Door: Team Mensenlinq in Coaching

Zelfzorg, een eerste stap na het verlies van een dierbare

Eva is bij mij voor een eerste consult. Ze heeft kortgeleden haar vader verloren en het lukt haar niet de draad van het leven op te pakken. Haar vader is 85 geworden en ze krijgt vooral reacties als: mooie leeftijd, het zal wel goed zijn zo, hij heeft een mooi leven gehad... Zij ervaart het anders; het maakt haar boos. Ze is verdrietig en vooral bezig met de relatie die zij en haar vader hadden. De liefde en het begrip dat ze voor elkaar voelden, de rots in de branding die er altijd voor haar was. Die relatie kan ze nog niet missen.

Verlies er laten zijn versus verlies oplossen

In de westerse wereld is het voor velen gewoon verlies op te lossen door de pijn te verminderen (het gevolg weghalen).  Herstel na een verlies heeft veel meer facetten. Mijn eerste stap bij hulp voor mensen die net een dierbare hebben verloren, is zelfzorg. Als je te maken hebt met verlies zoals Eva, is het raadzaam goed voor jezelf te zorgen. Maar wat betekent goed voor jezelf zorgen? Hoe doe je dat?

Een dierbare verliezen is één van de meest heftige gebeurtenissen in een mensenleven. Je hele lijf rouwt. Dat ervoer Eva ook; ze had last van buikklachten, kon weinig onthouden, haar keel voelde beklemd aan. Op dat moment is het weinig zinvol om aan herstel of verbetering te werken. Met Eva bekeek ik hoe ze het voor zichzelf zo comfortabel mogelijk kon maken en ruimte kon creëren.  Voor haar was dat tijd maken om te genieten van een bad en de zee opzoeken. Ze ervoer de helende kracht van water en de natuur.  Voor anderen kan mediteren, series kijken of gewoon doen waar je behoefte aan hebt, helpen. Je systeem krijgt dan ruimte om te herstellen. Ook is het helpend om goed te blijven eten en te zorgen voor voldoende slaap, of als dat niet lukt, voldoende rustmomenten.

De kern is: Tijd voor jezelf, zodat het verdrietige gevoel kan blijven stromen, er kan zijn en zich niet vastzet als een bal in je buik.

Het leven snel weer oppakken

Voor andere mensen is zelfzorg afleiding. Die willen graag terug naar ‘normaal’. Ook dan is zelfzorg raadzaam. Je kunt dan denken aan op je werk het verlies bespreken met je leidinggevende en niet teveel verantwoordelijkheden op je schouders nemen of rust nemen als het allemaal niet lukt. Je kunt ook aan anderen vragen op je te letten als je van jezelf gewend bent om altijd door te hollen.

Rouw slingert als een klepel van de klok tussen herstel en verlies. Eva merkte op dat naast het verdrietige gevoel dat haar steeds overspoelde er ook momenten waren dat ze weer taken kon oppakken en even niet met  het verdriet bezig was. In de loop der tijd werden de momenten van verlies minder en kon ze weer nieuwe dingen ondernemen.

Gun jezelf ondersteuning

Eva had er baat bij dat we samen haar emoties hebben ontrafeld, haar dagindeling bekeken en in de gesprekken ervoor gezorgd hebben dat het proces gaande bleef. In volgende stappen zijn we rustig op zoek gegaan naar een manier om ervoor te zorgen dat de relatie met haar vader op een andere manier een plek in haar leven kon innemen. Een liefdevolle plek in haar hart, waar ze af en toe kan vertoeven zonder overspoelt te worden door pijnlijke gevoelens.

Gerda Hagenauw – www.movum.nl/over-ons

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Vijf jaar crematorium De Lariks in Hardenberg: Respectvol afscheid nemen in een groene omgeving.

Op 10 maart 2021 viert Crematorium De Lariks haar vijfjarig bestaan. Alle reden om deze bijzondere onderneming te bezoeken en samen met mede-eigenaar en initiatiefneemster Birgit Rusken terug te kijken op een half decennium afscheid nemen in deze regio. ‘Eigenlijk is het idee van een crematorium voor de regio Twenterand, Vechtdal en Drenthe ontstaan op […]

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

In memoriam Dit dal was te diep voor Lianne (26)

Geen sloot is haar te breed, geen afterparty onbereikbaar: Lianne Bouman zoekt het avontuur, de spanning, het vertier.

In memoriam Miranda Pathuis op de bres voor school en cannabisolie

Miranda Pathuis (1971-2019) uit Nieuw-Buinen was een bijzondere vrouw. ,,Je mag om me rouwen, maar na een week of wat moet je door.’’

Nieuws The Four Seasons-oprichter Tommy DeVito (92) overleden aan COVID-19

Tommy DeVito, een van de oprichters van de succesvolle popgroep The Four Seasons, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Las Vegas aan de gevolgen van het coronavirus.

Nieuws Tossin’ and Turnin’-zanger Bobby Lewis overleden

Bobby Lewis, de r&b-zanger achter het nummer Tossin’ and Turnin’ – een van de grootste Amerikaanse hits uit de vroege jaren zestig – stierf eind april op 95-jarige leeftijd. Billboard kreeg de dood van de zanger ,bijna twee maanden nadat hij aan een longontsteking stierf, bevestigd van zijn zoon.

Nieuws Sterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen daalt vertraagd verder

Provincies
Dat het aantal sterfgevallen daalt, is te zien in de meeste provincies. In Overijssel zien de onderzoekers geen dalende trend en ligt het aantal sterfgevallen nog duidelijk hoger dan gebruikelijk. In Limburg en Noord-Brabant overlijden nog steeds relatief gezien de meeste mensen, vergeleken met de eerste tien weken van 2020, maar is wel een daling te zien.

Alleen in de gemeenten Heerde en Mill en Sint Hubert ligt het aantal overlijdens minstens vier keer hoger dan gebruikelijk. In Boekel, Uden, Peel en Maas en Meierijstad overleden drie à vier weken geleden nog zeker vijf keer meer mensen dan gebruikelijk. Dat is nu gedaald naar 1,5 tot 2,5 keer zo veel.

Overlijdensberichten
De onderzoekers hebben geschat hoeveel mensen zijn overleden op basis van de overlijdensberichten die ze tot nu toe hebben ontvangen. Normaal gesproken doen ze dat op basis van ongeveer 85 procent van de gegevens. De schatting van deze week is onzekerder omdat de gegevens rond Koningsdag later binnenkwamen, zoals altijd rond feestdagen.

In memoriam Alje Zandt (49): Natuurbeschermer in hart en nieren

Alje Zandt uit Havelte is op 49-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was woordvoerder en voorlichter van Natuurmonumenten in Noord-Nederland.