Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven. 

Partner van overledene

Een geregistreerd partnerschap en een huwelijk maken partners automatisch erfgenamen van elkaar. Is één van beiden overleden, dan gaat de nalatenschap volgens het erfrecht naar de ander. 

Bij een samenlevingscontract gaat dit niet op. In dit geval erft de ander alleen de nalatenschap als de overledene dit in een testament heeft laten zetten. Dit geldt ook in het geval van een LAT-relatie en een scheiding van tafel en bed, waarbij de scheiding dus nog niet officieel is. 

Kinderen van overledene

Kinderen van de overleden persoon zijn erfgenaam als volgens de geboorteakte de overledene de vader of moeder was van de kinderen. Ook geadopteerde kinderen van de overledene zijn erfgenaam.

Een stiefkind, pleegkind of biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet erkend, is géén erfgenaam, tenzij een overledene in een testament heeft laten vastleggen dat hij wel erfgenaam is.

Gelijke delen

Laat een overledene partner én kind(eren) achter, dan wordt de nalatenschap in gelijke delen verdeeld. Tenzij er een testament is waarin de overledene heeft aangegeven dat de verdeling anders moet. 

De kinderen krijgen hun erfdeel niet direct na het overlijden. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat de partner het huis of ander bezit moet verkopen. De partner mag daarom het erfdeel van de kinderen blijven gebruiken. 

Kinderen kunnen hun erfdeel opeisen als de partner van de overledene failliet gaat, in de schuldsanering terecht komt, of overlijdt. 

Groepen erfgenamen

Kinderen (als die niet meer leven, dan eventuele kleinkinderen), een echtgenoot/echtgenote en een geregistreerd partner vallen onder de eerste groep erfgenamen. De tweede groep zijn de ouders, broers en zussen (en als de broers en zussen zijn overleden, dan hun eventuele kinderen).

De derde groep erfgenamen zijn de grootouders, de vierde groep zijn de overgrootouders. Zijn er in de eerste groep geen erfgenamen, dan bepaalt de erfrecht dat de tweede groep erft. Is er niemand in deze tweede groep, dan erft automatisch de derde groep, de grootouders. Zijn er geen grootouders, dan gaat de nalatenschap naar de overgrootouders. Wanneer er helemaal geen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis naar de staat. 

Nagaan of de overledene een testament heeft opgesteld, kan via het Centraal Testamentenregister. (link: notaris.nl/bij-overlijden/centraal-testamentenregister) 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Nieuws Rock ’n roll-legende Little Richard overleden.

De Amerikaanse zanger en pianist Little Richard is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan Rolling Stone. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Marieke Knol
Coaching Voorlopig kom ik niet mama. Dat kan nu niet hè

Wanneer kom je weer, is haar laatste vraag. Voorlopig kom ik niet, mama. Dat kan nu niet hè. Zodra het weer kan, ben ik bij je. Eigenlijk weet ze het wel, maar ze vergeet het ook weer. Mijn lieve mama, die nog maar net was verhuisd naar het verpleeghuis, heeft corona. En taai als ze is, lijkt ze weer een beetje op te krabbelen. Maar het meest schrijnend is dat ik niet bij haar op bezoek kan.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Rouw Kinderen en verlies: hoe ga je ermee om?

Al gun je kinderen niets dan vrolijke gebeurtenissen, vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als er een huisdier of opa of oma overlijdt. Hoe kun je daarmee omgaan?

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Uitvaart ‘Vergeten urnen’ Reestborgh staan te verstoffen in speciale kamer

Meppel – ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering’. Deze tekst van Salvador Dali siert de muur boven de toegangsklep naar de verbrandingsoven van yardenhuis Reestborgh aan de Zomerdijk.

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”