Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven of cremeren: wat zijn de kosten?

Wat de kosten van een begrafenis of crematie zijn, hangt af van de persoonlijke wensen. In de basis is een crematie wel goedkoper dan een begrafenis.

De kosten voor een begrafenis liggen anno 2019 vaak tussen de 7.000,- en 10.000,- euro. Bij een crematie liggen die gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro. 

Uitvaartkist

Het verschil in de kosten komt voor een belangrijk deel door de kist. In geval van begraven kiezen veel mensen voor een luxere kist. Die kosten liggen tussen de 600,- en 1.300,- euro in. Een ‘standaard’ kist kost gemiddeld 500,- euro, en is een veelgekozen kist voor crematies. 

Bij cremeren komen wel weer kosten voor het crematorium. Die liggen gemiddeld tussen de 1.000,- en 1.500,- euro. De kerkhuur ligt lager: op 450,- euro. 

Grafsteen en urn

In geval van een begrafenis zijn er kosten voor een grafsteen. Die liggen rond de 2000,- euro gemiddeld. Een urn kost vaak tussen de 70,- en 500,- euro. 

Ook grafkosten heb je niet in geval van cremeren. De kosten hiervan liggen gemiddeld op 3.200,- euro voor twintig jaar. Al zijn er in sommige gemeenten uitschieters naar 7000,- euro.

Ter vergelijking: een urn plaatsen in een urnenmuur kost gemiddeld 340,- euro per vijf jaar. Dat komt neer op 1360,- euro per twintig jaar. 

Liever het as uitstrooien op een waardevolle plek? Dat kost gemiddeld 90,- euro.

Basiskosten

De basiskosten van zowel een begrafenis als cremeren, liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro. Dat is inclusief onder andere de diensten van de uitvaartverzorger, de verzorging voor de overledene en de kist. 

Hoe zeer de rekening verder oploopt, hangt zoals gezegd samen met de persoonlijke wensen. Zoals de kist, de bloemen, wel of geen livemuziek tijdens de uitvaart, en hoeveel gasten er worden verwacht en wat er geserveerd wordt tijdens een eventuele samenkomst na de dienst. 

Ook een uitvaart in het weekend kan meer kosten dan een uitvaart op een doordeweekse dag. 

Bron: uitvaartverzekeringwijzer.net

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Dit dal was te diep voor Lianne (26)

Geen sloot is haar te breed, geen afterparty onbereikbaar: Lianne Bouman zoekt het avontuur, de spanning, het vertier.

Geen categorie Kardinaal Simonis (88) overleden

Kardinaal Adrianus Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, is overleden. Simonis, decennialang het gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, was 88 jaar.

In memoriam Nooit meer even binnenstappen bij Henk: afscheid van een icoon uit de Groningse stripwereld

Eigenaar Henk Drenth van stripwinkel Zinnebeeld in Groningen is overleden. Zijn familie en vrienden herinneren hem als een sociaal-gevoelig mens voor wie zijn gezin op de eerste plaats kwam. En daarna dan toch echt de strips. Hij laat een vrouw en een zoon achter. Henk werd 62 jaar.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

Nieuws Zweedse detectiveschrijfster Maj Sjöwall overleden

De Zweedse auteur Maj Sjöwall is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden, zo maakte haar uitgever bekend. Ze werd vooral bekend door de detectivereeks over rechercheur Martin Beck, die ze samen met haar levenspartner Per Wahlöö schreef. Hij overleed al in 1975. De boeken van het duo zijn ook in het Nederlands vertaald.

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!