Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Livestreamen

Zowel DELA als Monuta geven op hun websites aan dat het livestreamen van een dienst een mogelijkheid is. Mensen kunnen dan vanuit huis de afscheidsdienst volgen. Het is mooi dat die optie er is. Tegelijk kan juist de afstand moeilijk zijn. Martijn van de Koolwijk van DELA: ,,Je hebt niemand naast je die even een arm om je heen slaat. En je kunt niemand troosten. Mensen begrijpen dat het vanwege corona niet anders kan, maar ingrijpend is het wel.” 

Naast livestreamen kunnen nabestaanden ervoor kiezen om de dienst te filmen en op een dvd of USB-stick te zetten. Of om er foto’s van te laten maken door een uitvaartfotograaf. Uitvaartondernemerster Els Breimer uit Hurdegaryp: ,,Hierdoor, of door livestreamen, kunnen meerdere mensen de dienst zien, waardoor je samen kunt terugkijken op het afscheid. Dat is voor zoveel mensen zó belangrijk.” 

Condoleren

Het laten plaatsvinden van een condoleance mag, maar onder voorwaarden. Opnieuw mogen er niet meer dan dertig mensen tegelijk in een ruimte zijn. Zijn er meer mensen, dan zullen die buiten de deur op hun beurt moeten wachten. Ook moeten mensen anderhalve meter afstand houden, en wordt het geven van een hand of omhelzing afgeraden. Condoleren met de hand op het hart, of met het namasté-gebaar, kan wel.

Het tekenen van condoleanceboeken is voorlopig niet verstandig. Er is een kleine mogelijkheid dat het virus overgedragen kan worden via pen en papier. Breimer: ,,Ik adviseer nabestaanden om mensen te vragen of ze een kaartje willen meenemen naar de condoleance. De kaartjes verzamelen we in een doos. Na een paar dagen mogen de nabestaanden ze lezen. Met opzet zit er wat tijd tussen om eventuele besmetting te voorkomen.” 

Erehaag

Nabestaanden kunnen mensen, die niet aanwezig kunnen zijn tijdens de dienst, vragen of ze een erehaag willen vormen. Dat ze bijvoorbeeld met kaarsjes of bloemen langs de route staan. Zo zijn ze toch een beetje betrokken bij het afscheid, en kunnen ze hun steun betuigen.

,,Ik heb meegemaakt dat er hartjes op de straat waren getekend”, vertelt Breimer. ,,En dat vervolgens de kist door de stoet ging. Op de kist lag een box, waar muziek uit kwam. Heel indrukwekkend.”

Samenzijn

Het is mogelijk om ná de coronacrisis een afscheidsmoment te organiseren, en hiervoor alle familieleden, vrienden en kennissen uit te nodigen. ,,Denk aan een samenzijn in een iemands stamcafé, of een diner met een grote groep”, zegt Van de Koolwijk. Ook veel crematoria bieden de optie aan om op een later moment een samenzijn te organiseren. 

Online elkaar ontmoeten kan dankzij de moderne technologieën ook. Met programma’s als Zoom kun je met meerdere mensen tegelijk videobellen. En op social media-platformen zoals Facebook kunnen mensen verhalen te delen en andere berichtjes te plaatsen – eventueel op een besloten pagina. 

Zware situatie

Er zijn al met al veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat iedereen afscheid kan nemen van een overleden dierbare. Maar moeilijk is het wel, ervaart Breimer. ,,Het is emotioneel heel pittig als iemand komt te overlijden, maar in deze tijd is het nóg heftiger wat mensen meemaken. Onder normale omstandigheden kan bijna alles, en nu kan een afscheid niet plaatsvinden zoals van tevoren is bedacht. Dat hakt erin, en is soms schrijnend om te zien.”

Geplaatst: 31-03-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Johan Bosma: vrijheid, blijheid, avontuur

Een huis vol drakenbeelden en doodskoppen, skeletten voor het raam en een deurbel die je verwelkomt met heavy metalmuziek.

herinerhen
HerinnerHen Janet Clara Kooi-Volbeda

In de bloementuin van Janet bloeiden vier anemonen.
“Kijk”, zei ze, “deze bloemen zijn voor mij het symbool van liefde voor mijn vier dochters: Miriam, Miranda, Fenna en Ingres”.

In memoriam Vier het leven, dat was Fred Ootjers

Fred Ootjers stond op 4 december 2019 op en mis was het. Een gescheurde aorta, niet op één plek, op meerdere plaatsen in het lichaam. Dat wisten hij en zijn vrouw Miriam op dat moment niet. Ze hadden wel meteen door dat er iets ernstigs was. Een paar uur later in het ziekenhuis kwam de mededeling dat de specialisten niks meer voor hem konden doen.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

Nieuws Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden de mogelijkheid geven om ook nu, in coronatijd, […]

Rouw ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het […]

Voorbereiden op later ‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.