Portriat of love
Door: Team Mensenlinq in Rouw

Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal te kennen om in mijn portretten te kunnen laten zien wie diegene was. Dat is de meerwaarde van kunst.’’ 

Het idee voor ‘Portretten van liefde’ begon heel dichtbij huis voor Lydia. ,,Op het moment dat mijn oma kwam te overlijden was ik bij mijn ouders thuis. Ik merkte aan mijn moeder dat ze heel veel stress had bij het zoeken naar een mooie foto van oma. Er was geen foto die liet zien wie oma echt was. Toen dacht ik: ‘ik ga gewoon een portret tekenen.’ Aan de reactie van mijn moeder en tante kon ik gelijk zien dat het goed zat: dit was écht hun moeder. Toen wist ik dat ik iets bijzonder te pakken had.’’  

Lydia’s moeder heeft nu een mooi aandenken waarop oma te zien is zoals ze was. 

,,Vaak hebben we enorm veel foto’s, maar niet de mooie foto’s die je aan de muur wilt hangen of op een verjaardag laat zien. Dat zijn meestal foto’s gemaakt met telefoon, bewogen en onscherp. Er is enorm veel behoefte naar portretten van dierbaren die overleden zijn, maar het aanbod is beperkt. Daar spring ik in, door een portret te schilderen die het ware karakter van het persoon laat zien.’’  

Digitaal schilderen 

Als kunstenares schildert Lydia graag analoog. Maar om haar werk een zetje in de juiste richting te geven, kwam al snel de iPad in beeld. ,,Ik heb het me echt eigen moeten maken, omdat het een compleet nieuwe schildertechniek is. Ik heb de techniek nu zo onder de knie, dat je het niet kan onderscheiden van een met de hand geschilderd schilderij. Samen met een professionele drukker zorg ik ervoor dat op de hoogste kwaliteit bij mensen thuis wordt afgeleverd. Zo kan ik niet alleen in heel Nederland, maar uiteindelijk ook over de hele wereld mensen een portret aanbieden.’’  

Dankzij haar iPad kan Lydia ook tijdens haar reizen portretten schilderen.

,,Wanneer iemand mij inschakelt voor een portret, vraag ik vaak om meerdere foto’s. Ondanks dat mensen voorkeur bij een specifieke foto hebben, vraag ik hier toch naar om zo goed mogelijk de essentie van een persoon terug te laten komen in het portret. Tijdens het schilderen houd ik contact met de klant. Dat is het voordeel van digitaal schilderen: ik kan alle aanpassingen maken die ze willen, op elk moment. Bij een fysiek schilderij is dit niet echt mogelijk. Die ruimte om te kunnen aanpassen is van grote meerwaarde bij een portret. Het is millimeterwerk wat ervoor zorgt dat mama wel of niet op zichzelf lijkt.’’ 

Sterrenkindjes  

Toen Lydia een bericht kreeg op Facebook van een moeder, moest ze even slikken. ,,Ze vroeg mij of ik haar twee doodgeboren kindjes zou willen tekenen. Ik had er totaal niet bij stilgestaan dat dat ook een optie is, maar het helpt de ouders van sterrenkindjes enorm. Foto’s van overleden kindjes zijn meestal heel heftig. Hoe mooi de foto ook is, vaak kun je ‘de dood’ toch zien. Dankzij mijn schildertechniek, kan ik door de rauwe beelden heen kijken en de persoonlijkheid van een kindje laten zien.’’ 

Een moeder vroeg aan Lydia om haar doodgeboren tweeling te schilderen. 

,,Ik hoef niet het hele verhaal te horen om een portret te kunnen maken. Vaak komt het onbewust via foto’s en contact met de nabestaanden wel over. Ik geloof dat kunst het middel is om datgene te laten zien wat jij wilt. Dat maakt het zo bijzonder. Zo kan ik onscherpe foto’s of heftige foto’s, die wel het karakter van een persoon naar voren brengen, helemaal construeren tot een duidelijk portret. Ik denk dat mijn portretten daarom een plekje krijgen in het rouwproces van mensen en dat vind ik heel bijzonder.’’ 

Tekst: Nienke van der Wal. Geplaatst 26-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Na een kort ziekbed is de vroegere minister van Onderwijs en prominente PvdA’er Jos van Kemenade overleden. Hij was 82 jaar.

Nieuws Zweedse acteur Max von Sydow overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf grote bekendheid door zijn samenwerking met de befaamde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in elf films van zijn landgenoot, waaronder Het Zevende Zegel uit 1957 met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt.

Voorbereiden op later Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Nieuws Ton van den Heuvel, grimeur van onder anderen Pipo de Clown overleden

De grimeur van bekende televisie-series als Pipo de Clown, Ti-Ta-Tovenaar en Dagboek van een Herdershond is overleden. De man, Ton van den Heuvel, is 94 geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting, zo bevestigde zijn familie zondag een bericht van NH Radio.

Nieuws Coronavirus wordt Britse rapper Ty fataal.

De Britse rapper Ty is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat schrijft The Guardian donderdag. De muzikant brak in 2001 door in hiphopkringen en werd drie jaar later genomineerd voor een Mercury Prize. Hij is 47 jaar geworden.

Coaching Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu […]

In memoriam In memoriam Rudolf Das; Haarlemse jongens tekenden geheim Brits vliegtuig

In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverhaal. Deze week een in memoriam van Rudolf Das. Eén van de eerste afbeeldingen van vliegtuigen die ik eind jaren vijftig in mijn bezit kreeg, was een prachtige zwart/wit poster van een Sea Dart straaljager gemaakt door ene Rudolf Das. Sindsdien was hij voor mij een […]

In memoriam Heinze Bakker (79) werd een bekende Nederlander: ‘Dat wie de skaadkant fan myn fak’

Dat de overleden Heinze Bakker uiteindelijk een van gezichten van Studio Sport zou worden, dat paste eigenlijk niet bij de bescheiden boerenzoon uit Kortezwaag (bij Gorredijk). Hij was bijvoorbeeld niet zo brutaal als Mart Smeets, zijn directe collega in Hilversum. Haantjesgedrag was hem vreemd, vertelde hij eind 2019 nog in een interview in deze krant. […]