Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland. 

Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog maximaal 30 mensen in één ruimte zijn, buiten is dat 40 personen; inclusief kinderen en exclusief eventueel personeel. 

Uitzondering voor uitvaart  

Hoe zit dat nu precies als je deze week een uitvaart hebt? Al snel werd maandag duidelijk dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering wordt gemaakt, aldus brancheorganisatie BGNU op haar website. Voor de eigen woning bijvoorbeeld geldt, dat er maximaal drie personen die geen deel uit maken van het eigen gezin, binnen mogen zijn. In het geval van een uitvaart maakt de overheid daar een uitzondering op. Het is dus mogelijk om met meer nabestaanden in het huis van de overledene te zijn op de dag van de uitvaart. 

Voor de horeca geldt de groepsgrootte van maximaal 30 personen, mits de ruimte zich ervoor leent dat de gasten op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen blijven. Iedereen blijft bovendien zoveel mogelijk zitten. Ook hier is voor uitvaarten een uitzondering gemaakt: er is geen beperking aan het aantal personen dat een uitvaartplechtigheid of begrafenis mag bijwonen. Wat wel ook voor uitvaarten geldt is, dat de locatie voldoende ruimte moet bieden om de afstandsmaatregelen in acht te nemen. Bovendien hebben burgemeesters een eigen bevoegdheid om aanvullende regels uit te vaardigen. 

Praktijk 

En hoe gaat dat in de praktijk? Directeur Gerrit de Vries van Uitvaartvereniging Jelsumerhof had die gedachte even kort tijdens de persconferentie van maandag. ,,Er werd in eerste instantie niets gezegd over uitzonderingen voor uitvaarten. In ons uitvaartcentrum stonden voor dinsdag en woensdag uitvaarten gepland. Gelukkig liet de brancheorganisatie ’s avonds al weten dat er een uitzondering wordt gemaakt.” 

,,In de praktijk blijft het voor nu gewoon gaan zoals het steeds ging. Wel draagt ons personeel sinds deze week mondkapjes. Een koffiebuffet is nu niet mogelijk, gasten blijven zoveel mogelijk op hun plek zitten en de koffie, of ander eten en drinken, wordt rondgebracht door de medewerkers. Zij bewegen dus wél en veiligheid gaat voor alles. Als we met iedereen samen de regels in acht nemen, kunnen we passende afscheidsbijeenkomsten blijven verzorgen.” 

Meer informatie over de nieuwe maatregelen en de uitzonderingen daarop is te vinden op www.rijksoverheid.nl

Geplaatst: 1-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Sjeik Sabah, emir van Koeweit, overleden

Sjeik Sabah, de emir van Koeweit, is op 91-jarige leeftijd overleden, meldt de staatstelevisie in het emiraat. Hij lag sinds juli in een ziekenhuis in de Verenigde Staten, na een operatie in Koeweit. Waaraan hij leed, is niet bekendgemaakt.

In memoriam Johan Bosma: vrijheid, blijheid, avontuur

Een huis vol drakenbeelden en doodskoppen, skeletten voor het raam en een deurbel die je verwelkomt met heavy metalmuziek.

Fre Bos
In memoriam Fré Bos, de eigenzinnige godfather van het veldrijden, is niet meer

Tientallen wielrenners stoomde hij in zijn leven klaar voor het grote werk. Fré Bos is er niet meer, maar de eigenzinnige trainer en ploegleider is nog lang niet vergeten. Naast de namen van zijn familieleden mocht de poot van Moppie natuurlijk niet ontbreken in de rouwadvertentie van Fré Bos, die op 88-jarige leeftijd in zijn […]

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Voorbereiden op later Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven.

Uitvaart ‘Vergeten urnen’ Reestborgh staan te verstoffen in speciale kamer

Meppel – ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering’. Deze tekst van Salvador Dali siert de muur boven de toegangsklep naar de verbrandingsoven van yardenhuis Reestborgh aan de Zomerdijk.

Uitvaart Uitvaart online bijwonen

Het liefst ben je natuurlijk zelf bij het afscheid van een dierbare om hem of haar de laatste eer te bewijzen. Maar stel dat dat niet mogelijk is. Vanwege gezondheidsproblemen of omdat je aan de andere kant van de wereld woont. Ook dan hoef je de uitvaart van een dierbare niet te missen. Via je laptop kan je de uitvaart live bijwonen.