Terug
In memoriam

Veerle Savelkoul: Miss Oktoberfest strooide vreugde

Op foto’s op sociale media spat de levensvreugde er bij Veerle Savelkoul vanaf.

Ze poseerde nog met beschilderd gezicht en een uitbundige bloementooi op haar hoofd voor Sittards carnavalsvereniging. Ze was al ernstig ziek en stierf iets meer dan een maand later. Veerle werd maar 25 jaar

De reacties op haar overlijden waren overweldigend, vertelt haar jongere zusje Mayke. Er waren berichten in de regionale krant en mensen kwamen van heinde en verre naar Veerles uitvaart. Dat zie je vaker bij jonge mensen die overlijden, maar in het geval van Veerle had het ook te maken met de manier waarop ze haar leven geleefd had.

De middelste van drie dochters in het gezin Savelkoul had een groot hart en een passie voor de bijzondere Limburgse feestcultuur. Dus toen Veerle in 2017 aan haar zusje voorstelde een reeks foto’s te maken ’in klederdracht’ zodat ze mee kon doen met de verkiezing van het Miss Oktoberfest vond Mayke dat niet eens raar. „Mijn ouders zijn verenigingsmensen en ons hele gezin was gek van het Oktoberfest. Er worden dan drie tenten opgezet in de stad. Wat je je daarbij moet voorstellen? Nou, meezingen met Duitse schlagers, grote glazen bier en als het even kan je kleden in een Beierse jurk.”

Videoclip

Veerle werd inderdaad Miss Oktoberfest en was dat jaar het stralende middelpunt van Sittards feestweek. „Ze mocht het festival openen en stond op een speciaal gedecoreerde praalwagen. Later werd ze ook nog gevraagd op te treden in een videoclip van Wir sind Spitze, een polkaband hier uit de buurt. Het idee van de clip was dat ze allemaal verliefd waren op Veerle. Prachtig natuurlijk, die jongens hadden haar ook opgemerkt als Miss.”

Afgelopen najaar werd het Oktoberfest voor het eerst sinds corona weer gevierd in Sittard. En Veerle was erbij, uiteraard. Haar leven was veranderd. Ze woonde samen met haar vriend Nick, en na wat opleidingsomzwervingen en een baan als bedrijfsleider bij Hunkemöller kwam ze in de marketing terecht. Daar was ze op haar plaats.

Onderzoeken

Er waren in de weken rond het Oktoberfest wel wat onderzoeken gepland omdat ze zich niet helemaal top voelde. „Maar we dachten dat het wellicht de ziekte van Crohn was, ofzo. Het feest hebben we met z’n allen gevierd. Mijn oudere zus Charlotte kwam uit Utrecht en zelfs haar vriend, een Fries, deed volop mee. Het was als vanouds”, herinnert Mayke zich.

Achteraf waren het de laatste onbekommerde dagen. Veerle bleek darmkanker te hebben. „Het was al stadium vier. De dokters gaven haar toch nog een goede kans omdat er zelden iemand van onder de dertig overleed.”

In een laatste eerbetoon wil Mayke met haar team van handbalvereniging Sittardia begin mei geld ophalen voor de strijd tegen kanker. „Ik speelde dit seizoen voor het eerst samen met Veerle. Lang en linkshandig, harde gooi van buiten de cirkel. Ze wordt overal gemist, ook bij Sittardia.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 26-1-2024. Foto: Eigen foto. Tekst:Willem Schouten