Terug
Nieuws

Uitvaartorganisatie DELA zet koelunits neer bij rouwcentra door hele land

Om meer lichamen van overledenen gekoeld te kunnen bewaren, heeft uitvaartorganisatie DELA bij uitvaartcentra door het hele land speciale koelunits geplaatst. 

Dit vanwege oplopende besmettings- en sterftecijfers door het coronavirus. “Het is één van de eerste maatregelen als er veel aanbod is van overleden lichamen”, zegt woordvoerder van DELA Martijn van de Koolwijk.

De koelcontainers staan al bij de uitvaartcentra in Nijmegen, Leiden, Eindhoven, Bilthoven, Geleen, Roermond, Goes Den Bosch en Roosendaal. Morgen wordt er nog een geplaatst in Uden. Zes van de containers worden al gebruikt.

Eerste maatregel

De koelunits lijken op grote zeecontainers. In de units kunnen de lichamen van tien mensen worden bewaard. Daar liggen de overledenen in hun kisten naast elkaar. “Een lichaam van een overledene blijft daar liggen tot de uitvaart. Dat duurt meestal zo’n 5 tot 6 werkdagen. Die tijd moet je ze gekoeld bewaren”, zegt Van de Koolwijk.

Bij de eerdere coronagolven werden ook al extra koelcontainers geplaatst. “Aan het begin van het jaar werden er in 14 steden koelcontainers geplaatst bij uitvaartcentra. Die werden weer weggehaald toen het aantal besmettingen en overleden weer afnam, aan het begin van de zomer. Twee weken geleden hebben we in Nijmegen de eerste weer neergezet. Het is één van de eerste maatregelen die snel te nemen zijn.”

Bron: RTL nieuws. Geplaatst 1-12-2021