Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven. 

Partner van overledene

Een geregistreerd partnerschap en een huwelijk maken partners automatisch erfgenamen van elkaar. Is één van beiden overleden, dan gaat de nalatenschap volgens het erfrecht naar de ander. 

Bij een samenlevingscontract gaat dit niet op. In dit geval erft de ander alleen de nalatenschap als de overledene dit in een testament heeft laten zetten. Dit geldt ook in het geval van een LAT-relatie en een scheiding van tafel en bed, waarbij de scheiding dus nog niet officieel is. 

Kinderen van overledene

Kinderen van de overleden persoon zijn erfgenaam als volgens de geboorteakte de overledene de vader of moeder was van de kinderen. Ook geadopteerde kinderen van de overledene zijn erfgenaam.

Een stiefkind, pleegkind of biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet erkend, is géén erfgenaam, tenzij een overledene in een testament heeft laten vastleggen dat hij wel erfgenaam is.

Gelijke delen

Laat een overledene partner én kind(eren) achter, dan wordt de nalatenschap in gelijke delen verdeeld. Tenzij er een testament is waarin de overledene heeft aangegeven dat de verdeling anders moet. 

De kinderen krijgen hun erfdeel niet direct na het overlijden. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat de partner het huis of ander bezit moet verkopen. De partner mag daarom het erfdeel van de kinderen blijven gebruiken. 

Kinderen kunnen hun erfdeel opeisen als de partner van de overledene failliet gaat, in de schuldsanering terecht komt, of overlijdt. 

Groepen erfgenamen

Kinderen (als die niet meer leven, dan eventuele kleinkinderen), een echtgenoot/echtgenote en een geregistreerd partner vallen onder de eerste groep erfgenamen. De tweede groep zijn de ouders, broers en zussen (en als de broers en zussen zijn overleden, dan hun eventuele kinderen).

De derde groep erfgenamen zijn de grootouders, de vierde groep zijn de overgrootouders. Zijn er in de eerste groep geen erfgenamen, dan bepaalt de erfrecht dat de tweede groep erft. Is er niemand in deze tweede groep, dan erft automatisch de derde groep, de grootouders. Zijn er geen grootouders, dan gaat de nalatenschap naar de overgrootouders. Wanneer er helemaal geen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis naar de staat. 

Nagaan of de overledene een testament heeft opgesteld, kan via het Centraal Testamentenregister. (link: notaris.nl/bij-overlijden/centraal-testamentenregister) 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Bruce Williamson
Nieuws Voormalig zanger Temptations overleden aan coronavirus

Bruce Williamson, voormalig leadzanger van soulformatie The Temptations, is in Las Vegas overleden aan het coronavirus. Hij werd 49 jaar. Volgens TMZ heeft zijn zoon op sociale media het overlijden bevestigt. „Er zijn geen woorden die kunnen uitdrukken hoe ik me nu voel. Ik hou van je, papa. Bedankt dat je zo geweldig was. Bedankt dat je […]

Nieuws Operazangeres en presentatrice Caroline Kaart (88) overleden

Zangeres en presentatrice Caroline Kaart is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Max. Kaart kreeg bekendheid met programma’s als Een liedje met Caroline en het radioprogramma Klassiek met Caroline.

Nieuws Trainer en oud-profvoetballer Chris de Wagt overleden

In zijn woonplaats Sneek is Chris de Wagt zondag overleden. De voetbaltrainer en oud-profvoetballer was al geruime tijd ernstig ziek. Hij werd 34 jaar.

Nieuws Plaaggeest-acteur Jaap Stobbe overleden

Jaap Stobbe is op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur was al zeker twintig jaar niet meer actief in het vak. Hoewel Stobbe al op 21 februari is overleden, bracht RTL Boulevard vandaag het nieuws naar buiten

In memoriam Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 – 2019) uit Barger-Compascuum.

Coaching Een loopbaantraject doorlopen tijdens rouw, kan dat?

Hij moest verder met zijn twee jonge kinderen nadat hij zijn vrouw was verloren aan die verschrikkelijke ziekte. In mijn vorige blog beschreef ik dat hij zijn werk kon hij niet meer naar behoren kon uitvoeren. Na vele gesprekken met zijn rouwbegeleider heeft hij samen met zijn werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nu […]

In memoriam ‘Komt goed’, zei de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda altijd

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag: de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda uit Groningen (1957-2020). Fluitend en zingend ging Pieter Buwalda door zijn dag. Altijd. Soulnummers, Beatlesliedjes, bluesdeuntjes. Hij was zelden stil. Soms riepen zijn collega’s hem tot de orde: ‘Piet, toe nou, het is nog niet eens […]