Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Tjeerd Teijema’s aangekondigde dood

Een laatste groet van mij’, postte Tjeerd Teijema (66) op 12 augustus op Facebook. Met erbij een zwart-witfoto van hem in zijn jonge jaren, zwaaiend naar de fotograaf. 

Een week eerder had de oud-wethouder van Opsterland zijn vrienden op het social medium al op zijn naderende dood voorbereid. ‘Volgende week is het tijd voor de eeuwige slaap. Genoeg is genoeg, helaas.’

,,Tjeerd had natuurlijk ook graag tachtig willen worden’’, zegt zijn weduwe Gerda Teijema-Lucardie. ,,Maar toen we vorig jaar september te horen kregen dat hij niet meer te behandelen was en alleen een zware kuur kon krijgen om zijn leven te verlengen, koos hij voor kwaliteit. Hij had al zoveel meegemaakt’’, zegt ze, duidend op eerdere pogingen om de kanker te bedwingen. ,,Hij zei: ‘Ik dóe het gewoon niet meer’.’’ 

Het leven van Teijema begon in Wijnjeterp, op 9 november 1952. Hij was een boerenzoon en runde later met zijn eerste echtgenote een boerenbedrijf in Hemrik. Daar, aan de Poostweg, groeiden hun twee dochters op.

Andere wending

Teijema sloot zich aan bij de VVD en was vervolgens raadslid en wethouder. Bij gebrek aan opvolging verkocht hij de boerderij. Achteraf gezien op tijd, zo meldde hij later. De regels vanuit Den Haag en Europa zouden het boerenleven er niet gemakkelijker op hebben gemaakt.

Op zijn 48ste nam zijn leven een andere wending. Zijn dochters gingen de deur uit om te studeren. En het huwelijk van Teijema liep na ruim twintig jaar stuk. Al gauw ontmoette hij Gerda Lucardie uit Vlaardingen. ,,Ik hie echt tocht dat ik in skoft allinnich bliuwe soe’’, zei hij bij zijn afscheid van de gemeente Opsterland in 2002 tegen de Leeuwarder Courant. ,,Ik woe earst efkes ta mysels komme.’’ Maar het klikte.

Hij vertrok naar de Randstad om bij Gerda en haar twee tienerzoons in te trekken en ging aan de slag als griffier bij de gemeente Cromstrijen. Een jaar later trouwde Teijema’s vriend en oud-burgemeester van Opsterland Wim Cornelis hen in Gouda.

Leuke dingen doen

In de ruim achttien jaren die Tjeerd en Gerda samen waren, reisden ze naar verre oorden en brachten ze veel tijd door in hun huisje in Hoenderloo. Ze genoten van de zes kleinkinderen. ,,Genieten met een heel grote G’’, aldus Gerda.

In 2015 kregen ze, zoals Gerda het beschrijft, de schrik van hun leven. ,,Kanker. Weg alle blijheid. Weg alle toekomstplannen.’’ Maar Teijema kwam er bovenop en zou de rest van zijn leven alleen nog maar leuke dingen doen. ,,Dat de rest van je leven maar zo’n korte periode zou zijn, hadden wij nooit verwacht Tjeerd’’, sprak ze tijdens zijn afscheidsdienst tot haar man.

Teijema had zelf bepaald hoe die moest verlopen. In zijn ‘draaiboek’ legde hij van alles vast. Koffie, maar ook een borrel na afloop en muziek van Cuby and the Blizzards, Led Zeppelin en Boudewijn de Groot.

Reflectie

Ook dochter Thea kwam aan het woord. Net als Cornelis, die Teijema elke week opzocht. ,,Ik heb hem nog gevraagd of hij wilde weten wat ik ging zeggen’’, vertelt de oud-burgemeester. ,,Nee Wim, zei hij. Ik geloof dat het wel goed komt.”

Teijema is in Schiedam gecremeerd. Hij hoefde niet terug naar Friesland. ,,Tjeerd zei: Ik hoor bij jou. Ik wil hier afscheid nemen van het leven”, vertelt zijn vrouw.

Het weekeinde voor zijn aangekondigde dood deed hij dat van zijn naasten. En dus op social media. ,,Daarmee boorde Tjeerd een nieuw fenomeen aan’’, vindt Cornelis. ,,Hij maakte zijn eigen necrologie. Want veel Facebookvrienden meldden hem wat hij voor hen had betekend. Als je vlak voor je sterft zo’n reflectie over je leven kunt lezen, is dat fantastisch.’’

Artikel is geplaatst in de Leeuwarder Courant op 04-10-2019

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Amerikaanse soullegende Betty Wright overleden.

De Amerikaanse soul- en R&B-zangeres Betty Wright is zondag overleden. Ze werd 66 jaar. Wright scoorde hits met onder meer Tonight Is The Night, Where Is The Love? (beide 1974) en No Pain, (No Gain) (1988).

Rouw Over (2): Waar ik was toen ik hoorde dat mijn moeder longkanker had

9/11. De moord op Pim Fortuyn. MH17. Dramatische gebeurtenissen waarvan veel mensen zich nog herinneren waar ze waren en hoe laat het was toen ze erover hoorden. Ze herinneren zich de beelden, en vaak ook wat ze toen voelden. Ik ook.

Nieuws Beeldhouwer Maïté Duval uit Zutphen overleden

In Zutphen is zaterdagavond Maïté Duval op 75-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat bevestigen haar nabestaanden. De geboren Française verwierf vanuit de Hanzestad bekendheid als beeldhouwer en tekenaar.

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Nieuws Jan des Bouvrie overleden

Nederlands beroemdste interieurontwerper JAN DES BOUVRIE (78) is na een ziekbed overleden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit. De zakenman en vriend van […]

Uitvaart Zeven ideeën voor een kinderuitvaart

De uitvaart van een kindje voorbereiden is een zware taak. Het zal niet hetzelfde zijn als de uitvaart van iemand die overlijdt aan ouderdom. En daarom zou je het ook niet hetzelfde willen inrichten. Hoe maak je de uitvaart speciaal en passend voor een kind? Met deze zeven bijzondere tips maak je er een onvergetelijk mooie uitvaart van.   Een urn […]

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]