Terug
Rouw

Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Bijzondere urnen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten vijf bijzondere urnen op een rijtje.

Wandelstok

Was de overledene een fervent wandelaar? De Tolad is wandelstok en urn in één. Tijdens de wandeling, alleen of in gezelschap, laat je telkens wanneer je op de stol leunt een beetje as achter. Het kan een troostende gedachte zijn om iemands as al lopend achter te laten op zijn of haar meest favoriete looproute.

De Tolad is een wandelstok waarmee je al wandelend as kunt achterlaten. Foto: Pixabay

Hemisfeer urn

Hemisfeer is een aanduiding van de helft van de hemel of aardbol. De Hemisfeer-urn is gemaakt van keramiek die vaak uit lichte, aardse kleuren bestaat. het is mogelijk om de urn te verrijken met bijvoorbeeld glasfusion vlinders en bloemen. Eventueel kan een waxineh ouder verwerkt worden in deze urn. De urn heeft een rustgevende, troostende uitstraling.

Bios Eco urn

Had de overledene hart voor de natuur? Hoe bijzonder is het juist dan om uit de as nieuw leven te laten ontstaan? De Bios Eco urn bestaat uit twee helften van een kokosnootschil. In de onderste helft komt de as van jouw dierbare, in de bovenste bemeste tuinaarde plus een stekje of jaarling. Na ingraving in de aarde vergaat de biologisch afbreekbare urn, de natuur neemt de as op en op de plek van begraven groeit na verloop van tijd een boom. De Bios Eco urn is een urn met veel symboliek.

De Bios Eco urn maakt de levenscirkel op symbolische wijze rond. Foto: Pixabay

Assieraden

Iemand voor altijd dichtbij dragen, dat is de achterliggende gedachte van een assieraad: een sieraard met een askamertje. het is mogelijk om de as van de dierbare te laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, armband, hangertje en zelfs een horloge. Van zeer subtiele tot zeer uitbundige: het is mogelijk om een sieraad te kiezen die helemaal bij jouw past. Ben je geen sieradendrager? Er zijn ook pennen waarin de as van een dierbare verwerkt kan worden.

Van wad tot wad-urn

Keramiste Zwaan Miedema uit Harlingen wint klei van het wad. Hiervan maakt van van wad tot wad-urnen. Ze bakt de urnen niet, waardoor ze oplossen in zee. Dat is ook de achterliggende gedachte: de urn in het zeewater laten zakken of achterlaten op de vloedlijn bij eb. In ongeveer zes uur is de urn met as opgegaan in het zilte zeewater. De urnen zijn eventueel ook een tijdlang in huis te bewaren. Miedema maakt daarnaast herinneringspotjes die ze wel afbakt en oneindig lang mee kunnen. In deze potjes kunnen mensen (een deel van) de as bewaren.

De van wad tot wad-urn lost op in water. Foto: Pixabay.

Interview met maakster interieursieraden

Eerder schreven wij op Mensenlinq over Daphne Hagenboom, die interieursieraden maakt. Lees haar verhaal hier.