Bijzondere urnen
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten vijf bijzondere urnen op een rijtje.

Wandelstok

Was de overledene een fervent wandelaar? De Tolad is wandelstok en urn in één. Tijdens de wandeling, alleen of in gezelschap, laat je telkens wanneer je op de stol leunt een beetje as achter. Het kan een troostende gedachte zijn om iemands as al lopend achter te laten op zijn of haar meest favoriete looproute.

De Tolad is een wandelstok waarmee je al wandelend as kunt achterlaten. Foto: Pixabay

Hemisfeer urn

Hemisfeer is een aanduiding van de helft van de hemel of aardbol. De Hemisfeer-urn is gemaakt van keramiek die vaak uit lichte, aardse kleuren bestaat. het is mogelijk om de urn te verrijken met bijvoorbeeld glasfusion vlinders en bloemen. Eventueel kan een waxineh ouder verwerkt worden in deze urn. De urn heeft een rustgevende, troostende uitstraling.

Bios Eco urn

Had de overledene hart voor de natuur? Hoe bijzonder is het juist dan om uit de as nieuw leven te laten ontstaan? De Bios Eco urn bestaat uit twee helften van een kokosnootschil. In de onderste helft komt de as van jouw dierbare, in de bovenste bemeste tuinaarde plus een stekje of jaarling. Na ingraving in de aarde vergaat de biologisch afbreekbare urn, de natuur neemt de as op en op de plek van begraven groeit na verloop van tijd een boom. De Bios Eco urn is een urn met veel symboliek.

De Bios Eco urn maakt de levenscirkel op symbolische wijze rond. Foto: Pixabay

Assieraden

Iemand voor altijd dichtbij dragen, dat is de achterliggende gedachte van een assieraad: een sieraard met een askamertje. het is mogelijk om de as van de dierbare te laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, armband, hangertje en zelfs een horloge. Van zeer subtiele tot zeer uitbundige: het is mogelijk om een sieraad te kiezen die helemaal bij jouw past. Ben je geen sieradendrager? Er zijn ook pennen waarin de as van een dierbare verwerkt kan worden.

Van wad tot wad-urn

Keramiste Zwaan Miedema uit Harlingen wint klei van het wad. Hiervan maakt van van wad tot wad-urnen. Ze bakt de urnen niet, waardoor ze oplossen in zee. Dat is ook de achterliggende gedachte: de urn in het zeewater laten zakken of achterlaten op de vloedlijn bij eb. In ongeveer zes uur is de urn met as opgegaan in het zilte zeewater. De urnen zijn eventueel ook een tijdlang in huis te bewaren. Miedema maakt daarnaast herinneringspotjes die ze wel afbakt en oneindig lang mee kunnen. In deze potjes kunnen mensen (een deel van) de as bewaren.

De van wad tot wad-urn lost op in water. Foto: Pixabay.

Interview met maakster interieursieraden

Eerder schreven wij op Mensenlinq over Daphne Hagenboom, die interieursieraden maakt. Lees haar verhaal hier.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Folkzanger John Prine overleden aan gevolgen coronavirus

De Amerikaanse folkzanger John Prine is overleden. De 73-jarige zanger verkeerde al enkele dagen in kritieke toestand nadat hij besmet raakte met het coronavirus.

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

Nieuws Ineos-ploegleider Portal overleden

De wielerwereld is opgeschrikt door het overlijden van Nicolas Portal, ploegleider bij Team Ineos en oud-profwielrenner. De 40-jarige Fransman zou zijn overleden aan een hartinfarct. Portal behaalde meerdere successen als ploegleider. In 2013 loodste hij Chris Froome naar de overwinning in de Tour de France, als jongste ploegleider in de koers dat jaar. In de […]

Nieuws Legendarische oud-doelman Eddy Pieters Graafland overleden

De legendarische oud-doelman en Feyenoord-icoon Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden, meldt de Rotterdamse club op zijn

Uitvaart Overledene duurzaam koelen boven een ‘tuintje’

Een voor de hand liggende manier om een overledene te koelen, is met een koelplaat, bedkoeling of kistkoeling. Dit kost echter de nodige energie. Voor mensen die bij leven zeer bewust met het milieu omgingen is dit misschien niet de meest passende oplossing. Een duurzaam alternatief is graszoden. Gewoon uit eigen tuin. Iemand thuis opbaren […]

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Coaching Ik wil eindelijk mijn moeder wel weer eens terug

Mager en bleekjes zit ze tegenover me. Terwijl ze net een paar weken Portugal achter de rug heeft, ziet ze eruit alsof ze herstellende is van een heftige griep. ‘Ik heb alleen maar gebeld met mijn moeder, mijn zussen en de wijkzorg van mijn moeder. Wat een ellende, ik heb nauwelijks zon gezien’, verzucht ze. ‘Mijn man en kinderen hebben vakantie gehad, maar ik kwam gestrester thuis dan dat ik heen ging.’

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.