Terug
Rouw

Wat zijn goede voornemens voor iemand die rouwt?

Het einde van het jaar is een typisch moment dat we weer gaan nadenken over de voornemens voor het nieuwe jaar. De één neemt het heel serieus en maakt er een lijstje van, waar de ander er minder waarde aan hecht of de plannen halverwege januari al laat varen. Wat jouw beweegredenen ook mogen zijn, deze goede voornemens kun je overwegen als je in rouw bent. 

Allereerst: hoe maak je goede voornemens?
Misschien lijkt het een zware klus, maar het is makkelijker dan je denkt én kan enorm motiverend werken! Begin met te bedenken wat je in het oude jaar wilt achterlaten. Goede voornemens komen voort uit een gevoel iets te willen veranderen of verbeteren. Je wilt in het nieuwe jaar ergens in groeien. Bedenk je daarom eerst eens wat het afgelopen jaar energieslurpend, tijdrovend of niet plezierig is geweest. Dan ontdek je waar je écht naar verlangt en waar je aan zou kunnen werken in het nieuwe jaar.

Goede voornemens in een donkere periode
Als je in een zware periode van rouw zit, kan het lastig zijn om je te focussen op goede voornemens. Maar toch zouden die je juist kunnen helpen om in het nieuwe jaar stappen te zetten in je rouw en te groeien naar een mooie, bemoedigende tijd. Door ook hierin na te denken over wat je zou willen achterlaten in dit jaar, leer je misschien wel nieuwe dingen over je rouwen, dingen die je anders zou willen doen of je nog beter zouden kunnen helpen om hier doorheen te komen.

Iemand anders steunen met jouw goede voornemens
Je kan dit onderwerp ook heel goed omdraaien. Als er iemand in je nabije omgeving is die rouwt, zou je diegene kunnen opnemen in je eigen goede voornemens. Neem je bijvoorbeeld voor om diegene niet uit de weg te gaan, maar te laten weten dat je voor hem of haar klaar staat. Ook in je manier van communicatie kan je hier veel in leren. Daarnaast kun je je voornemen om aan diegene te blijven denken door het hele jaar door dingen te doen, zoals bij speciale data een kaartje te sturen, of eens een bloemetje langs te brengen.

Voorbeelden voor als je zelf moeilijk iets kunt verzinnen
Vind je het lastig om nu zelf goede voornemens te verzinnen? Misschien heb je wat aan deze voorbeelden:  

  • Ik ga hulp vragen voor mijn rouwverwerking  

Merk je dat je het moeilijk vindt om met gevoelens van rouw om te gaan, of loop je tijdens het rouwproces ergens tegen aan? Dan zou je erover kunnen nadenken om hulp in te schakelen bij je rouwverwerking. Dit kan op allerlei manieren, waarvan je zelf kan kiezen wat het beste bij jou en jouw tempo past. Je kan je via de huisarts aan laten melden bij een psycholoog, of je kiest voor een rouwcoach. Ook online zijn er veel mogelijkheden als je het liever vanuit huis doet. 

  • Ik ga actie ondernemen in mijn rouwverwerking  

Als jij iemand bent die in het rouwproces veel thuis op de bank heeft gezeten, zou je voor jezelf kunnen voornemen om in het nieuwe jaar meer in actie te komen. Zo kan je bijvoorbeeld nadenken over hoe je meer beweegt, wat bewegen voor jou (en jouw rouwverwerking) zou kunnen betekenen en met wie je dat eventueel zou willen doen. Als je niet zoveel hebt met sporten, kan je ook beginnen met kleine activiteiten thuis, zoals knutselen of schilderen.  

  • Ik ga opener zijn over mijn gevoelens tegen anderen  

Als je het moeilijk vindt om je emoties te delen (maar hier misschien wel veel behoefte aan hebt), zou dit een goed voornemen kunnen zijn op jouw lijstje. Begin met het delen van je gevoelens bij de mensen die je het meest vertrouwt. Bepaal zelf wat je als eerste wilt vertellen, dit kan zo klein mogelijk zijn, en bouw het in de loop van het gesprek op. Ook als je het moeilijk blijft vinden om je gevoelens en emoties te delen, kun je dit juist vertellen aan de mensen die dichtbij je staan. Daarin groeit een wederzijds begrip, wat jou ook weer kan ondersteunen. 

  • Ik wil meer ontspanningsmomenten inplannen in mijn week  

Voor sommigen is het makkelijker om ook tijdens een periode van rouw zoveel mogelijk door te gaan met de dagelijkse werkzaamheden. Heb jij dit ook en merk je dat je vermoeid bent, zo aan het einde van het jaar? Dan zou je je kunnen voornemen om in het nieuwe jaar meer om je eigen rust te denken. Plan bijvoorbeeld rustmomenten steevast in je agenda of neem een stapje terug als iets je te veel wordt.  

Hoe zorg ik ervoor dat ik me houd aan mijn goede voornemens?
Dit is misschien nog wel het allerlastigste aan het hebben van goede voornemens. Maar als je nu voornemens hebt gevonden of hebt gemaakt die heel belangrijk voor je zijn, wil je er wel gemotiveerd door blijven. Een goede tip hierbij is om je goede voornemens om te zetten in een plan. Maak voor elke voornemen een plan hoe je dit concreet gaat aanpakken, zodat je elke dag weet wat je te doen staat. Zorg er daarnaast ook voor dat je goede voornemens vanuit positiviteit omschreven zijn. Het moet geen blok aan het been worden, of iets waar je nu al tegen opkijkt. Dan zal je de juiste motivatie vinden om er ook echt wat van te willen maken. 

Hopelijk lukt het jou om je (nieuwe) goede voornemens in het nieuwe jaar te laten slagen. Het team van Mensenlinq wenst je een fijne jaarwisseling en veel geluk en vrede voor het nieuwe jaar.   

Disclaimer: dit artikel over goede voornemens in tijden van rouw is niet gebaseerd op de mening van een specialist. Daarmee moet dit artikel niet gezien worden als een officieel advies, maar biedt slechts ondersteuning en inspiratie. Voor professionele hulp bij rouwverwerking raden wij u en jou aan om dit te zoeken bij erkende therapeuten, psychologen of coaches.  

Bronnen: RemembermeHardhoutenporseleinZinvollerleven