Marieke Knol
Door: Team Mensenlinq in Coaching

Ze is flink en dat wil ze weten ook.

Ze heeft alles goed voor elkaar en haar zaakjes op orde. Haar beide kinderen wonen in de buurt en haar buren kijken naar haar om. Ze heeft vriendinnen zat, zit op allerlei clubjes en doet veel. Naar musea, de schouwburg, golfen en op pad met een vriendin die ook weduwe is geworden op haar leeftijd, net zeventig. Ze is flink en dat wil ze weten ook

Ze praat over zeurende oude mensen die bij het minste of geringste bij de pakken gaan neerzitten. Dat heeft toch geen zin, verzucht ze. Herpak je, ga van alles doen, dan heb je er het minste last van.

Op mijn vraag of ze het overlijden van haar man heeft verwerkt, kijkt ze me verbaasd aan. Allang, zegt ze monter. Ze snapt ook niet wat ze bij mij moet, waarom haar huisarts haar heeft doorgestuurd. Ze heeft pijn in haar onderrug, ze wil dat hij daar wat mee doet. Ze wil doorgestuurd worden naar het ziekenhuis, een MRI. Maar haar huisarts laat zich niet vermurwen, ze moest eerst naar mij.

Ze vertelt haar verhaal. Hoe ze jong haar beide ouders verloor en geen keus had: ze kon haar school niet afmaken en moest aan het werk in de huishouding om geld te verdienen. Ze zorgde thuis voor haar jongere broertjes en zus, die wel hun school hebben afgemaakt. Ze heeft altijd hard gewerkt om de eindjes aan elkaar te knopen en toen ze trouwde bleef ze dat doen. In huis, op de boerderij, ze werkte hard en had een goed leven met haar man en twee kinderen.

En nu in haar eigen appartement in het centrum van de stad vermaakt ze zich opperbest. Dichtbij alle winkels, altijd iets te doen. Tuurlijk mist ze haar man, maar wat heeft het voor zin om daar bij stil te staan. Ze heeft een goed leven gehad met hem, ze heeft hem tot zijn dood verzorgd en nu gaat ze door met haar leven. Tenminste, als ze niet zo’n last had van die rug. Die rotrug ook, scheldt ze. Haar boosheid gaat verder. Raakt ook het verleden, haar schoolverlaten op jonge leeftijd, haar broers en zus die wel hun gang konden gaan. Doordat zíj voor het geld zorgde.

Misschien is het goed eens bij de pakken te gaan neerzitten. Om eens te kijken of ze wel de kans heeft gehad het overlijden van haar ouders te verwerken. En om te verwerken wat dat betekende voor haar school, voor haar jeugd, voor haar leven. En om het overlijden van haar man een plek te geven. Doorgaan helpt soms even maar is op de lange termijn niet altijd de oplossing.

Marijke Knol, verliescoach

Geplaatst 9-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

Nieuws Afrobeat-grondlegger Tony Allen overleden.

Drummer Tony Allen, een van de grondleggers van de afrobeat, is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende media.

In memoriam In de verzameling van kunsthandelaar Han Vos zat altijd iets bijzonders

Kunsthandelaar Han Vos is overleden. Hij stierf, in zijn winkeltje in de Kleine Kromme Elleboog, hartje Groningen

Jac van de Ven
Geen categorie PSV rouwt om dood oud-verzorger Jac van de Ven

PSV rouwt om het overlijden van Jac van de Ven. De oud-verzorger van de club uit Eindhoven is 88 jaar oud geworden.

Uitvaart Meer gemeentelijke uitvaarten in Nederland

‘Er was alleen een orchidee te vinden in het huis van de overledene’ Steeds vaker komt het in Nederland voor dat mensen overlijden die niet of onvoldoende zijn verzekerd. Als er verder niemand is die de uitvaart financieel kan dragen komt de gemeente in beeld, die in het kader op de Wet van de Lijkbezorging […]

Uitvaart Uitvaart online bijwonen

Het liefst ben je natuurlijk zelf bij het afscheid van een dierbare om hem of haar de laatste eer te bewijzen. Maar stel dat dat niet mogelijk is. Vanwege gezondheidsproblemen of omdat je aan de andere kant van de wereld woont. Ook dan hoef je de uitvaart van een dierbare niet te missen. Via je laptop kan je de uitvaart live bijwonen.

Rouw Hevig rouwproces ook bij kinderen mogelijk. Soms hulp nodig bij rouw

Jaarlijks verliezen 6400 minderjarige kinderen een ouder. Een veelvoud hiervan maakt een andersoortig verlies mee, zoals het overlijden van een broer, zus, vriend(in) of grootouder.

Nieuws Oud-international Frits Flinkevleugel overleden

Voormalig international Frits Flinkevleugel is op 80-jarige leeftijd overleden. De verdediger speelde tussen 1955 en 1977 voor DWS en FC Amsterdam en speelde elf interlands voor het Nederlands elftal, meldt zijn voormalige club DWS.