Door: Team Mensenlinq in Coaching

Wat als werken niet (goed) lukt tijdens de rouw?

Hij was in een soort van paniek. Het lukte hem niet om in zijn werk op zijn oude niveau te functioneren nu hij ook alleen voor de opvoeding van zijn twee jonge dochters (6 en 8 jaar oud) stond. Zijn werkgever begon de druk op te voeren.

En dan sta je er alleen voor

Zijn vrouw was ruim anderhalf jaar geleden overleden. Daarvoor waren er vijf jaren van verdriet, geluk, blijdschap en dan weer teleurstelling geweest. Er was borstkanker tijdens de zwangerschap van hun jongste dochter geconstateerd. Na de eerste reeks behandelingen zag het er positief uit. Ze hadden zich volop in het leven, het ouderschap gestort. Ze genoten van hun jonge gezin en de ontwikkeling van hun dochters. De teleurstelling was dan ook heel groot toen de kanker weer teruggekomen was. Er volgde een bijzondere tijd van afscheid, verdriet en ook mooie momenten. Hij had zich de hele periode staande kunnen houden. Ook daarna is het gelukt om met zijn dochters een nieuw ritme te vinden en samen een goed leven op te bouwen.

Het werk vraagt ook weer aandacht

Voordat zijn vrouw was overleden had hij een pittige baan als controller bij een middelgrote onderneming. Hij werkte meer dan fulltime en was daarnaast veel aan het studeren. In de tijd dat ze ziek was, hadden ze als gezin veel ondersteuning van haar ouders. Hij kon in die tijd zijn werk gewoon doen. Nu zijn vrouw was overleden waren haar ouders nog altijd veel beschikbaar, maar door hun verdriet konden ze minder doen dan voorheen. De opvoeding, het huishouden, het sociale leven.. alles moest van hem komen en zijn energie werd steeds minder. Hij wilde een stabiele bedding voor zijn kinderen zonder veel verschillende oppassen. Hij wilde zelf meer bij zijn gezin zijn. Op zijn werk liet hij af en toe steken vallen. Ook zijn leidinggevende viel dat op en sprak hem erop aan. Hij vond dat zijn leidinggevende wel meer begrip voor de situatie mocht hebben. Maar is dat zo? Hoelang mag je van de werkgever verwachten dat je erkenning krijgt?

Recht op erkenning versus begrenzing door de organisatie

Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven is, het is per situatie verschillend. Het was wel duidelijk dat hij in gesprek moest met zijn werkgever. De verhouding met zijn direct leidinggevende was enigszins verstoord door de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Met de HR adviseur is hij een eerste gesprek aangegaan.

Als je in de rouw bent, is het fijn als er door je werkgever erkenning wordt gegeven in de vorm van bijvoorbeeld accepteren om later te beginnen. Je kunnen terugtrekken als het je even teveel wordt. Extra gesprekken voeren met de medewerkers van HR of een coach om je te ondersteunen in het rouwproces. Maar er is natuurlijk ook de kant van de werkgever die zijn bedrijf draaiende moet houden. En die kant kwam in gevaar nu de controller van het bedrijf niet meer in staat was zijn functie volledig uit te voeren. Je kunt dan vasthouden aan wat je hebt en alles in het werk stellen om de arbeidsrelatie te behouden, maar dat gaat vaak ten koste van iets.

De nieuwe werkelijkheid

Na een aantal gesprekken, ook met zijn leidinggevende, begreep hij dat dit voor hem het moment was om te kijken naar alternatieven, want de thuissituatie zou niet snel veranderen. Door de keuze voor zijn dochters was het voor hem onmogelijk om op korte termijn weer volledig inzetbaar te zijn. Het was tijd voor hem om deze situatie te accepteren en kijken naar een functie die meer past bij de nieuwe situatie. Dat was lastig, ook gezien de financiële consequenties, maar ook bevrijdend; hij had weer een stap gemaakt in het rouwproces.

Hoe de weg naar een nieuwe baan verliep, lees je in mijn volgende blog.

Tekst Gerda Hagenauw Geplaatst 30-09-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-burgemeester Meindert Schollema (69) overleden

Oud-burgemeester van Pekela Meindert Schollema is vrijdagavond op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van Schollema laten weten.

In memoriam Witte Jan Oosting uit Emmen, een terriër die van een geintje hield

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Jan Oosting uit Emmen (1948-2019).

Uitvaart ‘Corona-uitvaarten’: laveren tussen emotie en realiteit

Corona, een woord dat ik alleen kende van een bekend biermerk, maar niet van een virus dat de hele wereld momenteel in zijn greep houdt. Een vreselijk virus dat letterlijk levens verwoest.

Voorbereiden op later Een persoonlijk afscheid

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek bijvoorbeeld, of met foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.

Online onsterfelijkheid ‘De puzzel van het leven van Sascha* kan worden ingevuld’.

Zo omschrijft Mieke* alle beelden, filmpjes, berichtjes en bestanden die uit de telefoon van haar overleden dochter tevoorschijn zijn gekomen. Ze heeft ze nog niet allemaal bekeken, maar de wetenschap dát ze er naar kan kijken, geeft haar rust.

In memoriam Sjoerd de Vries: wereldberoemd in Friesland

Misschien wel de belangrijkste kunstenaar van Friesland is in de nacht van maandag op dinsdag overleden in het MCL in Leeuwarden. Sjoerd de Vries had al langere tijd gezondheidsproblemen.

Voorbereiden op later Als de dood voor de dood

Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.

Nieuws Zweedse acteur Max von Sydow overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf grote bekendheid door zijn samenwerking met de befaamde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in elf films van zijn landgenoot, waaronder Het Zevende Zegel uit 1957 met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt.