Marieke Knol
Door: Team Mensenlinq in Coaching

Voorlopig kom ik niet mama. Dat kan nu niet hè

Wanneer kom je weer, is haar laatste vraag. Voorlopig kom ik niet, mama. Dat kan nu niet hè. Zodra het weer kan, ben ik bij je. Eigenlijk weet ze het wel, maar ze vergeet het ook weer. Mijn lieve mama, die nog maar net was verhuisd naar het verpleeghuis, heeft corona. En taai als ze is, lijkt ze weer een beetje op te krabbelen. Maar het meest schrijnend is dat ik niet bij haar op bezoek kan.

Er zijn een hoop lieve mensen die haar verzorgen, op haar kamer, waar ze alleen ligt. Als ze een goed moment heeft, kunnen we met haar beeldbellen. Ik word uitgebreid op de hoogte gehouden hoe het met haar gaat. Zo hoor ik dat ze degene die haar kwam verzorgen heeft uitgelachen om haar rare pak, dat ze absoluut geen zin meer had om uit bed te komen en dat het voor haar wel goed is hoor, als ze gaat.

Maar ze lag te stralen en als een koningin te zwaaien toen mijn broers en ik, en een flink aantal van haar kleinkinderen, op de ladder klommen om via het raam met haar te praten. Dat wil ik nog wel een keer, zegt ze steeds als ik haar kan bellen. Vaak is ze te moe om te bellen, of wil ze liever Netflix kijken. 

We sturen bloemen en kaartjes, laten weten dat we aan haar denken. Maar ze wil dat je komt, dat het weer gewoon is. Beeldbellen is toch anders en zelfs ontluisterend. Ze ziet er slecht uit, heel moe en ze praat onsamenhangend. Mijn hart breekt als ik haar zie. Tweeëntachtig, net verhuisd en nog aan het wennen aan je nieuwe omgeving en dan corona. Dat verzin je toch niet. 

Nu enkele weken later, knapt mijn moeder voorzichtig weer op. Ze eet en drinkt weer, beetje bij beetje, is koortsvrij en gaat weer naar de huiskamer om te eten en wat van de gezelligheid te proeven. Ze vindt het weer fijn om gebeld te worden. En elk telefoontje eindigt hetzelfde: wanneer kom je weer? Voorlopig niet mama, dat kan nu even niet hè? Zodra het weer kan, ben ik er. Oja zegt ze dan, dat is ook zo. 

CORONA IN HET VERPLEEGHUIS

Mijn moeder was net verhuisd naar een verpleeghuis, en toen kreeg ze corona. Ik heb hier een blog over geschreven. Lees hier meer over op mijn website

Marijke Knol, verliescoach

Geplaatst: 09-04-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Vlaggen in Italië halfstok voor slachtoffers coronavirus

ROME/MILAAN (ANP) – In heel Italië zijn dinsdag vlaggen halfstok gehangen om te stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus. Het is een initiatief van de burgemeesters van het land, meldde persbureau ANSA. Ook in Vaticaanstad hangen de vlaggen halfstok. In veel plaatsen is op het middaguur een minuut stilte in acht genomen.

Nieuws Batman-regisseur Joel Schumacher overleden

De Amerikaanse filmregisseur Joel Schumacher is op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt het vakblad Variety. Schumacher was in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor een groot aantal hitfilms, zoals St. Elmo’s Fire, The Lost Boys, A Time to Kill en Falling Dow

Nieuws Bondgirl Diana Rigg op 82-jarige leeftijd overleden

Actrice Diana Rigg is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat bericht de BBC. Rigg kreeg grote bekendheid met onder andere haar rollen in James Bond en Game of Thrones. Het is niet bekend hoe de actrice is overleden. Rigg vertolkte onder andere de rol van Tracy di Vicenzo in On Her Majesty’s Secret Service. Daarin trouwde […]

Nieuws ‘Mister Golf’ Van Erven Dorens (83) overleden

Robbie van Erven Dorens is afgelopen weekeinde op 83-jarige leeftijd overleden. ‘Mister Golf’ was bijna 25 jaar lang de organisator en promotor van het Dutch Open, beter bekend als het KLM Open. Het toernooi meldde een overlijdensbericht op de website.

Nieuws Johny Voners, de F.C. De Kampioenen-acteur is overleden

Johny Voners, vooral bekend als Xavier Waterslaeghers uit de televisieserie F.C. De Kampioenen, is op 74-jarige leeftijd overleden. De acteur leed aan huidkanker.

Nieuws Oerol-oprichter Joop Mulder overleden

Joop Mulder, oprichter van het Oerol-festival op Terschelling, is overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Hij werd 67 jaar oud. Mulder, zoon van de Bolswarder burgemeester Johan Mulder, vestigde zich in de jaren zeventig op Terschelling, waar hij café De Stoep (in Midsland) overnam. In 1982 begon hij met het Oerol-festival, dat jarenlang vanuit zijn woonkamer, […]

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

In memoriam De geëmancipeerde apotheker Gina

Ze bezat geestdrift, doorzettingsvermogen en levenslust. En bovenal was ze een geëmancipeerde vrouw: Gina Hoving, apotheker in Burgum. Ze overleed op 29 september.