Door: Team Mensenlinq in Rouw

Zes dichtbundels die troost bieden na verlies van een dierbare

Reeds geschreven woorden kunnen veel troost bieden wanneer je een dierbare hebt verloren. Er zijn de wereld aan boeken met betrekking tot rouw geschreven: proza, non-fictie en wetenschappelijk. Sommige dichters hebben op basis van hun eigen verdriet het onderwerp ‘rouw’ onderzocht, wat geleid heeft tot bundels waarin troost gevonden kan worden. Wij zetten zes bundels op een rij.

  1. Verstoorde Grond – Hester Knibbe 

Hester Knibbe (winnares van onder meer VSB Poëzieprijs en Anna Blaman Prijs) heeft onder andere Verstoorde Grond geschreven. De bundel gaat over rouw bij een groot verlies. De bundel verscheen enkele jaren na het overlijden van haar zoon, die een hersentumor had. In een interview met Trouw vertelde Knibbe dat de bundel gaat over haar zoon, ziek zijn en overlijden. Maar ook over levensmoed, verdriet en rouw bij het verliezen van een dierbare.

  1. De Tussentijd – Anna Enquist 

Ook schrijfster en dichtster Anna Enquist heeft een kind verloren. Haar 27-jarige dochter overleed in 2001 bij een verkeersongeluk. De Tussentijd verscheen in 2004 en gaat over het verlies van een kind en het gemis dat ermee samenhangt. Ook onderzoekt Enquist het fenomeen ‘missen’; wat is precies de essentie daarvan?  

  1. Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd – Siel Verhanneman 

Siel Verhanneman publiceert al jaren korte poëtische stukjes op social media onder de naam ‘Vijftiendeverdieping’. Uiteindelijk hebben deze posts geleid tot een dichtbundel: Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd. Siel heeft haar vader verloren. Ze heeft weinig woorden nodig om de pijn van verdriet te benoemen en te omschrijven. Haar bundel bevat kleine gedichten en korte prozateksten.  

  1. Troostgedachten – Martin Gijzemijter 

Martin Gijzemijter heeft zijn gedichten over verlies, rouw, kracht en liefde gebundeld in Troostgedachten. Hij heeft de bundel geschreven om steun en kracht te bieden aan mensen die iemand moeten missen. Honderd gedichten bevat zijn bundel. Mocht na lezen behoefte zijn aan meer: op zijn Facebookpagina plaatst hij regelmatig gedichten over leven, verlies, kracht en vriendschap.  

  1. Bundeltje Gemis – Ellen Ruperti-Ribbers 

Bundeltje Gemis is een dichtbundeltje met gedichtjes over het verdriet, het gemis, de onmacht, de pijn en de boosheid die ouders ervaren wanneer ze een kind hebben verloren. Maar vooral over de liefde die ze voor het kind voelen. Ruperti-Ribbers schreef de bundel om ouders die een kind hebben verloren troost te bieden.

  1. Verlies is het ding met veren – Max Porter 

Het is niet echt poëzie en zeker geen bundel, maar een soort mengeling van poëzie en proza: Verlies is het ding met veren van Max Porter. De moeder van een gezin met twee kinderen overlijdt plotseling. Dan vliegt op een avond Kraai hun woning binnen. Hij zal blijven tot ze hem niet meer nodig hebben en draagt eraan bij dat de pijn van het verlies langzaam plaatsmaakt voor mooie herinneringen.  

Door: Martine van der Linden 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Airborneveteraan John Waddy (100) overleden

Kolonel John Llewellyn Waddy uit het Britse Taunton is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Market Garden Veterans Association. Waddy was waarschijnlijk de laatste Britse oorlogsveteraan die met de rang van officier de Slag om Arnhem in september 1944 meemaakte. Hij kwam tot enkele jaren geleden nog regelmatig naar de jaarlijkse Airborneherdenkingen in de […]

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

Voorbereiden op later Onontkoombaar verdriet

Tweede paasdag, zeven uur in de avond. Voor het eerst in 4 weken heb ik een dag waarin ik voor mijn gevoel niet achter mijn agenda aan hol. Afgelopen weken stonden in het teken van de crisis. Twee gelijke crisisteams gevormd die om en om 24 uur verantwoordelijk zijn voor WZH, ook in het weekend. Alle locatie- en stafmanagers bijeen geroepen om te bespreken hoe we deze crisis het hoofd wilden gaan bieden. Roosters aanpassen, mensen vrij spelen voor als het echt spannend wordt. Een opvangteam organiseren om personeel op te vangen en psychische bijstand te verlenen. Voldoende mondkapjes, handschoenen en schorten bij WZH zien te krijgen. Voor alle mensen die administratieve en kantoorfuncties vervullen een thuiswerkplek organiseren. Nieuwe maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid opvolgen. De moeilijkste en pijnlijkste daarvan is wat mij betreft dat we familie de toegang tot hun dierbaren in de WZH locaties moeten ontzeggen. Brieven opstellen voor personeel, bewoners en familie over wat WZH allemaal doet en moet doen naar aanleiding van Corona en wat dat voor hen gaat betekenen.

In memoriam Dit dal was te diep voor Lianne (26)

Geen sloot is haar te breed, geen afterparty onbereikbaar: Lianne Bouman zoekt het avontuur, de spanning, het vertier.

Nieuws Echtgenote van Nederlandse ambassadeur in Beiroet overleden als gevolg van explosie

De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon is overleden. Ze is bezweken aan de verwondingen die ze opliep bij de zware explosie in Beiroet. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Hedwig Waltmans-Molier was 55 jaar. Waltmans-Molier werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, op de personeelsafdeling. Ze zat afwisselend in Den Haag […]

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Voormalig pikeur en paardentrainer Jan Wagenaar overleden

Voormalig pikeur en paardentrainer Jan Wagenaar is na een kort ziekbed op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn bedrijf Paardenentrainement Wagenaar in Otterlo laten weten.

Nieuws Sjeik Sabah, emir van Koeweit, overleden

Sjeik Sabah, de emir van Koeweit, is op 91-jarige leeftijd overleden, meldt de staatstelevisie in het emiraat. Hij lag sinds juli in een ziekenhuis in de Verenigde Staten, na een operatie in Koeweit. Waaraan hij leed, is niet bekendgemaakt.