Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Zeven ideeën voor een kinderuitvaart

De uitvaart van een kindje voorbereiden is een zware taak. Het zal niet hetzelfde zijn als de uitvaart van iemand die overlijdt aan ouderdom. En daarom zou je het ook niet hetzelfde willen inrichten. Hoe maak je de uitvaart speciaal en passend voor een kind? Met deze zeven bijzondere tips maak je er een onvergetelijk mooie uitvaart van.  

  1. Een urn in bijzondere vorm  

Als je hebt gekozen voor een crematie, wil je het kindje een mooi laatste rustplekje geven. Daarom is het extra speciaal om te kiezen voor een bijzondere urn. Wat voor urn je kiest, hangt af van waar de urn komt te staan. Niet elk materiaal past bij de verschillende weersomstandigheden. Zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld een urn in de vorm van een lievelingsknuffel of -speelgoed, of kies voor een persoonlijke urn met foto’s.  

  1. Kies voor een thema  

Om de uitvaart van een kindje net dat beetje extra te geven, is een specifiek thema een mooie toevoeging. Was jouw kindje bijvoorbeeld helemaal gek op een bepaalde kleur, filmkarakter of muziekgroep, dan kan dit de toon zetten voor de hele dag. Het gebruik van je gekozen thema kan je zo uitgebreid of subtiel maken als je zelf wilt. 

 Een voorbeeld van een thema is bijvoorbeeld zijn of haar favoriete Disney film 
  1. Maak zelf versieringen  

Door zelf de aankleding van een uitvaart te DIY’enmaak je de uitvaart nog persoonlijker. Zo kan je ervoor kiezen om een specifieke kleur terug te laten komen, of foto’s te gebruiken in de versieringen. Ook zou je andere kinderen kunnen betrekken bij het maken van de versieringen, om ze zo een bijzondere rol te laten spelen tijdens de uitvaart. 

Lees ook: ‘6x creatieve DIY’s voor een uitvaart’ 

  1. Richt een knutselhoekje in 

Komen er (veel) kinderen op de uitvaart? Dan zou je een knutselhoekje kunnen inrichten. Voor kinderen is het verlies van een ander vaak nog lastig te bevatten. Ook is het voor de jongsten moeilijk om tijdens een uitvaart stil te blijven zitten. Een mooie manier om hun emoties los te laten, is door ze lekker hun gang te laten gaan met knutselwerkjes of tekeningen.

Door knutselen kunnen andere kinderen ook weer iets bijzonders toevoegen aan de uitvaart 
  1. Kies een speciale outfit  

Een mooie toevoeging voor jou en misschien de rest van het gezin, is door je kindje zijn of haar favoriete kleding aan te trekken. Was hij of zij bijvoorbeeld een sporter met een vast sporttenue, of wilde jouw kindje zich graag verkleden? Ook met kleding geef je een persoonlijke touch aan de uitvaart.  

  1. Laat muziek horen waar jouw kind dol op was 

Misschien wordt er al muziek gespeeld tijdens de kerkdienst vooraf, of heb je nog niet nagedacht over muziek, maar ook dit kan de uitvaart nog persoonlijker maken dan het al is. Je kan zijn of haar favoriete nummer laten horen, of muziek draaien van de favoriete artiest. Om het echt intiem te maken, kan je er zelfs voor kiezen om live muziek te laten horen van de muziek die jouw kindje het allerleukste vond.  

Lees ook: Ga je mee naar het land van je ogen dicht’ – muzikale inspiratie voor de uitvaart van een kind 

Persoonlijke toevoeging maken een uitvaart nóg unieker 
  1. Betrek andere kinderen bij de uitvaart  

Komen er vriendjes en vriendinnetjes op de uitvaart of zijn er veel neefjes en nichtjes aanwezig? Kinderen kunnen een hele mooie rol vervullen tijdens deze speciale dag. Zo zouden ze iets kunnen voordragen, kunnen helpen bij het maken van de versiering, een tekening maken of zelfs helpen bij het dichtschroeven van de kist.  

Meer inspiratie? 

Bij Mensenlinq vind je allerlei inspiratie en tips over uitvaart en rouw en lees je interessante interviews met mensen uit het vak. Als je opzoek bent naar meer inspiratie voor een uitvaart, ga dan naar de uitvaartpagina. Wil je meer lezen over rouw? Bekijk dan onze rouwpagina.  

Door Nienke van der Wal 

Bronnen: RememberMeDunweg 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink overleden

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is maandag overleden. Dat maakt zijn familie bekend via zijn website. Korterink werd 64 jaar geleden geboren in Rouveen. De laatste jaren woonde hij op de Veluwe, maar hield zijn exacte woonplaats omwille van zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin geheim.

Nieuws Zweedse acteur Max von Sydow overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf grote bekendheid door zijn samenwerking met de befaamde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in elf films van zijn landgenoot, waaronder Het Zevende Zegel uit 1957 met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt.

Uitvaart Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Fre Bos
In memoriam Fré Bos, de eigenzinnige godfather van het veldrijden, is niet meer

Tientallen wielrenners stoomde hij in zijn leven klaar voor het grote werk. Fré Bos is er niet meer, maar de eigenzinnige trainer en ploegleider is nog lang niet vergeten. Naast de namen van zijn familieleden mocht de poot van Moppie natuurlijk niet ontbreken in de rouwadvertentie van Fré Bos, die op 88-jarige leeftijd in zijn […]

In memoriam In memoriam: Jitze Prinsen

Steenwijkerland -Van alles wat hij in zijn rijk gevulde, werkzame leven heeft gedaan, was Jitze Prinsen (1950-2019) het meest trots op het succes van elektrisch varen in Giethoorn. De intrede van de ‘fluistermotor’ betekende een doorbraak op het water, met toenmalig gemeente Brederwiede in een landelijke voortrekkersrol.

Nieuws Voormalig pikeur en paardentrainer Jan Wagenaar overleden

Voormalig pikeur en paardentrainer Jan Wagenaar is na een kort ziekbed op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn bedrijf Paardenentrainement Wagenaar in Otterlo laten weten.

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.