Terug
Uitvaart

Uitvaart tussen de bloemen en planten met snuivende koeien als publiek, het kan bij De Maartjestuin in Eesveen

Wie De Maartjestuin in Eesveen bezoekt, betreedt een andere wereld. Het is een groene oase. Eigenaresse Maartje van Berkel (60) voegt een loot toe aan haar creatieve stam. De tuin is voortaan ook een plek waar je afscheid kan nemen van dierbaren. Geen kille aula, met koffie en cake, maar een mooi vaarwel tussen de rozen, met koeien die op de achtergrond herkauwend meeluisteren.

Al jaren is Maartje druk met haar bezoekerstuin. Ze staat ook in de Open Tuinen Gids. Liefhebbers uit binnen- en buitenland van alles wat groeit en bloeit, bezoeken dagelijks haar paradijs van 3300 vierkante meter in Eesveen, waar planten, bomen en kunst hand in hand gaan. Veel bijzondere planten zijn ook te koop. Het is een dagtaak om alles bij te houden, maar het maakt de Eesveense niks uit. „Wat is er mooier dan met de handen in de aarde wroeten om je eigen kleurrijke wereld te scheppen en anderen te inspireren? Bovendien heb ik hulp.”

Maartje maakte in de afgelopen jaren diverse ‘tuinkamers’ met doorkijkjes naar het mooie landschap van ‘Heerlijkheid De Eese’. „Sommige mensen verzamelen postzegels, ik verzamel planten”, zegt Maartje. „Mijn tuin is een grote kleurrijke verzameling van bloemen en planten die ik in een Engelse sfeer heb ingericht. Een meerjarenproject.”

Op het terrein schenkt Maartje in een theeschenkerij ook thee en koffie en zelfgebakken versnaperingen. Mensen lopen rond, gaan even zitten, gebruiken wat lekkers en genieten van de rust en de stilte. De sfeer in de tuin op de grens van Drenthe en Overijssel is sereen. Slechts het ruisen van de wind door de bladeren is te horen. In de verte hinnikt een paard of blaft een hond. Haar theeschenkerij is overigens ook een klein museum en een brocantewinkel, waar bijna geen nee te koop is. Je kunt er ook lunchen en er vinden vaak workshops of lezingen plaats. Ook hier is elk hoekje weer anders. Je blijft kijken.

Verzoek

Vorig jaar kreeg de Eesveense een opmerkelijk verzoek van een vrouw die graag de rouwplechtigheid voor haar overleden man in de tuin van Maartje wilde houden. Ze was regelmatig met haar echtgenoot in De Maartjestuin geweest en dacht: dit is de plek waar ik afscheid wil nemen van mijn geliefde, want hier liepen we hand in hand te genieten.

„Ik moest er wel even over nadenken. Het is nogal wat. Maar al snel besloot ik haar wens in te willigen. Niet veel later vond de afscheidsbijeenkomst plaats in mijn bezoekerstuin. Honderd gasten stonden tussen de bloemen en planten rondom de kist met daarin de overledene. Wij zorgden voor koffie, thee en gebak. Het was een prachtige middag in de openlucht met koeien en paarden als briesende en snuivende getuigen. De dieren zijn nieuwsgierig en stonden er met hun natte neuzen bovenop. Iedereen vond het heel bijzonder en ik ook.”

Donderbui

Niet veel later kreeg Maartje wederom een vraag voor een afscheidsdienst in haar tuin en weer was het heel bijzonder. De eerste keer was er een zonnetje, maar nu werd de plechtigheid verstoord door een donderbui, maar ook dit droeg volgens de aanwezigen bij aan de bijzondere sfeer. Het weer is als het leven: soms regent het en soms schijnt de zon. „Toen dacht ik: dit moet ik misschien vaker gaan aanbieden. Ik vind het prachtig. Leven en dood horen bij mijn tuin. Planten komen op, komen tot bloei en ze verwelken, net als het leven zelf en daarom passen dit soort bijeenkomsten prima bij De Maartjestuin”, zegt Maartje.

Afscheid nemen van een dierbare in een prachtige tuin. Het gebeurt zelden en dat verbaast Maartje. „Het is niet alleen veel mooier dan zo’n steriele ruimte waar mensen in het zwart gekleed op hun horloge kijken omdat de familie van een andere overledene al wacht. De sfeer is ook heel anders. Wij kijken niet op een uurtje meer of minder. De tuin staat tot je beschikking. Doe wat je moet doen. Wij zorgen voor de randvoorwaarden en zijn op de achtergrond aanwezig. Ik wil dit nu vaker gaan doen. Maximaal honderd personen en niet in het drukke tuinseizoen. Het is fijn dat ik mijn tuin hiervoor ook kan gebruiken en mensen een goed gevoel kan geven in een moeilijke tijd.”

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst: 29-3-2023. Foto: Eelco Kuiken