Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

Zelfdoding

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

‘Helaas kent onze dienstverlening niet alleen succesverhalen, soms kunnen we op het moment dat we iets heel graag willen, het toch niet voor elkaar krijgen’. Met deze woorden opent Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals het gesprek waarin hij mij vertelt over een verdrietige situatie uit 2017. Sander ontmoet de ouders van de destijds 19-jarige Esmee. Tijdens hun ontmoeting vertellen de ouders dat hun dochter Esmee, door hen liefkozend steevast ‘Essie’ genoemd,  een paar maanden daarvoor dood is aangetroffen in haar studentenflat. Kunnen Sander en zijn team de toestelcode van de telefoon van hun dochter achterhalen?

‘Suïcide (zelfdoding) is de conclusie van de politie als ook uit de sectie blijkt dat er een grote hoeveelheid medicijnen in het bloed van Esmee aanwezig was’, vertelt Sander. ‘Het is bijna een jaar geleden en de ouders kunnen er nog steeds niet bij; hadden ze dan echt aanwijzingen gemist? Zou Essie zomaar afscheid nemen van haar kleine broertje en is er dan geen afscheidsbriefje? Esmee is student maar heeft niet veel vriendinnen en de mensen in de studentenflat zeggen ook niets gemerkt te hebben’. Sander gaat verder. ‘De ouders zijn echt in shock. Vanwaar al die medicijnen dan? En hoe is ze daar aan gekomen? Ze zouden graag de inhoud van de telefoon van Esmee willen inzien. Wellicht staan daar de aanwijzingen in waar ze zo naar op zoek zijn. Daarnaast hopen ze uit de foto’s, die vast en zeker op de mobiel van hun dochter aanwezig zijn, een stukje verwerking te kunnen halen.  Want tja, wie heeft er nu nog fotoboeken? Iemands complete leven -en helemaal dat van jonge mensen- staat tegenwoordig op een mobiele telefoon…’

De telefoon van Esmee is in haar kleding aangetroffen. Het is een bijna twee jaar oude Samsung Galaxy S7 Edge. Een hele mond vol voor een geavanceerde telefoon in 2017. Het is voor commerciële partijen, en dus ook voor Digitale Nazorg, op dat moment nog niet mogelijk om deze telefoon te ‘kraken’. Sander: ‘Ik heb de ouders het advies gegeven om over een jaar nog eens terug te komen en de telefoon goed te bewaren. Hij hoeft niet aan de stroom en het telefoonabonnement kan na een maand of 3-4 worden afgesloten’. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws ‘Uitvaart met aanpassingen bij overlijden door corona’

Hoewel er in Nederland nog niemand is overleden aan het coronavirus krijgen uitvaartondernemers veel vragen over de mogelijke gevolgen van het virus. Het afscheid van iemand die aan het virus is overleden vraagt volgens uitvaartondernemer Monique Houtzager van In Memoriam Uitvaarten uit Weesp zeker aanpassingen van de nabestaanden.

In memoriam Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger.

Erick Morillo
Nieuws I Like To Move It-dj Erick Morillo overleden.

Dj en muziekproducer Erick Morillo is op 49-jarige leeftijd overleden. De artiest werd wereldberoemd met de megahit I Like To Move It uit 1993. Het nummer, dat hij uitbracht onder de artiestennaam Reel 2 Real, stond overal ter wereld wekenlang op de eerste plek van de hitlijsten. In Nederland ging de single in mei 1994 vier weken […]

Nieuws Legendarische drummer Ginger Baker (80) overleden

De jazz- en rockdrummer Ginger Baker (80) is vanmorgen overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt op Bakers eigen Twitter-account. “Vol verdriet moeten we meedelen dat Ginger in een ziekenhuis vredig is heengegaan.”

Nieuws In Koarnjum gevonden vrouw vermoedelijk door misdrijf omgekomen

De 55-jarige vrouw die zondagochtend dood werd gevonden in het water aan De Wier in Koarnjum, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Nieuws ’s Werelds oudste soapacteur overleden

In de Britse plaats Hollingwood is de hoogbejaarde Jack Reynolds overleden. De 108-jarige Brit vestigde in de laatste jaren van zijn leven een paar opmerkelijke records, deels ook officiële Guinness World Records.

Malik Abdul Baset
Nieuws Voormalig lid van hiphopgroep The Roots overleden

Malik Abdul Baset, een van de oorspronkelijke leden van The Roots, is woensdag op 47-jarige leeftijd overleden. De rapper maakte tot 1999 deel uit van de Amerikaanse hiphopformatie. Het nieuws is door Ahmir ‘Questlove’ Thompson en Tariq ‘Black Thought’ Trotter bevestigd. “Hij was een van de meest getalenteerde mc’s”, zeggen ze over Baset. De oorzaak […]

Uitvaart Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist […]