Terug
In memoriam

Volkszanger René Wanders uit Emmen kreeg op zijn sterfbed zijn eerste cd-album. Hij werd 56 jaar – Dagblad van het Noorden – dvhn.nl

Hij droomde nooit van een grote doorbraak als volkszanger. Dat hij er zelf plezier aan beleefde en anderen het naar de zin maakte, dat vond René Wanders uit Emmen al mooi genoeg. Vlak voor zijn overlijden ontving hij zijn eerste cd-album met eigen liedjes.

Tiffany Wanders (23) glimlacht als ze eraan terugdenkt. Het was de periode waarin ze op de basisschool zat. Was het woensdag- of zondagavond, dan ging haar moeder altijd naar de bingo op het woonwagenkamp in Emmen. ,,Haar auto was de straat nog niet uit of mijn vader kwam de trap op om mijn twee zussen en mij weer uit bed te halen. We wisten precies wat er dan ging gebeuren. Er werden chicken wings besteld en die gingen we met zijn viertjes opeten. Daarna keken we altijd nog een tijd samen televisie. We hadden alle tijd, want die bingo op het kamp, die duurde wel even.’’

Had Annie Wanders niet in de gaten dat haar man René de drie meiden weer uit bed haalde als zij naar de bingo ging? Natuurlijk wel! Ze sliepen vaak alle drie nog niet als ze weer thuiskwam en in de vuilnisbak lagen opvallend veel afgekloven chicken wings. Maar ze liet iedereen graag in de waan dat ze haar voor de gek konden houden. Voor haar man, die het niet leuk vond om alleen te zijn, waren het supergezellige avonden. En hetzelfde gold voor haar dochters, die er elke week weer naar uitkeken. Dan op die dagen maar wat minder nachtrust voor de meiden, plezier beleven met je vader is ook belangrijk.

Heel veel spijbelen

René Wanders werd in 1966 geboren in Nieuw-Dordrecht. Hij was de jongste in een gezin met vijf kinderen, vader werkte bij kousenfabriek Danlon in Emmen. Volgens zus Rika (72), die een stuk ouder was dan haar broertje, was de jonge René lief en ondeugend. Ze herinnert zich nog goed dat ze met haar man in de auto stapte om naar de winkel te gaan. René mocht niet mee, maar onderweg kwam opeens zijn hoofd te voorschijn boven de achterbank. Was hij stiekem in de kofferbak gekropen. Net als veel dorpsgenootjes werd hij als kind lid van voetbalclub DVC ’59, maar dit avontuur duurde maar even. René, die klein van stuk was, bleek geen voetbaltalent en viel vooral op door zijn veel te grote tenue.

René Wanders als jochie, hij groeide op in Nieuw-Dordrecht. Foto: Collectie familie Wanders

Na de lagere school ging René net als zijn zus Tineke naar de ambachtsschool in Klazienaveen. Veel voldoening gaf dit blijkbaar niet, want samen spijbelden ze heel wat af. Op een gegeven moment werd het de directie te gortig en werden broer en zus van school gestuurd. Zus Rika zorgde ervoor dat ze weer op school werden toegelaten door op het sentiment van de directie te spelen en te vertellen dat vader erg ziek was en dat het spijbelgedrag daar misschien wel iets mee te maken had. Dat vader Rieks ziek was, klopte. Hij kwakkelde jarenlang met zijn gezondheid en overleed tot groot verdriet van vrouw en kinderen op 53-jarige leeftijd. Zoon René zat toen nog op de ambachtsschool.

Oud ijzer

Na zijn diploma voor timmerman te hebben gehaald, was René een korte periode ijzervlechter. Daarna werd hij ingezet bij de bouw van de gasontzwavelingsfabriek van de NAM aan de weg tussen Emmen en Klazienaveen. In zijn vrije tijd was hij vaak op crossbanen te vinden, waar zijn broer Sjoerd met de motor actief was en hij soms zelf ook croste.

Begin 1987 liep hij in discotheek Le Barrage in Klazienaveen de liefde van zijn leven tegen het lijf: de van het Emmer woonwagenkamp afkomstige Annie Brink. Ze vond hem grappig en aardig en een week later zat ze al bij de familie Wanders op een verjaardagsfeest. In september dat jaar woonden ze samen, in een caravan bij de woonwagen van de ouders van Annie.

René Wanders, al vroeg dol op muziek. Hier staat hij op de foto met zijn zus Tineke. Foto: Collectie familie Wanders.

Via een woonwagen in Klazienaveen belandde het jonge stel een kleine twee jaar later in een rijtjeshuis in de volkswijk Emmermeer. Het was de periode waarin René vanwege knieproblemen werd afgekeurd als bouwvakker en handelaar werd in oud ijzer. In 1999 kon de vlag uit, Annie beviel van een gezonde tweeling: Angela en Tiffany. René nam zijn vrouw thuis zoveel mogelijk zorg uit handen. Vaak gaf hij ‘s nachts de kinderen in zijn eentje de fles, zodat Annie door kon slapen. In 2002 werd dochter Rochella geboren en was het gezin compleet. Een strenge vader was de Emmenaar niet. Annie: ,,Hadden de kinderen ruzie, dan zei hij: ‘Annie, zeg jij er eens wat van’. Dan zei ik: ‘Hallo, het zijn ook jouw kinderen! Ik ben hier altijd de boosdoener’.’’

Volksmuziek

Met zijn hele gezin ging René graag naar de wedstrijden van WKE, de voetbalclub van het Emmer woonwagenkamp. De liefde voor de motorsport verdween niet en vaak vergezelde hij zijn neefjes Mark, Nick en Rick, die ook aan het crossen waren geslagen. Met zijn kameraad Bennie Wilken uit Weiteveen had René tussen 2001 en 2007 op het Emmer industrieterrein een eigen motorzaak, Double W. ,,René was een joviale vent die vrijwel altijd goede zin had. Het was heel plezierig om met hem te werken of om op pad te gaan’’, zegt Wilken (66), die hem in de jaren tachtig via de motorsport leerde kennen.

René Wanders was een groot liefhebber van motorcross en beoefende deze sport ook enige tijd. Foto: Privécollectie familie Wanders

Tegenslag

René zong liedjes van onder meer André Hazes, Jannes, Diagno Wagner, maar ook eigen nummers. Dromen van een grote hit of een bestaan als bekende zanger deed hij niet. Dat hij het zelf naar zijn zin had en anderen een plezier bezorgde, dat was al mooi genoeg. Qua gezondheid zat de wind vanaf 2010 flink tegen. De volkszanger kreeg een hartinfarct, een kunstoog vanwege netvliesproblemen en ook volgde een voetoperatie. Door dit alles zat hij lange tijd noodgedwongen thuis en dat paste niet bij de levenslustige Emmenaar. In oktober werd hij ook getroffen door een herseninfarct en bleek dat meerdere organen, waaronder zijn nieren, niet meer goed werkten. En daar was niets meer aan te doen.

René Wanders zong voor het eerst voor publiek bij een bruiloft van zijn broer Sjoerd en diens vrouw. Zijn moeder was erbij en haar mond viel open. Foto: Collectie familie Wanders

Zus Rika: ,,Op 27 oktober waren mijn man Hans en ik vijftig jaar getrouwd. René zei: ‘Ik had zo graag voor jullie willen zingen, maar dat kan ik niet meer. ’’

Vrienden en familie van René besloten dat er voor zijn overlijden een cd-album moest komen met daarop singles die hij had gemaakt. Het lukte. In zijn bed in de woonkamer nam hij zelf het eerste exemplaar van René Wanders, 15 jaar in ontvangst.

Op 7 november overleed de Emmenaar, die tot het laatst toe graag veel mensen om zich heen had. Bij de uitvaart die volgde, vormden pakweg 25 crossmotoren een erehaag en in de aula waren vier liedjes te horen, waaronder eentje van hemzelf: Denken aan jou.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst: 12 januari 2023.  Foto: DvhN