Terug
Uitvaart

Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland. 

Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog maximaal 30 mensen in één ruimte zijn, buiten is dat 40 personen; inclusief kinderen en exclusief eventueel personeel. 

Uitzondering voor uitvaart  

Hoe zit dat nu precies als je deze week een uitvaart hebt? Al snel werd maandag duidelijk dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering wordt gemaakt, aldus brancheorganisatie BGNU op haar website. Voor de eigen woning bijvoorbeeld geldt, dat er maximaal drie personen die geen deel uit maken van het eigen gezin, binnen mogen zijn. In het geval van een uitvaart maakt de overheid daar een uitzondering op. Het is dus mogelijk om met meer nabestaanden in het huis van de overledene te zijn op de dag van de uitvaart. 

Voor de horeca geldt de groepsgrootte van maximaal 30 personen, mits de ruimte zich ervoor leent dat de gasten op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen blijven. Iedereen blijft bovendien zoveel mogelijk zitten. Ook hier is voor uitvaarten een uitzondering gemaakt: er is geen beperking aan het aantal personen dat een uitvaartplechtigheid of begrafenis mag bijwonen. Wat wel ook voor uitvaarten geldt is, dat de locatie voldoende ruimte moet bieden om de afstandsmaatregelen in acht te nemen. Bovendien hebben burgemeesters een eigen bevoegdheid om aanvullende regels uit te vaardigen. 

Praktijk 

En hoe gaat dat in de praktijk? Directeur Gerrit de Vries van Uitvaartvereniging Jelsumerhof had die gedachte even kort tijdens de persconferentie van maandag. ,,Er werd in eerste instantie niets gezegd over uitzonderingen voor uitvaarten. In ons uitvaartcentrum stonden voor dinsdag en woensdag uitvaarten gepland. Gelukkig liet de brancheorganisatie ’s avonds al weten dat er een uitzondering wordt gemaakt.” 

,,In de praktijk blijft het voor nu gewoon gaan zoals het steeds ging. Wel draagt ons personeel sinds deze week mondkapjes. Een koffiebuffet is nu niet mogelijk, gasten blijven zoveel mogelijk op hun plek zitten en de koffie, of ander eten en drinken, wordt rondgebracht door de medewerkers. Zij bewegen dus wél en veiligheid gaat voor alles. Als we met iedereen samen de regels in acht nemen, kunnen we passende afscheidsbijeenkomsten blijven verzorgen.” 

Meer informatie over de nieuwe maatregelen en de uitzonderingen daarop is te vinden op www.rijksoverheid.nl

Geplaatst: 1-10-2020