Door: Team Mensenlinq in Rouw

Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje

Tien ideeën voor een kleine attentie, anders dan bloemen of een kaart, voor iemand die een dierbare verloren is.

Als iemand in onze omgeving een dierbare verliest, willen we graag een steunbetuiging geven door middel van een kleine attentie. Vaak kiezen we voor een bos bloemen of een kaart. Maar waar heeft diegene echt behoefte aan en wat past bij hem of haar? Als je iets anders dan anders wilt geven, hebben wij 10 mooie ideeën voor je op een rij gezet.  

  1. Een (traan)sieraad  

Hoe mooi is het om de dierbare die je bent verloren voor altijd bij je te kunnen dragen? Door middel van een sieraad kan je een nabestaande een stukje van hem of haar meegeven, of diegene helpen zijn of haar verdriet uit te dragen. Een bijzonder sieraad is bijvoorbeeld een ring met een traansteen. 

  1. Droogboeket 

Een prachtige bos bloemen kan erg betekenisvol zijn voor iemand. Maar helaas gaat zo’n bos niet lang mee. Daarom zou je een droogboeket kunnen geven, of een bloemstuk van de uitvaart kunnen laten indrogen tot een droogbloemstuk. Zo worden bloemen op een mooie manier behouden en kan de nabestaande er nog lang naar blijven kijken.  

  1. Fotoalbum 

Als je zelf een band had met de overledene, is het erg mooi om de nabestaanden een fotoalbum te geven met foto’s en geschreven verhalen over jullie vriendschap of relatie. Op deze manier kun je nabestaanden een kijkje in het leven geven van de overledene en laten zien hoeveel hij of zij voor een ander heeft betekend.  

  1. Geef een (echte!) ster cadeau 

Het is een fijne gedachte dat overledenen altijd over ons waken als een ster aan de hemel. Als deze symboliek erg belangrijk is voor de nabestaande, kan je diegene een echte ster cadeau geven. Zo zijn er online tal van mogelijkheden om een ster te laten vernoemen naar een persoon en daar een officieel certificaat van te ontvangen. 

  1. Een helpende hand 

Als iemand (plots) komt te overlijden, kan de wereld voor nabestaanden op zijn kop komen te staan. Er moet veel geregeld worden en daardoor is er niet meer altijd tijd over voor de dagelijkse, huishoudelijke klusjes. Daarom kan je voorstellen om langs te komen en helpen met schoonmaken, voor diegene te koken of oppas te zijn voor een dag.  

  1. Edelstenen 

Edelstenen zijn niet alleen prachtig om te zien, maar hebben volgens sommigen ook een helende werking. Zo past er bij elke situatie een speciale edelsteen. Maar daarnaast past ook bij elk persoon een edelsteen. Als dit bij de nabestaande past, zou je je eens kunnen verdiepen in de betekenis en werking van edelstenen. Voorbeelden van edelstenen die passend zijn om te geven aan iemand die rouwt, zijn: rozenkwarts, rhodoniet, roze toermalijn, turkoois en amazoniet.  

  1. Een geschilderd portret 

Een ander mooi voorbeeld van een blijvende herinnering, is een geschilderd portret van de dierbare. Misschien hebben de nabestaanden geen foto’s die ze mooi genoeg vinden om in huis op te hangen. In dat geval kun je een prachtig, levensecht portret na laten schilderen van de overledene.  

  1. Gedenkteken 

Misschien hebben de nabestaanden door alle hectiek geen tijd om na te denken over een gedenkteken voor bijvoorbeeld in huis, of vinden ze het simpelweg te moeilijk om hiermee bezig te zijn. In dat geval kan je voorstellen om een mooi gedenkteken uit te zoeken of zelf te maken. Je kan een speciaal hoekje inrichten met een bijzondere kaars en een qoute, of een beeldje kopen dat symbool staat voor de overledene.  

  1. Poster van een mooie quote of songtekst 

Had de overledene een lievelingslied, of stond een bepaalde quote centraal in zijn of haar leven? Online (bijvoorbeeld op Etsy) zijn veel bijzondere posters te vinden met quotes en songteksten, die mooi zijn om af te laten drukken en in te lijsten. Zo hebben nabestaanden altijd een herinnering aan de overledene in huis hangen.  

  1. Een dagje weg 

Wil je juist de nabestaande afleiding bieden of trakteren op een dagje plezier? Dan kan je een dagje weg cadeau doen. Zo kan je voorstellen om samen naar een theatervoorstelling te gaan, uit eten te gaan in een goed restaurant, of een dagje te ontspannen in een kuuroord. 

Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen voor iemand in je omgeving die rouwt? Kies bijvoorbeeld een van deze 5 activiteiten die erg geschikt zijn om samen te doen, of lees hier meer tips en inspiratie over rouw. 

Door: Nienke van der Wal 

Bron edelstenen: Edelstenen en MineralenBlooming Home  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Online onsterfelijkheid De vingerafdruk van mijn moeder.

De as van een overleden dierbare in een ring of hangertje, soms zelfs in een tatoeage. Een plukje haar of een fotogravure op een sieraad; er zijn veel mogelijkheden om vaste vorm te geven aan een herinnering. Ook een vingerafdruk is een manier om je dierbare dichtbij je te kunnen houden. Maar wat als je bij leven deze vingerafdruk niet hebt genomen? Er zijn dan toch nog mogelijkheden. Zelfs als de uitvaart al heeft plaatsgevonden. Cick Geers praatte hierover met Lisette; zij wilde niets liever dan de vingerafdruk van haar reeds overleden moeder.

Nieuws Enige kleinzoon van Elvis Presley overleden op 27-jarige leeftijd

De enige kleinzoon van Elvis Presley is op 27-jarige leeftijd overleden. Benjamin Keough beroofde zichzelf van het leven in Calabasas, nabij Los Angeles, meldt TMZ.

Uitvaart Wegwijs in Uitvaartland

Wat kost een begrafenis of een crematie? Diverse uitvaartcalculators geven je een beeld. Eén uitkomst hebben ze gemeen. Het gaat om een flinke hap geld. Duur genoeg om bij je leven te bedenken hoe je daar geld voor opzij legt, zodat je nabestaanden zich over de kosten van je afscheid tenminste geen zorgen hoeven te […]

Voorbereiden op later Wat er na overlijden gebeurt met een koninklijke onderscheiding

Ongeveer vijfduizend mensen per jaar krijgen een koninklijke onderscheiding. Maar wat gebeurt er met de onderscheidingen wanneer de ontvanger komt te overlijden?

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Nieuws Afrobeat-grondlegger Tony Allen overleden.

Drummer Tony Allen, een van de grondleggers van de afrobeat, is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende media.

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.