Door: Team Mensenlinq in Coaching

Wat als werken niet (goed) lukt tijdens de rouw?

Hij was in een soort van paniek. Het lukte hem niet om in zijn werk op zijn oude niveau te functioneren nu hij ook alleen voor de opvoeding van zijn twee jonge dochters (6 en 8 jaar oud) stond. Zijn werkgever begon de druk op te voeren.

En dan sta je er alleen voor

Zijn vrouw was ruim anderhalf jaar geleden overleden. Daarvoor waren er vijf jaren van verdriet, geluk, blijdschap en dan weer teleurstelling geweest. Er was borstkanker tijdens de zwangerschap van hun jongste dochter geconstateerd. Na de eerste reeks behandelingen zag het er positief uit. Ze hadden zich volop in het leven, het ouderschap gestort. Ze genoten van hun jonge gezin en de ontwikkeling van hun dochters. De teleurstelling was dan ook heel groot toen de kanker weer teruggekomen was. Er volgde een bijzondere tijd van afscheid, verdriet en ook mooie momenten. Hij had zich de hele periode staande kunnen houden. Ook daarna is het gelukt om met zijn dochters een nieuw ritme te vinden en samen een goed leven op te bouwen.

Het werk vraagt ook weer aandacht

Voordat zijn vrouw was overleden had hij een pittige baan als controller bij een middelgrote onderneming. Hij werkte meer dan fulltime en was daarnaast veel aan het studeren. In de tijd dat ze ziek was, hadden ze als gezin veel ondersteuning van haar ouders. Hij kon in die tijd zijn werk gewoon doen. Nu zijn vrouw was overleden waren haar ouders nog altijd veel beschikbaar, maar door hun verdriet konden ze minder doen dan voorheen. De opvoeding, het huishouden, het sociale leven.. alles moest van hem komen en zijn energie werd steeds minder. Hij wilde een stabiele bedding voor zijn kinderen zonder veel verschillende oppassen. Hij wilde zelf meer bij zijn gezin zijn. Op zijn werk liet hij af en toe steken vallen. Ook zijn leidinggevende viel dat op en sprak hem erop aan. Hij vond dat zijn leidinggevende wel meer begrip voor de situatie mocht hebben. Maar is dat zo? Hoelang mag je van de werkgever verwachten dat je erkenning krijgt?

Recht op erkenning versus begrenzing door de organisatie

Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven is, het is per situatie verschillend. Het was wel duidelijk dat hij in gesprek moest met zijn werkgever. De verhouding met zijn direct leidinggevende was enigszins verstoord door de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Met de HR adviseur is hij een eerste gesprek aangegaan.

Als je in de rouw bent, is het fijn als er door je werkgever erkenning wordt gegeven in de vorm van bijvoorbeeld accepteren om later te beginnen. Je kunnen terugtrekken als het je even teveel wordt. Extra gesprekken voeren met de medewerkers van HR of een coach om je te ondersteunen in het rouwproces. Maar er is natuurlijk ook de kant van de werkgever die zijn bedrijf draaiende moet houden. En die kant kwam in gevaar nu de controller van het bedrijf niet meer in staat was zijn functie volledig uit te voeren. Je kunt dan vasthouden aan wat je hebt en alles in het werk stellen om de arbeidsrelatie te behouden, maar dat gaat vaak ten koste van iets.

De nieuwe werkelijkheid

Na een aantal gesprekken, ook met zijn leidinggevende, begreep hij dat dit voor hem het moment was om te kijken naar alternatieven, want de thuissituatie zou niet snel veranderen. Door de keuze voor zijn dochters was het voor hem onmogelijk om op korte termijn weer volledig inzetbaar te zijn. Het was tijd voor hem om deze situatie te accepteren en kijken naar een functie die meer past bij de nieuwe situatie. Dat was lastig, ook gezien de financiële consequenties, maar ook bevrijdend; hij had weer een stap gemaakt in het rouwproces.

Hoe de weg naar een nieuwe baan verliep, lees je in mijn volgende blog.

Tekst Gerda Hagenauw Geplaatst 30-09-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

In memoriam Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger.

Achter de deuren van de dood De notaris

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Online onsterfelijkheid De vergankelijkheid van WhatsApp

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Jan des Bouvrie overleden

Nederlands beroemdste interieurontwerper JAN DES BOUVRIE (78) is na een ziekbed overleden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit. De zakenman en vriend van […]

Nieuws Vanaf 1 juli geen maximale groepsgrootte meer tijdens uitvaart

Het kabinet versoepelt naar verwachting vanavond tijdens de voorlopig laatste update aangaande het coronavirus de maatregelen omtrent het samenkomen van groepen mensen. Eerder is aangekondigd dat vanaf 1 juli groepen tot 100 mensen samen mogen komen, welingelichte bronnen melden nu dat premier Rutte vanavond bekend maakt dat niet het aantal mensen leidend is, maar de oppervlakte van de ruimte waar zij samenkomen.

Nieuws Toneelregisseur, acteur en tv-maker Ursul de Geer overleden.

Toneelregisseur, acteur en televisiemaker Ursul de Geer is overleden. Dat meldt NRC. Hij regisseerde onder andere boekbewerkingen als De Aanslag, Stoner en Vele hemels boven de zevende. Als presentator van tv-programma ’t is hier fantasties begaf hij zich in het “Sodom en Gomorra van de zomervakantie”. Ursul de Geer (74) was al enige tijd ernstig […]

Nieuws Zoon Melissa Etheridge op 21-jarige leeftijd overleden aan verslaving pijnstillers

De zoon van de Amerikaanse singer-songwriter Melissa Etheridge is overleden. Haar woordvoerder maakte het overlijden van Beckett Cypher bekend via Twitter. De jongeman was verslaafd aan pijnstillers.