Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Hoe condoleer je iemand?

Net als dat we allemaal in ons leven met de dood te maken krijgen, zullen we allemaal eens iemand condoleren. Het is een mooie manier om steun te betuigen en te laten zien dat je meeleeft met de ander. Maar het kan ook best lastig zijn, of je iemand nou heel goed of niet zo goed kent. Wat kan je het beste zeggen en doen en wat juist niet? 

Er zijn een aantal momenten waarop je iemand kan condoleren. Nadat je het nieuws te horen hebt gekregen dat iemand is overleden, kan je in de periode tot aan de uitvaart je steun betuigen aan de nabestaanden. Je kan ook wachten met je steun betuigen tot op de uitvaart, waar vaak een speciaal moment voor condoleance is ingericht. Als je het nieuws van overlijden pas na de uitvaart hebt gekregen, is het nog steeds gepast en betekenisvol om de nabestaanden te condoleren. 

Hand of knuffel geven 

Maar wat zeg je tegen iemand tijdens een condoleance? Dit verschilt per relatie die je met de nabestaande(n) hebt. Als je iemand erg goed kent, kan je een persoonlijk woordje doen of een hand of knuffel geven.  

Wanneer je de nabestaande niet goed kent, is het gepast om hem of haar sterkte te wensen. Zo kan je bijvoorbeeld ‘gecondoleerd met uw verlies,’ of ‘veel sterkte’ zeggen. Ook kan je aan de nabestaande uitleggen wie je bent en hoe je hun overleden dierbare kende. Als je niet weet wat je moet zeggen is het heel normaal om dit eerlijk aan te geven, want ook dat zal gewaardeerd worden door de nabestaanden.  

Telefoon of kaartje 

Als je niet bij de uitvaart aanwezig kan zijn, maar wel graag je steun wilt betuigen aan de nabestaande die je goed kent, kan je dit ook telefonisch doen. Bedenk wel dat de week voor een uitvaart erg hectisch en emotioneel kan zijn voor de nabestaanden. Als je belt, kan je beginnen met vragen of het gelegen is. Anders is een kaartje sturen om je condoleance aan te bieden een mogelijkheid. Benoem daarin dan dat je hem of haar later in alle rust even belt.  

voor of na de uitvaart een kaart te sturen naar de nabestaanden is sowieso een mooie manier om je condoleances aan te bieden. Een kaart kan een fijnere manier zijn om onder woorden te brengen hoe je je voelt bij het overlijden van hun (en jouw) dierbare. Als je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden voor de kaart, kan je ook kiezen voor een mooie quote, songtekst of bijvoorbeeld een Bijbelvers.  

Lees ook: Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt 

Social media of een geschenk 

Condoleren via social media wordt vandaag de dag steeds meer gedaan. Toch is het niet altijd een gewenste methode, omdat het als onpersoonlijk of afstandelijk kan overkomen. Het is wel geschikt als de familie of nabestaanden een ‘In Memoriam’-pagina op Facebook of Instagram hebben gestart, waar je berichten kan achterlaten. Via WhatsApp kan je een persoonlijk berichtje sturen als je denkt dat de nabestaande dit kan waarderen.  

Tot slot is het ook een mooi gebaar om een kleinigheidje te geven of op te sturen naar de nabestaanden. Dit kan iets heel persoonlijks zijn, iets wat je hebt van de overledene of iets wat je aan hem of haar of aan jullie relatie doet denken. Kinderen zouden een mooie tekening kunnen maken en een bos (droog)bloemen of een bijzonder sieraad kunnen veel troost bieden. 

Lees ook: Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje 

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Yarden, Dela, Monuta 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Schrijfster Yvonne Brill (78) overleden aan coronavirus

Schrijfster Yvonne Brill uit Aalden is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat maakte haar uitgeverij Koninklijke Van Gorcum bekend. Brill schreef meer dan 150 kinder- en jeugdboeken, waaronder de succesvolle serie over Bianca het paardenmeisje. In totaal verschenen 65 boeken in deze serie. In 1978 verscheen het eerste deel, bedoeld […]

Boos
Coaching Boosheid, één van de vele emoties in het rouwproces

Ze is boos, zó verschrikkelijk boos. Het leven heeft haar een streek geleverd. Ze zouden met pensioen, de camper stond al voor de deur om hen ontspanning en naar mooie oorden te brengen en toen ging haar man dood.

Achter de deuren van de dood De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

In memoriam Dit dal was te diep voor Lianne (26)

Geen sloot is haar te breed, geen afterparty onbereikbaar: Lianne Bouman zoekt het avontuur, de spanning, het vertier.

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

Nieuws Actrice Corrie van Gorp (78) overleden

Actrice Corrie van Gorp is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Van Gorp overleed in haar slaap. Corrie van Gorp was bekend als danseres, zangeres, actrice en comédienne. Begin jaren 70 brak zij door toen ze samen met Willem Nijholt optrad in theatershows van Wim Sonneveld. Na een hoofdrol in de musical […]

Nieuws Voormalig Real-voorzitter Sanz overleden aan coronavirus

Lorenzo Sanz (76), tussen 1995 en 2000 voorzitter van Real Madrid, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij lag al enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Nieuws Acteur Jerry Stiller op 92-jarige leeftijd overleden

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, acteur Ben Stiller, gemeld via sociale media. “Hij is een natuurlijke dood gestorven. Hij was een geweldige vader en opa, en 62 jaar lang de beste echtgenoot voor Anne. Hij zal heel erg gemist worden.”