Terug
In memoriam

Tjeerd Teijema’s aangekondigde dood

Een laatste groet van mij’, postte Tjeerd Teijema (66) op 12 augustus op Facebook. Met erbij een zwart-witfoto van hem in zijn jonge jaren, zwaaiend naar de fotograaf. 

Een week eerder had de oud-wethouder van Opsterland zijn vrienden op het social medium al op zijn naderende dood voorbereid. ‘Volgende week is het tijd voor de eeuwige slaap. Genoeg is genoeg, helaas.’

,,Tjeerd had natuurlijk ook graag tachtig willen worden’’, zegt zijn weduwe Gerda Teijema-Lucardie. ,,Maar toen we vorig jaar september te horen kregen dat hij niet meer te behandelen was en alleen een zware kuur kon krijgen om zijn leven te verlengen, koos hij voor kwaliteit. Hij had al zoveel meegemaakt’’, zegt ze, duidend op eerdere pogingen om de kanker te bedwingen. ,,Hij zei: ‘Ik dóe het gewoon niet meer’.’’ 

Het leven van Teijema begon in Wijnjeterp, op 9 november 1952. Hij was een boerenzoon en runde later met zijn eerste echtgenote een boerenbedrijf in Hemrik. Daar, aan de Poostweg, groeiden hun twee dochters op.

Andere wending

Teijema sloot zich aan bij de VVD en was vervolgens raadslid en wethouder. Bij gebrek aan opvolging verkocht hij de boerderij. Achteraf gezien op tijd, zo meldde hij later. De regels vanuit Den Haag en Europa zouden het boerenleven er niet gemakkelijker op hebben gemaakt.

Op zijn 48ste nam zijn leven een andere wending. Zijn dochters gingen de deur uit om te studeren. En het huwelijk van Teijema liep na ruim twintig jaar stuk. Al gauw ontmoette hij Gerda Lucardie uit Vlaardingen. ,,Ik hie echt tocht dat ik in skoft allinnich bliuwe soe’’, zei hij bij zijn afscheid van de gemeente Opsterland in 2002 tegen de Leeuwarder Courant. ,,Ik woe earst efkes ta mysels komme.’’ Maar het klikte.

Hij vertrok naar de Randstad om bij Gerda en haar twee tienerzoons in te trekken en ging aan de slag als griffier bij de gemeente Cromstrijen. Een jaar later trouwde Teijema’s vriend en oud-burgemeester van Opsterland Wim Cornelis hen in Gouda.

Leuke dingen doen

In de ruim achttien jaren die Tjeerd en Gerda samen waren, reisden ze naar verre oorden en brachten ze veel tijd door in hun huisje in Hoenderloo. Ze genoten van de zes kleinkinderen. ,,Genieten met een heel grote G’’, aldus Gerda.

In 2015 kregen ze, zoals Gerda het beschrijft, de schrik van hun leven. ,,Kanker. Weg alle blijheid. Weg alle toekomstplannen.’’ Maar Teijema kwam er bovenop en zou de rest van zijn leven alleen nog maar leuke dingen doen. ,,Dat de rest van je leven maar zo’n korte periode zou zijn, hadden wij nooit verwacht Tjeerd’’, sprak ze tijdens zijn afscheidsdienst tot haar man.

Teijema had zelf bepaald hoe die moest verlopen. In zijn ‘draaiboek’ legde hij van alles vast. Koffie, maar ook een borrel na afloop en muziek van Cuby and the Blizzards, Led Zeppelin en Boudewijn de Groot.

Reflectie

Ook dochter Thea kwam aan het woord. Net als Cornelis, die Teijema elke week opzocht. ,,Ik heb hem nog gevraagd of hij wilde weten wat ik ging zeggen’’, vertelt de oud-burgemeester. ,,Nee Wim, zei hij. Ik geloof dat het wel goed komt.”

Teijema is in Schiedam gecremeerd. Hij hoefde niet terug naar Friesland. ,,Tjeerd zei: Ik hoor bij jou. Ik wil hier afscheid nemen van het leven”, vertelt zijn vrouw.

Het weekeinde voor zijn aangekondigde dood deed hij dat van zijn naasten. En dus op social media. ,,Daarmee boorde Tjeerd een nieuw fenomeen aan’’, vindt Cornelis. ,,Hij maakte zijn eigen necrologie. Want veel Facebookvrienden meldden hem wat hij voor hen had betekend. Als je vlak voor je sterft zo’n reflectie over je leven kunt lezen, is dat fantastisch.’’

Artikel is geplaatst in de Leeuwarder Courant op 04-10-2019