Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Hoe condoleer je iemand?

Net als dat we allemaal in ons leven met de dood te maken krijgen, zullen we allemaal eens iemand condoleren. Het is een mooie manier om steun te betuigen en te laten zien dat je meeleeft met de ander. Maar het kan ook best lastig zijn, of je iemand nou heel goed of niet zo goed kent. Wat kan je het beste zeggen en doen en wat juist niet? 

Er zijn een aantal momenten waarop je iemand kan condoleren. Nadat je het nieuws te horen hebt gekregen dat iemand is overleden, kan je in de periode tot aan de uitvaart je steun betuigen aan de nabestaanden. Je kan ook wachten met je steun betuigen tot op de uitvaart, waar vaak een speciaal moment voor condoleance is ingericht. Als je het nieuws van overlijden pas na de uitvaart hebt gekregen, is het nog steeds gepast en betekenisvol om de nabestaanden te condoleren. 

Hand of knuffel geven 

Maar wat zeg je tegen iemand tijdens een condoleance? Dit verschilt per relatie die je met de nabestaande(n) hebt. Als je iemand erg goed kent, kan je een persoonlijk woordje doen of een hand of knuffel geven.  

Wanneer je de nabestaande niet goed kent, is het gepast om hem of haar sterkte te wensen. Zo kan je bijvoorbeeld ‘gecondoleerd met uw verlies,’ of ‘veel sterkte’ zeggen. Ook kan je aan de nabestaande uitleggen wie je bent en hoe je hun overleden dierbare kende. Als je niet weet wat je moet zeggen is het heel normaal om dit eerlijk aan te geven, want ook dat zal gewaardeerd worden door de nabestaanden.  

Telefoon of kaartje 

Als je niet bij de uitvaart aanwezig kan zijn, maar wel graag je steun wilt betuigen aan de nabestaande die je goed kent, kan je dit ook telefonisch doen. Bedenk wel dat de week voor een uitvaart erg hectisch en emotioneel kan zijn voor de nabestaanden. Als je belt, kan je beginnen met vragen of het gelegen is. Anders is een kaartje sturen om je condoleance aan te bieden een mogelijkheid. Benoem daarin dan dat je hem of haar later in alle rust even belt.  

voor of na de uitvaart een kaart te sturen naar de nabestaanden is sowieso een mooie manier om je condoleances aan te bieden. Een kaart kan een fijnere manier zijn om onder woorden te brengen hoe je je voelt bij het overlijden van hun (en jouw) dierbare. Als je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden voor de kaart, kan je ook kiezen voor een mooie quote, songtekst of bijvoorbeeld een Bijbelvers.  

Lees ook: Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt 

Social media of een geschenk 

Condoleren via social media wordt vandaag de dag steeds meer gedaan. Toch is het niet altijd een gewenste methode, omdat het als onpersoonlijk of afstandelijk kan overkomen. Het is wel geschikt als de familie of nabestaanden een ‘In Memoriam’-pagina op Facebook of Instagram hebben gestart, waar je berichten kan achterlaten. Via WhatsApp kan je een persoonlijk berichtje sturen als je denkt dat de nabestaande dit kan waarderen.  

Tot slot is het ook een mooi gebaar om een kleinigheidje te geven of op te sturen naar de nabestaanden. Dit kan iets heel persoonlijks zijn, iets wat je hebt van de overledene of iets wat je aan hem of haar of aan jullie relatie doet denken. Kinderen zouden een mooie tekening kunnen maken en een bos (droog)bloemen of een bijzonder sieraad kunnen veel troost bieden. 

Lees ook: Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje 

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Yarden, Dela, Monuta 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Nieuws Columniste, verhalen-vertelster en kunstenares Dieneke Smink-Dagelet overleden

Havelte – Op 84-jarige leeftijd is dinsdag Dieneke Smink-Dagelet overleden. De bekende inwoonster van Havelte schreef als columnist bijna vijfhonderd columns voor huis-aan-huis-krant De Westervelder. Deze zomer werd haar laatste Cursiefje gepubliceerd.

Nieuws Oscar Benton (71) blijft voor altijd Mister Bensonhurst Blues

2021 had het jaar van zijn comeback moeten worden. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Oscar Benton is overleden, hij werd bekend met zijn hit Bensonhurst Blues.

Nieuws Vaste assistente Hans Klok op 43-jarige leeftijd overleden

Nathalie Hoop, de vaste assistente van Hans Klok, is op 43-jarige leeftijd overleden. Ze kampte al enige tijd met baarmoederhalskanker.

Nieuws Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) trad zelden op de voorgrond, maar was al jaren van onschatbare waarde voor het nationale team. Met haar vroege overlijden, vandaag in Frankrijk, verliest de sport een wereldkampioene, maar vooral een bescheiden, sociaal en krachtig mens.

Uitvaart Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.

Coaching Zelfzorg, een eerste stap na het verlies van een dierbare

Eva is bij mij voor een eerste consult. Ze heeft kortgeleden haar vader verloren en het lukt haar niet de draad van het leven op te pakken. Haar vader is 85 geworden en ze krijgt vooral reacties als: mooie leeftijd, het zal wel goed zijn zo, hij heeft een mooi leven gehad… Zij ervaart het anders; het maakt haar boos. Ze is verdrietig en vooral bezig met de relatie die zij en haar vader hadden. De liefde en het begrip dat ze voor elkaar voelden, de rots in de branding die er altijd voor haar was. Die relatie kan ze nog niet missen.

Voorbereiden op later Orgaandonatie na overlijden: maak je keuze kenbaar

Door de donorwet, die vanaf 1 juli 2020 ingaat, word je automatisch donor na overlijden als je niet zelf je keuze doorgeeft in het Donorregister. Bovendien is het van belang om je keuze met dierbaren te bespreken, zodat zij je wens kunnen naleven. Hoog tijd dus om hier bij stil te staan.