Bijzondere urnen
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten vijf bijzondere urnen op een rijtje.

Wandelstok

Was de overledene een fervent wandelaar? De Tolad is wandelstok en urn in één. Tijdens de wandeling, alleen of in gezelschap, laat je telkens wanneer je op de stol leunt een beetje as achter. Het kan een troostende gedachte zijn om iemands as al lopend achter te laten op zijn of haar meest favoriete looproute.

De Tolad is een wandelstok waarmee je al wandelend as kunt achterlaten. Foto: Pixabay

Hemisfeer urn

Hemisfeer is een aanduiding van de helft van de hemel of aardbol. De Hemisfeer-urn is gemaakt van keramiek die vaak uit lichte, aardse kleuren bestaat. het is mogelijk om de urn te verrijken met bijvoorbeeld glasfusion vlinders en bloemen. Eventueel kan een waxineh ouder verwerkt worden in deze urn. De urn heeft een rustgevende, troostende uitstraling.

Bios Eco urn

Had de overledene hart voor de natuur? Hoe bijzonder is het juist dan om uit de as nieuw leven te laten ontstaan? De Bios Eco urn bestaat uit twee helften van een kokosnootschil. In de onderste helft komt de as van jouw dierbare, in de bovenste bemeste tuinaarde plus een stekje of jaarling. Na ingraving in de aarde vergaat de biologisch afbreekbare urn, de natuur neemt de as op en op de plek van begraven groeit na verloop van tijd een boom. De Bios Eco urn is een urn met veel symboliek.

De Bios Eco urn maakt de levenscirkel op symbolische wijze rond. Foto: Pixabay

Assieraden

Iemand voor altijd dichtbij dragen, dat is de achterliggende gedachte van een assieraad: een sieraard met een askamertje. het is mogelijk om de as van de dierbare te laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, armband, hangertje en zelfs een horloge. Van zeer subtiele tot zeer uitbundige: het is mogelijk om een sieraad te kiezen die helemaal bij jouw past. Ben je geen sieradendrager? Er zijn ook pennen waarin de as van een dierbare verwerkt kan worden.

Van wad tot wad-urn

Keramiste Zwaan Miedema uit Harlingen wint klei van het wad. Hiervan maakt van van wad tot wad-urnen. Ze bakt de urnen niet, waardoor ze oplossen in zee. Dat is ook de achterliggende gedachte: de urn in het zeewater laten zakken of achterlaten op de vloedlijn bij eb. In ongeveer zes uur is de urn met as opgegaan in het zilte zeewater. De urnen zijn eventueel ook een tijdlang in huis te bewaren. Miedema maakt daarnaast herinneringspotjes die ze wel afbakt en oneindig lang mee kunnen. In deze potjes kunnen mensen (een deel van) de as bewaren.

De van wad tot wad-urn lost op in water. Foto: Pixabay.

Interview met maakster interieursieraden

Eerder schreven wij op Mensenlinq over Daphne Hagenboom, die interieursieraden maakt. Lees haar verhaal hier.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]

Nieuws Oudste inwoner van Overijssel op 110-jarige leeftijd overleden

ENSCHEDE – Mevrouw Til Ebberink-Vonk, de oudste inwoner van Overijssel, is afgelopen zondag op 110-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Enschede. Mevrouw Ebberink-Vonk was tevens de op-één-na oudste inwoonster van Nederland.

Nieuws Amerikaanse zanger Johnny Nash overleden.

Johnny Nash is onder meer bekend van de hit ‘I Can See Clearly Now’, die later werd gecoverd door Ray Charles en Lee Towers. De Amerikaanse zanger Johnny Nash is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Houston. Dat heeft zijn zoon, Johnny Nash III, bevestigd. De zanger is vooral bekend van de hit […]

Uitvaart ‘Vergeten urnen’ Reestborgh staan te verstoffen in speciale kamer

Meppel – ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering’. Deze tekst van Salvador Dali siert de muur boven de toegangsklep naar de verbrandingsoven van yardenhuis Reestborgh aan de Zomerdijk.

Nieuws Kanker over 20 jaar nog zelden dodelijk

Kanker is over twintig jaar geen dodelijke ziekte meer. De ziekte is dan te genezen of het is een chronische aandoening geworden. Dit zeggen specialisten van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker.  Stijging aantal gevallen kanker De stijging van het aantal kankergevallen lijkt niet te stoppen. Elk jaar komen […]

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

Nieuws Zanger Toon Mentink (24) overleden

Toon Mentink, bekend van zijn deelname aan The Next Boy/Girl Band (2016) en The Voice of Holland (2017), is overleden op 24-jarige leeftijd. Dat laat Luca Gilliot, die net als Toon in de boyband 4U zat, weten op sociale media. „Het breekt mijn hart om dit te posten. Ik voel me vereerd dat ik deel heb mogen […]

Nieuws Oud-Brandpunt-presentator Joost Middelhoff overleden

De voormalige televisiepresentator Joost Middelhoff is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij presenteerde onder meer het KRO-programma Brandpunt.