Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland. 

Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog maximaal 30 mensen in één ruimte zijn, buiten is dat 40 personen; inclusief kinderen en exclusief eventueel personeel. 

Uitzondering voor uitvaart  

Hoe zit dat nu precies als je deze week een uitvaart hebt? Al snel werd maandag duidelijk dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering wordt gemaakt, aldus brancheorganisatie BGNU op haar website. Voor de eigen woning bijvoorbeeld geldt, dat er maximaal drie personen die geen deel uit maken van het eigen gezin, binnen mogen zijn. In het geval van een uitvaart maakt de overheid daar een uitzondering op. Het is dus mogelijk om met meer nabestaanden in het huis van de overledene te zijn op de dag van de uitvaart. 

Voor de horeca geldt de groepsgrootte van maximaal 30 personen, mits de ruimte zich ervoor leent dat de gasten op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen blijven. Iedereen blijft bovendien zoveel mogelijk zitten. Ook hier is voor uitvaarten een uitzondering gemaakt: er is geen beperking aan het aantal personen dat een uitvaartplechtigheid of begrafenis mag bijwonen. Wat wel ook voor uitvaarten geldt is, dat de locatie voldoende ruimte moet bieden om de afstandsmaatregelen in acht te nemen. Bovendien hebben burgemeesters een eigen bevoegdheid om aanvullende regels uit te vaardigen. 

Praktijk 

En hoe gaat dat in de praktijk? Directeur Gerrit de Vries van Uitvaartvereniging Jelsumerhof had die gedachte even kort tijdens de persconferentie van maandag. ,,Er werd in eerste instantie niets gezegd over uitzonderingen voor uitvaarten. In ons uitvaartcentrum stonden voor dinsdag en woensdag uitvaarten gepland. Gelukkig liet de brancheorganisatie ’s avonds al weten dat er een uitzondering wordt gemaakt.” 

,,In de praktijk blijft het voor nu gewoon gaan zoals het steeds ging. Wel draagt ons personeel sinds deze week mondkapjes. Een koffiebuffet is nu niet mogelijk, gasten blijven zoveel mogelijk op hun plek zitten en de koffie, of ander eten en drinken, wordt rondgebracht door de medewerkers. Zij bewegen dus wél en veiligheid gaat voor alles. Als we met iedereen samen de regels in acht nemen, kunnen we passende afscheidsbijeenkomsten blijven verzorgen.” 

Meer informatie over de nieuwe maatregelen en de uitzonderingen daarop is te vinden op www.rijksoverheid.nl

Geplaatst: 1-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]

Marieke Knol
Coaching Trots loopt de frèle vrouw voor de stoet uit

Ze laat me de foto’s zien. In een donkergroene achtergrond van bladeren van oude bomen loopt een frèle vrouw trots voor de stoet uit. Een witte wollen jas, het haar opgestoken, het hoofd hoog. Kwetsbaar en krachtig. Daarachter de dragers met de kist en dan een lange stoet mensen. Heel veel mensen.  

In memoriam In memoriam: Jitze Prinsen

Steenwijkerland -Van alles wat hij in zijn rijk gevulde, werkzame leven heeft gedaan, was Jitze Prinsen (1950-2019) het meest trots op het succes van elektrisch varen in Giethoorn. De intrede van de ‘fluistermotor’ betekende een doorbraak op het water, met toenmalig gemeente Brederwiede in een landelijke voortrekkersrol.

Nieuws Verzetsstrijder Ernst Sillem, laatste overlever Elzas-kamp, overleden

Verzetsstrijder Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas, in de Tweede Wereldoorlog bezet gebied.

Sillem ging samen met goede vriend Jaap van Mesdag in het verzet toen Nederland werd binnengevallen. Aanvankelijk richtten de twee zich op het stelen van munitie en het kalken van anti-Duitse leuzen, maar in 1942 besloten ze zich te voegen bij het Britse leger en de Noordzee per kano over te steken. Onderweg werden de verzetslieden onderschept door een Duits oorlogsschip.

In 1943 werden Sillem en Van Mesdag op transport gesteld naar het kamp Natzweiler-Struthof, dat werd aangewezen als Nacht und Nebel-kamp. Het doel van deze NN-kampen was om verzetsmensen te laten sterven na een lang en zwaar gevangenisregime. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. In dit kamp werden ruim 54.000 gevangenen vastgehouden, onder wie ongeveer 600 Nederlanders.

Vanwege de naderende bevrijding door de geallieerden werd Sillem in 1944 op transport gesteld naar Dachau. Na de bevrijding van dat kamp duurde het nog een maand voordat Nederland de politieke gevangenen repatrieerde.

Positief ingesteld mens
In zijn latere leven zette Sillem zich in voor de bestrijding van honger en richtte hij in Frankrijk een voedselbank op. Sinds 2009 was hij voorzitter van de belangenbehartiger van oud-gevangenen van Natzweiler-Struthof en hun families. Ook ging hij jaarlijks met jongeren op een herdenkingsreis naar het kamp.

In een memorandum van de Natzweiler Struthof Vriendenkring wordt Sillem een blijmoedig en positief ingesteld mens genoemd. Zelf omschreef hij zijn levensvisie als volgt: “Het is net of je telkens weer voor een of andere overgang of proefwerk staat waar je je doorheen moet worstelen. En als je het gedaan hebt, heb je vakantie en dan begint het weer opnieuw.”

Nieuws Market Garden-veteraan Sandy Cortmann overleden.

Market Garden-veteraan Alexander ‘Sandy’ Cortmann is op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Aberdeen. De Schot werd landelijk bekend toen hij vorig jaar voor het eerst in 75 jaar de herdenking van de operatie bijwoonde en nogmaals een parachutesprong waagde. Tot dan toe was hij als oorlogsveteraan onbekend.

Nieuws Zanger Bob Fosko van De Raggende Manne overleden

Rockzanger en acteur Geert Timmers werd bekend onder zijn artiestennaam Bob Fosko met nummers als ‘Poep in je hoofd’. Nadat kanker bij hem was vastgesteld, bleef hij doorgaan met zijn laatste tournee.

Nieuws Medestrijder van Nelson Mandela overleden

Een medestrijder van de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactivist Nelson Mandela is overleden. De op 95-jarige leeftijd gestorven Andrew Mlangeni was in 1963 samen met Mandela en anderen tot levenslang veroordeeld. Mandela werd na het afschaffen van de apartheid president van Zuid-Afrika.

Voorbereiden op later Hoe vertel ik het aan de mensen om mij heen, dat ik ongeneeslijk ziek ben?

Er zijn verschillende manieren om mensen om u heen te vertellen dat u niet meer beter kunt worden.