Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland. 

Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog maximaal 30 mensen in één ruimte zijn, buiten is dat 40 personen; inclusief kinderen en exclusief eventueel personeel. 

Uitzondering voor uitvaart  

Hoe zit dat nu precies als je deze week een uitvaart hebt? Al snel werd maandag duidelijk dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering wordt gemaakt, aldus brancheorganisatie BGNU op haar website. Voor de eigen woning bijvoorbeeld geldt, dat er maximaal drie personen die geen deel uit maken van het eigen gezin, binnen mogen zijn. In het geval van een uitvaart maakt de overheid daar een uitzondering op. Het is dus mogelijk om met meer nabestaanden in het huis van de overledene te zijn op de dag van de uitvaart. 

Voor de horeca geldt de groepsgrootte van maximaal 30 personen, mits de ruimte zich ervoor leent dat de gasten op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen blijven. Iedereen blijft bovendien zoveel mogelijk zitten. Ook hier is voor uitvaarten een uitzondering gemaakt: er is geen beperking aan het aantal personen dat een uitvaartplechtigheid of begrafenis mag bijwonen. Wat wel ook voor uitvaarten geldt is, dat de locatie voldoende ruimte moet bieden om de afstandsmaatregelen in acht te nemen. Bovendien hebben burgemeesters een eigen bevoegdheid om aanvullende regels uit te vaardigen. 

Praktijk 

En hoe gaat dat in de praktijk? Directeur Gerrit de Vries van Uitvaartvereniging Jelsumerhof had die gedachte even kort tijdens de persconferentie van maandag. ,,Er werd in eerste instantie niets gezegd over uitzonderingen voor uitvaarten. In ons uitvaartcentrum stonden voor dinsdag en woensdag uitvaarten gepland. Gelukkig liet de brancheorganisatie ’s avonds al weten dat er een uitzondering wordt gemaakt.” 

,,In de praktijk blijft het voor nu gewoon gaan zoals het steeds ging. Wel draagt ons personeel sinds deze week mondkapjes. Een koffiebuffet is nu niet mogelijk, gasten blijven zoveel mogelijk op hun plek zitten en de koffie, of ander eten en drinken, wordt rondgebracht door de medewerkers. Zij bewegen dus wél en veiligheid gaat voor alles. Als we met iedereen samen de regels in acht nemen, kunnen we passende afscheidsbijeenkomsten blijven verzorgen.” 

Meer informatie over de nieuwe maatregelen en de uitzonderingen daarop is te vinden op www.rijksoverheid.nl

Geplaatst: 1-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Het pad van mijn vader

Java, Indonesië. Dat het warm is, merken we direct nadat we uit het kleine vliegtuig stappen dat ons met een binnenlandse vlucht naar Semarang heeft gebracht. Wanneer we voet aan de grond zetten, kijk ik mijn broer aan. We hebben ons reisdoel bereikt. Ik klem mijn hand nog wat steviger om mijn tas. Het is alsof ik de inhoud ervan duidelijk wil maken dat de bestemming nabij is. ‘Je bent er bijna, pa’.

Nieuws Legendarische drummer Ginger Baker (80) overleden

De jazz- en rockdrummer Ginger Baker (80) is vanmorgen overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt op Bakers eigen Twitter-account. “Vol verdriet moeten we meedelen dat Ginger in een ziekenhuis vredig is heengegaan.”

Achter de deuren van de dood De urnenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Operazangeres en presentatrice Caroline Kaart (88) overleden

Zangeres en presentatrice Caroline Kaart is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Max. Kaart kreeg bekendheid met programma’s als Een liedje met Caroline en het radioprogramma Klassiek met Caroline.

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.

Voorbereiden op later Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven. 

Nieuws Geweten van Diever’ Jans Tabak is overleden

Diever – Opnieuw is een prominent inwoner van Diever overleden. Woensdag werd het trieste nieuws van het overlijden van Jans Tabak bekend.Diever – Opnieuw is een prominent inwoner van Diever overleden. Woensdag werd het trieste nieuws van het overlijden van Jans Tabak bekend.

Agathonas Iakovidis
Nieuws Griekse songfestivalzanger Agathonas Iakovidis overleden

De Griekse zanger Agathonas Iakovidis is overleden. Hij stierf op 65-jarige leeftijd in zijn slaap, staat op de Facebookpagina van de muzikant. Iakovidis dankte zijn bekendheid buiten Griekenland aan zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2013 in het Zweedse Mälmo. Hij zong destijds samen met de band Koza Mostra het nummer Alcohol is Free. Dat leverde een […]