Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Livestreamen

Zowel DELA als Monuta geven op hun websites aan dat het livestreamen van een dienst een mogelijkheid is. Mensen kunnen dan vanuit huis de afscheidsdienst volgen. Het is mooi dat die optie er is. Tegelijk kan juist de afstand moeilijk zijn. Martijn van de Koolwijk van DELA: ,,Je hebt niemand naast je die even een arm om je heen slaat. En je kunt niemand troosten. Mensen begrijpen dat het vanwege corona niet anders kan, maar ingrijpend is het wel.” 

Naast livestreamen kunnen nabestaanden ervoor kiezen om de dienst te filmen en op een dvd of USB-stick te zetten. Of om er foto’s van te laten maken door een uitvaartfotograaf. Uitvaartondernemerster Els Breimer uit Hurdegaryp: ,,Hierdoor, of door livestreamen, kunnen meerdere mensen de dienst zien, waardoor je samen kunt terugkijken op het afscheid. Dat is voor zoveel mensen zó belangrijk.” 

Condoleren

Het laten plaatsvinden van een condoleance mag, maar onder voorwaarden. Opnieuw mogen er niet meer dan dertig mensen tegelijk in een ruimte zijn. Zijn er meer mensen, dan zullen die buiten de deur op hun beurt moeten wachten. Ook moeten mensen anderhalve meter afstand houden, en wordt het geven van een hand of omhelzing afgeraden. Condoleren met de hand op het hart, of met het namasté-gebaar, kan wel.

Het tekenen van condoleanceboeken is voorlopig niet verstandig. Er is een kleine mogelijkheid dat het virus overgedragen kan worden via pen en papier. Breimer: ,,Ik adviseer nabestaanden om mensen te vragen of ze een kaartje willen meenemen naar de condoleance. De kaartjes verzamelen we in een doos. Na een paar dagen mogen de nabestaanden ze lezen. Met opzet zit er wat tijd tussen om eventuele besmetting te voorkomen.” 

Erehaag

Nabestaanden kunnen mensen, die niet aanwezig kunnen zijn tijdens de dienst, vragen of ze een erehaag willen vormen. Dat ze bijvoorbeeld met kaarsjes of bloemen langs de route staan. Zo zijn ze toch een beetje betrokken bij het afscheid, en kunnen ze hun steun betuigen.

,,Ik heb meegemaakt dat er hartjes op de straat waren getekend”, vertelt Breimer. ,,En dat vervolgens de kist door de stoet ging. Op de kist lag een box, waar muziek uit kwam. Heel indrukwekkend.”

Samenzijn

Het is mogelijk om ná de coronacrisis een afscheidsmoment te organiseren, en hiervoor alle familieleden, vrienden en kennissen uit te nodigen. ,,Denk aan een samenzijn in een iemands stamcafé, of een diner met een grote groep”, zegt Van de Koolwijk. Ook veel crematoria bieden de optie aan om op een later moment een samenzijn te organiseren. 

Online elkaar ontmoeten kan dankzij de moderne technologieën ook. Met programma’s als Zoom kun je met meerdere mensen tegelijk videobellen. En op social media-platformen zoals Facebook kunnen mensen verhalen te delen en andere berichtjes te plaatsen – eventueel op een besloten pagina. 

Zware situatie

Er zijn al met al veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat iedereen afscheid kan nemen van een overleden dierbare. Maar moeilijk is het wel, ervaart Breimer. ,,Het is emotioneel heel pittig als iemand komt te overlijden, maar in deze tijd is het nóg heftiger wat mensen meemaken. Onder normale omstandigheden kan bijna alles, en nu kan een afscheid niet plaatsvinden zoals van tevoren is bedacht. Dat hakt erin, en is soms schrijnend om te zien.”

Geplaatst: 31-03-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Harm Bolding ‘Een actieve en sterke kracht achter de schermen’

Havelte – Het oud-raadslid Harm Bolding is overleden. Daarmee verliest het CDA Westerveld een uiterst betrokken bestuurslid.

Nieuws Oud-staatssecretaris Els Veder-Smit (VVD) overleden

Drie dagen voor haar 99e verjaardag is oud-staatssecretaris en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Elizabeth (Els) Veder-Smit overleden. “Een betrokken politica en sociale vrouw die tot op hoge leeftijd oog had voor anderen”, aldus premier Mark Rutte.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.

Voorbereiden op later Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

Portriat of love
Rouw Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal […]

herinerhen
HerinnerHen Jet Aldershof-Kiewiet

Jet zat met haar stralende glimlach achter het stuur van de auto toen vrijwel nog niemand een rijbewijs had. Nonchalant en zelfverzekerd.

Online onsterfelijkheid De vingerafdruk van een overledene

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.