Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Tjeerd Teijema’s aangekondigde dood

Een laatste groet van mij’, postte Tjeerd Teijema (66) op 12 augustus op Facebook. Met erbij een zwart-witfoto van hem in zijn jonge jaren, zwaaiend naar de fotograaf. 

Een week eerder had de oud-wethouder van Opsterland zijn vrienden op het social medium al op zijn naderende dood voorbereid. ‘Volgende week is het tijd voor de eeuwige slaap. Genoeg is genoeg, helaas.’

,,Tjeerd had natuurlijk ook graag tachtig willen worden’’, zegt zijn weduwe Gerda Teijema-Lucardie. ,,Maar toen we vorig jaar september te horen kregen dat hij niet meer te behandelen was en alleen een zware kuur kon krijgen om zijn leven te verlengen, koos hij voor kwaliteit. Hij had al zoveel meegemaakt’’, zegt ze, duidend op eerdere pogingen om de kanker te bedwingen. ,,Hij zei: ‘Ik dóe het gewoon niet meer’.’’ 

Het leven van Teijema begon in Wijnjeterp, op 9 november 1952. Hij was een boerenzoon en runde later met zijn eerste echtgenote een boerenbedrijf in Hemrik. Daar, aan de Poostweg, groeiden hun twee dochters op.

Andere wending

Teijema sloot zich aan bij de VVD en was vervolgens raadslid en wethouder. Bij gebrek aan opvolging verkocht hij de boerderij. Achteraf gezien op tijd, zo meldde hij later. De regels vanuit Den Haag en Europa zouden het boerenleven er niet gemakkelijker op hebben gemaakt.

Op zijn 48ste nam zijn leven een andere wending. Zijn dochters gingen de deur uit om te studeren. En het huwelijk van Teijema liep na ruim twintig jaar stuk. Al gauw ontmoette hij Gerda Lucardie uit Vlaardingen. ,,Ik hie echt tocht dat ik in skoft allinnich bliuwe soe’’, zei hij bij zijn afscheid van de gemeente Opsterland in 2002 tegen de Leeuwarder Courant. ,,Ik woe earst efkes ta mysels komme.’’ Maar het klikte.

Hij vertrok naar de Randstad om bij Gerda en haar twee tienerzoons in te trekken en ging aan de slag als griffier bij de gemeente Cromstrijen. Een jaar later trouwde Teijema’s vriend en oud-burgemeester van Opsterland Wim Cornelis hen in Gouda.

Leuke dingen doen

In de ruim achttien jaren die Tjeerd en Gerda samen waren, reisden ze naar verre oorden en brachten ze veel tijd door in hun huisje in Hoenderloo. Ze genoten van de zes kleinkinderen. ,,Genieten met een heel grote G’’, aldus Gerda.

In 2015 kregen ze, zoals Gerda het beschrijft, de schrik van hun leven. ,,Kanker. Weg alle blijheid. Weg alle toekomstplannen.’’ Maar Teijema kwam er bovenop en zou de rest van zijn leven alleen nog maar leuke dingen doen. ,,Dat de rest van je leven maar zo’n korte periode zou zijn, hadden wij nooit verwacht Tjeerd’’, sprak ze tijdens zijn afscheidsdienst tot haar man.

Teijema had zelf bepaald hoe die moest verlopen. In zijn ‘draaiboek’ legde hij van alles vast. Koffie, maar ook een borrel na afloop en muziek van Cuby and the Blizzards, Led Zeppelin en Boudewijn de Groot.

Reflectie

Ook dochter Thea kwam aan het woord. Net als Cornelis, die Teijema elke week opzocht. ,,Ik heb hem nog gevraagd of hij wilde weten wat ik ging zeggen’’, vertelt de oud-burgemeester. ,,Nee Wim, zei hij. Ik geloof dat het wel goed komt.”

Teijema is in Schiedam gecremeerd. Hij hoefde niet terug naar Friesland. ,,Tjeerd zei: Ik hoor bij jou. Ik wil hier afscheid nemen van het leven”, vertelt zijn vrouw.

Het weekeinde voor zijn aangekondigde dood deed hij dat van zijn naasten. En dus op social media. ,,Daarmee boorde Tjeerd een nieuw fenomeen aan’’, vindt Cornelis. ,,Hij maakte zijn eigen necrologie. Want veel Facebookvrienden meldden hem wat hij voor hen had betekend. Als je vlak voor je sterft zo’n reflectie over je leven kunt lezen, is dat fantastisch.’’

Artikel is geplaatst in de Leeuwarder Courant op 04-10-2019

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan?

De wettelijke termijn van grafrust is in Nederland 10 jaar. Dit betekent dat iemand die begraven wordt, sowieso 10 jaar begraven moet blijven. Dit is een verplicht minimum. Of hier jaren bij komen, hangt af of iemand begraven is in een algemeen graf, of een eigen graf.

herinerhen
HerinnerHen Jelte Kluitenberg

Metallica, dat was zijn muziek! En alles moest altijd net een beetje harder! Jelte Kluitenberg hield van z’n gezin en van z’n werk in de bosbouw in Duitsland. Het leven was goed, totdat vlak voor Kerst dat onvoorstelbare ongeluk gebeurde waarbij Jelte om het leven kwam.

In memoriam Zigeunerin Annie Emmerink (1942-2019) uit Emmen, de Bernadette van Drenthe

Annie Emmerink heette ze, maar veel meer mensen kenden haar als Annie van ‘t kappeltje. Bij haar woonwagen op het woonwagenkamp in Emmen werd eind 2002 een kapel gebouwd. Niet lang daarna kwam bisschop Eijk langs om het gebouwtje en het Mariabeeld in te zegenen.

Rouw Herinneringen en stil verdriet.

Het staat er echt; jouw naam in een zwart kader. Ik kijk nog een keer en nog een keer, ik sla de pagina van de krant om en toch weer terug. De vetgedrukte zwarte letters vertellen me zonder enige twijfel dat je er niet meer bent.

Achter de deuren van de dood De inboedelafhandelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Oud-scheidsrechter Frans Derks overleden.

Frans Derks is overleden in zijn woonplaats Breda. De markante oud-scheidsrechter, die van 1956 tot 1978 in de Eredivisie floot, is 89 jaar geworden. Derks is na een kort ziekbed overleden, vertelde een neef van de voormalig arbiter . Vorig jaar was Derks nog te gast bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door, omdat er een aflevering […]

Nieuws Oud-international Frits Flinkevleugel overleden

Voormalig international Frits Flinkevleugel is op 80-jarige leeftijd overleden. De verdediger speelde tussen 1955 en 1977 voor DWS en FC Amsterdam en speelde elf interlands voor het Nederlands elftal, meldt zijn voormalige club DWS.

Nieuws Oud-minister Ella Vogelaar (69) onverwachts overleden

In haar woonplaats Utrecht is gisteren oud-minister Ella Vogelaar (69) overleden. Dat meldt de PvdA.In een verklaring van haar familie staat dat ze al geruime tijd leed aan depressies en zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt.