Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Tjeerd Teijema’s aangekondigde dood

Een laatste groet van mij’, postte Tjeerd Teijema (66) op 12 augustus op Facebook. Met erbij een zwart-witfoto van hem in zijn jonge jaren, zwaaiend naar de fotograaf. 

Een week eerder had de oud-wethouder van Opsterland zijn vrienden op het social medium al op zijn naderende dood voorbereid. ‘Volgende week is het tijd voor de eeuwige slaap. Genoeg is genoeg, helaas.’

,,Tjeerd had natuurlijk ook graag tachtig willen worden’’, zegt zijn weduwe Gerda Teijema-Lucardie. ,,Maar toen we vorig jaar september te horen kregen dat hij niet meer te behandelen was en alleen een zware kuur kon krijgen om zijn leven te verlengen, koos hij voor kwaliteit. Hij had al zoveel meegemaakt’’, zegt ze, duidend op eerdere pogingen om de kanker te bedwingen. ,,Hij zei: ‘Ik dóe het gewoon niet meer’.’’ 

Het leven van Teijema begon in Wijnjeterp, op 9 november 1952. Hij was een boerenzoon en runde later met zijn eerste echtgenote een boerenbedrijf in Hemrik. Daar, aan de Poostweg, groeiden hun twee dochters op.

Andere wending

Teijema sloot zich aan bij de VVD en was vervolgens raadslid en wethouder. Bij gebrek aan opvolging verkocht hij de boerderij. Achteraf gezien op tijd, zo meldde hij later. De regels vanuit Den Haag en Europa zouden het boerenleven er niet gemakkelijker op hebben gemaakt.

Op zijn 48ste nam zijn leven een andere wending. Zijn dochters gingen de deur uit om te studeren. En het huwelijk van Teijema liep na ruim twintig jaar stuk. Al gauw ontmoette hij Gerda Lucardie uit Vlaardingen. ,,Ik hie echt tocht dat ik in skoft allinnich bliuwe soe’’, zei hij bij zijn afscheid van de gemeente Opsterland in 2002 tegen de Leeuwarder Courant. ,,Ik woe earst efkes ta mysels komme.’’ Maar het klikte.

Hij vertrok naar de Randstad om bij Gerda en haar twee tienerzoons in te trekken en ging aan de slag als griffier bij de gemeente Cromstrijen. Een jaar later trouwde Teijema’s vriend en oud-burgemeester van Opsterland Wim Cornelis hen in Gouda.

Leuke dingen doen

In de ruim achttien jaren die Tjeerd en Gerda samen waren, reisden ze naar verre oorden en brachten ze veel tijd door in hun huisje in Hoenderloo. Ze genoten van de zes kleinkinderen. ,,Genieten met een heel grote G’’, aldus Gerda.

In 2015 kregen ze, zoals Gerda het beschrijft, de schrik van hun leven. ,,Kanker. Weg alle blijheid. Weg alle toekomstplannen.’’ Maar Teijema kwam er bovenop en zou de rest van zijn leven alleen nog maar leuke dingen doen. ,,Dat de rest van je leven maar zo’n korte periode zou zijn, hadden wij nooit verwacht Tjeerd’’, sprak ze tijdens zijn afscheidsdienst tot haar man.

Teijema had zelf bepaald hoe die moest verlopen. In zijn ‘draaiboek’ legde hij van alles vast. Koffie, maar ook een borrel na afloop en muziek van Cuby and the Blizzards, Led Zeppelin en Boudewijn de Groot.

Reflectie

Ook dochter Thea kwam aan het woord. Net als Cornelis, die Teijema elke week opzocht. ,,Ik heb hem nog gevraagd of hij wilde weten wat ik ging zeggen’’, vertelt de oud-burgemeester. ,,Nee Wim, zei hij. Ik geloof dat het wel goed komt.”

Teijema is in Schiedam gecremeerd. Hij hoefde niet terug naar Friesland. ,,Tjeerd zei: Ik hoor bij jou. Ik wil hier afscheid nemen van het leven”, vertelt zijn vrouw.

Het weekeinde voor zijn aangekondigde dood deed hij dat van zijn naasten. En dus op social media. ,,Daarmee boorde Tjeerd een nieuw fenomeen aan’’, vindt Cornelis. ,,Hij maakte zijn eigen necrologie. Want veel Facebookvrienden meldden hem wat hij voor hen had betekend. Als je vlak voor je sterft zo’n reflectie over je leven kunt lezen, is dat fantastisch.’’

Artikel is geplaatst in de Leeuwarder Courant op 04-10-2019

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Enige kleinzoon van Elvis Presley overleden op 27-jarige leeftijd

De enige kleinzoon van Elvis Presley is op 27-jarige leeftijd overleden. Benjamin Keough beroofde zichzelf van het leven in Calabasas, nabij Los Angeles, meldt TMZ.

Nieuws Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) trad zelden op de voorgrond, maar was al jaren van onschatbare waarde voor het nationale team. Met haar vroege overlijden, vandaag in Frankrijk, verliest de sport een wereldkampioene, maar vooral een bescheiden, sociaal en krachtig mens.

Nieuws Franse zangeres Juliette Gréco op 93-jarige leeftijd overleden

De Franse zangeres Juliette Gréco is op 93-jarige leeftijd overleden, liet haar familie woensdag aan persbureau AFP weten. De zangeres stierf in het bijzijn van familieleden in haar huis in de Zuid-Franse plaats Ramatuelle. “Haar leven was buitengewoon”, staat in een korte verklaring van haar familie. Gréco had een carrière van bijna zeventig jaar. Ze werd bekend […]

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

Nieuws Voetbaltrainer Henk Wullems op 84-jarige leeftijd overleden

Voormalig voetballer en trainer Henk Wullems is op 84-jarige leeftijd overleden. Wullems was al enige tijd ziek na een herseninfarct, laat zijn familie aan het ANP laten weten. Wullems was trainer bij clubs als Willem II, NAC, Vitesse. Go Ahead Eagles en Excelsior en later nog AZ. Met NAC won hij in 1973 de enige […]

Nieuws Premier Ivoorkust Amadou Gon Coulibaly onverwacht overleden vlak voor verkiezingen

Premier en presidentskandidaat Amadou Gon Coulibaly van Ivoorkust is woensdag in het ziekenhuis overleden nadat hij eerder op de dag tijdens een kabinetsvergadering onwel was geworden. Zijn dood heeft grote invloed op de presidentsverkiezingen in oktober en de stabiliteit in het West-Afrikaanse land, waar in 2010 nog een korte burgeroorlog woedde die 3000 burgers het leven heeft gekost.

Malik Abdul Baset
Nieuws Voormalig lid van hiphopgroep The Roots overleden

Malik Abdul Baset, een van de oorspronkelijke leden van The Roots, is woensdag op 47-jarige leeftijd overleden. De rapper maakte tot 1999 deel uit van de Amerikaanse hiphopformatie. Het nieuws is door Ahmir ‘Questlove’ Thompson en Tariq ‘Black Thought’ Trotter bevestigd. “Hij was een van de meest getalenteerde mc’s”, zeggen ze over Baset. De oorzaak […]

In memoriam Johan Bosma: vrijheid, blijheid, avontuur

Een huis vol drakenbeelden en doodskoppen, skeletten voor het raam en een deurbel die je verwelkomt met heavy metalmuziek.