Terug
Nieuws

Zeeman-oprichter Jan Zeeman overleden

Jan Zeeman, de oprichter van de gelijknamige textielketen, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten.

„Dankbaar en trots kijken wij terug op wie hij was, als echtgenoot, vader en opa. Maar ook dankbaar voor hetgeen hij heeft bereikt en wat een prachtig, ondernemend en succesvol leven hij heeft gehad”, schrijft zijn familie. Het was altijd de wens van Zeeman om thuis in zijn eigen vertrouwde omgeving te mogen verblijven als hij in de laatste fase van zijn leven zou komen, zegt zijn familie.

Discounter

Zeeman, in 1942 geboren in Velsen, opende in 1967 zijn eerste ’textielsuper’, in Alphen aan den Rijn. Inmiddels is Zeeman uitgegroeid tot een discounter van formaat met 1300 winkels in zeven Europese landen.

Jan Zeemans visie was eenvoudig: „Goede kleding en textiel hoeft niet duur te zijn.” De ondernemer was ervan overtuigd dat ook mensen die een ton of meer per jaar verdienen, het liefst zo weinig mogelijk voor basistextiel betalen. Met die gedachte verkocht hij ruim 3,5 miljoen onderbroeken per jaar.

Eigen logo

In een tijd waarin alle bedrijven hun transport uitbesteedden, zwoer Zeeman bij zijn eigen vrachtwagens. Ook de reclame nam hij zelf ter hand. Eigenhandig ontwierp hij het logo van zijn winkelketen: een matroos achter een scheepsrad.

In 1999 nam Zeeman afscheid van zijn bedrijf. De onderneming had hem zeker geen windeieren gelegd, in de meest recente editie van de Quote 500 was Zeeman goed voor een geschat vermogen van €1 miljard. Dat geld ging met name in investeringsvehikel Navitas, onder meer voormalig aandeelhouder van de toenmalige Telegraaf Media Groep, en in een onroerendgoedfonds.

Er wordt in besloten kring afscheid genomen van Jan Zeeman.

Bron: de Telegraaf. Geplaatst 3-6-2020