Marieke Knol
Door: Team Mensenlinq in Coaching

Voorlopig kom ik niet mama. Dat kan nu niet hè

Wanneer kom je weer, is haar laatste vraag. Voorlopig kom ik niet, mama. Dat kan nu niet hè. Zodra het weer kan, ben ik bij je. Eigenlijk weet ze het wel, maar ze vergeet het ook weer. Mijn lieve mama, die nog maar net was verhuisd naar het verpleeghuis, heeft corona. En taai als ze is, lijkt ze weer een beetje op te krabbelen. Maar het meest schrijnend is dat ik niet bij haar op bezoek kan.

Er zijn een hoop lieve mensen die haar verzorgen, op haar kamer, waar ze alleen ligt. Als ze een goed moment heeft, kunnen we met haar beeldbellen. Ik word uitgebreid op de hoogte gehouden hoe het met haar gaat. Zo hoor ik dat ze degene die haar kwam verzorgen heeft uitgelachen om haar rare pak, dat ze absoluut geen zin meer had om uit bed te komen en dat het voor haar wel goed is hoor, als ze gaat.

Maar ze lag te stralen en als een koningin te zwaaien toen mijn broers en ik, en een flink aantal van haar kleinkinderen, op de ladder klommen om via het raam met haar te praten. Dat wil ik nog wel een keer, zegt ze steeds als ik haar kan bellen. Vaak is ze te moe om te bellen, of wil ze liever Netflix kijken. 

We sturen bloemen en kaartjes, laten weten dat we aan haar denken. Maar ze wil dat je komt, dat het weer gewoon is. Beeldbellen is toch anders en zelfs ontluisterend. Ze ziet er slecht uit, heel moe en ze praat onsamenhangend. Mijn hart breekt als ik haar zie. Tweeëntachtig, net verhuisd en nog aan het wennen aan je nieuwe omgeving en dan corona. Dat verzin je toch niet. 

Nu enkele weken later, knapt mijn moeder voorzichtig weer op. Ze eet en drinkt weer, beetje bij beetje, is koortsvrij en gaat weer naar de huiskamer om te eten en wat van de gezelligheid te proeven. Ze vindt het weer fijn om gebeld te worden. En elk telefoontje eindigt hetzelfde: wanneer kom je weer? Voorlopig niet mama, dat kan nu even niet hè? Zodra het weer kan, ben ik er. Oja zegt ze dan, dat is ook zo. 

CORONA IN HET VERPLEEGHUIS

Mijn moeder was net verhuisd naar een verpleeghuis, en toen kreeg ze corona. Ik heb hier een blog over geschreven. Lees hier meer over op mijn website

Marijke Knol, verliescoach

Geplaatst: 09-04-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]

Nieuws Larry King (87) overleden

De Amerikaanse talkshowhost Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met de presentator, maar zijn situatie verslechterde toch weer. Het […]

Rouw LIEFDE IS VRIJ ZIJN…. TE VLIEGEN AL IS HET MAAR EEN PAAR SECONDEN

Gebroken zit ze voor me. Uit iedere porie ademt ze verdriet. Maar tussen de tranen die vrijwel onafgebroken over haar wangen rollen, zie ik het vuur in haar ogen. Een vuur dat de niet aflatende liefde voor haar zoon weerspiegelt. ‘Zijn dood is één grote vergissing’, zegt ze. ‘Ik heb begrip voor zijn daad; ik weet waar het vandaan komt…. Maar ik weet ook dat het voorkomen had kunnen worden. Ami had niet hoeven sterven…’

Nieuws Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

In memoriam Gerard Hulshof: ‘Als jullie dit lezen ben ik helaas niet meer onder jullie’

Gerard Hulshof is niet meer. Hij is dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. Daarmee verliest Groningen ‘een van de grondleggers van de dance-scene in Groningen’. Hij nam in een laatste bericht op Facebook afscheid van zijn volgers.

Nieuws Econoom Arnold Heertje overleden

De econoom Arnold Heertje is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Generaties scholieren leerden de beginselen van het vak uit zijn leerboek De kern van de economie, dat in 1962 verscheen.

Rouw Wat zijn goede voornemens voor iemand die rouwt?

Het einde van het jaar is een typisch moment dat we weer gaan nadenken over de voornemens voor het nieuwe jaar. De één neemt het heel serieus en maakt er een lijstje van, waar de ander er minder waarde aan hecht of de plannen halverwege januari al laat varen. Wat jouw beweegredenen ook mogen zijn, deze goede voornemens kun je overwegen als je in rouw bent.