Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven of cremeren: wat zijn de kosten?

Wat de kosten van een begrafenis of crematie zijn, hangt af van de persoonlijke wensen. In de basis is een crematie wel goedkoper dan een begrafenis.

De kosten voor een begrafenis liggen anno 2019 vaak tussen de 7.000,- en 10.000,- euro. Bij een crematie liggen die gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro. 

Uitvaartkist

Het verschil in de kosten komt voor een belangrijk deel door de kist. In geval van begraven kiezen veel mensen voor een luxere kist. Die kosten liggen tussen de 600,- en 1.300,- euro in. Een ‘standaard’ kist kost gemiddeld 500,- euro, en is een veelgekozen kist voor crematies. 

Bij cremeren komen wel weer kosten voor het crematorium. Die liggen gemiddeld tussen de 1.000,- en 1.500,- euro. De kerkhuur ligt lager: op 450,- euro. 

Grafsteen en urn

In geval van een begrafenis zijn er kosten voor een grafsteen. Die liggen rond de 2000,- euro gemiddeld. Een urn kost vaak tussen de 70,- en 500,- euro. 

Ook grafkosten heb je niet in geval van cremeren. De kosten hiervan liggen gemiddeld op 3.200,- euro voor twintig jaar. Al zijn er in sommige gemeenten uitschieters naar 7000,- euro.

Ter vergelijking: een urn plaatsen in een urnenmuur kost gemiddeld 340,- euro per vijf jaar. Dat komt neer op 1360,- euro per twintig jaar. 

Liever het as uitstrooien op een waardevolle plek? Dat kost gemiddeld 90,- euro.

Basiskosten

De basiskosten van zowel een begrafenis als cremeren, liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro. Dat is inclusief onder andere de diensten van de uitvaartverzorger, de verzorging voor de overledene en de kist. 

Hoe zeer de rekening verder oploopt, hangt zoals gezegd samen met de persoonlijke wensen. Zoals de kist, de bloemen, wel of geen livemuziek tijdens de uitvaart, en hoeveel gasten er worden verwacht en wat er geserveerd wordt tijdens een eventuele samenkomst na de dienst. 

Ook een uitvaart in het weekend kan meer kosten dan een uitvaart op een doordeweekse dag. 

Bron: uitvaartverzekeringwijzer.net

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Folkzanger John Prine overleden aan gevolgen coronavirus

De Amerikaanse folkzanger John Prine is overleden. De 73-jarige zanger verkeerde al enkele dagen in kritieke toestand nadat hij besmet raakte met het coronavirus.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

In memoriam Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

In memoriam Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.

Coaching Snel back to business als je collega overlijdt.

Al jaren werkten ze samen. Iedere maandagochtend zag je ze pratend en lachend binnenkomen op het weekoverleg. En nu kwam Wouter in mijn praktijk. Zijn collega en maatje Leo was na een ziekbed overleden. Hij miste hem, op het werk was het druk, zijn gezin vroeg aandacht en de Coronamaatregelen vielen hem zwaar. Werken lukte […]

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

Uitvaart Zes keer creatieve DIY’s voor een uitvaart.

Om een uitvaart nóg persoonlijker te maken, kan je creatief aan de slag gaan met DIY’s. Het woord ‘DIY’ staat voor ‘Do It Yourself’: je creëert dus zelf de aankleding van een uitvaart. Zo kan je persoonlijke decoratie knutselen of op een originele manier een herdenkingsplek inrichten. Wij geven je 6 tips voor mooie DIY’s op een uitvaart.   Memory jar  Met de zogeheten ‘mason jars’ kan je eigenlijk […]

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.