Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland. 

Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog maximaal 30 mensen in één ruimte zijn, buiten is dat 40 personen; inclusief kinderen en exclusief eventueel personeel. 

Uitzondering voor uitvaart  

Hoe zit dat nu precies als je deze week een uitvaart hebt? Al snel werd maandag duidelijk dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering wordt gemaakt, aldus brancheorganisatie BGNU op haar website. Voor de eigen woning bijvoorbeeld geldt, dat er maximaal drie personen die geen deel uit maken van het eigen gezin, binnen mogen zijn. In het geval van een uitvaart maakt de overheid daar een uitzondering op. Het is dus mogelijk om met meer nabestaanden in het huis van de overledene te zijn op de dag van de uitvaart. 

Voor de horeca geldt de groepsgrootte van maximaal 30 personen, mits de ruimte zich ervoor leent dat de gasten op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen blijven. Iedereen blijft bovendien zoveel mogelijk zitten. Ook hier is voor uitvaarten een uitzondering gemaakt: er is geen beperking aan het aantal personen dat een uitvaartplechtigheid of begrafenis mag bijwonen. Wat wel ook voor uitvaarten geldt is, dat de locatie voldoende ruimte moet bieden om de afstandsmaatregelen in acht te nemen. Bovendien hebben burgemeesters een eigen bevoegdheid om aanvullende regels uit te vaardigen. 

Praktijk 

En hoe gaat dat in de praktijk? Directeur Gerrit de Vries van Uitvaartvereniging Jelsumerhof had die gedachte even kort tijdens de persconferentie van maandag. ,,Er werd in eerste instantie niets gezegd over uitzonderingen voor uitvaarten. In ons uitvaartcentrum stonden voor dinsdag en woensdag uitvaarten gepland. Gelukkig liet de brancheorganisatie ’s avonds al weten dat er een uitzondering wordt gemaakt.” 

,,In de praktijk blijft het voor nu gewoon gaan zoals het steeds ging. Wel draagt ons personeel sinds deze week mondkapjes. Een koffiebuffet is nu niet mogelijk, gasten blijven zoveel mogelijk op hun plek zitten en de koffie, of ander eten en drinken, wordt rondgebracht door de medewerkers. Zij bewegen dus wél en veiligheid gaat voor alles. Als we met iedereen samen de regels in acht nemen, kunnen we passende afscheidsbijeenkomsten blijven verzorgen.” 

Meer informatie over de nieuwe maatregelen en de uitzonderingen daarop is te vinden op www.rijksoverheid.nl

Geplaatst: 1-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam ‘Mr Porsche’ Ben Pon overleden

Ben Pon (82), de zoon van de oprichter van familiebedrijf Pon Holdings, is vandaag overleden. De telg uit de bekende Nederlandse autofamilie stond binnen Pon ook wel bekend als Mr Porsche

herinerhen
HerinnerHen Matthijs Kroes

‘Matthijs was lief, niet liever, maar hij was anders lief’. Hij was de eerstgeboren droom van Bodes en Trude, maar na drie maanden en na ernstige epileptische aanvallen werd die droom anders dan gehoopt;
Matthijs bleek meervoudig gehandicapt.

Voorbereiden op later Je lichaam schenken aan de wetenschap

Na je overlijden kan je worden begraven, gecremeerd of je kan je lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld het medische vak leren en kunnen medisch specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Nieuws Market Garden-veteraan Sandy Cortmann overleden.

Market Garden-veteraan Alexander ‘Sandy’ Cortmann is op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Aberdeen. De Schot werd landelijk bekend toen hij vorig jaar voor het eerst in 75 jaar de herdenking van de operatie bijwoonde en nogmaals een parachutesprong waagde. Tot dan toe was hij als oorlogsveteraan onbekend.

In memoriam Nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden

Vader Roelf. Moeder Aaltje. Roelf. Kees. Triny. Jantje. Martje. Jan. Willem en Willem. Titia Oorburg (88) noemde vorige week in een advertentie nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden. Waarom? Hierom.

Voorbereiden op later Bij de notaris: De erfenis naar de ex?

Meneer Hendriks zat met lichtelijk paniek in zijn ogen tegenover de notaris. Hij roerde in zijn koffie en na zijn eerste slokje startte hij zijn verhaal over zijn dochter Irene: ‘Irene gaat binnenkort trouwen.’ De notaris had wel in de gaten dat een ‘gefeliciteerd’ op dit moment misschien niet de juiste reactie was. Meneer Hendriks vervolgde zijn verhaal en legde uit dat zijn vrouw en hij niet veel vertrouwen hadden in de partnerkeuze van hun dochter. ‘We worden wat ouder en zoals u weet zijn we niet onbemiddeld, we hebben niet al die jaren gewerkt om onze erfenis te zien vertrekken bij een echtscheiding’. De notaris knikte en voelde aan waar het verhaal naar toe zou gaan.

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

Nieuws Welke besmettingsrisico’s brengt het coronavirus mee bij overledenen?

Het coronavirus heeft in Nederland tot dinsdag 24 maart 213 dodelijke slachtoffers gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Hoewel het risico op besmetting klein is, zijn er toch belangrijke adviezen voor fysiek contact met een overledene.