Marieke Knol
Door: Team Mensenlinq in Coaching

Ze is flink en dat wil ze weten ook.

Ze heeft alles goed voor elkaar en haar zaakjes op orde. Haar beide kinderen wonen in de buurt en haar buren kijken naar haar om. Ze heeft vriendinnen zat, zit op allerlei clubjes en doet veel. Naar musea, de schouwburg, golfen en op pad met een vriendin die ook weduwe is geworden op haar leeftijd, net zeventig. Ze is flink en dat wil ze weten ook

Ze praat over zeurende oude mensen die bij het minste of geringste bij de pakken gaan neerzitten. Dat heeft toch geen zin, verzucht ze. Herpak je, ga van alles doen, dan heb je er het minste last van.

Op mijn vraag of ze het overlijden van haar man heeft verwerkt, kijkt ze me verbaasd aan. Allang, zegt ze monter. Ze snapt ook niet wat ze bij mij moet, waarom haar huisarts haar heeft doorgestuurd. Ze heeft pijn in haar onderrug, ze wil dat hij daar wat mee doet. Ze wil doorgestuurd worden naar het ziekenhuis, een MRI. Maar haar huisarts laat zich niet vermurwen, ze moest eerst naar mij.

Ze vertelt haar verhaal. Hoe ze jong haar beide ouders verloor en geen keus had: ze kon haar school niet afmaken en moest aan het werk in de huishouding om geld te verdienen. Ze zorgde thuis voor haar jongere broertjes en zus, die wel hun school hebben afgemaakt. Ze heeft altijd hard gewerkt om de eindjes aan elkaar te knopen en toen ze trouwde bleef ze dat doen. In huis, op de boerderij, ze werkte hard en had een goed leven met haar man en twee kinderen.

En nu in haar eigen appartement in het centrum van de stad vermaakt ze zich opperbest. Dichtbij alle winkels, altijd iets te doen. Tuurlijk mist ze haar man, maar wat heeft het voor zin om daar bij stil te staan. Ze heeft een goed leven gehad met hem, ze heeft hem tot zijn dood verzorgd en nu gaat ze door met haar leven. Tenminste, als ze niet zo’n last had van die rug. Die rotrug ook, scheldt ze. Haar boosheid gaat verder. Raakt ook het verleden, haar schoolverlaten op jonge leeftijd, haar broers en zus die wel hun gang konden gaan. Doordat zíj voor het geld zorgde.

Misschien is het goed eens bij de pakken te gaan neerzitten. Om eens te kijken of ze wel de kans heeft gehad het overlijden van haar ouders te verwerken. En om te verwerken wat dat betekende voor haar school, voor haar jeugd, voor haar leven. En om het overlijden van haar man een plek te geven. Doorgaan helpt soms even maar is op de lange termijn niet altijd de oplossing.

Marijke Knol, verliescoach

Geplaatst 9-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Uitvaartbranche laat regel enkel eerstegraads familie varen: vanaf nu maximaal dertig personen

Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. Eerder vandaag besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads familieleden welkom zijn op de dienst. Vanmiddag is dat aangepast naar maximaal dertig personen.

Nieuws Franse balletdanseres en zangeres Zizi Jeanmaire (96) overleden

De Franse ballerina en zangeres Renée Marcelle ‘Zizi’ Jeanmaire is op 96-jarige leeftijd overleden. Haar dochter meldde dat ze thuis in Zwitserland vredig is ingeslapen. Zizi Jeanmaire was getrouwd met de choreograaf Roland Petit (1924-2011) en haar loopbaan is nauw verweven met die van haar man die ze voor het eerst op 9-jarige leeftijd ontmoette bij het Parijse Opera Ballet.

Rouw Op 2 november is het Allerzielen? Wat is dat?

Op 2 november wordt weer Allerzielen gevierd. Door katholieken, maar ook door steeds meer anderen. Begin deze eeuw leek Allerzielen in ons land een rooms-katholieke gedenkdag op z’n retour. Maar de laatste jaren grijpen ook steeds meer niet-katholieken de dag aan als een moment om stil te staan bij overledenen. Of om, zoals steeds vaker gezegd wordt, het leven van geliefden te vieren.

Uitvaart Bredere kisten en ruimere ovens: de uitvaartbranche beweegt mee met een steeds zwaardere bevolking

Bijna 15 procent van de Nederlanders is obees. Uitvaartkisten en ovendeuren worden breder. Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit […]

Rouw Wat doet een forensisch arts?

GGD-arts Paul Tan adviseert soms de recherche. Hij is forensisch arts. Maar wat is dat en wat doet een forensisch arts bij de GGD eigenlijk?

Rouw Rouwen is gecompliceerder door coronavirus

Goed en liefdevol afscheid nemen van een dierbare op een intensive care is voor naaste familieleden en vrienden lastig en was nauwelijks mogelijk tijdens afgelopen coronajaar. Geen knuffel of laatste aanraking. En later op de uitvaart met minder mensen, met digitale hulpmiddelen of helemaal in stilte. Een afscheid dat onder normale omstandigheden er heel anders uit zou hebben gezien.

Uitvaart Welke muziek klinkt er tijdens jouw uitvaart?

Mieke Telkamp stond met haar hit ‘Waarheen, waarvoor’ jarenlang in de Uitvaartmuziek Top 10, maar tijden zijn veranderd. Werd voorheen nog vaak gekozen voor klassieke, sobere muziek, tegenwoordig staat ook hardrock en house op het programma. De laatste tien jaar is een kentering gaande in de uitvaartwereld, uitvaarten worden steeds informeler en dat geldt ook voor de muziek.

Manon Snoeker
Uitvaart Veel meer dan het regelen van de uitvaart!

Ik zit aan tafel bij twee jonge vrouwen die hun moeder hebben verloren, samen gaan we de uitvaart vormgeven. Het verliezen van een dierbare is gecompliceerd. Was de relatie goed, dan heb je verdriet om het verlies, het gemis; afscheid is definitief. Was de relatie niet goed dan is het vaak nog ingewikkelder. Het verdriet […]