Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven. 

Partner van overledene

Een geregistreerd partnerschap en een huwelijk maken partners automatisch erfgenamen van elkaar. Is één van beiden overleden, dan gaat de nalatenschap volgens het erfrecht naar de ander. 

Bij een samenlevingscontract gaat dit niet op. In dit geval erft de ander alleen de nalatenschap als de overledene dit in een testament heeft laten zetten. Dit geldt ook in het geval van een LAT-relatie en een scheiding van tafel en bed, waarbij de scheiding dus nog niet officieel is. 

Kinderen van overledene

Kinderen van de overleden persoon zijn erfgenaam als volgens de geboorteakte de overledene de vader of moeder was van de kinderen. Ook geadopteerde kinderen van de overledene zijn erfgenaam.

Een stiefkind, pleegkind of biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet erkend, is géén erfgenaam, tenzij een overledene in een testament heeft laten vastleggen dat hij wel erfgenaam is.

Gelijke delen

Laat een overledene partner én kind(eren) achter, dan wordt de nalatenschap in gelijke delen verdeeld. Tenzij er een testament is waarin de overledene heeft aangegeven dat de verdeling anders moet. 

De kinderen krijgen hun erfdeel niet direct na het overlijden. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat de partner het huis of ander bezit moet verkopen. De partner mag daarom het erfdeel van de kinderen blijven gebruiken. 

Kinderen kunnen hun erfdeel opeisen als de partner van de overledene failliet gaat, in de schuldsanering terecht komt, of overlijdt. 

Groepen erfgenamen

Kinderen (als die niet meer leven, dan eventuele kleinkinderen), een echtgenoot/echtgenote en een geregistreerd partner vallen onder de eerste groep erfgenamen. De tweede groep zijn de ouders, broers en zussen (en als de broers en zussen zijn overleden, dan hun eventuele kinderen).

De derde groep erfgenamen zijn de grootouders, de vierde groep zijn de overgrootouders. Zijn er in de eerste groep geen erfgenamen, dan bepaalt de erfrecht dat de tweede groep erft. Is er niemand in deze tweede groep, dan erft automatisch de derde groep, de grootouders. Zijn er geen grootouders, dan gaat de nalatenschap naar de overgrootouders. Wanneer er helemaal geen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis naar de staat. 

Nagaan of de overledene een testament heeft opgesteld, kan via het Centraal Testamentenregister. (link: notaris.nl/bij-overlijden/centraal-testamentenregister) 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Herinneringen en stil verdriet.

Het staat er echt; jouw naam in een zwart kader. Ik kijk nog een keer en nog een keer, ik sla de pagina van de krant om en toch weer terug. De vetgedrukte zwarte letters vertellen me zonder enige twijfel dat je er niet meer bent.

Nieuws Oud-radioman Aad Bos overleden

Aad Bos, voormalig radiopresentator en muzieksamensteller bij de VARA, is na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren overleden. Dat meldt zijn dochter.

Nieuws Moeder van premier Rutte overleden

De moeder van premier Mark Rutte is overleden. Ze is vrijdag begraven, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten.

Uitvaart Een hond op je uitvaart

Als je weet dat je komt te overlijden, dan is het fijn als je goed voor ogen hebt hoe je afscheid wilt nemen van je dierbaren. En niet alleen van de mensen die je liefhebt, maar ook van je huisdier. Zeker als je huisdier je beste maatje is.

Coaching Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu […]

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Nieuws Eddie van Halen (65) overleden: ‘Hij was de held van een generatie’

Gitarist Eddie van Halen en medeoprichter van de hardrockband Van Halen is op 65-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Santa Monica in Californië. Dat meldt zijn zoon op Instagram.

Rouw Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen? Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen   […]