Terug
Rouw

Zes dichtbundels die troost bieden na verlies van een dierbare

Reeds geschreven woorden kunnen veel troost bieden wanneer je een dierbare hebt verloren. Er zijn de wereld aan boeken met betrekking tot rouw geschreven: proza, non-fictie en wetenschappelijk. Sommige dichters hebben op basis van hun eigen verdriet het onderwerp ‘rouw’ onderzocht, wat geleid heeft tot bundels waarin troost gevonden kan worden. Wij zetten zes bundels op een rij.

  1. Verstoorde Grond – Hester Knibbe 

Hester Knibbe (winnares van onder meer VSB Poëzieprijs en Anna Blaman Prijs) heeft onder andere Verstoorde Grond geschreven. De bundel gaat over rouw bij een groot verlies. De bundel verscheen enkele jaren na het overlijden van haar zoon, die een hersentumor had. In een interview met Trouw vertelde Knibbe dat de bundel gaat over haar zoon, ziek zijn en overlijden. Maar ook over levensmoed, verdriet en rouw bij het verliezen van een dierbare.

  1. De Tussentijd – Anna Enquist 

Ook schrijfster en dichtster Anna Enquist heeft een kind verloren. Haar 27-jarige dochter overleed in 2001 bij een verkeersongeluk. De Tussentijd verscheen in 2004 en gaat over het verlies van een kind en het gemis dat ermee samenhangt. Ook onderzoekt Enquist het fenomeen ‘missen’; wat is precies de essentie daarvan?  

  1. Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd – Siel Verhanneman 

Siel Verhanneman publiceert al jaren korte poëtische stukjes op social media onder de naam ‘Vijftiendeverdieping’. Uiteindelijk hebben deze posts geleid tot een dichtbundel: Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd. Siel heeft haar vader verloren. Ze heeft weinig woorden nodig om de pijn van verdriet te benoemen en te omschrijven. Haar bundel bevat kleine gedichten en korte prozateksten.  

  1. Troostgedachten – Martin Gijzemijter 

Martin Gijzemijter heeft zijn gedichten over verlies, rouw, kracht en liefde gebundeld in Troostgedachten. Hij heeft de bundel geschreven om steun en kracht te bieden aan mensen die iemand moeten missen. Honderd gedichten bevat zijn bundel. Mocht na lezen behoefte zijn aan meer: op zijn Facebookpagina plaatst hij regelmatig gedichten over leven, verlies, kracht en vriendschap.  

  1. Bundeltje Gemis – Ellen Ruperti-Ribbers 

Bundeltje Gemis is een dichtbundeltje met gedichtjes over het verdriet, het gemis, de onmacht, de pijn en de boosheid die ouders ervaren wanneer ze een kind hebben verloren. Maar vooral over de liefde die ze voor het kind voelen. Ruperti-Ribbers schreef de bundel om ouders die een kind hebben verloren troost te bieden.

  1. Verlies is het ding met veren – Max Porter 

Het is niet echt poëzie en zeker geen bundel, maar een soort mengeling van poëzie en proza: Verlies is het ding met veren van Max Porter. De moeder van een gezin met twee kinderen overlijdt plotseling. Dan vliegt op een avond Kraai hun woning binnen. Hij zal blijven tot ze hem niet meer nodig hebben en draagt eraan bij dat de pijn van het verlies langzaam plaatsmaakt voor mooie herinneringen.  

Door: Martine van der Linden