Door: Team Mensenlinq in Online onsterfelijkheid

Zelfdoding

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

‘Helaas kent onze dienstverlening niet alleen succesverhalen, soms kunnen we op het moment dat we iets heel graag willen, het toch niet voor elkaar krijgen’. Met deze woorden opent Sander van der Meer van Digital Funeral Professionals het gesprek waarin hij mij vertelt over een verdrietige situatie uit 2017. Sander ontmoet de ouders van de destijds 19-jarige Esmee. Tijdens hun ontmoeting vertellen de ouders dat hun dochter Esmee, door hen liefkozend steevast ‘Essie’ genoemd,  een paar maanden daarvoor dood is aangetroffen in haar studentenflat. Kunnen Sander en zijn team de toestelcode van de telefoon van hun dochter achterhalen?

‘Suïcide (zelfdoding) is de conclusie van de politie als ook uit de sectie blijkt dat er een grote hoeveelheid medicijnen in het bloed van Esmee aanwezig was’, vertelt Sander. ‘Het is bijna een jaar geleden en de ouders kunnen er nog steeds niet bij; hadden ze dan echt aanwijzingen gemist? Zou Essie zomaar afscheid nemen van haar kleine broertje en is er dan geen afscheidsbriefje? Esmee is student maar heeft niet veel vriendinnen en de mensen in de studentenflat zeggen ook niets gemerkt te hebben’. Sander gaat verder. ‘De ouders zijn echt in shock. Vanwaar al die medicijnen dan? En hoe is ze daar aan gekomen? Ze zouden graag de inhoud van de telefoon van Esmee willen inzien. Wellicht staan daar de aanwijzingen in waar ze zo naar op zoek zijn. Daarnaast hopen ze uit de foto’s, die vast en zeker op de mobiel van hun dochter aanwezig zijn, een stukje verwerking te kunnen halen.  Want tja, wie heeft er nu nog fotoboeken? Iemands complete leven -en helemaal dat van jonge mensen- staat tegenwoordig op een mobiele telefoon…’

De telefoon van Esmee is in haar kleding aangetroffen. Het is een bijna twee jaar oude Samsung Galaxy S7 Edge. Een hele mond vol voor een geavanceerde telefoon in 2017. Het is voor commerciële partijen, en dus ook voor Digitale Nazorg, op dat moment nog niet mogelijk om deze telefoon te ‘kraken’. Sander: ‘Ik heb de ouders het advies gegeven om over een jaar nog eens terug te komen en de telefoon goed te bewaren. Hij hoeft niet aan de stroom en het telefoonabonnement kan na een maand of 3-4 worden afgesloten’. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.

Nieuws Kraftwerk-oprichter Florian Schneider overleden

Florian Schneider, mede-oprichter van de iconische Duitse elektroband Kraftwerk, is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De voormalig muzikant is 73 jaar geworden.

Uitvaart ‘Een persoonlijk en tot in detail verzorgd afscheid biedt een eerste troost’

Te midden van verdriet binnen heel korte tijd het afscheid van een dierbare regelen: het lijkt een onmogelijke taak. ,,Hoe meer je van iemand houdt en hoe meer en intenser de herinneringen aan iemand zijn, hoe groter het verdriet is wanneer je een geliefde verliest. De lege stoel, het niet meer kunnen delen van een gebeurtenis die dag… Het is de passie van Greetje Brontsema van Memorables uitvaartverzorging om te helpen om van die ingrijpende gebeurtenis een waardevolle herinnering te maken, een eerste troost.

Nieuws The Supremes-zangeres Mary Wilson (76) overleden

LAS VEGAS – The Supremes-zangeres Mary Wilson is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat zei een woordvoerder van de zangeres tegen het tijdschrift Variety. Wilson kreeg grote bekendheid door de Amerikaanse meidengroep The Supremes, waar ze als enige van begin tot het einde lid van was.

Nieuws Uitvaartbranche laat regel enkel eerstegraads familie varen: vanaf nu maximaal dertig personen

Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. Eerder vandaag besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads familieleden welkom zijn op de dienst. Vanmiddag is dat aangepast naar maximaal dertig personen.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.

Nieuws ‘Gouden Vitessenaar’ Kees Bakker overleden

ARNHEM – ‘Gouden Vitessenaar’ Kees Bakker is op 76-jarige leeftijd overleden. Bakker was al langere tijd ziek en kreeg de laatste dagen ook nog symptomen van het coronavirus. Woensdagmorgen is hij overleden.