Terug
Rouw

Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje

Tien ideeën voor een kleine attentie, anders dan bloemen of een kaart, voor iemand die een dierbare verloren is.

Als iemand in onze omgeving een dierbare verliest, willen we graag een steunbetuiging geven door middel van een kleine attentie. Vaak kiezen we voor een bos bloemen of een kaart. Maar waar heeft diegene echt behoefte aan en wat past bij hem of haar? Als je iets anders dan anders wilt geven, hebben wij 10 mooie ideeën voor je op een rij gezet.  

  1. Een (traan)sieraad  

Hoe mooi is het om de dierbare die je bent verloren voor altijd bij je te kunnen dragen? Door middel van een sieraad kan je een nabestaande een stukje van hem of haar meegeven, of diegene helpen zijn of haar verdriet uit te dragen. Een bijzonder sieraad is bijvoorbeeld een ring met een traansteen. 

  1. Droogboeket 

Een prachtige bos bloemen kan erg betekenisvol zijn voor iemand. Maar helaas gaat zo’n bos niet lang mee. Daarom zou je een droogboeket kunnen geven, of een bloemstuk van de uitvaart kunnen laten indrogen tot een droogbloemstuk. Zo worden bloemen op een mooie manier behouden en kan de nabestaande er nog lang naar blijven kijken.  

  1. Fotoalbum 

Als je zelf een band had met de overledene, is het erg mooi om de nabestaanden een fotoalbum te geven met foto’s en geschreven verhalen over jullie vriendschap of relatie. Op deze manier kun je nabestaanden een kijkje in het leven geven van de overledene en laten zien hoeveel hij of zij voor een ander heeft betekend.  

  1. Geef een (echte!) ster cadeau 

Het is een fijne gedachte dat overledenen altijd over ons waken als een ster aan de hemel. Als deze symboliek erg belangrijk is voor de nabestaande, kan je diegene een echte ster cadeau geven. Zo zijn er online tal van mogelijkheden om een ster te laten vernoemen naar een persoon en daar een officieel certificaat van te ontvangen. 

  1. Een helpende hand 

Als iemand (plots) komt te overlijden, kan de wereld voor nabestaanden op zijn kop komen te staan. Er moet veel geregeld worden en daardoor is er niet meer altijd tijd over voor de dagelijkse, huishoudelijke klusjes. Daarom kan je voorstellen om langs te komen en helpen met schoonmaken, voor diegene te koken of oppas te zijn voor een dag.  

  1. Edelstenen 

Edelstenen zijn niet alleen prachtig om te zien, maar hebben volgens sommigen ook een helende werking. Zo past er bij elke situatie een speciale edelsteen. Maar daarnaast past ook bij elk persoon een edelsteen. Als dit bij de nabestaande past, zou je je eens kunnen verdiepen in de betekenis en werking van edelstenen. Voorbeelden van edelstenen die passend zijn om te geven aan iemand die rouwt, zijn: rozenkwarts, rhodoniet, roze toermalijn, turkoois en amazoniet.  

  1. Een geschilderd portret 

Een ander mooi voorbeeld van een blijvende herinnering, is een geschilderd portret van de dierbare. Misschien hebben de nabestaanden geen foto’s die ze mooi genoeg vinden om in huis op te hangen. In dat geval kun je een prachtig, levensecht portret na laten schilderen van de overledene.  

  1. Gedenkteken 

Misschien hebben de nabestaanden door alle hectiek geen tijd om na te denken over een gedenkteken voor bijvoorbeeld in huis, of vinden ze het simpelweg te moeilijk om hiermee bezig te zijn. In dat geval kan je voorstellen om een mooi gedenkteken uit te zoeken of zelf te maken. Je kan een speciaal hoekje inrichten met een bijzondere kaars en een qoute, of een beeldje kopen dat symbool staat voor de overledene.  

  1. Poster van een mooie quote of songtekst 

Had de overledene een lievelingslied, of stond een bepaalde quote centraal in zijn of haar leven? Online (bijvoorbeeld op Etsy) zijn veel bijzondere posters te vinden met quotes en songteksten, die mooi zijn om af te laten drukken en in te lijsten. Zo hebben nabestaanden altijd een herinnering aan de overledene in huis hangen.  

  1. Een dagje weg 

Wil je juist de nabestaande afleiding bieden of trakteren op een dagje plezier? Dan kan je een dagje weg cadeau doen. Zo kan je voorstellen om samen naar een theatervoorstelling te gaan, uit eten te gaan in een goed restaurant, of een dagje te ontspannen in een kuuroord. 

Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen voor iemand in je omgeving die rouwt? Kies bijvoorbeeld een van deze 5 activiteiten die erg geschikt zijn om samen te doen, of lees hier meer tips en inspiratie over rouw. 

Door: Nienke van der Wal 

Bron edelstenen: Edelstenen en MineralenBlooming Home