Terug
Uitvaart

Hoe condoleer je iemand?

Net als dat we allemaal in ons leven met de dood te maken krijgen, zullen we allemaal eens iemand condoleren. Het is een mooie manier om steun te betuigen en te laten zien dat je meeleeft met de ander. Maar het kan ook best lastig zijn, of je iemand nou heel goed of niet zo goed kent. Wat kan je het beste zeggen en doen en wat juist niet? 

Er zijn een aantal momenten waarop je iemand kan condoleren. Nadat je het nieuws te horen hebt gekregen dat iemand is overleden, kan je in de periode tot aan de uitvaart je steun betuigen aan de nabestaanden. Je kan ook wachten met je steun betuigen tot op de uitvaart, waar vaak een speciaal moment voor condoleance is ingericht. Als je het nieuws van overlijden pas na de uitvaart hebt gekregen, is het nog steeds gepast en betekenisvol om de nabestaanden te condoleren. 

Hand of knuffel geven 

Maar wat zeg je tegen iemand tijdens een condoleance? Dit verschilt per relatie die je met de nabestaande(n) hebt. Als je iemand erg goed kent, kan je een persoonlijk woordje doen of een hand of knuffel geven.  

Wanneer je de nabestaande niet goed kent, is het gepast om hem of haar sterkte te wensen. Zo kan je bijvoorbeeld ‘gecondoleerd met uw verlies,’ of ‘veel sterkte’ zeggen. Ook kan je aan de nabestaande uitleggen wie je bent en hoe je hun overleden dierbare kende. Als je niet weet wat je moet zeggen is het heel normaal om dit eerlijk aan te geven, want ook dat zal gewaardeerd worden door de nabestaanden.  

Telefoon of kaartje 

Als je niet bij de uitvaart aanwezig kan zijn, maar wel graag je steun wilt betuigen aan de nabestaande die je goed kent, kan je dit ook telefonisch doen. Bedenk wel dat de week voor een uitvaart erg hectisch en emotioneel kan zijn voor de nabestaanden. Als je belt, kan je beginnen met vragen of het gelegen is. Anders is een kaartje sturen om je condoleance aan te bieden een mogelijkheid. Benoem daarin dan dat je hem of haar later in alle rust even belt.  

voor of na de uitvaart een kaart te sturen naar de nabestaanden is sowieso een mooie manier om je condoleances aan te bieden. Een kaart kan een fijnere manier zijn om onder woorden te brengen hoe je je voelt bij het overlijden van hun (en jouw) dierbare. Als je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden voor de kaart, kan je ook kiezen voor een mooie quote, songtekst of bijvoorbeeld een Bijbelvers.  

Lees ook: Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt 

Social media of een geschenk 

Condoleren via social media wordt vandaag de dag steeds meer gedaan. Toch is het niet altijd een gewenste methode, omdat het als onpersoonlijk of afstandelijk kan overkomen. Het is wel geschikt als de familie of nabestaanden een ‘In Memoriam’-pagina op Facebook of Instagram hebben gestart, waar je berichten kan achterlaten. Via WhatsApp kan je een persoonlijk berichtje sturen als je denkt dat de nabestaande dit kan waarderen.  

Tot slot is het ook een mooi gebaar om een kleinigheidje te geven of op te sturen naar de nabestaanden. Dit kan iets heel persoonlijks zijn, iets wat je hebt van de overledene of iets wat je aan hem of haar of aan jullie relatie doet denken. Kinderen zouden een mooie tekening kunnen maken en een bos (droog)bloemen of een bijzonder sieraad kunnen veel troost bieden. 

Lees ook: Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje 

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Yarden, Dela, Monuta