Marieke Knol
Door: Team Mensenlinq in Coaching

Voorlopig kom ik niet mama. Dat kan nu niet hè

Wanneer kom je weer, is haar laatste vraag. Voorlopig kom ik niet, mama. Dat kan nu niet hè. Zodra het weer kan, ben ik bij je. Eigenlijk weet ze het wel, maar ze vergeet het ook weer. Mijn lieve mama, die nog maar net was verhuisd naar het verpleeghuis, heeft corona. En taai als ze is, lijkt ze weer een beetje op te krabbelen. Maar het meest schrijnend is dat ik niet bij haar op bezoek kan.

Er zijn een hoop lieve mensen die haar verzorgen, op haar kamer, waar ze alleen ligt. Als ze een goed moment heeft, kunnen we met haar beeldbellen. Ik word uitgebreid op de hoogte gehouden hoe het met haar gaat. Zo hoor ik dat ze degene die haar kwam verzorgen heeft uitgelachen om haar rare pak, dat ze absoluut geen zin meer had om uit bed te komen en dat het voor haar wel goed is hoor, als ze gaat.

Maar ze lag te stralen en als een koningin te zwaaien toen mijn broers en ik, en een flink aantal van haar kleinkinderen, op de ladder klommen om via het raam met haar te praten. Dat wil ik nog wel een keer, zegt ze steeds als ik haar kan bellen. Vaak is ze te moe om te bellen, of wil ze liever Netflix kijken. 

We sturen bloemen en kaartjes, laten weten dat we aan haar denken. Maar ze wil dat je komt, dat het weer gewoon is. Beeldbellen is toch anders en zelfs ontluisterend. Ze ziet er slecht uit, heel moe en ze praat onsamenhangend. Mijn hart breekt als ik haar zie. Tweeëntachtig, net verhuisd en nog aan het wennen aan je nieuwe omgeving en dan corona. Dat verzin je toch niet. 

Nu enkele weken later, knapt mijn moeder voorzichtig weer op. Ze eet en drinkt weer, beetje bij beetje, is koortsvrij en gaat weer naar de huiskamer om te eten en wat van de gezelligheid te proeven. Ze vindt het weer fijn om gebeld te worden. En elk telefoontje eindigt hetzelfde: wanneer kom je weer? Voorlopig niet mama, dat kan nu even niet hè? Zodra het weer kan, ben ik er. Oja zegt ze dan, dat is ook zo. 

CORONA IN HET VERPLEEGHUIS

Mijn moeder was net verhuisd naar een verpleeghuis, en toen kreeg ze corona. Ik heb hier een blog over geschreven. Lees hier meer over op mijn website

Marijke Knol, verliescoach

Geplaatst: 09-04-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

Uitvaart Afscheid nemen in tijden van corona: ‘Soms zijn die intieme uitvaarten onverwacht mooi’

Aangepaste uitvaarten in tijden van corona zijn soms onwerkelijk. Afstand houden in rouw is tegennatuurlijk. Maar soms is een intiem afscheid ook juist onverwacht mooi. Verslag van de week van uitvaartbegeleiders Ellen Nooren, Anita Buikstra en Yvonne van Eijck van Ellen Nooren Uitvaartverzorging. Maandag 6 april Dit wordt een zware dag. Anita Buikstra heeft twee […]

Voorbereiden op later Wat als de uitvaartpolis zoek is?

Als een dierbare overlijdt, moet er veel geregeld worden. Ook de uitvaart. Op het polisblad van de uitvaartverzekering vind je alle belangrijke informatie om de kosten van de uitvaart van de overledene te claimen. Maar wat doe je als nabestaande als de uitvaartpolis onvindbaar is of als je niet zeker weet of er een uitvaartverzekering is?

Achter de deuren van de dood Uitvaartspeelgoed

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Achter de deuren van de dood De grafverzorger

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.

Nieuws Judoka Ilona Lucassen overleden

Judoka Ilona Lucassen is op 23-jarige leeftijd overleden. Dat maakt de Nederlandse jubobond (JBN) bekend.

In memoriam Bé Wierenga, koning van de Lauwers en ’t oostelijke wad

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Bé Wierenga, visser uit Usquert.

Het was een gewone dinsdag. En het was niet eens zulk slecht weer, alleen beetje deining uit het Noorden. De garnalenkotter ZK37 was via het Kaigat naar buiten gevaren om boven Schiermonnikoog te gaan vissen. De vangst was tot dan toe wat tegengevallen: schrale boxjes garnalen met zwemkrabbetjes en wijting. Verder naar het oosten zou het beter zijn.