Terug
In memoriam

Wubbe Alvering (68) overleden: inwoners Vlagtwedde verliezen de vader van hun dorpskrant

De vader van het Lougblad, de dorpskrant van Vlagtwedde, is niet meer. Wubbe Alvering is op 68-jarige leeftijd overleden, na een kort ziekbed.

Hij stierf in Vlagtwedde, in het dorp waar hij zoveel van hield. Hij groeide er op, zijn vader handelde in bloemen en zaden. Hij ging er naar de Mavo, genoot er van zijn jeugd en bouwde er een gezinsleven op.

Eigen uitgeverij

Hij verdiende zijn brood op verschillende manieren maar vooral met zijn eigen uitgeverij. En in die hoedanigheid stond hij in de vorige eeuw aan de wieg van het Lougblad.

Vlagtwedde had daarvoor ook een dorpskrant gehad die verschillende inwoners in elkaar zetten, vol schreven en verspreidden. Maar dat verliep niet zo vlot meer. Alvering nam de uitgave van de krant over en op zich en na een prijsvraag kreeg die de naam Lougblad.

De krant bevatte het laatste nieuws, door Vlagtwedders geschreven, advertenties van plaatselijke bedrijven en allerlei andere wetenswaardigheden. Het verscheen enkele keren per jaar, werd gratis in en buiten het dorp verspreid en werd dus gedrukt in het bedrijf van Alvering, aan de Wilhelminastraat.

Op zijn heel eigen, opgewekte manier

Hij bracht de krant heel lang uit (pas enkele jaren geleden droeg hij het over aan een opvolger), beleefde daar heel veel plezier aan en kon er op zijn heel eigen, opgewekte manier over vertellen. Op dezelfde manier sprak hij over die andere grote liefde: de voetbalclub in Vlagtwedde, de voetbalvereniging Westerwolde. Hij speelde er vele wedstrijden voor, was jaren voorzitter en zette zich op allerlei andere manieren in voor de club. Tot het moment, niet zo lang geleden, waarop zijn gezondheid hem parten begon te spelen, was hij betrokken bij het onderhoud van de accommodatie van de club.

Een grote, ingrijpende en inktzwarte gebeurtenis in zijn leven was het overlijden van zijn zoon Bart, in 2010. Die kwam bij een verkeersongeval om het leven. Die klap kwam heel hard aan bij hem en zijn gezin. Maar ook daarna bleef hij zich inzetten voor zijn club, voor zijn krant.

Hij had dat graag nog heel lang willen doen maar de ziekte die uiteindelijk leidde tot de dood, verhinderde dat. Wubbe Alvering laat een vrouw, dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen achter en wordt woensdag gecremeerd in Winschoten.

 

Bron : Dagblad van het Noorden, 26 maart 2024. Fot : Familie Alvering