Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

Zelfdoding

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

‘Helaas kent onze dienstverlening niet alleen succesverhalen, soms kunnen we op het moment dat we iets heel graag willen, het toch niet voor elkaar krijgen’. Met deze woorden opent Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals het gesprek waarin hij mij vertelt over een verdrietige situatie uit 2017. Sander ontmoet de ouders van de destijds 19-jarige Esmee. Tijdens hun ontmoeting vertellen de ouders dat hun dochter Esmee, door hen liefkozend steevast ‘Essie’ genoemd,  een paar maanden daarvoor dood is aangetroffen in haar studentenflat. Kunnen Sander en zijn team de toestelcode van de telefoon van hun dochter achterhalen?

‘Suïcide (zelfdoding) is de conclusie van de politie als ook uit de sectie blijkt dat er een grote hoeveelheid medicijnen in het bloed van Esmee aanwezig was’, vertelt Sander. ‘Het is bijna een jaar geleden en de ouders kunnen er nog steeds niet bij; hadden ze dan echt aanwijzingen gemist? Zou Essie zomaar afscheid nemen van haar kleine broertje en is er dan geen afscheidsbriefje? Esmee is student maar heeft niet veel vriendinnen en de mensen in de studentenflat zeggen ook niets gemerkt te hebben’. Sander gaat verder. ‘De ouders zijn echt in shock. Vanwaar al die medicijnen dan? En hoe is ze daar aan gekomen? Ze zouden graag de inhoud van de telefoon van Esmee willen inzien. Wellicht staan daar de aanwijzingen in waar ze zo naar op zoek zijn. Daarnaast hopen ze uit de foto’s, die vast en zeker op de mobiel van hun dochter aanwezig zijn, een stukje verwerking te kunnen halen.  Want tja, wie heeft er nu nog fotoboeken? Iemands complete leven -en helemaal dat van jonge mensen- staat tegenwoordig op een mobiele telefoon…’

De telefoon van Esmee is in haar kleding aangetroffen. Het is een bijna twee jaar oude Samsung Galaxy S7 Edge. Een hele mond vol voor een geavanceerde telefoon in 2017. Het is voor commerciële partijen, en dus ook voor Digitale Nazorg, op dat moment nog niet mogelijk om deze telefoon te ‘kraken’. Sander: ‘Ik heb de ouders het advies gegeven om over een jaar nog eens terug te komen en de telefoon goed te bewaren. Hij hoeft niet aan de stroom en het telefoonabonnement kan na een maand of 3-4 worden afgesloten’. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Wat er na overlijden gebeurt met een koninklijke onderscheiding

Ongeveer vijfduizend mensen per jaar krijgen een koninklijke onderscheiding. Maar wat gebeurt er met de onderscheidingen wanneer de ontvanger komt te overlijden?

Erick Morillo
Nieuws I Like To Move It-dj Erick Morillo overleden.

Dj en muziekproducer Erick Morillo is op 49-jarige leeftijd overleden. De artiest werd wereldberoemd met de megahit I Like To Move It uit 1993. Het nummer, dat hij uitbracht onder de artiestennaam Reel 2 Real, stond overal ter wereld wekenlang op de eerste plek van de hitlijsten. In Nederland ging de single in mei 1994 vier weken […]

Coaching Ik moet afscheid nemen van mijn ouders, maar ook van mijn kindertijd

Tegenover me zit een mooie, ingetogen vrouw, pratend met zachte stem in weloverwogen woorden. Haar vader is overleden, maar dat is niet de reden waarom ze komt. ‘Tuurlijk weet ik dat mijn kindertijd ver achter me ligt. En dat ik geen last meer hoef te hebben van mijn dominante vader en mijn afwezige moeder. Maar toch kom er ik elke keer weer op terug, merk ik dat ik er wel last van heb en dat ik in alles zo reageer als mijn ouders dat gewenst zouden hebben.’

Nieuws Baby die besmet was met coronavirus overleden

Voor het eerst is in Nederland een baby overleden die was besmet met het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat het kindje ook leed aan een onderliggende aandoening. Niet eerder werd in de officiële documenten van het instituut een sterfgeval gemeld in de jongste leeftijdscategorie. Om privacyredenen wil het RIVM niet […]

Nieuws In Koarnjum gevonden vrouw vermoedelijk door misdrijf omgekomen

De 55-jarige vrouw die zondagochtend dood werd gevonden in het water aan De Wier in Koarnjum, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Nieuws Martinus Veltman, natuurkundige die in 1999 Nobelprijs won, overleden

Natuurkundige Martinus Veltman is op 89-jarige leeftijd overleden, heeft de Universiteit Utrecht bekendgemaakt. Veltman was van 1966 tot 1981 hoogleraar in Utrecht en ontving in 1999 samen met Gerard ’t Hooft de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

Rouw Huilend zit ze met het rieten mandje op schoot

Het is een prachtig kindje. Haar moeder laat de foto’s zien van het doodgeboren meisje. Haar derde kind. Ze zou nu acht zijn geweest. ‘We hebben een paar hele mooie dagen gehad met haar. Mijn zoon en dochter gingen er heel natuurlijk mee om toen ze bij ons in de kamer in haar witte rieten mandje lag. Ze waren heel verdrietig, want er zou een nieuw kindje komen en dat gebeurde ook, maar ze bleef maar heel kort. Ze snapten heel goed dat het heel erg was wat er was gebeurd, maar het zijn kinderen he.
En ze vonden al die aandacht en al dat bezoek ook heerlijk, wat ik heel goed snap.