Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Livestreamen

Zowel DELA als Monuta geven op hun websites aan dat het livestreamen van een dienst een mogelijkheid is. Mensen kunnen dan vanuit huis de afscheidsdienst volgen. Het is mooi dat die optie er is. Tegelijk kan juist de afstand moeilijk zijn. Martijn van de Koolwijk van DELA: ,,Je hebt niemand naast je die even een arm om je heen slaat. En je kunt niemand troosten. Mensen begrijpen dat het vanwege corona niet anders kan, maar ingrijpend is het wel.” 

Naast livestreamen kunnen nabestaanden ervoor kiezen om de dienst te filmen en op een dvd of USB-stick te zetten. Of om er foto’s van te laten maken door een uitvaartfotograaf. Uitvaartondernemerster Els Breimer uit Hurdegaryp: ,,Hierdoor, of door livestreamen, kunnen meerdere mensen de dienst zien, waardoor je samen kunt terugkijken op het afscheid. Dat is voor zoveel mensen zó belangrijk.” 

Condoleren

Het laten plaatsvinden van een condoleance mag, maar onder voorwaarden. Opnieuw mogen er niet meer dan dertig mensen tegelijk in een ruimte zijn. Zijn er meer mensen, dan zullen die buiten de deur op hun beurt moeten wachten. Ook moeten mensen anderhalve meter afstand houden, en wordt het geven van een hand of omhelzing afgeraden. Condoleren met de hand op het hart, of met het namasté-gebaar, kan wel.

Het tekenen van condoleanceboeken is voorlopig niet verstandig. Er is een kleine mogelijkheid dat het virus overgedragen kan worden via pen en papier. Breimer: ,,Ik adviseer nabestaanden om mensen te vragen of ze een kaartje willen meenemen naar de condoleance. De kaartjes verzamelen we in een doos. Na een paar dagen mogen de nabestaanden ze lezen. Met opzet zit er wat tijd tussen om eventuele besmetting te voorkomen.” 

Erehaag

Nabestaanden kunnen mensen, die niet aanwezig kunnen zijn tijdens de dienst, vragen of ze een erehaag willen vormen. Dat ze bijvoorbeeld met kaarsjes of bloemen langs de route staan. Zo zijn ze toch een beetje betrokken bij het afscheid, en kunnen ze hun steun betuigen.

,,Ik heb meegemaakt dat er hartjes op de straat waren getekend”, vertelt Breimer. ,,En dat vervolgens de kist door de stoet ging. Op de kist lag een box, waar muziek uit kwam. Heel indrukwekkend.”

Samenzijn

Het is mogelijk om ná de coronacrisis een afscheidsmoment te organiseren, en hiervoor alle familieleden, vrienden en kennissen uit te nodigen. ,,Denk aan een samenzijn in een iemands stamcafé, of een diner met een grote groep”, zegt Van de Koolwijk. Ook veel crematoria bieden de optie aan om op een later moment een samenzijn te organiseren. 

Online elkaar ontmoeten kan dankzij de moderne technologieën ook. Met programma’s als Zoom kun je met meerdere mensen tegelijk videobellen. En op social media-platformen zoals Facebook kunnen mensen verhalen te delen en andere berichtjes te plaatsen – eventueel op een besloten pagina. 

Zware situatie

Er zijn al met al veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat iedereen afscheid kan nemen van een overleden dierbare. Maar moeilijk is het wel, ervaart Breimer. ,,Het is emotioneel heel pittig als iemand komt te overlijden, maar in deze tijd is het nóg heftiger wat mensen meemaken. Onder normale omstandigheden kan bijna alles, en nu kan een afscheid niet plaatsvinden zoals van tevoren is bedacht. Dat hakt erin, en is soms schrijnend om te zien.”

Geplaatst: 31-03-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.

In memoriam ‘Komt goed’, zei de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda altijd

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag: de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda uit Groningen (1957-2020). Fluitend en zingend ging Pieter Buwalda door zijn dag. Altijd. Soulnummers, Beatlesliedjes, bluesdeuntjes. Hij was zelden stil. Soms riepen zijn collega’s hem tot de orde: ‘Piet, toe nou, het is nog niet eens […]

Nieuws Oud-international Frits Flinkevleugel overleden

Voormalig international Frits Flinkevleugel is op 80-jarige leeftijd overleden. De verdediger speelde tussen 1955 en 1977 voor DWS en FC Amsterdam en speelde elf interlands voor het Nederlands elftal, meldt zijn voormalige club DWS.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Nieuws Tekenaar van Michel Vaillant-strips Jean Graton (97) overleden

Striptekenaar Jean Graton is in Brussel op 97-jarige leeftijd overleden. Zijn stichting maakte dit nieuws over de tekenaar, bekend van de Michel Vaillant-stripboeken, bekend. De carrière van de in Frankrijk geboren Graton begon al op jonge leeftijd met illustraties in de bladen Robbedoes en Kuifje. Ook tekende hij voor de krant Les Sports. Graton begon in 1957 met de stripboeken over de […]

Marieke Knol
Coaching Ze is flink en dat wil ze weten ook.

Ze heeft alles goed voor elkaar en haar zaakjes op orde. Haar beide kinderen wonen in de buurt en haar buren kijken naar haar om. Ze heeft vriendinnen zat, zit op allerlei clubjes en doet veel. Naar musea, de schouwburg, golfen en op pad met een vriendin die ook weduwe is geworden op haar leeftijd, net zeventig. Ze is flink en dat wil ze weten ook

Coaching Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

herinerhen
Rouw Mensenlinq introduceert herinnerHen

Iedereen heeft een verhaal, het verhaal van zijn of haar leven. Wanneer dat leven stopt, blijven de herinneringen achter. Om de herinneringen levend te houden en een ode te brengen aan het leven van je overleden dierbare, is er nu herinnerHen