Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven of cremeren: wat zijn de kosten?

Wat de kosten van een begrafenis of crematie zijn, hangt af van de persoonlijke wensen. In de basis is een crematie wel goedkoper dan een begrafenis.

De kosten voor een begrafenis liggen anno 2019 vaak tussen de 7.000,- en 10.000,- euro. Bij een crematie liggen die gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro. 

Uitvaartkist

Het verschil in de kosten komt voor een belangrijk deel door de kist. In geval van begraven kiezen veel mensen voor een luxere kist. Die kosten liggen tussen de 600,- en 1.300,- euro in. Een ‘standaard’ kist kost gemiddeld 500,- euro, en is een veelgekozen kist voor crematies. 

Bij cremeren komen wel weer kosten voor het crematorium. Die liggen gemiddeld tussen de 1.000,- en 1.500,- euro. De kerkhuur ligt lager: op 450,- euro. 

Grafsteen en urn

In geval van een begrafenis zijn er kosten voor een grafsteen. Die liggen rond de 2000,- euro gemiddeld. Een urn kost vaak tussen de 70,- en 500,- euro. 

Ook grafkosten heb je niet in geval van cremeren. De kosten hiervan liggen gemiddeld op 3.200,- euro voor twintig jaar. Al zijn er in sommige gemeenten uitschieters naar 7000,- euro.

Ter vergelijking: een urn plaatsen in een urnenmuur kost gemiddeld 340,- euro per vijf jaar. Dat komt neer op 1360,- euro per twintig jaar. 

Liever het as uitstrooien op een waardevolle plek? Dat kost gemiddeld 90,- euro.

Basiskosten

De basiskosten van zowel een begrafenis als cremeren, liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro. Dat is inclusief onder andere de diensten van de uitvaartverzorger, de verzorging voor de overledene en de kist. 

Hoe zeer de rekening verder oploopt, hangt zoals gezegd samen met de persoonlijke wensen. Zoals de kist, de bloemen, wel of geen livemuziek tijdens de uitvaart, en hoeveel gasten er worden verwacht en wat er geserveerd wordt tijdens een eventuele samenkomst na de dienst. 

Ook een uitvaart in het weekend kan meer kosten dan een uitvaart op een doordeweekse dag. 

Bron: uitvaartverzekeringwijzer.net

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Nederlander onder doden crash raceboot voor kust Venetië

Een recordpoging met een raceboot voor de kust van Venetië is drie mensen fataal geworden. Onder de slachtoffers is een Nederlander, zo melden de Italiaanse zender RAI en de Britse omroep BBC. Een vierde inzittende raakte gewond.

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

Coaching Hoe vertel je het de kinderen?

“Het gaat niet goed met uw man, ik denk dat het verstandig is dat u de kinderen naar het ziekenhuis laat komen, zodat ze hun vader in deze situatie op de intensive care even zien”.

Coaching Gemis dat niet meer oplost.

Ik lees veel om me te blijven ontwikkelen op het gebied van verliesverwerking. Een opmerking die ik in een aantal interviews tegenkwam in de afgelopen periode van achterblijvende ouders was: “Nooit kun je je trots zijn over de kinderen met hem of haar delen”. Het is een thema dat in je leven altijd blijft terugkomen. […]

Nieuws Straatmuzikant Torres Blues overleden

Als je op zaterdag weleens in de stad komt, dan heb je vast wel eens de straatmuzikanten in de Rijnstraat gezien. En de kans is groot dat er een grote lach op jouw gezicht verscheen. Want Torres Blues en Oeke Baas zorgden voor een lekkere sfeer in Woerden met hun muziek. Helaas hebben we triest nieuws. Afgelopen vrijdagochtend is Torres Blues overleden in zijn slaap. De muzikant, gitaarleraar, VVV Venlo-fan, vader en opa, overleed op 67-jarige leeftijd.

Coaching Vandaag is het zeven jaar geleden dat jij overleed

Ze heeft net gesport en zit in haar strakke legging en top nog na te hijgen van het fietsen. Ze oogt opgewekt en blij en dat is ze ook, zegt ze. Ik ben zo blij en dankbaar voor wat ik allemaal heb. Maar ik had het mijn zus ook zo gegund. Nu ik bijna vijftig […]

In memoriam Hans Roelfsema, de trouwe huisarts die waakte over drie generaties Winschoters

In zijn woonplaats Winschoten is Hans Roelfsema overleden, tachtig jaar oud. Hij waakte als huisarts zo’n veertig jaar over drie generaties stadsbewoners.

Nieuws Filmcomponist en muzikant Johnny Mandel (94) overleden

De Amerikaanse componist en pop- en jazzmuzikant Johnny Mandel is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vriend en muzikant Michael Feinstein maandagnacht. Het is niet duidelijk waaraan de componist is overleden.