Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Friesland

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Friesland voor je op een rij.

Let op: iedere Nederlander heeft een vrije keuze in waar hij of zij begraven wil worden; dit hoeft niet in de eigen gemeente te zijn. Sommige gemeenten hebben regels hierover en geven geen graven uit aan niet-inwoners. Informeer hierover bij de gemeente naar jouw keuze.

1. Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis (Sondel)

Begraven naast een eeuwenoud woud? Dan moet je eens een kijkje nemen op de Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis en Sondel! Deze natuurbegraafplaats past met haar omgeving en uitstraling goed bij bosliefhebbers en biedt een uitstekende gelegenheid voor een mooie wandeling. Daarnaast draag je met ‘natuurbegraven’ ook nog eens bij aan de bescherming en het behoud van dit prachtige natuurgebied.

2. Joodse begraafplaats (Workum)

Het is dan misschien niet een begraafplaats die je op je eigen lijstje kan zetten, maar een bezoekje aan deze Joodse begraafplaats in Workum is zeker de moeite waard. Deze begraafplaats is meer dan 350 jaar oud en daarmee de oudste Joodse begraafplaats van Friesland. In 1664 werd de grond aangekocht door David Salomons, waar hij, zijn familie en geloofsgenoten begraven mochten worden. Nu is de begraafplaats te bezoeken als rijksmonument.

3. Oude Stadsbegraafplaats (Leeuwarden)

Een van de reviews op Google voor deze begraafplaats luidt: ,,Een plek die een bezoek waard is, óók voor de levenden”, en niets is minder waar. De Oude Stadsbegraafplaats in Leeuwarden is op een respectvolle manier afgesloten van de buitenwereld met veel groen en water. Bovenop de toegangspoort vind je twee metalen doodshoofden, met de zin ‘Memento Mori’ wat ‘Gedenk te sterven’ betekent. Een mooie begraafplaats die, inderdaad, een bezoekje waard is.

4. Begraafplaats Elsloo (Elsloo)

In Elsloo vind je achter de Dorpskerk, midden tussen de weiland, een rustig en afgelegen begraafplaatsje. Een mooie plek voor mensen die waarde hechten aan rust voor hun nabestaanden. Vooraan de begraafplaats vind je een grote klokkenstoel, met daarin twee klokken welke dagelijks om 09.00 uur worden geluid. Als je om je heen kijkt zie je vooral één ding, namelijk groen. Daarmee is deze afgelegen en vredige begraafplaats een prachtige laatste rustplaats.

5. Natuurbegraafplaats Nieuwehorne (Nieuwhorne)

In Friesland kan je nóg een natuurbegraafplaats bezoeken, namelijk die in Nieuwehorne. Waar Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis vooral bekendstaat om haar bosrijke gebied, kan je in Nieuwehorne van alles aantreffen. In dit coulisselandschap loop je over graslanden, langs boomwallen en door vele kleine bosjes. Een gevarieerd gebied voor de echte natuurliefhebber.

Meer weten over begraven? Lees ook dan ook: Hoe kies ik een begraafplaats uit?

Door Nienke Kruizinga-van der Wal

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Gerard Adema

Een klein jongetje, met een lapje voor het oog, staat met een plantenspuit in de hand. Hij moet de gipsmal nat houden terwijl zijn opa, kunstenaar
Gerhardus Adema, doorwerkt aan de bronzen koe ‘Us mem’. Gerard, oudste in een Leeuwarder Rooms gezin met vier kinderen, was dol op zijn opa. Net zoals zijn kleinkinderen later dol op hem waren.

In memoriam Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Uitvaart Uitvaart Etiquette

“Dames en heren, vergeet u niet, als u straks na de uitvaart huiswaarts keert, om uw telefoon weer aan te zetten…”. Een prachtige manier, van een uitvaartleider die ik ken, om de genodigden bij de uitvaart te vertellen dat zij er natuurlijk niet aan herinnerd hoeven worden om de smartphone uit te zetten.

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Nieuws Ook totale sterftecijfer laat zien dat coronavirus op retour is

Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020.

Nieuws Vanaf 1 juli geen maximale groepsgrootte meer tijdens uitvaart

Het kabinet versoepelt naar verwachting vanavond tijdens de voorlopig laatste update aangaande het coronavirus de maatregelen omtrent het samenkomen van groepen mensen. Eerder is aangekondigd dat vanaf 1 juli groepen tot 100 mensen samen mogen komen, welingelichte bronnen melden nu dat premier Rutte vanavond bekend maakt dat niet het aantal mensen leidend is, maar de oppervlakte van de ruimte waar zij samenkomen.

Nieuws In Koarnjum gevonden vrouw vermoedelijk door misdrijf omgekomen

De 55-jarige vrouw die zondagochtend dood werd gevonden in het water aan De Wier in Koarnjum, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Rouw Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt.

De rouw na het verlies van een dierbare is een moeilijke periode. Zeker in deze tijd met een lockdown en coronamaatregelen. Door kleine, betekenisvolle gebaren kunnen we er toch voor elkaar zijn. Een mooie manier om je medeleven te tonen, is door het sturen van een kaartje. Maar… Wat moet je in dat kaartje schrijven? Met deze vijf tips schrijf je een prachtige kaart voor iemand die rouwt.   Maak je […]