Terug
In memoriam

Youri Petrov (1974-2023): na het profvoetbal weggezakt in poel van ellende

Ooit was Youri Petrov speler van het grote Spartak Moskou, wekte hij de interesse van Ajax en maakte hij een miljoenentransfer naar FC Twente.

Na zijn actieve carrière zakte de razendsnelle en topfitte aanvaller van weleer weg in een poel van diepe ellende. Een alcoholverslaving bracht hem steeds meer aan de zelfkant van de samenleving. De voetbalprof overleed onlangs op slechts 48-jarige leeftijd in Tilburg in een hospice.

Dat is om de hoek bij RKC Waalwijk, de club waarvoor Petrov jarenlang speelde, maar toch vernamen ze bij de Eredivisieclub het bericht van zijn overlijden via Russische media. „Het is een ongelofelijk treurig verhaal”, aldus algemeen directeur Frank van Mosselveld. „Hij leefde in een hospice ver van alle familie en bekenden die hij ooit heeft gehad. Normaal komt een oud-speler nog wel eens langs, maar Youri zag je nooit. Hij leidde al jarenlang een heel eenzaam en teruggetrokken bestaan.”

Alcoholprobleem

Hans Werdekker was niet alleen ploeggenoot van Petrov bij RKC, maar werd later ook diens zaakwaarnemer. „Youri is echt een voorbeeld van een speler die na beëindiging van zijn loopbaan in een enorm diep zwart gat is geduikeld. Hij was van jongs af aan voetballer geweest en ineens moest hij het gewone leven in. Die stap kon hij helemaal niet maken. Ik heb hem van alles aangereikt en dan begon hij weer eens aan een cursus, maar daar hield hij dan ook snel weer mee op. ’s Ochtends om zeven uur opstaan om te gaan werken, dat was niets voor hem.”

Het ging snel van kwaad tot erger, ervoer Werdekker. „Het alcoholgebruik werd steeds meer een probleem. Dat werd zo ernstig dat zijn vrouw bij hem wegging met de twee kinderen. Vanaf toen is het alleen maar minder met hem gegaan. Dat was heel sneu, want Youri was echt een aardige gast. Als voetballer was hij super gedreven en een leuke ploeggenoot, maar hij liep helemaal vast in het leven. Ik heb van alles geprobeerd om hem te helpen, maar uiteindelijk verwaterde ook ons contact. Als je dan het bericht krijgt van zijn overlijden, denk je toch even ’had ik niet meer kunnen doen?’ Maar het was gewoon een heel lastige situatie door zijn verslaving.”

Het alcoholprobleem was er al langer. Drinken is iets waar Petrov, die afkomstig was uit het Oekraïense Kryvy Rih en in 1992 met Spartak Moskou het laatste bekertoernooi van de Sovjet-Unie won, mee is opgegroeid. „Youri vertelde me dat in Oekraïne iedereen dronk, dat het daar erbij hoorde”, aldus Werdekker. „Als het heel koud was, kreeg hij als jongetje van een jaar of zeven een glaasje wodka te drinken voor hij naar school liep. Om het minder koud te hebben.”

En ook als voetballer waren er momenten dat de zucht naar alcohol te groot werd. „Vanuit zijn periode bij FC Twente begreep ik dat hij graag mee ging stappen en dat het dan niet bij vijf of tien biertjes bleef, maar dat hij doorging tot hij niet meer op zijn benen kon staan”, aldus Werdekker.

Kinderen

De meeste wedstrijden als prof speelde Petrov voor RKC Waalwijk. De Brabantse club herdacht de oud-speler onlangs bij de wedstrijd tegen FC Volendam, de laatste profclub van Petrov, met een minuut stilte. „We wisten niet hoe we in contact moesten komen met de familie”, aldus Van Mosselveld. „Maar een paar uurtjes voor de wedstrijd stonden er ineens een jongen en een meisje in de hal van het stadion. Dat bleken de kinderen van Youri te zijn. Die hadden op sociale media gezien dat er stilgestaan zou worden bij het overlijden van hun vader, met wie ze al jaren geen contact meer hadden, en ze vroegen of ze daar bij mochten zijn. We hebben hen natuurlijk meteen een kaartje voor de wedstrijd gegeven.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst: 26-5-2023. Foto: Ⓒ ANP / HH