Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Tjeerd Teijema’s aangekondigde dood

Een laatste groet van mij’, postte Tjeerd Teijema (66) op 12 augustus op Facebook. Met erbij een zwart-witfoto van hem in zijn jonge jaren, zwaaiend naar de fotograaf. 

Een week eerder had de oud-wethouder van Opsterland zijn vrienden op het social medium al op zijn naderende dood voorbereid. ‘Volgende week is het tijd voor de eeuwige slaap. Genoeg is genoeg, helaas.’

,,Tjeerd had natuurlijk ook graag tachtig willen worden’’, zegt zijn weduwe Gerda Teijema-Lucardie. ,,Maar toen we vorig jaar september te horen kregen dat hij niet meer te behandelen was en alleen een zware kuur kon krijgen om zijn leven te verlengen, koos hij voor kwaliteit. Hij had al zoveel meegemaakt’’, zegt ze, duidend op eerdere pogingen om de kanker te bedwingen. ,,Hij zei: ‘Ik dóe het gewoon niet meer’.’’ 

Het leven van Teijema begon in Wijnjeterp, op 9 november 1952. Hij was een boerenzoon en runde later met zijn eerste echtgenote een boerenbedrijf in Hemrik. Daar, aan de Poostweg, groeiden hun twee dochters op.

Andere wending

Teijema sloot zich aan bij de VVD en was vervolgens raadslid en wethouder. Bij gebrek aan opvolging verkocht hij de boerderij. Achteraf gezien op tijd, zo meldde hij later. De regels vanuit Den Haag en Europa zouden het boerenleven er niet gemakkelijker op hebben gemaakt.

Op zijn 48ste nam zijn leven een andere wending. Zijn dochters gingen de deur uit om te studeren. En het huwelijk van Teijema liep na ruim twintig jaar stuk. Al gauw ontmoette hij Gerda Lucardie uit Vlaardingen. ,,Ik hie echt tocht dat ik in skoft allinnich bliuwe soe’’, zei hij bij zijn afscheid van de gemeente Opsterland in 2002 tegen de Leeuwarder Courant. ,,Ik woe earst efkes ta mysels komme.’’ Maar het klikte.

Hij vertrok naar de Randstad om bij Gerda en haar twee tienerzoons in te trekken en ging aan de slag als griffier bij de gemeente Cromstrijen. Een jaar later trouwde Teijema’s vriend en oud-burgemeester van Opsterland Wim Cornelis hen in Gouda.

Leuke dingen doen

In de ruim achttien jaren die Tjeerd en Gerda samen waren, reisden ze naar verre oorden en brachten ze veel tijd door in hun huisje in Hoenderloo. Ze genoten van de zes kleinkinderen. ,,Genieten met een heel grote G’’, aldus Gerda.

In 2015 kregen ze, zoals Gerda het beschrijft, de schrik van hun leven. ,,Kanker. Weg alle blijheid. Weg alle toekomstplannen.’’ Maar Teijema kwam er bovenop en zou de rest van zijn leven alleen nog maar leuke dingen doen. ,,Dat de rest van je leven maar zo’n korte periode zou zijn, hadden wij nooit verwacht Tjeerd’’, sprak ze tijdens zijn afscheidsdienst tot haar man.

Teijema had zelf bepaald hoe die moest verlopen. In zijn ‘draaiboek’ legde hij van alles vast. Koffie, maar ook een borrel na afloop en muziek van Cuby and the Blizzards, Led Zeppelin en Boudewijn de Groot.

Reflectie

Ook dochter Thea kwam aan het woord. Net als Cornelis, die Teijema elke week opzocht. ,,Ik heb hem nog gevraagd of hij wilde weten wat ik ging zeggen’’, vertelt de oud-burgemeester. ,,Nee Wim, zei hij. Ik geloof dat het wel goed komt.”

Teijema is in Schiedam gecremeerd. Hij hoefde niet terug naar Friesland. ,,Tjeerd zei: Ik hoor bij jou. Ik wil hier afscheid nemen van het leven”, vertelt zijn vrouw.

Het weekeinde voor zijn aangekondigde dood deed hij dat van zijn naasten. En dus op social media. ,,Daarmee boorde Tjeerd een nieuw fenomeen aan’’, vindt Cornelis. ,,Hij maakte zijn eigen necrologie. Want veel Facebookvrienden meldden hem wat hij voor hen had betekend. Als je vlak voor je sterft zo’n reflectie over je leven kunt lezen, is dat fantastisch.’’

Artikel is geplaatst in de Leeuwarder Courant op 04-10-2019

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Architect Vittorio Gregotti overleden aan het coronavirus

Architect Vittorio Gregotti is zondag op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand is nog onbekend.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Uitvaart ‘Vergeten urnen’ Reestborgh staan te verstoffen in speciale kamer

Meppel – ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering’. Deze tekst van Salvador Dali siert de muur boven de toegangsklep naar de verbrandingsoven van yardenhuis Reestborgh aan de Zomerdijk.

Nieuws Dichter Jules Deelder (75) overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie gebeurde dat na een zeer kort ziekbed. Deelders uitgever De Bezige Bij heeft het nieuws namens de familie bevestigd.

Strand
Nieuws Iets hogere sterfte in warme week

Tijdens de hittegolf in week 33 (10 tot en met 16 augustus) overleden naar schatting 3 100 mensen. Dit waren ruim 400 meer dan in de weken daarvoor, toen de sterfte relatief laag was. De toename van de sterfte in week 33 hangt samen met de hoge temperatuur. De geregistreerde sterfte aan corona was laag. […]

Rouw Vijf tips om een prachtig kaartje te schrijven voor iemand die rouwt.

De rouw na het verlies van een dierbare is een moeilijke periode. Zeker in deze tijd met een lockdown en coronamaatregelen. Door kleine, betekenisvolle gebaren kunnen we er toch voor elkaar zijn. Een mooie manier om je medeleven te tonen, is door het sturen van een kaartje. Maar… Wat moet je in dat kaartje schrijven? Met deze vijf tips schrijf je een prachtige kaart voor iemand die rouwt.   Maak je […]

Voorbereiden op later Je lichaam schenken aan de wetenschap

Na je overlijden kan je worden begraven, gecremeerd of je kan je lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld het medische vak leren en kunnen medisch specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Achter de deuren van de dood De notaris

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]