegenheid voor een mooie wandeling. Daarnaast draag je met ‘natuurbegraven’ ook nog eens bij aan de bescherming en het behoud van dit prachtige natuurgebied.

2. Joodse begraafplaats (Workum)

Het is dan misschien niet een begraafplaats die je op je eigen lijstje kan zetten, maar een bezoekje aan deze Joodse begraafplaats in Workum is zeker de moeite waard. Deze begraafplaats is meer dan 350 jaar oud en daarmee de oudste Joodse begraafplaats van Friesland. In 1664 werd de grond aangekocht door David Salomons, waar hij, zijn familie en geloofsgenoten begraven mochten worden. Nu is de begraafplaats te bezoeken als rijksmonument.

3. Oude Stadsbegraafplaats (Leeuwarden)

Een van de reviews op Google voor deze begraafplaats luidt: ,,Een plek die een bezoek waard is, óók voor de levenden”, en niets is minder waar. De Oude Stadsbegraafplaats in Leeuwarden is op een respectvolle manier afgesloten van de buitenwereld met veel groen en water. Bovenop de toegangspoort vind je twee metalen doodshoofden, met de zin ‘Memento Mori’ wat ‘Gedenk te sterven’ betekent. Een mooie begraafplaats die, inderdaad, een bezoekje waard is.

4. Begraafplaats Elsloo (Elsloo)

In Elsloo vind je achter de Dorpskerk, midden tussen de weiland, een rustig en afgelegen begraafplaatsje. Een mooie plek voor mensen die waarde hechten aan rust voor hun nabestaanden. Vooraan de begraafplaats vind je een grote klokkenstoel, met daarin twee klokken welke dagelijks om 09.00 uur worden geluid. Als je om je heen kijkt zie je vooral één ding, namelijk groen. Daarmee is deze afgelegen en vredige begraafplaats een prachtige laatste rustplaats.

5. Natuurbegraafplaats Nieuwehorne (Nieuwhorne)

In Friesland kan je nóg een natuurbegraafplaats bezoeken, namelijk die in Nieuwehorne. Waar Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis vooral bekendstaat om haar bosrijke gebied, kan je in Nieuwehorne van alles aantreffen. In dit coulisselandschap loop je over graslanden, langs boomwallen en door vele kleine bosjes. Een gevarieerd gebied voor de echte natuurliefhebber.

Meer weten over begraven? Lees ook dan ook: Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Door Nienke Kruizinga-van der Wal

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Aantal genodigden bij crematie of begrafenis opnieuw omlaag

Woensdag 20 januari 2021, 14.10 uur | Premier Rutte heeft zojuist tijdens een ingelaste live persconferentie aangekondigd, dat er nog maar 50 in plaats van 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een begrafenis of crematie. De maatregel wordt getroffen om het aantal contactmomenten nog meer te beperken. De maatregel gaat gelden vanaf maandag 25 januari.

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]

Geen categorie Kardinaal Simonis (88) overleden

Kardinaal Adrianus Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, is overleden. Simonis, decennialang het gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, was 88 jaar.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.

In memoriam Klaas Koornstra, een journalist op zíjn manier

Wie hem niet kende, draaide geheid het hoofd om als Klaas Koornstra voorbij liep. Een Fransoos in Borger? Een verdwaalde excentriekeling? Nee, het was Klaas. Zeker voor Drentse begrippen geen alledaagse verschijning, met zijn wijd uitstaande, borstelige kroeshaar. En daar bovenop die alpinopet, alsof hij het ontembare toch een beetje wilde temmen. In werkelijkheid verborg de pet zijn kale kruin.

Voorbereiden op later Bij de notaris: De erfenis naar de ex?

Meneer Hendriks zat met lichtelijk paniek in zijn ogen tegenover de notaris. Hij roerde in zijn koffie en na zijn eerste slokje startte hij zijn verhaal over zijn dochter Irene: ‘Irene gaat binnenkort trouwen.’ De notaris had wel in de gaten dat een ‘gefeliciteerd’ op dit moment misschien niet de juiste reactie was. Meneer Hendriks vervolgde zijn verhaal en legde uit dat zijn vrouw en hij niet veel vertrouwen hadden in de partnerkeuze van hun dochter. ‘We worden wat ouder en zoals u weet zijn we niet onbemiddeld, we hebben niet al die jaren gewerkt om onze erfenis te zien vertrekken bij een echtscheiding’. De notaris knikte en voelde aan waar het verhaal naar toe zou gaan.

Nieuws The Outfield-frontman Tony Lewis (62) overleden

De Britse zanger en bassist Tony Lewis is onverwacht overleden. De frontman van The Outfield, bekend van de hit Your Love, werd 62 jaar.