Terug
In memoriam

Tattookoning van de stad is uitgetekend

In de tijd dat tatoeages nog toebehoorden aan zeebonken, hoeren en criminelen, zat Tattoo Karel al in het vak.

Onbekende wereld

Als jongetje van elf drukte Ton Tonkens zijn neus tegen het raam van de winkel van Tattoo Karel aan de Nieuwstad. Tatoeëren bestond nog nauwelijks, zeker niet in Groningen en de kleine Tonkens was gefascineerd door de onbekende wereld die Tattoo Karel creëerde. Met dikke zwarte lijnen en hooguit zes kleuren versierde hij menig lichaam met ankers, vrouwen, boten, karpers en bloemen. Daar had Tattoo Karel geen pottenkijkers bij nodig, vandaar dat hij dat nieuwsgierige joch keer op keer wegstuurde.

Vriend

Tevergeefs. Tonkens vogelde uit dat hij met een volwassene mee naar binnen mocht. Wachtte hij lang genoeg op de stoep, dan was er altijd wel een klant die hem duldde. Van het een kwam het ander. Tonkens mocht boodschappen voor Tattoo Karel halen, zijn hond uitlaten en kreeg van hem – op zijn 14de – zijn eerste tatoeage. Een hartje op zijn arm. Nu, veertig jaar later, spreekt hij over Karel als zijn grote vriend. ,,Hij is als een vader voor me geweest, hij heeft me de liefde voor het vak en het leven bijgebracht.’’

Gouden Anker

Karel van Duinen (1946) leerde tatoeëren in Australië, waar hij bij zijn vader op bezoek ging. Terug in Appingedam bracht hij het geleerde in praktijk, boven café Het Gouden Anker dat zijn moeder bestierde. Het echte werk begon met tattooshop Tattoo Karel die eerst aan de Nieuwstad zat, later in de Folkingestraat en aan het Zuiderdiep. Hij verliet de stad in 1990, streek neer op Curaçao, in Oldenburg, Leeuwarden en Hoogezand om in 2011 terug te keren naar Groningen.

Vorig jaar kreeg hij longkanker en nam hij afscheid van het vak. Afgelopen maandag stierf hij in bijzijn van zijn vrouw en hun twee dochters.