Terug
Nieuws

Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond maakte naam op veel verschillende vlakken. Hij stopte op zijn 18de met zijn studie economie om de internetbedrijven Hatchoo! en veiling.com op te richten. De Hond en zijn twee zakenpartners verkochten de eerste veilingsite van Nederland na een paar jaar aan een Duitse partij.

Daarna werd hij actief als dj bij de radiozenders 3FM en Caz! en presenteerde hij enkele televisieprogramma’s, zoals het Eindexamenjournaal. Op Radio 1 verzorgde de dj een aantal keren de live-uitzendingen over de Oscaruitreiking.

In december 2002 werd bij De Hond (toen 25) een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Bij een van de spoedoperaties waarbij de tumor moest worden verwijderd, raakten de zenuwen in zijn merg bekneld. Hierdoor belandde de presentator in een rolstoel. In eerste instantie kostte het hem veel moeite om zijn nieuwe leven te accepteren. Maar na een aantal jaar schikte De Hond zich in zijn lot en ontpopte zich tot een belangrijke spreekbuis van Nederlanders met een beperking.

Cassettebandje

Na drie jaar fulltime sporten nam De Hond eind 2012 afscheid van het Nederlands rolstoelbasketbalteam om meer tijd te kunnen besteden aan zijn maatschappelijke carrière. Hij bleef wel in de Eredivisie spelen: eerst met zijn Amsterdamse club BV Lely (nu Apollo Amsterdam), vanaf 2016 bij BV Hoofddorp

Het feit dat er in 2018 opnieuw kanker werd geconstateerd, leek De Hond alleen maar te motiveren nog harder te gaan werken om een erfenis na te laten. Hij vroeg zijn vrouw, atlete Remona Fransen, ten huwelijk tijdens een show van Jochem Myjer op het podium van Theater Carré en schreef een tweede boek, Licht in de tunnel. In december 2019 gaf Marc het jawoord aan Remona. Met haar kreeg hij twee kinderen: Livia (3) en James (1).

Omdat een cassettebandje van zijn moeder, die ook jong overleed aan kanker, een van zijn dierbaarste bezittingen was, initieerde hij een theaterproject waarin meer dan twintig vrienden en collega’s hem spraken over zijn leven. Het doel: zijn jonge kinderen een herinnering geven aan hun vader, mocht de kanker hem er toch onder krijgen.

Overigens beklemtoonde De Hond altijd dat, mocht hij overlijden, de kanker zeker niet had gewonnen. ,,Als ik er niet meer ben, is de kanker er ook niet meer’’, redeneerde hij. ,,Dus het is op z’n minst een gelijkspel.’’

,,Marc was een heel bijzondere man en een geweldige zoon’’, zegt Maurice de Hond in een reactie. ,,Ook in zijn laatste maanden was hij dezelfde Marc’’, stelt De Hond. ,,Een grote steun voor ons allemaal. Dat zal ons, zijn ideale partner Remona en zijn kinderen, helpen dit grote verlies te verwerken.’’

Bekenden uit de showbizz- en sportwereld reageren geschokt op het nieuws. ,,Marc was altijd sharp en liet zich nooit kennen’’, laat radiomaker Giel Beelen weten. Volgens Barbara Barend was haar vriend ‘leuk, goed en mooi’.

Bron AD. Geplaatst 5-6-2020