Terug
Voorbereiden op later

Begraven of cremeren: wat zijn de kosten?

Wat de kosten van een begrafenis of crematie zijn, hangt af van de persoonlijke wensen. In de basis is een crematie wel goedkoper dan een begrafenis.

De kosten voor een begrafenis liggen anno 2019 vaak tussen de 7.000,- en 10.000,- euro. Bij een crematie liggen die gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro. 

Uitvaartkist

Het verschil in de kosten komt voor een belangrijk deel door de kist. In geval van begraven kiezen veel mensen voor een luxere kist. Die kosten liggen tussen de 600,- en 1.300,- euro in. Een ‘standaard’ kist kost gemiddeld 500,- euro, en is een veelgekozen kist voor crematies. 

Bij cremeren komen wel weer kosten voor het crematorium. Die liggen gemiddeld tussen de 1.000,- en 1.500,- euro. De kerkhuur ligt lager: op 450,- euro. 

Grafsteen en urn

In geval van een begrafenis zijn er kosten voor een grafsteen. Die liggen rond de 2000,- euro gemiddeld. Een urn kost vaak tussen de 70,- en 500,- euro. 

Ook grafkosten heb je niet in geval van cremeren. De kosten hiervan liggen gemiddeld op 3.200,- euro voor twintig jaar. Al zijn er in sommige gemeenten uitschieters naar 7000,- euro.

Ter vergelijking: een urn plaatsen in een urnenmuur kost gemiddeld 340,- euro per vijf jaar. Dat komt neer op 1360,- euro per twintig jaar. 

Liever het as uitstrooien op een waardevolle plek? Dat kost gemiddeld 90,- euro.

Basiskosten

De basiskosten van zowel een begrafenis als cremeren, liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro. Dat is inclusief onder andere de diensten van de uitvaartverzorger, de verzorging voor de overledene en de kist. 

Hoe zeer de rekening verder oploopt, hangt zoals gezegd samen met de persoonlijke wensen. Zoals de kist, de bloemen, wel of geen livemuziek tijdens de uitvaart, en hoeveel gasten er worden verwacht en wat er geserveerd wordt tijdens een eventuele samenkomst na de dienst. 

Ook een uitvaart in het weekend kan meer kosten dan een uitvaart op een doordeweekse dag. 

Bron: uitvaartverzekeringwijzer.net