Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Begraven of cremeren: wat zijn de kosten?

Wat de kosten van een begrafenis of crematie zijn, hangt af van de persoonlijke wensen. In de basis is een crematie wel goedkoper dan een begrafenis.

De kosten voor een begrafenis liggen anno 2019 vaak tussen de 7.000,- en 10.000,- euro. Bij een crematie liggen die gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro. 

Uitvaartkist

Het verschil in de kosten komt voor een belangrijk deel door de kist. In geval van begraven kiezen veel mensen voor een luxere kist. Die kosten liggen tussen de 600,- en 1.300,- euro in. Een ‘standaard’ kist kost gemiddeld 500,- euro, en is een veelgekozen kist voor crematies. 

Bij cremeren komen wel weer kosten voor het crematorium. Die liggen gemiddeld tussen de 1.000,- en 1.500,- euro. De kerkhuur ligt lager: op 450,- euro. 

Grafsteen en urn

In geval van een begrafenis zijn er kosten voor een grafsteen. Die liggen rond de 2000,- euro gemiddeld. Een urn kost vaak tussen de 70,- en 500,- euro. 

Ook grafkosten heb je niet in geval van cremeren. De kosten hiervan liggen gemiddeld op 3.200,- euro voor twintig jaar. Al zijn er in sommige gemeenten uitschieters naar 7000,- euro.

Ter vergelijking: een urn plaatsen in een urnenmuur kost gemiddeld 340,- euro per vijf jaar. Dat komt neer op 1360,- euro per twintig jaar. 

Liever het as uitstrooien op een waardevolle plek? Dat kost gemiddeld 90,- euro.

Basiskosten

De basiskosten van zowel een begrafenis als cremeren, liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro. Dat is inclusief onder andere de diensten van de uitvaartverzorger, de verzorging voor de overledene en de kist. 

Hoe zeer de rekening verder oploopt, hangt zoals gezegd samen met de persoonlijke wensen. Zoals de kist, de bloemen, wel of geen livemuziek tijdens de uitvaart, en hoeveel gasten er worden verwacht en wat er geserveerd wordt tijdens een eventuele samenkomst na de dienst. 

Ook een uitvaart in het weekend kan meer kosten dan een uitvaart op een doordeweekse dag. 

Bron: uitvaartverzekeringwijzer.net

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Zweedse detectiveschrijfster Maj Sjöwall overleden

De Zweedse auteur Maj Sjöwall is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden, zo maakte haar uitgever bekend. Ze werd vooral bekend door de detectivereeks over rechercheur Martin Beck, die ze samen met haar levenspartner Per Wahlöö schreef. Hij overleed al in 1975. De boeken van het duo zijn ook in het Nederlands vertaald.

Rouw OPENLUCHTMUSEUM

Heb je ook weleens dat je heel graag iets wilt delen met iemand, maar je vrijwel tegelijkertijd realiseert dat dat niet meer kan? Ik heb dat vrij regelmatig, maar kort geleden overviel het me zoals ik het nog niet eerder gehad heb. Een verhaal over wespen, een pannenkoekenhuis en de pijn van een vreselijk gemis. […]

Nieuws Eelke Bakker, oudste man van de Benelux, overleden

Eelke Bakker, de oudste man van de Benelux, is in zijn woonplaats Dokkum overleden. Hij is 109 jaar en 280 dagen oud geworden. “Verdrietig, maar ook vervuld van trots en mooie herinneringen, laten wij u weten dat in bijzijn van zijn dierbaren is overleden onze lieve zorgzame vader, schoonvader en fantastische (oude) opa”, staat er in de rouwadvertentie.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Nieuws Voormalig topscheidsrechter Corver (84) overleden

Voormalig topscheidsrechter Charles Corver is in Leidschendam na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn zoon Jeroen Corver bekendgemaakt. Corver is 84 jaar oud geworden. Corver leidde in de jaren zeventig en tachtig meerdere finales van een Europacup en werd eenmaal aangesteld om de eindstrijd van de wereldbeker voor clubs te leiden. Tevens was hij […]

Rouw Wat zijn goede voornemens voor iemand die rouwt?

Het einde van het jaar is een typisch moment dat we weer gaan nadenken over de voornemens voor het nieuwe jaar. De één neemt het heel serieus en maakt er een lijstje van, waar de ander er minder waarde aan hecht of de plannen halverwege januari al laat varen. Wat jouw beweegredenen ook mogen zijn, deze goede voornemens kun je overwegen als je in rouw bent.

Voorbereiden op later Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan?

De wettelijke termijn van grafrust is in Nederland 10 jaar. Dit betekent dat iemand die begraven wordt, sowieso 10 jaar begraven moet blijven. Dit is een verplicht minimum. Of hier jaren bij komen, hangt af of iemand begraven is in een algemeen graf, of een eigen graf.

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.