Terug
Nieuws

Vera Lynn (103), de zangeres van We’ll meet again, overleden

De Britse zangeres Vera Lynn is op 103-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bevestigd. De zangeres en actrice is vooral bekend van hits als We’ll Meet Again, waarvan haar vertolking enorm populair was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze was de Madonna van haar tijd, al waren de jaren waarin zij als zangeres triomfen vierde aardedonker. Vera Lynn gold tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) als de Forces’ Sweetheart, het liefje van de troepen, in dit geval de geallieerde legers.

Lynn kreeg grote bekendheid doordat zij het moreel van de Britse troepen in de Tweede Wereldoorlog hoog hielp te houden met haar optredens en haar BBC-radioprogramma ‘Sincerely Yours’.

Oudste artiest in de top 40
Onlangs kwam Vera Lynn nog tweemaal in het nieuws. In maart greep zij haar 103e verjaardag aan om haar land opnieuw een hart onder de riem te steken. Zij riep het publiek op om ”momenten van vreugde” te vinden in ”moeilijke tijden”. Amper een week daarvoor werd Lynn officieel de oudste artiest ooit die een plek in de Britse album Top 40 heeft bemachtigd.

In Groot-Brittannië verscheen Dame Vera Lynn nog bij herdenkingen ter gelegenheid van de 40e verjaardag van D-Day en de 50e van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ze zou in 1995 een reünie van oud-gevangenen van de Birma-spoorweg bij het militair tehuis Bronbeek in Arnhem bijwonen, maar moest toen helaas afzeggen omdat ze ziek was.

Doorbraak 1935
Lynn (1917) begon haar zangcarrière al op 7-jarige leeftijd met optredens in lokale clubs. In 1935 kwam haar doorbraak. In datzelfde jaar maakte ze ook haar eerste platen. In 1976 werd Lynn koninklijk onderscheiden en kreeg ze de titel Dame Vera Lynn. Sindsdien trad ze steeds minder op, maar maakte ze nog wel platen. Haar laatste nam ze in 1984 op, maar daarna zijn nog tal van verzamelalbums verschenen.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst op 18-6-2020