Door: Team Mensenlinq in Coaching

Wat als werken niet (goed) lukt tijdens de rouw?

Hij was in een soort van paniek. Het lukte hem niet om in zijn werk op zijn oude niveau te functioneren nu hij ook alleen voor de opvoeding van zijn twee jonge dochters (6 en 8 jaar oud) stond. Zijn werkgever begon de druk op te voeren.

En dan sta je er alleen voor

Zijn vrouw was ruim anderhalf jaar geleden overleden. Daarvoor waren er vijf jaren van verdriet, geluk, blijdschap en dan weer teleurstelling geweest. Er was borstkanker tijdens de zwangerschap van hun jongste dochter geconstateerd. Na de eerste reeks behandelingen zag het er positief uit. Ze hadden zich volop in het leven, het ouderschap gestort. Ze genoten van hun jonge gezin en de ontwikkeling van hun dochters. De teleurstelling was dan ook heel groot toen de kanker weer teruggekomen was. Er volgde een bijzondere tijd van afscheid, verdriet en ook mooie momenten. Hij had zich de hele periode staande kunnen houden. Ook daarna is het gelukt om met zijn dochters een nieuw ritme te vinden en samen een goed leven op te bouwen.

Het werk vraagt ook weer aandacht

Voordat zijn vrouw was overleden had hij een pittige baan als controller bij een middelgrote onderneming. Hij werkte meer dan fulltime en was daarnaast veel aan het studeren. In de tijd dat ze ziek was, hadden ze als gezin veel ondersteuning van haar ouders. Hij kon in die tijd zijn werk gewoon doen. Nu zijn vrouw was overleden waren haar ouders nog altijd veel beschikbaar, maar door hun verdriet konden ze minder doen dan voorheen. De opvoeding, het huishouden, het sociale leven.. alles moest van hem komen en zijn energie werd steeds minder. Hij wilde een stabiele bedding voor zijn kinderen zonder veel verschillende oppassen. Hij wilde zelf meer bij zijn gezin zijn. Op zijn werk liet hij af en toe steken vallen. Ook zijn leidinggevende viel dat op en sprak hem erop aan. Hij vond dat zijn leidinggevende wel meer begrip voor de situatie mocht hebben. Maar is dat zo? Hoelang mag je van de werkgever verwachten dat je erkenning krijgt?

Recht op erkenning versus begrenzing door de organisatie

Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven is, het is per situatie verschillend. Het was wel duidelijk dat hij in gesprek moest met zijn werkgever. De verhouding met zijn direct leidinggevende was enigszins verstoord door de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Met de HR adviseur is hij een eerste gesprek aangegaan.

Als je in de rouw bent, is het fijn als er door je werkgever erkenning wordt gegeven in de vorm van bijvoorbeeld accepteren om later te beginnen. Je kunnen terugtrekken als het je even teveel wordt. Extra gesprekken voeren met de medewerkers van HR of een coach om je te ondersteunen in het rouwproces. Maar er is natuurlijk ook de kant van de werkgever die zijn bedrijf draaiende moet houden. En die kant kwam in gevaar nu de controller van het bedrijf niet meer in staat was zijn functie volledig uit te voeren. Je kunt dan vasthouden aan wat je hebt en alles in het werk stellen om de arbeidsrelatie te behouden, maar dat gaat vaak ten koste van iets.

De nieuwe werkelijkheid

Na een aantal gesprekken, ook met zijn leidinggevende, begreep hij dat dit voor hem het moment was om te kijken naar alternatieven, want de thuissituatie zou niet snel veranderen. Door de keuze voor zijn dochters was het voor hem onmogelijk om op korte termijn weer volledig inzetbaar te zijn. Het was tijd voor hem om deze situatie te accepteren en kijken naar een functie die meer past bij de nieuwe situatie. Dat was lastig, ook gezien de financiële consequenties, maar ook bevrijdend; hij had weer een stap gemaakt in het rouwproces.

Hoe de weg naar een nieuwe baan verliep, lees je in mijn volgende blog.

Tekst Gerda Hagenauw Geplaatst 30-09-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Dirk van den Broek, grondlegger supermarktketen, overleden

Dirk van den Broek, de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen is afgelopen woensdag op 96-jarige leeftijd overleden.

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

Rouw Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’

Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.”

Nieuws Acteur Chadwick Boseman overleden aan kanker

Chadwick Boseman, de acteur die wereldvermaard werd door zijn rol in de superheldenfilm Black Panther, is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij al die tijd voor de buitenwereld geheim heeft gehouden. De dood van Boseman is een schok voor de Amerikaanse filmgemeenschap waar met grote verslagenheid op […]

Strand
Nieuws Iets hogere sterfte in warme week

Tijdens de hittegolf in week 33 (10 tot en met 16 augustus) overleden naar schatting 3 100 mensen. Dit waren ruim 400 meer dan in de weken daarvoor, toen de sterfte relatief laag was. De toename van de sterfte in week 33 hangt samen met de hoge temperatuur. De geregistreerde sterfte aan corona was laag. […]

Nieuws Surinaamse oud-premier Sedney overleden

De Surinaamse oud-premier Jules Sedney is op 97-jarige leeftijd overleden. Sedney was premier van 1969 tot 1973. Twee jaar na zijn premierschap werd Suriname onafhankelijk.

Nieuws Anti-apartheidsactivist Denis Goldberg overleden

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Denis Goldberg is overleden. Zijn dood werd tegenover lokale media bevestigd door een familielid. Goldberg was een prominent lid van de beweging en politieke partij ANC en was actief in de gewapende tak. Na afschaffing van de apartheid diende hij onder meer als regeringsadviseur en als minister.

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.