Door: Team Mensenlinq in Rouw

Wat doet een forensisch arts?

GGD-arts Paul Tan adviseert soms de recherche. Hij is forensisch arts. Maar wat is dat en wat doet een forensisch arts bij de GGD eigenlijk?

Tan: ,,De forensische geneeskunde zit op de scheidslijn van geneeskunde en justitie. De GGD hier beschikt over een team van tien forensisch artsen. We zijn vierentwintig uur per dag bereikbaar voor de arrestantenzorg in politiecellen, maar we doen op verzoek van de politie ook letselrapportages.’’

Wat zijn letselrapportages?

,,Daarin beschrijven we de verwondingen van slachtoffers van misdrijven. Sinds vorig jaar maart zijn er speciale letselspreekuren bij de GGD waar slachtoffers terecht kunnen. We schrijven op wat we zien, en waardoor het letsel kan zijn ontstaan.’’ ,,Hoe dat gaat? Kijk, dit is een foto van een slachtoffer. Zie je die arm? Hierover zeg ik dat ik op de achterzijde van de linkerbovenarm blauwpaarse verkleuringen zie, met een omtrek van vier tot vijf centimeter. En vervolgens concludeer ik dat het letsel kan zijn ontstaan door de inwerking van een stomp, botsend voorwerp.’’ ,,We beschrijven overigens ook de gevaarzetting van verwondingen. Wij kijken of het om steekverwondingen gaat, of om zwaaiverwondingen. En we onderzoeken of de steekopening diep genoeg is om een slagader te raken. Want de rechter wil altijd weten: Hoe gevaarlijk is de verwonding precies.’’

Dat klinkt heel technisch.

,,Het is ook technisch. Het is een combinatie van mechanica en geneeskunde. Je moet van puzzelen houden. En als we ergens niet zeker over zijn, dan zeggen we dat. We kunnen wel mogelijke scenario’s aangeven, maar het is aan de rechter om aan te geven wat hij waarschijnlijk vindt.’’

Onderzoekt u ook stoffelijke overschotten?

,,Forensisch artsen van de GGD worden ingeschakeld als er twijfel is over een al dan niet natuurlijke dood. Wij zijn de gemeentelijke lijkschouwers. Maar wij openen geen lichamen. Dat gebeurt alleen door collega’s in het ziekenhuis. En als er sprake is van een mogelijk misdrijf wordt er in opdracht van justitie sectie verricht bij het Nederlands Forensisch Instituut.’’

Het gaat altijd over letsel, of over dood.

,,Dat klopt. Maar het werk kan ook zonnig zijn hoor. Een collega sprak in een politiecel bijvoorbeeld met een man die telkens toevallen kreeg. De arrestant viel om de haverklap weg. Totdat het de arts opviel dat hij telkens net op zijn matras terecht kwam, en niet op de betonnen rand van zijn bed. ‘Dat is wel heel apart’, zei hij tegen de arrestant. Die voelde zich betrapt. Die was aan het simuleren. Ja, dan moet je lachen.’’,,Maar het is waar. We zien de meest gruwelijke ongelukken. We zien veel leed. Maar we zijn met een zaak bezig. We puzzelen. We zijn professioneel. De nabestaanden zijn over het algemeen de zaak van de politie, al is dat de laatste jaren wel veranderd. Wij zijn ons er nu van bewust dat de nazorg ook een belangrijke taak in ons werk is. Wij zijn vaak de laatste artsen die een overledene gezien hebben. Dat kan belangrijk zijn voor de rouwverwerking. Nabestaanden willen vaak weten of iemand heeft geleden. Die willen weten hoe snel het is gegaan. Dan kunnen wij antwoorden. En dat doen we ook.’’

Ook als het antwoord pijnlijk is?

,,Ja. Soms moet je wel zeggen dat iemand heeft geleden. Maar als we het antwoord niet weten, dan zeggen we dat ook.’’

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Welke besmettingsrisico’s brengt het coronavirus mee bij overledenen?

Het coronavirus heeft in Nederland tot dinsdag 24 maart 213 dodelijke slachtoffers gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Hoewel het risico op besmetting klein is, zijn er toch belangrijke adviezen voor fysiek contact met een overledene.

Coaching Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

Nieuws Voormalig wielrenster Eva Mottet overleden

Voormalig wielrenster Eva Mottet, de dochter van de Franse oud-prof Charly Mottet, is deze week op 25-jarige leeftijd overleden. Het is nog onbekend wat er is gebeurd met de Francaise.

Geen categorie Niet naar de uitvaart van je broer of oma? Je bent alleen nog welkom als je eerstegraads bloedverwant of aanverwant bent

Alleen eerstegraads bloed- en aanverwanten mogen nog een uitvaart bijwonen, zo luidt het dringende advies van koepelorganisaties voor uitvaartondernemingen.

Nieuws Oud-Roda-speler Hens Fischer (79) overleden

Voormalig Roda-speler Hens Fischer is op 79-jarige leeftijd overleden. De in Kerkrade geboren voetballer speelde in achttien seizoenen meer dan 500 wedstrijden voor Roda Sport en Roda JC.

In memoriam Een voetbalman met een rood-wit hart

In zijn woonplaats Emmen is Geert Jeuring (80) overleden. Hij was de eerste stadion-speaker van FC Emmen en jarenlang materiaalman van de club.

Nieuws Componist Ennio Morricone (91) overleden

De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Rome waar hij was opgenomen na een val.

Nieuws Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.