Bijzondere urnen
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten vijf bijzondere urnen op een rijtje.

Wandelstok

Was de overledene een fervent wandelaar? De Tolad is wandelstok en urn in één. Tijdens de wandeling, alleen of in gezelschap, laat je telkens wanneer je op de stol leunt een beetje as achter. Het kan een troostende gedachte zijn om iemands as al lopend achter te laten op zijn of haar meest favoriete looproute.

De Tolad is een wandelstok waarmee je al wandelend as kunt achterlaten. Foto: Pixabay

Hemisfeer urn

Hemisfeer is een aanduiding van de helft van de hemel of aardbol. De Hemisfeer-urn is gemaakt van keramiek die vaak uit lichte, aardse kleuren bestaat. het is mogelijk om de urn te verrijken met bijvoorbeeld glasfusion vlinders en bloemen. Eventueel kan een waxineh ouder verwerkt worden in deze urn. De urn heeft een rustgevende, troostende uitstraling.

Bios Eco urn

Had de overledene hart voor de natuur? Hoe bijzonder is het juist dan om uit de as nieuw leven te laten ontstaan? De Bios Eco urn bestaat uit twee helften van een kokosnootschil. In de onderste helft komt de as van jouw dierbare, in de bovenste bemeste tuinaarde plus een stekje of jaarling. Na ingraving in de aarde vergaat de biologisch afbreekbare urn, de natuur neemt de as op en op de plek van begraven groeit na verloop van tijd een boom. De Bios Eco urn is een urn met veel symboliek.

De Bios Eco urn maakt de levenscirkel op symbolische wijze rond. Foto: Pixabay

Assieraden

Iemand voor altijd dichtbij dragen, dat is de achterliggende gedachte van een assieraad: een sieraard met een askamertje. het is mogelijk om de as van de dierbare te laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, armband, hangertje en zelfs een horloge. Van zeer subtiele tot zeer uitbundige: het is mogelijk om een sieraad te kiezen die helemaal bij jouw past. Ben je geen sieradendrager? Er zijn ook pennen waarin de as van een dierbare verwerkt kan worden.

Van wad tot wad-urn

Keramiste Zwaan Miedema uit Harlingen wint klei van het wad. Hiervan maakt van van wad tot wad-urnen. Ze bakt de urnen niet, waardoor ze oplossen in zee. Dat is ook de achterliggende gedachte: de urn in het zeewater laten zakken of achterlaten op de vloedlijn bij eb. In ongeveer zes uur is de urn met as opgegaan in het zilte zeewater. De urnen zijn eventueel ook een tijdlang in huis te bewaren. Miedema maakt daarnaast herinneringspotjes die ze wel afbakt en oneindig lang mee kunnen. In deze potjes kunnen mensen (een deel van) de as bewaren.

De van wad tot wad-urn lost op in water. Foto: Pixabay.

Interview met maakster interieursieraden

Eerder schreven wij op Mensenlinq over Daphne Hagenboom, die interieursieraden maakt. Lees haar verhaal hier.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Jan des Bouvrie overleden

Nederlands beroemdste interieurontwerper JAN DES BOUVRIE (78) is na een ziekbed overleden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit. De zakenman en vriend van […]

Nieuws Frans klimtalent Luce Douady overlijdt na val van rotsen

De klimwereld rouwt om Luce Douady. De 16-jarige Française, rijzende ster in het IFSC-circuit (International Federation of Sport Climbing), viel zondag van de rotsen toen ze er met vrienden op uit trok.

Uitvaart Overledene duurzaam koelen boven een ‘tuintje’

Een voor de hand liggende manier om een overledene te koelen, is met een koelplaat, bedkoeling of kistkoeling. Dit kost echter de nodige energie. Voor mensen die bij leven zeer bewust met het milieu omgingen is dit misschien niet de meest passende oplossing. Een duurzaam alternatief is graszoden. Gewoon uit eigen tuin. Iemand thuis opbaren […]

Rouw Hulp voor nabestaanden van wie dierbare uit leven gestapt is

Hoe moet je verder met je leven als een dierbare daaruit is gestapt? Met die vraag worstelen tal van mensen van wie de partner, een familielid of een vriend zelfmoord heeft gepleegd. De Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe wil hen helpen.

Nieuws Kraftwerk-oprichter Florian Schneider overleden

Florian Schneider, mede-oprichter van de iconische Duitse elektroband Kraftwerk, is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De voormalig muzikant is 73 jaar geworden.

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

Achter de deuren van de dood Uitvaartspeelgoed

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]