Terug

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

‘Helaas kent onze dienstverlening niet alleen succesverhalen, soms kunnen we op het moment dat we iets heel graag willen, het toch niet voor elkaar krijgen’. Met deze woorden opent Sander van der Meer van specialist digitale nalatenschap bij Digital Life Legacy het gesprek waarin hij mij vertelt over een verdrietige situatie uit 2017. Sander ontmoet de ouders van de destijds 19-jarige Esmee. Tijdens hun ontmoeting vertellen de ouders dat hun dochter Esmee, door hen liefkozend steevast ‘Essie’ genoemd,  een paar maanden daarvoor dood is aangetroffen in haar studentenflat. Kunnen Sander en zijn team de toestelcode van de telefoon van hun dochter achterhalen?

‘Suïcide (zelfdoding) is de conclusie van de politie als ook uit de sectie blijkt dat er een grote hoeveelheid medicijnen in het bloed van Esmee aanwezig was’, vertelt Sander. ‘Het is bijna een jaar geleden en de ouders kunnen er nog steeds niet bij; hadden ze dan echt aanwijzingen gemist? Zou Essie zomaar afscheid nemen van haar kleine broertje en is er dan geen afscheidsbriefje? Esmee is student maar heeft niet veel vriendinnen en de mensen in de studentenflat zeggen ook niets gemerkt te hebben’. Sander gaat verder. ‘De ouders zijn echt in shock. Vanwaar al die medicijnen dan? En hoe is ze daar aan gekomen? Ze zouden graag de inhoud van de telefoon van Esmee willen inzien. Wellicht staan daar de aanwijzingen in waar ze zo naar op zoek zijn. Daarnaast hopen ze uit de foto’s, die vast en zeker op de mobiel van hun dochter aanwezig zijn, een stukje verwerking te kunnen halen.  Want tja, wie heeft er nu nog fotoboeken? Iemands complete leven -en helemaal dat van jonge mensen- staat tegenwoordig op een mobiele telefoon…’

De telefoon van Esmee is in haar kleding aangetroffen. Het is een bijna twee jaar oude Samsung Galaxy S7 Edge. Een hele mond vol voor een geavanceerde telefoon in 2017. Het is voor commerciële partijen, en dus ook voor Digitale Nazorg, op dat moment nog niet mogelijk om deze telefoon te ‘kraken’. Sander: ‘Als het ons om welke reden (nog) niet lukt een telefoon toegankelijk te maken, dan geef ik de ouders het advies om over een jaar nog eens terug te komen en de telefoon goed te bewaren. Hij hoeft niet aan de stroom en het telefoonabonnement kan na een maand of 3-4 worden afgesloten’.