Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven. 

Partner van overledene

Een geregistreerd partnerschap en een huwelijk maken partners automatisch erfgenamen van elkaar. Is één van beiden overleden, dan gaat de nalatenschap volgens het erfrecht naar de ander. 

Bij een samenlevingscontract gaat dit niet op. In dit geval erft de ander alleen de nalatenschap als de overledene dit in een testament heeft laten zetten. Dit geldt ook in het geval van een LAT-relatie en een scheiding van tafel en bed, waarbij de scheiding dus nog niet officieel is. 

Kinderen van overledene

Kinderen van de overleden persoon zijn erfgenaam als volgens de geboorteakte de overledene de vader of moeder was van de kinderen. Ook geadopteerde kinderen van de overledene zijn erfgenaam.

Een stiefkind, pleegkind of biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet erkend, is géén erfgenaam, tenzij een overledene in een testament heeft laten vastleggen dat hij wel erfgenaam is.

Gelijke delen

Laat een overledene partner én kind(eren) achter, dan wordt de nalatenschap in gelijke delen verdeeld. Tenzij er een testament is waarin de overledene heeft aangegeven dat de verdeling anders moet. 

De kinderen krijgen hun erfdeel niet direct na het overlijden. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat de partner het huis of ander bezit moet verkopen. De partner mag daarom het erfdeel van de kinderen blijven gebruiken. 

Kinderen kunnen hun erfdeel opeisen als de partner van de overledene failliet gaat, in de schuldsanering terecht komt, of overlijdt. 

Groepen erfgenamen

Kinderen (als die niet meer leven, dan eventuele kleinkinderen), een echtgenoot/echtgenote en een geregistreerd partner vallen onder de eerste groep erfgenamen. De tweede groep zijn de ouders, broers en zussen (en als de broers en zussen zijn overleden, dan hun eventuele kinderen).

De derde groep erfgenamen zijn de grootouders, de vierde groep zijn de overgrootouders. Zijn er in de eerste groep geen erfgenamen, dan bepaalt de erfrecht dat de tweede groep erft. Is er niemand in deze tweede groep, dan erft automatisch de derde groep, de grootouders. Zijn er geen grootouders, dan gaat de nalatenschap naar de overgrootouders. Wanneer er helemaal geen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis naar de staat. 

Nagaan of de overledene een testament heeft opgesteld, kan via het Centraal Testamentenregister. (link: notaris.nl/bij-overlijden/centraal-testamentenregister) 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Dick Lukkien: icoon van de Langeleegte

Hoe dicht kunnen gevoelens van hemels geluk en ontroostbaar verdriet bij elkaar liggen. Een dag na de promotie van FC Emmen, vorige week maandag, namen vader en zoon Dick Lukkien een drankje op dit ongekende succes. Als er eentje apetrots was op deze stunt was het ‘ouwe Dick’, zoals de gelijknamige vader van de succescoach door iedereen liefkozend werd genoemd.

Nieuws James Bond- en Inception-acteur Earl Cameron (102) overleden

Earl Cameron, een van de eerste zwarte acteurs die een succesrijke carrière in de Britse film- en tv-industrie had, is gisteren op 102-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Britse media. De op Bermuda geboren acteur debuteerde in 1951 in de speelfilm Pool of London, waarin hij meteen een van de hoofdrollen voor zich opeiste. Dat was […]

Voorbereiden op later Erik werkt voor Stichting Wensambulance Noord-Nederland: ‘De dankbaarheid van mensen is grandioos om te horen’

Een laatste wens in vervulling zien gaan is iets wat veel mensen verlangen. Erik Roelfsema wil er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Hij kwam door zijn werk als ambulancechauffeur in aanraking met Wensambulance Noord-Nederland en werd al snel wenscoördinator. Erik: ,,Mijn werk als ambulancechauffeur is mijn passie geworden. Dat ik dit in mijn vrije tijd kan doen is dan erg leuk, maar het vraagt wel veel. De voldoening die het geeft is allemaal waard!’’

In memoriam Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Robbe de Hert
Nieuws Vlaamse filmregisseur Robbe de Hert overleden

De Vlaamse filmregisseur Robbe de Hert is overleden op 77-jarige leeftijd. Hij brak in 1980 door bij het grote publiek met de speelfilm De Witte van Sichem. Andere bekende films van zijn hand zijn Blueberry Hill, dat in Nederland een Gouden Kalf kreeg, en Lijmen/Het been (2000). In die verfilming van de dubbelroman van Willem Elsschot speelde Willeke van Ammelrooy […]

Achter de deuren van de dood De grafverzorger

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Nieuws Voormalig topatlete Els Vader (61) overleden.

Voormalig topatlete Els Vader is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar echtgenoot Haico Scharn aan De Telegraaf. Vader excelleerde in de jaren ’80 op alle sprintonderdelen. Op haar indrukwekkende palmares kwamen Nederlandse records te staan op de 50, 60, 100, 200 en 400 meter. Alleen Nelli Cooman wist haar op de kortste afstanden af […]